torstai 2. huhtikuuta 2015

Pisto kantapäähän

Givat HaMivtarin löytö
kuva Wikimedia Commons

Ja Herra Jumala sanoi kärmeelle: ettäs tämän teit, kirottu ole sinä kaikesta karjasta, ja kaikista eläimistä maalla: sinun pitää käymän vatsallas, ja syömän maata kaiken elinaikas. Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille, ja sinun siemenes ja hänen siemenensä välille; sen pitää rikki polkemaan sinun pääs, ja sinä olet pistävä häntä kantapäähän.

1 Mooses 3:14-15
Kaikenlaisiin raakuuksiin tottuneet roomalaiset pitivät ristiinnaulitsemista niin julmana, että sitä käytettiin ainoastaan orjien ja kapinallisten teloittamiseen.

Varhaiset kristityt eivät käyttäneet ristiä Ihmisen Pojan symbolina sen kauhujen takia, vaan esimerkiksi kalaa tai erilaisia kirjaimista tehtyjä kristogrammeja.

Kymmeniä tuhansia ihmisiä ristiinnaulittiin Rooman antiikin aikana, kunnes käytäntö lopetettiin keisari Konstantinus Suuren määräyksestä 320-luvulla. Sen jälkeen sadan vuoden aikana unohdettiin, miten ristiinnaulitseminen tapahtui, koska siitä ei ole kuvauksia säilynyt. Vanhimmat krusifiksit 400-500 luvulta jKr. edustavat jo virheellistä käsitystä naulojen lyömisestä kämmeniin ja jalkapöytään, joka on jäänyt elämään kristillisessä taiteessa.

Moni ihminen surmattiin ristillä - esimerkiksi gladiaattori Spartacuksen johtaman orjien kapinan kukistuttua 71 eKr. kenraali Crassus antoi ristiinnaulita 6000 kapinallista Capuasta Roomaan johtavan tien varrelle tasaisin välimatkoin.

Siitä huolimatta arkeologit ovat löytäneet yhden ainoan todisteen ristiinnaulitsemisesta, Vuonna 1968 Jerusalemissa olevasta kalliohaudasta löydettiin luuarkusta, ossuarista, miehen kantapää, jossa ristin naula oli yhä kiinni.

Jehohanan niminen mies oli ristiinnaulittu Jerusalemin piirityksen aikana 70 jKr. Jalat on naulattu ristin pystypuuhun yksinkertaisesti isolla naulalla sivultapäin kantapään luun läpi. Ei jalkapöydän läpi, kuten taiteessa kuvataan ja joka vaatisi jonkinlaisen jalkojen alla olevan tuen nikkaroimisen.

Pystypuussa oli oksankohta, ja kantapään lävistäneen naulan kärki oli taipunut. Omaiset, jotka ottivat ruumiin ristiltä, eivät halunneet rikkoa jalkaa enempää ja kaivoivat koko naulan ja hieman puuta sen mukana irti rististä.

Givat HaMivtarin löydöstä on wikipediassa kuva kantapään luusta ja naulasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti