lauantai 25. huhtikuuta 2015

Kristus Armeniassa

Matteuksen evankeliumissa olevassa ylösnousseen Herran Jeesuksen Kristuksen anatamassa lähetyskäskyssä on merkillinen yksityiskohta, joka saattaa jäädä huomaamatta. Siellä ei nimittäin sanota "tehkää kaikki ihmiset minun opetuslapsikseni" vaan "tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni".
Kaikki yksitoista opetuslasta lähtivät Galileaan ja nousivat vuorelle, minne Jeesus oli käskenyt heidän mennä. Kun he näkivät hänet, he kumarsivat häntä, joskin muutamat epäilivät. Jeesus tuli heidän luokseen ja puhui heille näin: 
"Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä.  Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti."
Mt 28:16-20
Armenialaiset kääntyivät ensimmäisenä kansana Kristuksen omiksi kaikkien maailman kansojen joukosta vuonna 301 AD, kun pyhä Gregorius Valaisija kastoi kuningas Tiridates III:n ja hänen hoviväkensä. Armenian ortodoksinen kirkko on maailman vanhin kansallinen kirkko.

Armenian kääntymiseen Tähän liittyy monia tapahtumia kerrassaan ihmeellisiä ja upeita tapahtumia, joista kerron lyhyesti tekeillä olevan kirjani luvussa, jonka voit lukea tästä linkistä
5 kommenttia:

 1. Tänään on kansainvälisissä uutisissa käsitelty Armenian ja Azerbaidžanin välistä konfliktia, jossa on kuollut viime aikoina noin 30 henkeä. Toivottavasti sinne ei syty laajamittaista sotaa yli 20 vuotisen aselevon jälkeen. Sotia on maailmassa jo liikaa.

  VastaaPoista
 2. Oletko lukenut aiheesta Serafim Seppälän hiljattain ilmestyneen uutuuskirjan "Vaienneita ääniä" (Kirjapaja)? Seppälä julkaisi siihen liittyen artikkelin myös tuoreessa Teologisessa Aikakauskirjassa. Aiemmin hän on julkaissut aiheeseen liittyen myös kirjan "Armenian kansanmurhan perintö". Nuo teokset käsittelevät 100 vuotta sitten Armeniassa tapahtunutta kristittyjen joukkomurhaa, kun taas oma blogisi käsitteli Armenian historiaa puolitoista tuhatta vuotta sitä ennen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kirjavinkistä Serafim Seppälän kirjoista. Tänne kauas ei suomenkielinen kirjallisuus tahdo ulottua, olen silleen täysin verkon varassa.

   Armenian kansa ja rotu ja kieli on hyvin ihmeellinen ja sen vaiheet Anatolian itäosissa monille outoja. Mutta heillä tosiaan on kunniapaikka kansakuntien keskellä ensimmäisenä kansana kääntyä Kristuksen omiksi.

   Poista
 3. Olen miettinyt Mustafa Kemal Atatürkin (1881-1938) roolia Armenian kansan vainoissa. Hänen nousunsa Ottomaanien imperiumin jälkeisen Turkin johtoon alkoi Gallipolin valtavasta voitosta 1915-1916

  Washingtonissa toimiva Armenian National Institute asettaa päävastuun kansanmurhasta juuri hänelle liittäen vainot nuorturkin taisteluun ranskalaisia vastaan Kilikiassa 1919.. http://www.armenian-genocide.org/kemal.html

  VastaaPoista