keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Hämmästyttävä lintuhavainto

Taiteilijan rekonstruktio
kuva BBC Science and Environment 
Kuvan töyhtöpäinen lintu kuuluu ryhmään, jolle plaeontologi Luis M Chiappe antoi vuonna 1999 yhteiseksi luokaksi ornithuromorpha. Nämä ovat hienot latinalaiset nimet saaneiden lajiryhmien esivanhempia, Argentiinan Patagoniasta tunnettu Patagopteryx, Madagaskarilta tunnettu Vorona sekä suuri Ornithurae luokka, johon kuuluvat kaikki nykyisin elävät lintulajit.

Kuvassa on aivan linnun näköinen lintu eikä varmaan vain 15 cm kokoisena herättäisi maallikossa sen suurempaa huomiota eläintarhan häkissä.



Miten luotettava taiteilijan piirtämä kuva on? 
Kuva on poikkeuksellisen luotettava, koska linnusta on säilynyt kaksi erityisen hyvin säilynyttä fossiilia, jossa näkyy sulkapeite ja nykylinnuille tyypilliset sulattomat jalat pitkine varpaineen.

Valokuvat kahdesta fossiilista
kuva BBC Science and Environment 


Luomisen ihme
Ensimmäinen luomiskertomus kertoo Jumalan luoneen kalat ja linnut viidentenä päivänä.ja siunanneen ne
Jumala sanoi: "Viliskööt vedet eläviä olentoja ja lennelkööt linnut ilmassa taivaankannen alla."  Niin Jumala loi suuret meripedot ja kaikki muut elävät olennot, joita vedet vilisevät, sekä kaikki siivekkäiden lajit. Jumala näki, että niin oli hyvä. Hän siunasi ne sanoen: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää meren vedet, ja linnut lisääntykööt maan päällä." Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni viides päivä.
1 Ms 1:20-23

Olemme niin tottuneet Jurakauden lopulla 150 miljoonaa vuotta sitten esiintyvän archeopteryx linnun erikoiseen, hieman dinosaurusmaiseen olemukseen. Tämä nyt Kiinasta Huajiying muodstumasta löytynyt lintu on siksi melkoinen tälli, valmis ehta tipunen, joka on ajoitettu varhaiseen hiilikauteen noin 130 miljoonaa sitten.

Wang Min Kiinan tiedeakatemiasta Pekingistä toteaa, että kaksi toistensa läheisyydestä samasta kerrostumasta löydetyt linnut ovat vanhimmat tunnetut ornithuromorpha  ja työntävät tämän ryhmän esiintymisen ajoitusta noin viisi miljoonaa vuotta taaksepäin aiemmasta arviosta.

___________
Lue aiheesta lisää BBC artikkelista sekä raportti Nature Communications


9 kommenttia:

  1. Tosi kiehtovaa palapeliä, löytyisi vaan enemmän fossiileja niin että saataisiin tarkemmin selville milloin 'ensimmäiset ne ja ne' todella ilmaantuivat ja miten erilaiset fossiilit tulisi järjestää fylogeneettisesti. Näin saisimme lisää aineksia 'mielikuvitusaikamatkalle'. Muinaisten maailmojen ajatteleminen on poikavuosista alkaen kiinnostanut. Jos saisi tehdä aikamatkan kaikkien aikakausien läpi, uskon että kunnioitus Jumalan luomistöitä kohtaan vain lisääntyisi.

    VastaaPoista
  2. Oheisessa BioLogoksen artikkelissa on mielestäni kiva ajatuksen kulku, jossa asiallisesti kerrotaan selvistä asioista, joita fossiilikerrostumista näkyy. Tässä tosin lintujen alku sijoitetaan aikaan 150 mvs., pientä viilaustahan näissä joudutaan koko ajan tekemään löytöjen lisääntyessä.

    http://biologos.org/questions/fossil-record

    Organisms have changed significantly over time. In rocks more than 1 billion years old, only fossils of single-celled organisms are found. Moving to rocks that are about 550 million years old, fossils of simple, multicellular animals can be found. At 500 million years ago, ancient fish without jawbones surface; and at 400 million years ago, fish with jaws are found. Gradually, new animals appear: amphibians at 350 million years ago, reptiles at 300 million years ago, mammals at 230 million years ago, and birds at 150 million years ago. As the rocks become more and more recent, the fossils look increasingly like the animals we observe today.

    VastaaPoista
  3. Ensimmäisen luomiskertomuksen mukaan Jumala luo maailman tietyssä järjestyksessä, joka on luomisen viikko. Tämä on tietääkseni ainutlaatuinen näkökulma koko ihmiskunnan uskonnollisessa kentässä, jolle on tyypillistä ihmisen kokemuspiirin kuuvula syntyminen, kosmogonia, ja toki tekeminenkin.

    Kertomuksessa kalat ja linnut luodaan viidentenä päivänä ennen elämän luomista maalle. Gen 1:20-23. Tässä ajoituksessa on "asiavirhe", sillä nykyisten tietojemme mukaan Jumala loi kalat kauan ennen lintuja, jotka on fossiililöytöjen kautta yhä lujemmin kytketty maaeläimiin ja dinosauruksiin.

    Yksinkertaista mutta syvällistä biologiaa on myös Paavalilla "Ei kaikkien elollisten ruumis ole samanlainen, vaan ihmisellä on oma ruumiinsa, nelijalkaisilla omansa, linnuilla omansa ja kaloilla omansa." 1 Kor 15:39

    Minusta Jumalan luomakunnassa on ihmeellistä myöskin Hänen tekojensa tietynlainen katoamattomuus. Vaikka monet elämänmuodot ovatkin kuolleet sukupuuttoon, dinosaurusten jälkeläiset ovat yhä keskellämme!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän siitä ajatuksesta, että luomiskertomusta ei ole tarkoitettukaan varsinaisesti kronologiseksi. Tunnet tämän idean, että kolmena ensimmäisenä päivänä luodaan ne 'tilat', joihin 4-6 luomispäivinä sijoitetaan 'asukkaat'. Kalat ja linnut mainitaan ennen maaeläimiä siksi, että maa tulee vasta kolmantena luomispäivänä, meren ja vesiä erottavan taivaanvahvuuden jälkeen. Järjestys on siis 'looginen', 4-6 luomispäivien asiat vastaavassa järjestyksessä kuin 1-3.

      Poista
  4. "Kuva on poikkeuksellisen luotettava, koska linnusta on säilynyt kaksi erityisen hyvin säilynyttä fossiilia, jossa näkyy sulkapeite ja nykylinnuille tyypilliset sulattomat jalat pitkine varpaineen."

    Fossiilien pohjalta piirretyt taiteilijakuvat ovat tosiaan taiteilijakuvia, eivät kaikilta osin välttämättä ihan luotettavia. Esim. väritys on asia, jonka kohdalla joudutaan tekemään aika paljon arvauksia. Eikä sitäkään fossiilista nää, paljonko jollain linnulla on oikeasti ollut lihaa luiden ympärillä missäkin kohtaa. Kuvat piirretään perustuen siihen, miltä linnut nykyisin näyttävät, ja väritetään mukavasti, hyödyntäen tukena sitä tietoa mitä on koottu, mutta joutuen tekemään myös monenlaisia olettamuksia ja arvauksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki skeptisyytesi on perusteltua, mutta riippuu tietenkin mihin nähden poikkeuksellisen luotettava. Monet Kiinassa ja Mongoliassa viimevuosina töydetyt Lagerstätte ovat poikkeuksellisia ja verrattavissa kaikkein parhaisiin fossiileihin, jumalallisiin litografioihin Solnhofenista, Saksasta.

      Lainaan tähän Solnhofenin archaeopteryxin sulkien väritystä koskevan kuvauksen wikipediasta, josta näemme, että kyseessä ei ole vain arvailu mutta että nykylinnut ovat todellakin vertauskohtana.

      Poista
    2. In 2011, graduate student Ryan Carney and colleagues performed the first colour study on an Archaeopteryx specimen. Using scanning electron microscopy technology and energy-dispersive X-ray analysis, the team was able to detect the structure of melanosomes in the single-feather specimen described in 1861. The resultant structure was then compared to that of 87 modern bird species and was determined with a high percentage of likelihood to be black in colour.

      The feather studied was most probably a single covert, which would have partly covered the primary feathers on the wings. While the study does not mean that Archaeopteryx was entirely black, it does suggest that it had some black colouration which included the coverts. Carney pointed out that this is consistent with what we know of modern flight characteristics, in that black melanosomes have structural properties that strengthen feathers for flight.

      In a 2013 study published in the Journal of Analytical Atomic Spectrometry,new analyses of Archaeopteryx's feathers revealed that the animal may have had complex coloring in the form of light and dark colored plumage, with the tips of its flight feathers being primarily black as opposed to the entire feather being dark in color. This may have been integral for display and flight, but this remains unknown at present.
      http://en.wikipedia.org/wiki/Archaeopteryx#Colouration

      Poista
    3. "Toki skeptisyytesi on perusteltua, mutta riippuu tietenkin mihin nähden poikkeuksellisen luotettava. Monet Kiinassa ja Mongoliassa viimevuosina töydetyt Lagerstätte ovat poikkeuksellisia ja verrattavissa kaikkein parhaisiin fossiileihin, jumalallisiin litografioihin Solnhofenista, Saksasta. "

      Joo, JOISSAIN tapauksissa on kyetty muinaislöydöistä havainnoimaan myös väriasioita. Tosin esim. viittaamassasi Carneyn tutkimuksessa ei saatu kokonaiskuvaa linnusta, vaan ennemminkin pistemäistä tietoa, jota joku taiteilija voi käyttää työnsä pohjana, jos tekee yleistyksiä ja erilaisia olettamia. On mahdollista, että käsitys värityksestä vielä Archaeopteryxin kohdallakin muuttuu tiedon lisääntyessä. Mutta tuon nimenomaisen linnun kohdalla, jonka kuvaa esitit luotettavaksi, ei ole viittaamasi laisen työläitä paleovärianalyysejä taidettu edes taiteilijakuvan pohjaksi tehdä.

      Poista
    4. Ei tietääkseni ole. Tahdoin vain laajentaa teemaa. Dinojen kohdallahan kysymys väreisyä ja nahan mahdollisesta peitteestä on eräs intensiivisen tutkimuksen kohde. BBC artikkeli perustuu Natire Communication raporttiin tuoreesta löydöstä, siihen on blogissa viite.

      Poista