torstai 20. syyskuuta 2012

"Minun oli jano"


Roikuttuaan kuusi tuntia julmalla ristillä keväisen auringon paahteessa, Jeesuksen tuli jano sanan varsinaisessa mielessä.


Johanneksen evankeliumissa Jeesuksen kärsimysten kuvauksessa on erityisen koskettava tuo yksi ainoa vetoamus teloittajien kuullen: "minun on jano". Tapahtuma, jolle evankeliumi antaa erityisen painon juuri ennen kuolemaa (Johannes 18:28).

Tämän janon kokemuksen rinnalla on hyvä muistaa Jeesuksen kiusausten aika heti kasteen jälkeen Jordanin vedessä,kun Pyhä Henki oli johtanut Hänet autiomaahan paastoamaan 40 päivää. Oltuaan syömättä yli kuukauden ja juotuaan vain autiomaan purojen kirkasta vettä, Jeesukselle tuli nälkä. (Matteus 4:2)

Lääkärien kuvauksista ymmärrämme, ettei tämä ei ole semmoista päivällä kokemaamme hiukomista, että jospa jostain saisi hampurilaisen, kun on nälkä. Vaan kyseessä on noin pitkän paaston jälkeen vaihe, jossa ihmisen keho alkaa rasvan loputtua polttaa omaa kudostaan energian saamiseksi. Tämä elämän ja kuoleman nälkä on niin hirveä, että äidit ovat omia lapsiaan laittaneet ruoaksi.

(Evankeliumin sanamuotoὕστερον ἐπείνασε.tosin viittaisi siihen, että Jeesukselle tuli "vihdoin nälkä" tai "lopulta nälkä", eli että paasto olisi ollut siihen asti helppo ilman nälän tunnetta.)


Veden juominen
No, mikä sen yksinkertaisempaa kuin juoda vettä, kaivosta ammennettua, lähteestä käteen kouraistua, vesilasista tai muovimukista, suoraan hanasta...

Ei aivan yksinkertaista, ja lääketiede ponnistelee tutkimusten parissa, ymmärtääkseen paremmin, mitä veden juomiseen liittyy. Elämän ja kuoleman asia, näet.

1. Janon tunne
Millä mekanismilla ihmisen keho (ja ilmeisesti kaikkien eläintenkin kehot) mittaa vesipitoisuutta ja toteaa, että nyt olisi aika saada lisää vettä?

Missä on se "janohermo", joka tiedottaa aivoille, että alapa etsiä juotavaa, aukoa jääkaapin ovea tai sulatella lunta nuotiolla.

2. Juominen
Kurkusta alas pulpul, vatsaan lorilori, ohueen suoleen, jollain systeemillä neste imeytyy elimistöön ja kulkee, minne tarvitaan antaen verelle ja imusuonillekin mitä virrata, viimeiset liraukset sitten keltaisena liuoksena munuaisista virtsatiehyitä myöten myrkkynä pois kuuseen.

Melkoinen prosessi, fysiologiaa, lääketiedettä, kemiaa ja fysiikkaa, mitä, missä, milloin. Näistä varmaan lääketieteen opiskelijat paljon saavat tietoa, vaan mahdetaanko veden kulkua kehossa, jokaisessa solussa, yli 60% koko systeemistä, vielä täysin ymmärtää?

3. Suolainen!
Taitaa olla niin, että ihmisen suussa, etenkin herkässä kielessä (ja varmaan kaikkien eläintenkin, lintujenkin suussa) on erityisen perustava kyky erottaa suolainen. Vaikka muu makuaisti olisi mennyt turraksi vaikkapa hajuaistin menon myötä, kyetään kuitenkin erottamaan suolan läsnäolo ruoassa tai vedessä.

Tämä on hyvä, että tällainen kyky on, koska suolaisen veden juominen on kuin joisi tappavaa myrkkyä.

Miksi? Mikä fysiologinen prosessi vaatii sen, että vain raikas vesi kelpaa, jossa suolaa on mitättömästi vaikka kaikenlaista muuta aromia olisi paljonkin?

Kerrotaan autiomaan askeettisista isistä Egyptissä muinoin, että lisäsivät juomaveteensä hieman suolaa, ettei se maistuisi niin hyvältä.

Toisaalta, mikä on merkillistä, janoinen ihminen kaipaa myös suolaa.


4. Vesipaasto
Sanotaan, että vesipaasto on terveellinen terveelle ihmiselle, kun se oikein toteutetaan.

Tuleekin sellainen ajatus, että kun ihminen vain juo puhdasta raikasta vettä eikä syö yhtään mitään, vesi kulkee luonnollista tietään ruoansulatuskanavien läpi se pitää ihmisen hengissä vaikka nälkä olisi kova, ja puhdistaa, pesee sisikuntaa kaikenlaisesta sinne kertyneestä moskasta, joka veden mukana lähtee liikkeelle ja poistuu.

En tiedä pitääkö paikkansa, mutta sanovat ortodoksit ja muut, jotka vesipaastoa harjoittavat, että sen aikana tulee erityisen hyvä olo ja myös hengellisesti virkeä ilmapiiri, jossa rukous ja mietiskely maistuu.


Ammattilaisten tekstiä
Edellä on minun, täysin maallikon, vapaata pohdintaa ja assosiaatiota sanasta jano.

Suomalaisessa wikipediassa on asiantuntijoiden laatima teksti (kokonaan):
Jano on tuntemus tai fysiologinen tarve, joka johtuu veden puutteesta elimistössä. Kovan janon voi aiheuttaa varsinaisen juomattomuuden lisäksi myös esimerkiksi alkoholin juominen.
Janon tunnetta vähentää juominen. Joidenkin juomien nauttimisen koetaan hillitsevän janon tunnetta paremmin kuin toisten. Monien mielestä virvoitusjuomat kuten virvoitusjuomat ja kivennäisvedet sammuttavat janon tehokkaasti, toiset uskovat veden voimaan. Myös paljon nestettä sisältävät ruoat vähentävät janon tunnetta, esimerkkinä vesimeloni.
Jos ihminen ei saa juodakseen hän kuolee huomattavasti nopeammin kuin jos hän ei söisi.
wikipedia
Vai onko sittenkään asiantuntijoiden laatima teksti?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti