maanantai 24. syyskuuta 2012

Kimmo Pälikön hermeneutiikka

Dinosaurus ja ihminen yhteiskuvassa
Creation Museum. Petersburg, Kentucky
wikimedia

Edellisessä blogi tekstissäni kuvaamat Kimmo Pälikön Taustaa kirjoitukset kattavat koko maailmankaikkeuden ja antavat näin hyvän kuvan hänen omasta maailmankuvastaan, miten hän maailman itse näkee muiden kirjoituksiin tutustuttuaan.

Raamattu väärällä tavalla ankkurina
Pälikön vakaumuksen ja maailmankatsomuksen perustana on amerikkalais/australialainen moderni kreationismi. Tähän ei kuulu ainoastaan kaikkien kolmen monoteistisen uskontokunnan - ja siten ihmiskunnan enemmistön - usko siihen, että Jumala on Luoja. USA:n rationalistisen kreationismin perustana on usko, että "kaikki se on totta ja virheetöntä, mitä Raamattu ilmoittaa ajallisista ja hengellisistä asioista."

Vaikka Pälikkö ei mainitse Chicagon 1978 julistusta Raamatun erehtymättömyydestä kaikessa. Markku Särelä on kirjoittanut sarjan hermeneuttisen jakson, kirjojen ankkurina on vakaa luottamus Jumalan Sanaan ja huoli siitä luopumisen seurauksista.

Chicago 1978-tyyppinen käsitys Raamatusta antaa uskovalle kristitylle kuin henkiset silmälasit, jotka vääristävät sekä pyhän Raamatun itsensä että Jumalan luomakunnan ymmärtämisen. Pälikön kirjasarjan uutuus on siitä näyttävä todiste.


Totuuden ja valheen sekoitus on vaikeampi torjua
Jos taidemaalari Kimmö Pälikön kirjat olisivat silkkaa valetta, ne olisi helppo torjua ja Kristuksen lampaat näkisivät selkeämmin, että jossain tämän paimenen opetuksessa mättää.

Totuuden ja valeen sekoitus on hankalampi torjua ja Pälikön kirjat sisältävät paljon totta. Katso esimerkiksi Alusta viimeiseen aikaan luvun 5 kirjallisuusluetteloa, siellä vilisevät Tieteen Kuvalehden ja muiden asialliset ja tarkat viitteet. Burgesin fossiilikenttä Kanadan vuorilla on todellakin huikea löytö ja kirpuista Päliköllä on suurtakin sanottavaa!

Suomalainen ei usko ennenkuin näkee omin silmin. Kirjan kuvituksen mukana on myös Pälikön itse lahjakkaana taiteilijana ja graafikkona piirtämiä kuvia. Esimerkiksi kirjan Alusta viimeiseen aikaan PDF version sivulla 90 on hänen taitavasti piirtämänsä kuva ihmisistä dinojen seurassa. Samantapaista todelliselta näyttävää aineistoa liskojen ja ihmisten yhteiselosta on Answers in Genesis järjestön ylläpitämässä ja suuren kävijämäärän tuomilla dollareilla hienoksi tehdyssä Creation Museum (Luomisen museo) Yhdysvalloissa.

Totuus on kirjoissa asetettu vääristyneisiin puitteisiin, joka ankkuroituu kirjaimelliseen ja yksinkertaiseen uskoon siihen, että kaikki mitä Raamatussa sanotaan on niin ja aamen. Jos kerran Aadamista Jeesukseen on näin monta sukupolvea, niin Paratiisi ja Luominen on täytynyt tapahtua noin 4000 ennen Kristusta. Koska tämä on varmasti totta, niin kaiken luonnontieteen täytyy sopia tähän Jumalan ilmoituksesta opittuun ajoitukseen. Onhan juutalaisen kansankin kalenteri luomisesta alkaen ja nyt alkoi juuri vuosi 5773 jälkeen maailman luomisen.


Mikä onkin todistettava MOT
Kimmo Pälikön kirjan vahva veto on ajatuksessa, että meidän tulee todistaa Raamattu oikeaksi myös siinä, että maailmankaikkeus on noin 6000 vuotta vanha ja että suuri vedenpaisumus on luonut lyhyessä ajassa maapallon pintakuoressa näkyvät kerrostumat. Tämä on perustavaa kreationistista ajattelua, johon liittyy "pahan evolutionismin" torjunta. Darwinismi näet muka vaatii, että kerrostumien täytyy olla miljoonien vuosien ikäisiä antaakseen eliöiden kehitykselle riittävästi aikaa.

Kirjan suunta on MOT ja puolinaiset, perustelemattomat ja välillä aivan räikeät väitteet riittävät uskovalle todistamaan, että Raamattu on "tässkäin oikeassa."


Uteliaisuus
Uusin NASA::n lähettämä Mars luotain on nimeltä Curiosity eli suomeksi uteliaisuus.

Jumala on luonut meihin ihmisiin tämän ratkaisevan tärkeän ominaisuuden, uteliaisuuden, joka aivan pakottamalla pakottaa ottamaan selvää, miten asiat ovat. Ei vain kerran vaan useamman kerran uteliaisuus on avannut ihmiskunnan eteen aivan uusia ennentuntemattomia näkymiä ja vienyt syvemmälle Jumalan ihmeellisten tekojen ymmärtämiseen.

On sääli, että uskon puolustamisen ja Raamatun totuudellisuuden nimissä tämä luontainen uteliaisuus tahdotaan sammuttaa, ja kääntää katseet taaksepäin MOT linjalla, 1700-luvun fluvialismiin, Darwinia edeltävään tietämättömyyteen elävän luonnon kehityksestä ... mikseivät kreationistit edellytä myös palaamista Raamatun geosentriseen maailmankuvaan?


Ainoa vastalääke tosi-valhe sekoitukselle on Totuus
Minulle tulee henkilökohtaisesti Pälikön uusimpaan kirjaan tutustumisesta yhtä paha olo kuin Creation Ministries International ja etenkin Answers from Genesis sivujen selaamisesta.

Nämä ovat kaikki samasta amerikkalaisesta rationalistisesta fundamentalismista pulppuavaa sameaa vettä, hengellistä myrkkyä, joka ällöttävällä tavalla muistuttaa Jehovan todistajien järkeilyjä.

Jumalan lapsi - älä tyydy mihinkään muuhun kuin Totuuteen.

2 kommenttia:

  1. Olen tosi tyytyväinen sihen ,että jaksat taistella totuuden puolesta tällä tulehtuneella alueella ja ennenkaikkea siitä että julistat sitä ,että vain Totuus voi olla todellista evankeliumia vaikka näennäisesti kirjain onkin sitä vastaan .
    Markku Hirn

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos rohkaisusta! Tämä on jotenkin niin käsittämätöntä, miten rakkaus totuuteen unohtuu hyvää asiaa puolustettaessa.

      Poista