torstai 20. syyskuuta 2012

VESI luonnossa

Luojan mestariteos - vesimolekyyli H20
wikimedia
Suomalainen wikipedia kertoo:
Kiinteässä olomuodossa vesi on jäätä ja kaasuna vesihöyryä. Vesi voi esiintyä kaikissa kolmessa olomuodossaan erityisessä kolmoispisteessä (273,16 K; 6 mbar), joka toimii myös celsius- ja kelvin-asteikkojen määritelmänä.

Vesi on myös ainoa aine, joka esiintyy Maan luonnonoloissa kaikissa kolmessa olomuodossa.

Vesimolekyyli on dipolinen. Koska molekyylin happiatomilla on suurempi elektronegatiivisuus, sen puoli molekyylistä saa negatiivisen osittaisvarauksen. Tämä johtaa molekyylien välisiin vetysidoksiin, jotka aiheuttavat vedelle sen suhteellisen korkeat sulamis- ja kiehumispisteet.

Vedessä vetysidoksen vastaanottajana ja luovuttajana on happi.

Vesimolekyyli pystyy muodostamaan happiatomista neljä tetraedrisesti suuntautuvaa vetysidosta. Huoneenlämpöinen ja normaalissa paineessa nestemäinen vesi on kuitenkin jatkuvassa liikkeessä ja muodostaa muiden vesimolekyylien kanssa keskimäärin vain 3,4 vetysidosta. Jäässä molekyylit ovat paikallaan ja muodostavat täydet neljä vetysidosta.
wikipedia
Vesimolekyylin mittasuhteet
wikimedia

Ihminen ja vesi
Ihminen on noin 62-prosenttisesti vettä, ja jo muutaman prosentin nestehukka heikentää työkykyä merkittävästi. Kahdenkymmenen prosentin vajaus johtaa kuolemaan. Koska vettä poistuu ihmisessä monella tavalla, ihminen tarvitsee elääkseen jatkuvasti merkittäviä määriä vettä.

Ihminen kuolee ensimmäisenä hapenpuutteeseen (minuuteissa), sitten vedenpuutteeseen (vuorokausia) ja ravinnonpuutteeseen vasta viikkojen tai kuukausien jälkeen. Veden haihtuminen vaatii paljon energiaa, ja käytännössä viilentää ihmisen ruumista. Tämän voi todeta itsekin helposti: nuolaisemalla kämmenselkää ja puhaltamalla siihen. Tämä on yksi hikoilun ja turkittomuuden etu.
wikipedia

Maapallo ja vesi
Vesi (H2O, joskus myös divetymonoksidi tai divetyoksidi) on huoneenlämmössä nesteenä esiintyvä vedyn ja hapen muodostama kemiallinen yhdiste.

Kaikki maapallolla oleva vesi lienee peräisin vuosimiljoonien aikana planeettaan törmänneistä komeetoista ja tulivuorten purkauksista.

Vettä on saatavilla lähes kaikkialla maapallolla, ja se on kaiken tunnetun elämän perusehto.
wikipedia

Kommentti
Yllä olevat lainaukset wikipedia tietosanakirjasta antavat vain viitteitä veden syntyperästä, olemuksesta ja merkityksestä kaikelle elämälle. Tarkoitukseni on niillä ohjata lukijan ajatuksia todelliseen veteen, tuohon elämän eliksiiriin, jota jatkuvasti juomme elääksemme.

Anonyymien kirjoittajien lause "lienee peräisin vuosimiljoonien aikana planeettaan törmänneistä komeetoista ja tulivuorten purkauksista" on todellakin vain arvaus. Luonnontieteillä ei ole mitään todellista varmuutta siitä, mistä vesi alunperin maapallolle on tullut ja teorioita on paljon.

NASA sijoittaa paljon veronmaksajien varoja veden etsimiseen aurinkokkunnastamme. Asian tutkiminen on upean Curioisity Mars mönkijän tärkeä tavoite tulevina vuosina, koska geologiset todisteet vedestä voivat myös merkitä, että Punaisella planeetalla olisi joskus ollut mikrobista elämää.

Suuria kaasuplaneettoja Saturnusta, Jupiteria ja Uranusta, kiertävissä kuissa on joissakin ilmeisesti suuri vesimääriä ja sinne asti ehtineet Vyoager ja muut luotaimet kuvaavat ja mittaavat niitä ahkerasti myös tämän arvion vavhistamiseksi tieteellisen tutkimuksen keinoin.

Lyhyesti sanoen - vesi on eräs luonnontieteen tärkeimpiä ja vaativimpia haasteita ja keskeinen avain kaiken elämän tutkimuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti