lauantai 8. syyskuuta 2012

Matti Leisola ja elämän synnyn arvoitus (1)




TIETEEN NÄKÖKULMASTA ELÄMÄN SYNTY ON TÄYDELLINEN ARVOITUS
"Kaikkien elämän syntyyn liittyvien pohdintojen lähtökohtana on ollut, ei suinkaan koetuloksiin perustuva tieto, vaan teoreettiset mallit (”niin sanotut ajatuskokeet”). On huomattava, että kysymys ensimmäisen elollisen olennon synnystä on historiallinen. Varsinaista elämän syntymisen tapahtumaa maapallollamme ei voi tutkia suoraan kokeellisesti. Kaikki vastaukset perustuvat historiantutkimuksen kaltaisiin menetelmiin. Vastauksia etsittäessä käytetään hyväksi vihjeitä, jotka saadaan joko geologisesta menneisyydestä tai simulaatiokokeista. Niiden avulla arvioidaan menneitä tapahtumia, jotka eivät saa olla ristiriidassa näiden vihjeiden kanssa. "
Bioprosessitekniikan professori Matti Leisola

Itä-Suomen yliopiston oppilaskunnan kerho Suola järjestää Kuopiossa luennon ke 14.4 (2010) klo 17 aiheesta Elämän synnyn arvoitus. Luennoitsijaksi on kutsuttu Teknillisen korkeakoulun bioprosessitekniikan professori Matti Leisola.

Hänen tieteellinen uransa on ollut mittava ja kansainvälisesti tunnustettu. Leisola on tuottanut 120 vertaisarvioitua tieteellistä julkaisua ja 20 artikkelia konferenssijulkaisuissa tai kirjoissa. Leisolan tieteellisiin artikkeleihin on viitattu noin 1300 kertaa tieteellisessä kirjallisuudessa (ISI Web of Science). Leisolan erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat yli kolmenkymmenen vuoden ajan olleet evoluution mekanismit ja erityisesti se miten pitkälle evoluution sattuma/valinta -mekanismit kykenevät muuttamaan proteiineja ja mikrobeja.

Tervetuloa luennolle keskiviikkona 14.4 klo 17 Mediteknian auditorioon. (Itä-Suomen yliopisto, Kuopion kampus, Yliopistonranta 1B, Kuopio.) Luennon jälkeen on mahdollisuus kommentoida ja kysellä luennoitsijalta. Kahvitarjoilu.
OpSuomen Ev. Lut. Opiskelija ja Koulaislähetys - luentoilmoitus

.............
Oheiseen kutsuun liittyy myös professori Leisolan kirjoittama johdanto luentoon, jonka lopussa hän kirjoittaa

Epäsuorasti on suuren yleisön tietoisuuteen iskostettu ajatus, että elämän synnyn ongelma on jo ratkaistu. Länsimaisen tieteen ”virallinen näkemys” on edelleen, että elämä syntyy, jos olosuhteet ovat sopivat. Koska tällaisesta ei ole mitään todisteita, on asia jäänyt tarinoiden kertomisen tasolle. National Geography -lehden asiaa käsitellyt artikkeli esittääkin kysymyksen: ”syntyikö elämä alkuliemessä, jäässä vai kiehuvassa vedessä?” Emme tiedä. Pystyykö luonnontiede tätä ikinä selvittämään? Emme tiedä sitäkään. Joka tapauksessa elämän synty on ihmeenomainen tapahtuma. Moni tutkija pitää elämän syntyä ja siihen oleellisesti liittyvää geneettisen informaation alkuperää kiistattomana todisteena Luojasta. Itse olen eräs heistä.
Prof. Matti Leisola

Leisolan luennon Elämän synnyn arvoitus voi linkistä kuunnella tai lukea PDF muodossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti