torstai 16. syyskuuta 2010

Kiirunan lähetyskirje 2008: Lapin luottamus

Lähetyskirjeen lähettäjien ja vastaanottajien nimet ovat edustava joukkoe esikoislestadiolaisuuden nykyistä johtoa, mukana kun ovat sekä Lapin vanhimmat että monet lähetysmiehet ja saarnaajat.

Kyseessä on perheen sisäinen viesti, ystävällinen tervehdys juhlajoukolta Kiirunasta suomalaisille kristityille. Näitä ei ole tapana ollut mitenkään arvioida tai julkisesti käsitellä itse kirjeen lukemisen lisäksi.

Olen toisella palstalla hahmotellut miltä esikoisten suhtautuminen Jumalan Sanaan näyttää kirjeen valossa, tuoden esiin sekä hyviä asioita että näkemiäni ongelmia.

Tällä palstalla tahdon tutkia teologisesti Kiirunan lähetyskirjeen osoittamaa perustavaa suhtautumista kristittyjen todellisuuteen.

Kuka tahansa voi halutessaan lähetyskirjeen tutkielmiani arvostella sekä näillä palstoilla että huoltoasemalla. Itse teksti on myös nettiruukussa nähtävillä, niin että kukin voi niin halutessaan tarkistaa, luenko oikein vai ymmärränkö kirjoitetun tarkoituksen väärin.

Mielestäni kirjeessä on perustava viesti Lapin luottamuksesta

"Jumalan lapset, luottakaa meihin kuin rakkaat lapset vanhempiinsa ja opettajiinsa! Meillä on Pyhän Hengen valo ja kaikki tämänkin kirjeen neuvot perustuvat Jumalan Sanaan."

Sanoma ei ole "Jumalan lapset, me tahdomme kaikki luottaa Herraamme Jeesukseen Kristukseen, Jumalan Poikaan, joka on Golgatan keskimmäisellä ristillä sovittanut meidän syntimme ja tehnyt rauhan Jumalan ja meidän välillemme"


Kirjoittajat tervehtivät näin
"Rakkaille uskonsiaruksillemme sekä nuorille että vanhoille Suomen suuressa siionissa yhdessä teidän uskollisten saarnaajien ja sananpalvelijoidenne kanssa"

Esikoisten laumassa on lampaita Suomen Siionissa, nuorempia ja vanhempia rakkaita uskonsisaruksia. Lisäksi laumalla on uskolliset saarnaajat, jotka ovat sananpalvelijoita.

(vai tarkoittaako tämä, että esikoisilla on sekä saarnaajia että sananpalvelijoita?)

tämä on taivasten valtakunnan lauman rakenne ja tähän perustuu sen turva: kristityillä on uskolliset palvelijat heitä hoitamassa.



lauman ytimessä, sydämessä, on Herra Jeesus Kristus ja Hänen oppinsa.


"jotka olette rakkauden siteillä yhdistetty yhdeksi lapsilaumaksi Herran Jeesuksen ja hänen oppinsa ympärille yhdessä ja samassa seurakunnassa"

tässä korostetaan tuttuun tapaan sitä, että on yksi lauma ja yksi Paimen.

on turvatonta lähteä tästä joukosta muualle, koska on vain yksi seurakunta, joka on apostolinen ja se alkuperäinen ja muuttumaton.



Luottamus on syvä ja sen takaajana on Lappi, josta tämä kirje on lähetetty.

"Uskon kautta voimme osoittaa nöyrää kuuliaisuutta Jumalan Sanalle ja lapsellisella uskalluksella luottaa saarnattuun sanaan."

Jumalan Sanalle nöyrästi kuuliaisina.

mutta esikoiset eivät juuri kovin paljon korosta Raamatun lukemisen tärkeyttä.

kuten Martti Luther sanoi. seurakunta ei ole Raamatun lukusali vaan kuullun saarnatun sanan paikka.

saarna on tärkeä, siinä Jumalan Sana tulee eläväksi Pyhän Hengen voimasta ja koskettaa sydämiä.

Luottamus kohdistuu siten Jumalan Sanan saarnaan, joka on puhuttua, kuultua ja uskossa vastaanotettua Jumalan Sanaa.



Luottamus on saumatonta, asioista puhutaan avoimesti lähetysmiesten ja saarnaajien kanssa, jotka ovat vastuussa Suomen suuresta Siionista.

"Näistä vaaroista olemme saaneet avoimesti ja täydessä luottamuksessa keskustella teidän lähetysmiestenne ja saarnaajienne kanssa."


Näitä miehiä kirjeessä suositellaan kuulijoille vastuullisena raskasta Herran työtä tekevinä luottamusmiehinä


"He ovat suurta vcastuuta tuntien jakaneet huoliaan siinä vastuullisessa ja raskaassa Herran työssä teidän keskellänne."


Suomalaisten saarnaajien panssarijoukoilla on täysi Lapin luottamus:

"Me täällä koemme sydämessämme että uskolliset työntekijät teidän seassanne tekevät siunattua työtä teille onneksi ja meille iloksi."



he tekevät työtä kristityille onneksi ja Lapin vanhimmille iloksi.

tämä on sellainen saarnaajan perustava työn diplomi - olet julistanut ja toiminut siten, että vanhmmat ovat tulleet siitä iloisiksi.


kuten olen useamman kerran maininnut, saarnaaja ja lähetysmies Eero Halmeesta kerrotut asiat saivat erään vanhimmista suorastaan itkemään ilon sijasta.

kauniisti ja henkilökohtaisesti tätä suhdetta Lapin vanhinten ja uskollisten työntekijöiden välillä näin kuvataan, ilon aiheena!



Luottamusta rakentaa myös se, että yhteisestä uskosta puhutaan voimakkain ja sisäpiirille niin tutuin sanakääntein:

"Sen sijaan haluamme kuunnella ja uskoa kuolevan vanhimman muuttumatonta testamenttia. Ainoastaan muuttumattoman testamentin kautta voivat oikeat perilliset saada osan taivaallisesta perinnöstä, nimittäin syntien anteeksiantamuksesta, elämästä ja autuudesta jokaiselle uskovaiselle."


näin ehtoollisen asettaminenkin kytketään mukaan siihen turvalliseen kalliopohjaan, jolla murtumattomat Siionin muurit seisovat tässä pimeässä ajassa.


Luottakaa saarnaajiinne, jotka ovat teidän sielunhoitajianne ja tekevät raskasta Herran työtä uskollisesti ja vanhimmille iloksi!

Kysykää heiltä, älkää luottako omaan järkeenne

"Me voimme ja tahdomme koko sydämestämme kehottaa teitä kääntymään teidän omien rakkaiden opettajienne ja neuvonantajienne puoleen.

Taivaan vaeltaja, jolla on harras kaipaus ja rehellinen tarkoitus saavuttaa päämäärä taivaassa, ei uskalla luottaa omaan ymmärrykseensä.

Aivan kuin lapsi, hänen tarvitsee monta kertaa kysyä neuvoa sielunhoitajaltaan."


Neuvoa ei pidä kysyä suoraan Jumalan Sanalta, lukemalla Raamattua, rukoilemalla Jumalaa antamaan ymmärrystä, Pyhää Henkeä avaamaan luetun.

Ei! Sen sijasta Kiirunan kirje kehottaa menemään ihmisten luokse, seurakuntaan ja siellä oppimaan.

minuakin on useasti kehoitettu tulemaan mukaan seuroihin, oppimaan ja tutustumaan totuuteen. (on vähän pitkä matka vaan minulla, 5000 km...)

"Raamatun lupaus on, että tyhmä ei eksy.

Hänen tarvitsee tulla kristittyjen kokoukseen kotiseurakunnassaan.

Kodista ja kotiseurakunnasta tulee myös meidän kristillisyyden työmme alkaa."



Luottamuksen henkeä uhkuu myös näistä kauniista sanoista:

"Niin kauan kuin käytämme yhteisiä neuvoja, on kristillisyydellä menestys"

Kristillisyyden neuvot takaavat menestyksen. ei joku Jumala tai Jeesus.


"Kenenkään meistä ei ole tarvinnut katua, kun olemme nöyryyttäneet itsemme sellaisten neuvojen alle, jotka on koeteltu Pyhän Hengen valossa."

kaikki Lapin neuvot ovat Pyhän Hengen sinetöimiä ja oikeaksi tunnustamia.


"Kristillisyyden yhteisillä neuvoilla on täysi tukensa ja pohjansa Pyhässä Raamatussa, eivätkä ne sen tähden lakastu."

luottakaa meihin! opetuksemme on lujasti perustettu pyhään Raamattuun.


ja tässä ovat ne ihmiset, joihin esikoislestadiolainen nöyrä uskova saa näin lujasti luottaa, Pyhän Hengen valossa ja Raamatun lujalla perustuksella.

kuin lapsi.

Seurakunnan kanssa ja puolesta
Levi Larsson, Lars Larsson, Gunnar Persäter, Odd Minde, Ulf Bolsoy, Bror Erkstam Håkan Gustafsson, Göran Larsson, Hans-Olof Wettainen, Sven-Åke Blumbacke(?), Pekka Liuksiala, Toivo Kärki, Pauli Väänänen, Seppo Parviainen, Seppo Karhu, Pauli Nuutinen, Reino Haimilahti, Hans Stormo ym. Norjalaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti