keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Erkki Piri - Kuka kirjoitti virren 169?

Virsikirja
Virren 169 osastossa "Jumalan seurakunta" on säveltänyt Edvard Inkinen 1939. Kirjoittajaksi on merkitty lestadiolaisuuteen kääntynyt Juho Ranginen.

Erkki Piri kirjoittaa Kotimaa24 blogissa, että runoilija on todellisuudessa lestadiolainen Paavali Ervasti. Hän joutui kahdella Amerikan matkallaan kamppailuihin sen ajan Nilivaaran kanssa, jota edusti Raattamaan kanssa sitten vaikeuksiin joutunut Juho Takkinen.
Paavali Ervasti (1840–1896) teki kaksi Amerikan matkaa, 1890–91, 1895–96. Molemmilla matkoillaan hän joutui vetämään rajaa Juho Takkisen (1838–1892) edustamaa” lakihenkisyyttä” vastaan. Takkinen oli tehnyt parannuksen suuressa Ylitornion Alkkulan kokouksessa 1875, jossa Paavali Ervasti oli läsnä, pakkoripin opetuksesta ja ”suuren minän paisumisesta”. Hänen ”lakihenkinen” toimintansa kuitenkin jatkui Amerikassa. Nykyasuinen, muokattu virsi 169 ei anna sitä kuvaa, josta puhuvat alkuperäiset sanat. Ne on suunnattu lauman sisälle tulleita susia vastaan, joista runoilija lausuu: ”Aja ulos nämä hukat Sinun lammaslaumastas, jotka vain kuormaa kuorman päälle Lapsillesi wyöryttää, jota itse harrastavat, Eivät sormillaankaan liikuta” (Säk.6 ). Runoilijalla on mielessään Paavalin jäähyväispuhe Efesoksen vanhimmille: ”Minä tiedän, että lähtöni jälkeen teidän joukkoonne tulee julmia susia, jotka eivät laumaa säästä. Teidän omasta joukostanne nousee miehiä, jotka julistavat totuudenvastaisia oppeja vetääkseen opetuslapsia mukaansa.” (Ap.t.20:29-30.)

Karitsoille kuuluu hellä kohtelu:”Valaise vielä armollasi Wartioitas Siionin, Täytä heitä hengelläsi, Että he aina ahkerasti Karitsoitas hellimmästi Werelläsi ruokkisi.” (Säk.9)

Kysymys on ”lain kolmannesta käytöstä” siitä, että laki ei ole enää ”armoon autettujen” hengellisenä opettajana, vaan ehtymätön Jumalan armo.

Erkki Piri
http://www.kotimaa24.fi/blogit/kuka-kirjoitti-virren-169

Lue myös Kotimaa24 uutinen aiheesta 

Virsi 169
1.
Muista, Herra Kristus pyhä,
ostolaumaa Siionin.
Se on hajotettu yhä
vuorille ja laaksoihin.
Hoida, Paimen, lampaitasi,
kanna heikot helmassasi.

2.
Monen raskaan ristin alla
täällä usein uuvumme.
Nosta tiellä vaikealla,
kun me maahan vaivumme.
Ostit meidät verelläsi
omiksesi ristilläsi.

3.
Jeesus, armon aurinkomme,
valaise myös paimenet,
jotta alla ahdinkomme
saamme sanan antimet.
Hengen tulta heille anna,
lohdun sekä neuvon manna.

4.
Auta heitä voimallasi
parannusta saarnaamaan,
johdattele armollasi
sielun haavat hoitamaan,
etsimään vie eksyneitä,
virvoittamaan nääntyneitä.

5.
Hyvä Paimen armollinen,
siunaa sanan kylvötyö.
Paina mieliin uskovien
Getsemanen tuskanyö,
päivä suuri sovituksen,
voima ylösnousemuksen.

Mahd. Juho Ranginen 1882. Uud. Wäinö Havas virsikirjaan 1938.


Lisäys: Aina virkeä Kotimaa24 pyysi Seppo Suokunnasta arvioimaan virren 169 kirjoittajasta käytyä keskustelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti