tiistai 14. toukokuuta 2013

Lusteentuntijan armolahja

Lusteita ja vehnää
Kuva Handling the Truth


Petri Paavolan Raamatun opetusta lainattuna hänen kotisivultaan Matteus 13:25-40
Luste oli israelilaisen maanviljelijän huolenaihe Jeesuksen Kristuksen ajan Israelissa. Varhaisessa kasvuvaiheessa luste muistutti niin paljon vehnää, että asiantuntijakaan ei kyennyt erottamaan sitä vehnästä. Mutta kun luste kasvoi, niin lapsikin pystyi erottamaan sen vehnästä. Mutta alkuvaiheessa lustetta oli mahdotonta erottaa vehnästä ja lusteen juuretkin olivat kietoutuneet toisiinsa sekä vehnän juuriin, että jos se olisikin tunnistettu, niin sen pois kitkemisessä olisi myös vehnäkin kitkeytynyt pois. Luste oli myrkyllinen kasvi, joka aiheutti huimausta sekä oksentelua. Mutta kun vehnä ja luste kypsyivät ne voitiin helposti erottaa sekä vehnä voitiin myös leikata talteen, siten ettei luste päässyt mukaan turmelemaan satoa.


Vertauksen selitys
Kun ihminen tulee uskoon, niin uskon tien alussa ei vielä ole paljoa hedelmää näkyvissä ja siksi emme saa mennä tuomitsemaan emmekä erottamaan ketään uskovien yhteydestä. Sillä voimme uskon alkutaipaleella olevan uskovan hänen keskeneräisyytensä takia hylätä tai sitten voimme pitää uskovana sellaista, joka ei kuitenkaan ole uskova. Mutta kun molemmat kasvavat niin hedelmä paljastaa kuka on Herran Jeesuksen opetuslapsi ja kuka on tämän maailman herran palvelija.

Hyvän siemenen kylväjä on Kristus ja maailma on pelto, johon Jumalan sanan siemen kylvetään. Hyvä siemen eli vehnä ovat Kristuksen opetuslapsia ja lusteet ovat pahan lapsia eli saatanan ja synnin orjuudessa olevia uskottomia. Vihamies joka kylvi lusteen on *******. Elonaika on maailmanloppu, jolloin lusteet kootaan tulessa poltettaviksi; eli he joutuvat iankaikkiseen kadotukseen, mutta vehnä kerätään talteen taivaalliseen aittaan uuteen Jerusalemiin.

Hyvän lapset elävät Jumalan seurakunnan sisällä, mutta pahan lapset elävät maailmassa synnin orjuudessa. Eli uskoton ei kuulu Jumalan seurakuntaan, vaan vain ne kuuluvat Jumalan seurakuntaan, jotka ovat vastaanottaneet pelastuksen Kristuksessa Jeesuksessa. Hyvä siemen ja luste ei saa sekoittua toisiinsa eikä sekoitu toisiinsa ne vain elävät samassa maailmassa mutta eri hengessä. Luste elää tässä maailmassa synnin orjuudessa perkeleen sokaisema, mutta hyvä siemen elää tässä maailmassa Jumalan armosta Pyhän Hengen voimasta; jonka kautta hyvä siemen totuutta noudattaen rakkaudessa kasvaa ja juurtuu Kristukseen.


Kysymys
Kysymys sinulle, joka jaksoit lukea Petrin selityksen:

Hedelmistään puu tunnetaan, muisruttaa Pertsa ja kertoo, että lusteen tunnistaa lapsikin vehnäpellolla, kunhan se aikansa kasvaa. Aluksi se on erehdyttävästi vehnän näköistä.

Mitä Petri Paavola ei tässä selityksessään lainkaan ota huomioon Jeesuksen kuuluisassa vertauksessa?

Vihje... Avauksen otsikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti