keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Taivaallinen Isämme

Image Credit &; Copyright: Isaac Gutiérrez Pascual (Spain)
NASA Päivän astronomian kuva (APOD) hemmottelee meitä usein tällaisilla upeilla valokuvilla Maan ilmakehästä kertoen niistä monista asioisat, jota siinä tapahtuu revontulista hämmästyttäviin pilvimuodostelmiin, auringon ja kuun valonsäteiden tanssiin varhain aamulla tai illan tullen, sateenkaariin ja muuhun sellaiseen. Nämä kuvat eivät ole tarkalleen sanoen tähtitiedettä, mutta ne kuvaavat asioita päidemme yllä. Asialle omistautuneiden kuvaajien upeat saavutukset julistavat luomakunnan majesteettisuutta ja meille uskoville, olimmepa juutalaisia, kristittyjä tai muslimeja, ne kertovat Jumalan kunniasta luonnossa.


Taivaat
Matteuksen evankeliumissa Jeesus opettaa omiaan puhuttelemaan Jumalaa rukouksessa sanoen "Isä meidän, joka olet taivaissa". (Matteus  6:9).  Luukkaan evankeliumissa Isä meidän rukous alkaa yksinkertaisesti "Isä" (Luukas 11:2).  Aramean kielessä isä on abba.

Matteuksessa sana on monikossa "Isä meidän, joka olet taivaissa".  Heprean alkutekstissä Genesis 1:1 ja muissa kohdissa on "kunnioittava monikko"  שׁמים shamajim. Tällainen heprean monikko on myös Jumalaa tarkoittava sana Elohim. Siihen liittyvä verbi on yksikössä, joten kyseessä on yksi Jumala, ei monia jumalia.

Matteuksen kreikassa on ouranos monikossa πατερ ημων ο εν τοις ουρανοις


Jumalan asunto 
Heprealainen Raamattu kirjoitettiin, kun ihmiskunnassa vallitsi maakeskeinen eli geosentrinen maailmankuva. Genesiksen luomiskertomus kuvaa hieman, miten taivaat on rakennettu (Galileon kommentista huolimatta!) Taivaat ovat paikka, jossa on aurinko, kuu ja tähdet sekä rakenne "taivaan vahvuus", joka erottaa vedet sen yläpuolella ja alapuolella. Kun taivaan ikkunat aukeavat, sataa vettä.

Mutta jos luet Genesis 1 huolellisesti näet, ettei siellä ole lainkaan määritelty, missä Jumala sijaitsee.  Pyhä Henki leijailee syvyyden vesien päällä, ehkä sumerin apsu taustana, mutta tämä on varsin epämääräinen "paikka". Israelin profeetat ylistävät Jumalan suuria töitä taivaassa ja niin tekee Jobin kirja ja Psalmit; ukkonen on todella jumalallinen ja hyvin vanha psalmi 104 kuvaa Jumalan vaunuja pilvissä
Ylistä Herraa, minun sieluni!
Herra, minun Jumalani,
miten suuri ja mahtava sinä olet!
Sinun vaatteenasi on kirkkaus ja kunnia,
valo ympäröi sinut kuin viitta.
Sinä olet levittänyt taivaan kuin telttakankaan
ja tehnyt salisi ylisten vetten keskelle.
Sinä otat pilvet vaunuiksesi
ja kuljet tuulten siivillä.
Psalmi 104:1 -3 
Raamatun vanha teksti sisältää monia erilaisia kuvia Jumalasta siellä ylhäällä. Erityisen merkittävä on juutalaisuudella kuningas Salomon rukous, kun hän alkaa rakentaa Herran temppeliä Jerusalemiin. Hän tunnustaa, etteivät taivasten taivaat ole riittävän suuret Israelin Jumalan asunnoksi.
Mutta kuinka kukaan kykenisi rakentamaan hänelle asuntoa? Eiväthän taivasten taivaatkaan ole hänelle kyllin avarat! Mikä minä olen rakentamaan hänelle temppeliä? Voin tehdä sen vain polttaakseni siellä hänelle suitsutusuhreja.
2 Aik 2:5

Taiteilijoiden taivaan kuvauksia
Näkymä Haarlemiin koilisesta, valkaisualue etualalla
Jacob van Ruisdael (1682)
Rijksmuseum, Amsterdam
Image Essential Vermeer.com

Taivaiden luomista ylistetään sanattomasti ilmakehän upeilla valokuvilla puhumattakaan syvän avaruuden kuvista, joita Hubble teleskooppi ja muut ovat ottaneet! Ihmisten taivaan ihailu on vahvasti esillä esimerkiksi Hollannin 1600-luvun maa- ja merimaisemissa, joissa taivas pilvineen ottaa usein suurimman osan maalauksen pinta-alasta korostaen sen merkitystä taiteilijan sielussa.

Sillä kun Jumala loi maan meidän ihmisten asuttavaksi, Hänen rakkaiden lastensa, Hän ei vain tehnyt taivaasta kauniin sinistä päivin ja tähtien timanttien silkin mustaa yötä. Ei!  Hän osoitti todella luovan Olennon taiteellisuutta ja mielikuvitusta tehden taivaasta sellaisen loppumattoman valojen ja värien kanvaasin, mahtavien ukkosmyrskyjen ja salamoiden, hiljaisen tuulen, valkoisen leijailevan lumen...

Oh! Olisi oltavat runoilija - tai etevä valokuvaaja tai maalaustaiteilija - voidakseen edes hieman tehdä oikeutta sille, mitä Jumala on taivaaseen luonut päidemme yläpuolelle.


Hengellinen taivas 
Entä Israelin Jumalan, Taivaan Isämme, oma asunto?

Raamattu antaa vain viitteitä siitä hengellisestä asunnosta, jossa Jeesuksemme istuu Taivaan Isän oikealla puolella. Viitteitä, joista riittää tutkimistakoko elämän ajaksi.

Apostoli Paavali kirjoitti korinttilaisille
mitä silmä ei ole nähnyt eikä korva kuullut, mitä ihminen ei ole voinut sydämessään aavistaa, minkä Jumala on valmistanut niille, jotka häntä rakastavat.
1 Kor 2:9
Hän nähtävästi viittaa profeettojen kuninkaan, Jesajan, sanoihin
Ikimuistoisista ajoista ei ole tietoon tullut,
ei korva ole kuullut, ei silmä nähnyt,
että olisi muuta jumalaa kuin sinä,
Jumalaa, joka auttaa
niitä, jotka häntä odottavat..
Jes 64:3 
Taivas yllämme on ihmeellinen ja näkymät syvään avaruuteen henkeäsalpaavat- mutta ilmeisesti siellä, missä Jeesus on Isän luona on sellaista, johon edes mielikuvituksessamme emme ylety.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti