Peter Higgs kuva wikimedia |
Koulupoikana äitinsä laittoi hänet Gothamin oppikouluun Bristolissa. Ei ole lainkaan yllättävää, että nuori Peter omaksui siellä briljantin opettajansa, Paul Diracen, edustaman tieteellisen ja ateistisen maailmankuvan.myBlog.
On erittäin merkittävä tosiasia, että Peter Higgs ja kollegansa päätyivät pelkän ajattelun voimin pohtimaan hiukkastasolla painovoiman olemusta.
Vasta nyt, vuosikymmeniä myöhemmin, ihmiskunta on kyennyt kasaamaan kokoon laitteen, jossa asiaa voidaan yrittää kokeellisesti tutkia. Eikä aivan pienellä rahalla, lienee kalleimpia tieteellisen perustutkimuksen kojeita, mitä koskaan on rakennettu.
Vain ajatellen, mutta nimenomaan matemaattisesti ajatellen
Israelin Jumala, joka on ainoa todellinen Jumala, on matemaatikko ja Psalmi ylistää Syvällistä Ajattelijaa (Deep Thinker of Hitch hiker to the Galaxy style) näin
Kuinka suuret ovatkaan sinun tekosi, Herra, kuinka syvät sinun ajatuksesi!
Ps 92:6
Tässä oleva heprean sana mahsev, juuresta laskea, ajatella, tarkoittaa nykyhepreassa tietokonetta.
Demokritos arveli virheellisesti, että atomit poukkoilevat tehden sattumanvaraisesti möykkyjä, jotka antavat aineelle sen ominaisuudet. Epikuros siitä veti johtopäätöksen ihmisen elämään, jos kerran näin on, niin millään ei oikeastaan ole väliä - koetetaan elää hyvin.
Moderni hiukkastutkimus on joutunut kehittämään aivan uusia matematiikan menetelmiä ja käsitteitä, ja mitä syvemmälle atomien sisuksiin mennään, sitä tarkemmaksi asiat käyvät. Mitä siellä on sattumanvaraista on tieteen suuria kysymyksiä, ota Albert Einstein pohti näin "Jumala ei pelaa noppapeliä"
Vaan kuten sanottu, Peter Higgs edustaa ateistista maailmankatsomusta suuren opettajansa Paul Diracin jalanjäljissä. Se ei kuitenkaan millään tavoin vaikuta hänen matemaattiseen työskentelyynsä bosonien kanssa, joka on omalakista ja erittäin syvällistä työskentelyä luonnon ihmeiden parissa. Bosonien tutkimuksen pioneerien joukossa on myös hindu ja juutalaisia ja muutama kristittykin..
Se, miten järisyttävän viisaasti aine on tehty ei häntä hätkäytä sen enempää kuin luonnon valtava ihme, linnun sulka tai kananmuna. Ne ovat, joten se siitä. Enempi pohdinta on tieteen temppeliin kuulumatonta loogisesti epäselvää haihattelua ja huuhaata.
Taas se Paavali
Raamatussa apostoli Paavalin kautta meille opetetaan jumalallinen näkökulma, että näin se juuri on - silloin kun on kyse oppia tuntemaan Jumala, Luojan suunnaton majesteettinen viisaus ei auta ihmistä.
Jumala on kyllä osoittanut viisautensa, mutta kun maailma ei omassa viisaudessaan oppinut tuntemaan Jumalaa, Jumala katsoi hyväksi julistaa hulluutta ja näin pelastaa ne, jotka uskovat.
1 Kor 1:21
Ei auta missä?
Pelastuksen asiassa, sillä kristinusko on "pelastususkonto". Tällä asialla on varsin vähän tekemistä tieteellisen tutkimuksen kanssa, ja apostoli tässä sanookin, että tämä tie oppia tuntemaan Jumala - viisauden ja tiedon tie - on suljettu.
Ristin saarna on pelastuksen sanoma, jonka Israelin Jumala saarnauttaa kautta koko maailman. Se ei ole tiedon ja oppineisuuden vaan uskon asia.
Puurot ja vellit sekaisin
Usko Luojaan, Suureen Matemaatikkoon, Taivaalliseen Isäämme voi horjua luonnontieteen valtavien kehitysaskeleiden myötä.
Voimme sanoa, että länsimainen kulttuuri on menettänyt lapsen uskonsa 1800-luvulta alkaneessa tieteen ja tekniikan räjähdysmäisessä nousussa. Tiede vastaa peruskysymyksiin, ei usko ja uskonnot.
Monet ovat povanneet uskonnon katoamista sivistyneestä tieteellisestä maailmasta, josta tulee kommunistien uneksima materialistisen ateismin tyyssija. Jostain syystä näin ei kuitenkaan ole tapahtunut.
Luominen, Lunastus ja Pyhitys kulkevat käsikädessä, joten tieteestä emme - onneksi - pääse eroon.
Einstein sanoi "tiede ilman uskontoa on latteaa, uskonto ilman tiedettä on sokeaa".
Mutta asiat on pidettävä perspektiivissä, puurot ja vellit omissa padoissaan terveen hermeneutiikan ohjein.
Tapio Puolimatka
Jos olen oikein ymmärtänyt professori Puolimatkan peruslinjaa tieteen ja uskon suhteessa, teoreettisen fysiikan professori Peter Higgsin tulisi myöntää ja huomioida bosonien laskennassaan yliluonnollinen, "supranaturalistinen".
Vain näin hän saavuttaa oikeaa tietoa todellisuutta ilman naturalistisen ateismin antamia silmälaseja.
Ei siis vain pohdittaessa Higgsin bosonin merkitystä Newtonin ja Einsteinin teorioille painovoimasta, vaan keskellä näiden hiukkasten tutkimusta, matemaattista analyysiä ja kokeellisia testejä.
Kas tässä "opimme tuntemaan Jumalan" ja näemme kaikki tieteellisellä tasolla Hänen sormenjälkensä maailmankaikkeudessa.