torstai 10. toukokuuta 2012

Professori Leisola ja Hare Krishna

Swami Prabhupada (1896-1977)
wikimedia
Monikulttuurinen tiedemaailma
Aktiiviset älykkään suunnittelun edustajat, kuten esimerkiksi professori Matti Leisola, ja kreationistit, kuten esimerkiksi lääkäri Pekka Reinikainen, ovat ihmisiä, jotka elävät kristillisen kulttuurin ja siitä murtautuneiden ryhmien uskonnollisessa ja ideologisessa jännitekentässä. Kristillistä usko puolustava ja Raamatun arvovaltaa korostava Creation Ministries on tästä hyvä esimerkki - he haastattelivat professori Leisolaa oman linjansa edustajana maaliskuussa 2012 (linkki).

Mutta tiedemaailma on globaali ja siihen kuuluu tutkijoita kaikista maailman kansoista, roduista ja monista eri uskonnoista, eikö niin?

Albert Einstein oli juutalainen, Satyendra Nath Bose hindu, Carl Sagan ateisti, Li Zhensheng on ehkä maolainen ateisti (ehkä ei, en tiedä) jne.

Juutalais-kristillinen usko Raamatun persoonalliseen Jumalaan ei siis suinkaan ole globaali tietoa ja tieteellistä tutkimusta koskettava uskonto, vaan tietyn - kieltämättä varsin tärkeän - tiedemiesten ja naisten ryhmän kulttuuritaustaa.


Hare Krishna 
Tästä monikulttuurellisuudesta on hyvä esimerkki Hare Krishna liikeen kiinnostus Charles Darwinin teorioita arvosteleviin tiedemiehiin.

Heidän laatimassaan kansainvälisessä listassa joukossa on mukana myös suomalainen professori Matti Leisola. Prabhupada News.

Näiden sivujen aiheina ovat Bhakti-Jooga, vegetaristinen ruoanvalmistus, Krishna tietoisuus, hengellisyys ja muut sellaiset asiat. Sivuston nimi johdetaan Hara Krishna liikeelle tärkestä Srila Prabhupadasta, Abhay Charanaravinda Bhaktivedanta Swami Prabhupada, jonka kirjoja siellä esitellään ja levitetään.

Se että professori Leisolalla on kristittynä kunnia olla mukana hindujen sivuilla on aivan okay ja on siellä monia muitakin Kristuksen omia. Tarkoitukseni on vain tällä korostaa, että suomalaisen kristikansan kuulema "naturalismi/kristillinen usko" asetelma taitaa olla melko kapea kuitenkin.

3 kommenttia:

 1. "Heidän laatimassaan kansainvälisessä listassa joukossa on mukana myös suomalainen professori Matti Leisola. Prabhupada News."

  Katsoin linkin. Ei ollut hindujen laatima kansainvälinen lista, jolla tavoin sitä mainostit, vaan kuten linkissäkin todettiin, kansainvälinen allekirjoituslista, joka oli copy-pastettu suoraan sivulta WWW.DISSENTFROMDARWIN.ORG

  Vastaa suunnilleen samaa kuin jos adressit.com -sivuilta joku kopioisi allekirjoituksia toisaalle. Vaikka sellainen lista kopioitaisiin muslimisivustolle, listasta ei copy-pasteamisen seurauksena tulisi muslimien tekemää listaa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tarkentavasta tiedosta, mistä Hare Krishna sivujen laatijat ovat tuon listan ottaneet!

  Tämän tekstini tarkoitus on osoittaa, että kreationistinen näkemys ei välttämättä johda juutalais-kristilliseen uskoon yhteen Jumalaan. Monia muitakin mahdollisuuksia on ymmärtää maailmankaikkeuden synty ja kaikessa näkyvä suunnitelmallisuus, esimerkiksi näiden Hare Krishan uskovien edustama persoonaton Maailmanjärki.

  VastaaPoista
 3. "Tämän tekstini tarkoitus on osoittaa, että kreationistinen näkemys ei välttämättä johda juutalais-kristilliseen uskoon yhteen Jumalaan."

  Olen sinun ja ID-liikkeen kanssa tästä asiasta samaa mielät.

  VastaaPoista