tiistai 8. tammikuuta 2013

Jyrki - Miksi seitsemän päivän luominen on Raamatussa?

Tuli yö ja tuli aamu
kuva Tampereen tuomiokirkon alttaritaulusta
Fresko Ylösnousemus Magnus Engell (1907)

Hei Jyrki ja muut tämän blogin seuraajat

Jyrki heitti aiemman blogin keskusteluihin kysymyksen Ps. Miksi seitsemän päivän luominen on Raamatussa?

Kysymys on yksinkertainen, mutta erittäin keskeinen ja laaja. En suinkaan kuvittele kykeneväni siihen edes kattavasti vastaamaan. Otan sen vuoksi tässä esiin vain yhden näkökulman Jumalan ihmeelliseen sanaan palaten kalamiehen aiheeseen.


Viides päivä
20. Ja Jumala sanoi: "Viliskööt vedet eläviä olentoja, ja lentäkööt linnut maan päällä, taivaanvahvuuden alla".
21. Ja Jumala loi suuret merieläimet ja kaikkinaiset liikkuvat, vesissä vilisevät elävät olennot, kunkin lajinsa mukaan, ja kaikkinaiset siivekkäät linnut, kunkin lajinsa mukaan. Ja Jumala näki, että se oli hyvä.
22. Ja Jumala siunasi ne sanoen: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää meren vedet, ja linnut lisääntykööt maan päällä".
23. Ja tuli ehtoo, ja tuli aamu, viides päivä.
1 Ms 1:20-22 KR 1933

Luomisjärjestys
Raamatun ensimmäinen luku kertoo, että kaikkea ei ole luotu rytäkällä kerralla. Luomisen seitsemän päivää antavat tapahtumille aikajärjestyksen.

Tästä seuraa

 • luomakunnassa, meidän maailmassamme (maapallolla kuten nykyajan tiedon valossa ymmärrämme), oli aika, ettei vesissä vilissyt eläviä olentoja - niiden joukossa etenkin kalat tulevat mieleemme, vaan onhan siellä monenlaista isoakin uimaria..
 • elämän vaiheissa oli aika, ettei taivaalla lennellyt yhtään ainoata lintua.

Tästä seuraa myös

 • koska ihminen ja maaeläimet luotiin kuudentena päivänä, viimeisenä Jumalan luomisteoista
 • elämän vaiheissa oli aika, ettei kuivalla maalla tassutellut yhtään eläintä.
 • luomakunnassa oli aika, jolloin oli kaloja ja muita meren eläviä ja jolloin linnut lentelivät taivaalla, mutta ei ollut vielä yhtään ihmistä.


Fundamentalistisen kreationismin näkemys
Amerikkalaisperäinen fundamentalistinen kreationismi, jota esiintyy vahvasti myös Australiassa, lähtee siitä väitteestä, että Raamattu on erehtymätön niin ajallisista kuin iankaikkisista puhuessaan.

Tästä seuraa, että luominen tapahtui ihmisen kalenterin viikossa ja Aatami ja Eeva ovat ensimmäiset ihmiset, joten koko universumi (maailmankaikkeus) on ihmisen ikäinen.

Kun näin ihmiset järkeilevät, luomisen viikon hienous todellakin katoaa ihan turhana.

Jos viikossa niin miksei yhdessä silmänräpäyksessä, onhan Jumala kaikkivaltias!


Raamatun tekstit
Raamatun huolellisempi tutkiminen ja Jumalan sanan ääressä viipyminen osoittaa ensinnäkin, että kertomus Luomisen viikko ja kertomus Aatamista ja Eevasta eivät ole samasta kynästä lähtöisin, Raamatun alussa on kaksi aivan erilaista luomiskertomusta. Psalmeista, Jobista ja muualta löytyy jälkiä myös kolmannesta luomiskertomuksesta, joka muistuttaa Babyloniasta tunnettuja kertomuksia maailman synnystä (kaaos taistelu).

Luomisen viikon järjestys EI vastaa nykyajan luonnontieteen näkemystä maailmankaikkeuden ja elämän synnystä, kuten kreationistit koettavat todistaa.

Ovathan Raamatun luomiskertomukset
 • maakeskeinen (geosentrinen)
 • ihmiskeskeinen (antroposentrinen)
 • Kristus keskeinen (christosentrinen)
Annetaan Raamatun olla, mitä on, ei vääristetä sitä mielemme mukaan "erehtymättömäksi". (Sillä kuka tietää, mitä huomispäivän tiede havaitsee...)

Luomisen viikon järjestys ON ainoa muinaisesta Lähi-idästä tai mistään muualta ihmiskunnan historian parista tunnetusta alkukertomuksesta, joissa on Luoja ja luomisen rytmi.

(Antiikin kreikkalainen Hesiodos kertoo esimerkiksi kirjoituksissaan kyllä aikakausista, oli kulta, hopea, pronssi aika ja nyt on surkea rauta-aika - mutta tämä ei viittaa luonnon luomiseen, vaan ihmisen degeneroitumiseen ja moraalisen pahuuden kasvuun. Useimmissa kertomuksissa kuvataan alussa olevaa jumalten syntyä, vaikka näistä sitten toki tekijöitäkin löytyy. Tai sitten kaikki vain alkoi, kuten Kalevalan sotkan munasta...)

Moderni luonnontiede TUNNISTAA elämän historiasta vaiheen, jolloin vesissä vilisi kaloja ja kaikenlaisia eläviä olentoja, mutta vielä ei ollut lintuja, maaeläimiä eikä ihmisiä.


Tuli yö
Olen entistä enemmän kiinnittänyt viime aikoina huomiota tuohon merkilliseen ilmaukseen, että luomisen päivän jälkeen tuli yö ja sitten uusi aamu.

Toki se on normaalia päivän ja yön, valon ja pimeyden vaihtelua maailmassamme.

Mutta moderni evoluutiobiologia on ihmeekseni löytänyt jokaisen suuren tunnetun elämänkauden lopulta "yön", jota kutsutaan massiiviseksi elämän joukkotuhoksi.

Näitä "öitä" on ainakin kuusi, ja niiden tullessa suuri osa luotua elämää tuhoutuu eikä suku enää jatku seuraavana aamuna.

Myönnän, että tämä on kovin modernistinen väite Raamatun vanhan tekstin äärellä. En väitä, että mitään sellalista olisi ollut sen ihmisen tai niiden ihmisten mielessä, jotka kirjoittivat Genesiksen ensimmäisen luvun.

Sanon vaan, että tuo yön ja päivän vaihtelu tulee mieleeni, kun tutustun elämän historian vaiheisiin ja massiiviin joukkotuhoihin (massive extinction), joka seuraa kaikkia tärkeitä elämänhistorian kausia.

Mieleeni tulee myös, että Jumalan sanan mukaan myös tämä aikakausi, jota me elämme, tulee päättymään massiiviseen joukkotuhoon. 

Tulee taas yö.

Ja tulee taas aamu.

Ja valtaistuimella istuva sanoi: "Katso, uudeksi minä teen kaikki".
Ilm 21:5


4 kommenttia:

 1. Moi Mikko. Kiitän opetuksestasi. Maan ja materian iästä riippumatta uskon seitsemän päivän luomisen viittaavan mm. siihen, että Jeesuksen paluu aloittaa 7. vuosituhannen eli tuhatvuotisen valtakunnan. Uskon myös PH:n inspiroineen Raamatun jokaisen tekstin.

  http://www.reinosav.net/numerolog.htm

  Jyrki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnustat näin uskoasi Raamattuun. Tuhatvuotinen valtakunta on Ilmestyskirjasta, Jeesuksen paluu koko alkuseurakunnan harras odotus joka kaikuu myös Raamatun viimeisellä sivulla - Maranata!

   Uskot, että Raamatun kirjakokoelman jokainen teksti on Pyhän Hengen inspiroima. Amerikkalaiset evankeliset johtajat antoivat Chicagossa 1978 lausuman tämän perusteella, sanoen että Raamattu on erehtymätön ja virheetön niin puhuessaan ajallisista kuin iankaikkisista asioista.

   Uskotko sinäkin niin?

   Poista
  2. Kyllä. Toivon lukijoittesi avaavan antamani linkit. Herramme paluun ja tuhatvuotisen valtakunnan läheisyyden merkkejä.
   - Ja minä kuulin ikäänkuin äänen niiden neljän olennon keskeltä sanovan: "Koiniks-mitta nisuja yhden denarin, ja kolme koiniksia ohria yhden denarin! Mutta älä turmele öljyä äläkä viiniä." (Ilm 6:6)

   http://theextinctionprotocol.wordpress.com/2013/01/28/starving-north-koreans-are-forced-to-eat-their-children/

   http://maailma.net/artikkelit/korvaamaton_fosfaatti_voi_loppua_ennen_oljya

   http://www.joukokoistinen.fi/raamattuluennot/lopunajat-raamatun-ilmoituksessa/47-kolmas-sinetti

   “You will hear of wars and rumors of wars, but see to it that you are not alarmed. These things must happen first, but the end will not come right away. Nation will rise against nation, and kingdom against kingdom. There will be famines and earthquakes in various places. All these are the beginning of birth pains."

   SIGNS:
   1. False Messiahs/False Christs
   2. Rumors of Wars
   3. Uprisings/Protests
   4. Famine/Food Price Increase
   5. Earthquakes/Natural Disasters

   http://nyxstory.wordpress.com/signs-of-the-end-times/

   Herraan luottamalla välttää suuren ahdistuksen.
   - Koska sinä olet ottanut minun kärsivällisyyteni sanasta vaarin, niin minä myös otan sinusta vaarin ja pelastan sinut koetuksen hetkestä, joka on tuleva yli koko maanpiirin koettelemaan niitä, jotka maan päällä asuvat. (Ilm 3:10)

   Poista
  3. Koska uskon tämän aionin pian päättyvän, haluan kertoa kuinka helppoa on nähdä Raamatun pätevyys. Ihonalaisen mikrosirun olemassaolo todistaa Jeesuksen paluun läheisyydestä.

   - Ilm 20:4 Ja minä näin valtaistuimia, ja he istuivat niille, ja heille annettiin tuomiovalta; ja minä näin niiden sielut, jotka olivat teloitetut Jeesuksen todistuksen ja Jumalan sanan tähden, ja niiden, jotka eivät olleet kumartaneet petoa eikä sen kuvaa eivätkä ottaneet sen merkkiä otsaansa eikä käteensä; ja he virkosivat eloon ja hallitsivat Kristuksen kanssa tuhannen vuotta.

   Pedonmerkkiteknologia on jo valmiina. Jumala tuntee luotunsa ja tietää missä olemme ja mitä teemme. Saatana matkii Häntä ja pyrkii kontrolloimaan ihmisiä käyttämällä teknisiä laitteita.

   http://kauppa.tv7.fi/Eurot-pois-siru-tulee

   https://www.google.fi/search?q=verichip&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:fi:official&client=firefox-a

   Kristittyjä syytetään usein pelottelusta. Syyttäjillä on väärä osoite. Kristitty on viestintuoja. Valitukset kuuluu osoittaa Elämän Ylläpitäjälle. Hän antaa vastaanottavaisiile mielille pelastavan armonsa ja yliluonnollisen rauhansa.

   - Fil 4:7 ja Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, on varjeleva teidän sydämenne ja ajatuksenne Kristuksessa Jeesuksessa.

   Valaisevia linkkejä
   http://thegeorgiaguidestones.com/Depopulation_Cover.htm
   http://commieblaster.com/

   Jyrki

   Poista