tiistai 29. tammikuuta 2013

Jyrki: vety

Maallikko funtsii, että pelkän vedyn olisi pitänyt fuusioitua runsaammanpuoleisesti mittavien aikajaksojen saatossa muiksi alkuaineiksi."
JyrkiHei Jyrki

Vilpittömästi iloitsen kommenteistasi tähän blogiin, koska käsittelet monille kristityille tärkeitä aiheita ja kirjoitat arvostelunkin rakentavalla ja hyvää tahtovalla tavalla. Esittämäsi "maallikon funtsaus" on erittäin keskeinen ja tärkeä asia Israelin Jumalan luomassa maailmankaikkeudessa. Aihe on niin vaikea, että vasta 1950-luvulla aikamme huipputiedemiehet alkoivat päästä kärryille, mistä on kysymys.

Suuri yleisö, me maallikot, emme ikävä kyllä saa peruskoulussa lainkaan astrofysiikan tai tähtitieteen opetusta, joka olisi niin suureksi avuksi ja iloksi. Tässä nimittäin on kyse äärimmäisen olennaisesta asiasta koko aineellisen odellisuuden opiskelussa, josta itsekin olin täysin tietämätön ennenkuin aloitin joku vuosi sitten avaruusteologian blogin opintoni.

Laitan joistan tässä mainituista aiheista linkkejä Space Theology blogiin. Tule mukaan osallistumaan keskusteluun myös siellä!


Ajallinen ja hengellinen totuus
Ymmärrän kyllä, että tarkoituksesi on osoittaa kuinka tarpeetonta on kaikki inhimillinen tieto sielun pelastuksen asian rinnalla (ks blogi J-puolustus). Mutta Herra Jeesus sanoo tähän olennaisesti liittyvän totuuden
Nikodeemus vastasi ja sanoi hänelle: "Kuinka tämä voi tapahtua?"
Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: "Sinä olet Israelin opettaja etkä tätä tiedä!
Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: me puhumme, mitä tiedämme, ja todistamme, mitä olemme nähneet, ettekä te ota vastaan meidän todistustamme.
Jos ette usko, kun minä puhun teille maallisista, kuinka te uskoisitte, jos minä puhun teille taivaallisista?
Joh 3:9-12
Sillä jos puhumme puuta heinää Jumalan luomasta maailmasta, kuinka he uskoisivat, kun puhumme näkymättömistä ilmoituksen asioista!

Nyt siis ajallisista, jossa 6000-vuoden kreationismi niin hirvittävästi tuottaa pilkkaa Jumalan pyhälle nimelle ja aiheuttaa epäuskoa ja kirkosta eroamista.


Vety
Kysymyksesi vedystä on luonnontieteeseen liittyvä, asiallinen ja tärkeä ja koskee Jumalan luomaa maailmankaikkeutta. Lainaat opiskelijan tyyliin hyvää tietolähdettä toisaalla, suomalaista wikipediaa (englantilainen parempi) ja sanot, että 90% maailmankaikkeuden aineesta on vetyä.

Tarkennetaan tuota lausetta siten, että 90% tunnetun maailmankaikkeuden aineesta on vetyä. Nimittäin suurin osa maailmankaikkeuden materiasta on tuntematonta, ja sitä kutsutaan siksi "pimeäksi aineeksi" (dark matter).

Puhdasta vetyä on maapallolla vähän luonnostaan, koska se liittyy niin helposti molekyyleiksi, esimerkiksi vesi on kaksi vetyä plus happi H20.

Yhden atomin ja yhden elektronin muodostamaa vetyä piisaa universumissa, sitä on ollut alusta asti ja on  aina oleva niinkauan kuin tämä tuntemamme maailmankaikkeus on.

Toisin kuin näytät ajattelevan, ei vety itsestään miksikään muutu eikä fuusioidu, vaan avaruustuulet sitä puhaltelevat minne tahtovat.


Auringon luominen
Barnard 68 nebula
kuva APOD
Vetyä on maailmankaikkeuden avaruudessa hajallaan, mutta myös ns. molekyylipilvinä (H2), jotka näkyvät mustina alueina teleskooppien kuvissa. Edward Emerson Barnard (1857–1923) näitä pilviä numeroi ja kuvassa on kuuluisa #68. (blogini Barnard bok globule)  Nämä pilvet ovat maailmankaikkeuden hyytävimpiä paikkoja, joissa lämpötila on lähellä absoluuttista nollaa (blogini Cold mother molecular!

Seuraavassa on minun maallikkona hieman oppimia asioita, löydät verkosta ja kirjastoista todellisten asiantuntijoiden kirjoittamia paksuja tähtien tutkimuksen (stellar astronomy) kirjoja tästä olennaisesta aiheesta.

Jostain syystä, ehkä useammastakin, vetypilvi alkaa kokea painovoiman vaikutusta ja atomit tulevat toisiaan lähemmäksi. Syitä voi olla useampiakin, esimerkiksi jokin paineaalto tai sisältä alkava kasvu. Painovoiman kasvaessa yksittäiset vetyatomit ja molekyylit alkavat yhä nopeammalla vauhdilla syöksyä kohti keskusta ja ne kuumenevat. Kun saavutetaan tietty hyvin korkea kuumuus, alkaa tuo mainitsemasi fuusio - kahden vetyatomin ytimet yhdistyvät ja syntyy heliumia. (fissio on raskaan ytimen hajoamista kevyemmiksi alkuaineiksi)

Riippuen molekyylipilven koosta syttyvä tähti lähtee kulkemaan kahta eri reittiä, aurinkomme vety-helium tietä tai 3x tai sitä suurempien kulkemaa monimutkaisempaa reittiä.

Hyinen musta pilvi siis syttyy liekkehin ja vety alkaa fuusioitua heliumiksi. Tätä tapahtuu parhaillaan auringon sisuksissa. Nykyisen käsityksen mukaan auringon muodostava vety syttyi liekkeihin 4500 miljoonaa vuotta ja polttoainetta piisaa toinen mokoma. Sitten aurinko kuolee.

Koska maailmankaikkeus on niin valtava, sieltä löytyy auringon eri elämänvaiheissa olevia tähtiä ja myös suurempia tähtiä.

Alkuaineiden luominen
Tähtitieteessä kaikki vetyä ja heliumia raskaammat alkuaineet ovat "metalleja". Osa niistä, kuten hiili, rauta, litium, syntyy suurten tähtien sisäisissä ydinreaktioissa. Kaikki rautaa raskaammat alkuaineet syntyvät kuitenkin suuren tähden räjähtäessä supernovana. Sieltä Jumalan rautatehtaalta avaruuteen sinkoutuu pölynä tuuleen myös elämän keskeiset rakennusaineet.

Kuten Carl Sagan sanoi, meidät on tehty tähtipölystä.


Hänen aurinkonsa

 Hänen aurinkonsa blogi

Ihmeellistä on, että Jumalan luomakunnassa nykyisen käsityksen mukaan hirmuisen kuumina roihuavat tähdet syntyvät jäätä paljon kylmemmissä vety-molekyyli pilvissä.

Olen kokenut, että näiden asioiden opiskelu on antoisaa, haastavaa ja tavattoman mielenkiintoista, ja että ne tekevät vain entistä suuremmaksi meidän Jumalamme, Taivaan Isän, joka on kaiken tämän tehnyt Raamatun Kirjoitusten mukaan.

Mutta nämä ovat kuitenkin jotenkin etäisiä asioita, jotka eivät Mattia ja Maijaa paljon lämmitä.

Aivan käänteentekevä oli minulle itselleni, kun huomasin Jeesuksen sanat Vuorisaarnassa

"Teille on opetettu: 'Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihamiestäsi.'
Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta, jotta olisitte taivaallisen Isänne lapsia.
Hän antaa aurinkonsa nousta niin hyville kuin pahoille ja lähettää sateen niin hurskaille kuin jumalattomille.
Jos te rakastatte niitä, jotka rakastavat teitä, minkä palkan te siitä ansaitsette? Eivätkö publikaanitkin* tee niin?
Jos te tervehditte vain ystäviänne, mitä erinomaista siinä on? Eivätkö pakanatkin tee niin?
Olkaa siis täydellisiä, niin kuin teidän taivaallinen Isänne on täydellinen.
Mt 5:43-47 KR 1992


Tämä lämmittää Mattia ja Maijaa, kuinka aamulla ihana kevätaurinko saa hanget kimaltamaan ja leuto sää lupaa jo kevään ja suven tuloa. Jumalan aurinko, ei "meidän aurinkomme". Miten ihmeellinen luomus se onkaan, kerran kauan sitten kylmästä pilvestä tehty!


.......
Jyrki, tässä on sinulle hieman toisen maallikon löytämää tietoa vedystä ja alkuaineista vastauksena kysymykseesi. Odotan mielenkiinnolla, mitä kommentoit.


7 kommenttia:

 1. Ok. Vastaan, etten usko kolmannen ja neljännen päivän väliin mahtuvan miljardeja vuosia. Ei haittaa vaikka minut tuomittaisiin vääräuskoiseksi.

  1.Ms
  1:13 Ja tuli ehtoo, ja tuli aamu, kolmas päivä.
  1:14 Ja Jumala sanoi: "Tulkoot valot taivaanvahvuuteen erottamaan päivää yöstä, ja olkoot ne merkkeinä osoittamassa aikoja, päiviä ja vuosia,
  1:15 ja olkoot valoina taivaanvahvuudella paistamassa maan päälle." Ja tapahtui niin:
  1:16 Jumala teki kaksi suurta valoa, suuremman valon hallitsemaan päivää ja pienemmän valon hallitsemaan yötä, sekä tähdet.
  1:17 Ja Jumala pani ne taivaanvahvuuteen, paistamaan maan päälle
  1:18 ja hallitsemaan päivää ja yötä ja erottamaan valon pimeästä. Ja Jumala näki, että se oli hyvä.
  1:19 Ja tuli ehtoo, ja tuli aamu, neljäs päivä.

  Jyrki

  VastaaPoista
 2. Vilkaisin Space Theologya. Totean sen(kin) sisältävän ihmisjärkeilyä.

  "THE EXTRAGALACTIC ATLAS
  Modern theory suggests that origins of space and time, matter, and energy come from a time when the Universe was extremely hot and dense. About 13.7 billion years ago, the Universe exploded, forming space itself, which would later be populated with the galaxies we see today."

  Oma järkeilyni sanoo, ettei mikään laajene, ellei ensin ole tilaa missä laajeta. Uskon Luojan luoneen ensin tilan, sitten taivaan/ilmakehän ja maan. Vasta myöhemmin Hän loi aika-avaruuden tähtineen ja planeettoineen. Minulla ei ole muuta Raamattua kuin se mikä minulla on.

  1.Mooseksen kirja:
  1:1 Alussa loi Jumala taivaan ja maan.
  1:2 Ja maa oli autio ja tyhjä, ja pimeys oli syvyyden päällä, ja Jumalan Henki liikkui vetten päällä.
  1:3 Ja Jumala sanoi: "Tulkoon valkeus." Ja valkeus tuli.
  1:4 Ja Jumala näki, että valkeus oli hyvä; ja Jumala erotti valkeuden pimeydestä.
  1:5 Ja Jumala kutsui valkeuden päiväksi, ja pimeyden hän kutsui yöksi. Ja tuli ehtoo, ja tuli aamu, ensimmäinen päivä.
  1:6 Ja Jumala sanoi: "Tulkoon taivaanvahvuus vetten välille erottamaan vedet vesistä."
  1:7 Ja Jumala teki taivaanvahvuuden ja erotti vedet, jotka olivat taivaanvahvuuden alla, vesistä, jotka olivat taivaanvahvuuden päällä; ja tapahtui niin.
  1:8 Ja Jumala kutsui vahvuuden taivaaksi. Ja tuli ehtoo, ja tuli aamu, toinen päivä.

  (ilmakehä = taivaanvahvuus = taivas)

  Jyrki

  VastaaPoista
 3. Sinä olet Israelin opettaja etkä tätä tiedä.
  Aika kovat sanat Jeesukselta Nikodemokselle.
  Pyydetään viisautta Herralta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Oma järkeilyni sanoo, ettei mikään laajene, ellei ensin ole tilaa missä laajeta. Uskon Luojan luoneen ensin tilan, sitten taivaan/ilmakehän ja maan. Vasta myöhemmin Hän loi aika-avaruuden tähtineen ja planeettoineen."

   Pakko ottaa em. asia uudelleenkäsittelyyn. On nimittäin niin, etten tiedä. Jumala panee ihmisen 100% ulalle. En näet voi ymmärtää, että tila/avaruus olisi yleensä voinut alkaa. Nimittäin tilattomuus/olemattomuus olisi mielestäni suurempi mahdottomuus kuin tilan, vaikkakin äärettömän(?), ns. preesens-olemassaolo. Minun on helpompi ymmärtää preesens-tila, samoin kuin Jumala on preesensissä "Minä olen". Veikkaan: Luoja ja tila ovat.

   Osaanko ilmaista itseni ymmärrettävästi? Ajatukseni lyhyesti: Tilattomuus on mahdottomuus. Äärettömyyskin olisi mahdottomuus, ellei se olisi jo olemassa. Uskon äärettömyyteen, sillä jos olettaa avaruuden olevan rajallisen, sopii kysyä mitä on toispua rajja. Taivas tietää, muttei kerro. Sekös mua ärsyttää - äärettömästi :D (On terveellistä havaita ihmisen pienuus ja Jumalan SUURUUS.)

   Jyrki

   Poista
 4. Hei Jyrki, jos 1 Ms 1 riittää sinulle tiedoksi maailmankaikkeudesta, niin mikäs siinä. Maakeskeinen alue, jonka yllä taivaankansi kaareutuu ja johon Jumala asetti auringon, kuun ja tähdet. Geosentrinen maailmankuva piisasi ihmisille aina 1500-luvulla asti. Kristuksen kirkko pisti kovin hanttiin, kun ruvettiin epäilemään, että ehkä maa kiertääkin pallona aurinkoa.

  Tänään on APOD hieno kuva vety-molekyyli pilvestä ja kuvassa näkyy Jumalan luomakunnan suuruutta, satojatuhansia aurinkoja, joista varmaan monia planeetat kiertävät
  http://apod.nasa.gov/apod/ap130131.html

  mutta eikös kunnon uskovan tule sulkea silmät Jumalan luomakunnan tutkimukselta, ja yksinkertaisesti vain uskoa mitä Raamattuun on kirjoitettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Mikko. En kannata paavin muinaisia maakeskisiä tulkintoja. Käsittääkseni Lutherin protestiliike avasi pimeän paavin sulkemat portit ja aloitti avoimen luonnontutkimuksen kauden. Katson Luojan asettaneen paavin jarruttamaan teknologista kehitystä, joka on luonnostaan nopeaa, jotta raamatulliset aikataulut pitäisivät paikkansa loppuun saakka, mm. se että Jeesus palaa kolmantena päivänä eli kolmantena vuosituhantena.

   Jos Luther olisi vaikuttanut 1000-luvulla, olisi Antikristuksen hallituksen tarvitsema kontrolliteknologia saattanut valmistua 1500-luvulla eli tarpeettoman aikaisin. Ja jotta Raamatun ilmoitus siitä, että Jeesus tullaan näkemään kaikissa ilmansuunnissa reaaliajassa, voisi toteutua, on meillä nyt "viimeisten päivien" tekniikka verkkoineen ja näyttöpäätteineen käytössämme.

   Jyrki

   Poista