lauantai 19. tammikuuta 2013

Jerry Coyne ja hedelmäkärpästen seksielämä

Hedelmäkärpäset vauhdissa!
wikimedia

Israelin Jumala, joka on ainoa todellinen Jumala, on luonut hedelmäkärpäsen. Vaikka Raamatussa kärpänen esiintyy ikävässä yhteydessä - "Kärpästen herra" on arameaksi Beel-zebub - Luonnon avoimen kirjan lukija ei voi kuin hämmästyä tätä niin monella tavoin nerokasta luomusta, joka kertoo Jumalan suurista teoista niille, jotka niistä tahtovat kuulla.

Amerikkalainen biologian professori Jerry Coyne (s.1949) on erikoistunut evoluution tutkimukseen. Erikoisalana hänellä ovat mm. hedelmäkärpäset. Tämä hyönteislaji on jo kauan ollut biologien ja geenitutkijoiden mielenkiinnon kohteena, koska se lisääntyy niin nopeasti.  Hedelmäkärpäsen kohdalla voidaan seurata lajin kehitystä ja muuttumista laboratorioissa todellisissa elävän elämän olosuhteissa.

Tässä 1) kuvaan lyhyesti ja 2) kommentoin kristittynä joitain tämän 1) tutkijan ja 2) ateistisen biologian tulkin hedelmäkärpäsistä kirjoittamia tieteellisiä artikkeleita:

Llopart, A., S. Elwyn and J.A. Coyne. 2002. Pigmentation and mate choice in Drosophila melanogaster. Nature 419: 360


1. Artikkelin lyhyt kuvaus


Drosophila melanogaster
wikimedia

Artikkelissa tarkasteltu alalaji (D. melanogaster) on siitä mielenkiintoinen että
  • Joissain saman lajin yksilöissä urosten ja naaraiden värit ovat erilaiset (dimorfism): urosten peräosa on musta ja naarailla on ohuita timmia viivoja. Hyönteisen sukupuoli näkyy tavalla, jonka oletettavasti urokset pystyvät visuaalisesti huomaamaan tuhlaamatta aikaa oman sukupuolen seksin yritykseen. 
  • Joissain saman lajin yksilöissä urosten ja naaraiden värit ovat samat (monomorfism): molempien sukupuolten peräosat ovat viirullisia. Sukupuoli ei silloin ilmene hyönteisen värissä.
Artikkelissa keskustellaan hedelmäkärpäsiin erikoistuneen professori Artyom Koppin esittämää teoriaa, jonka perustana ovat Kopp laboratoriossa tehdyt kokeelliset tutkimukset. Koppin mukaan hedelmäkärpäsen peräosan viirut periytyvät bric-à-brac (bab) geenissä, joka vähentää uroshyönteisen mustaa väritystä ja aiheuttaa viiruja. Paritteluaikana urokset huomaavat paremmin naaraat, joilla on tämä viirutus eivätkä tuhlaa aikaa mustien - ja siis todennäköisesti urosten - kosiskeluun. Tämän seurauksena seksuaaliset erot vahvistuvat ajan mukaan hyönteisyhteisössä, ja dimorfinen urokset ja naaraat toisistaan erottava väritys lisääntyy.

Jerry Coyne ja kollegansa kyseenalaistavat artikkelissa Koppin esittämän hedelmäkärpästen värien muutoksia pohtivan Darwinin luonnonvalintaan nojaavan kaavion. He toteavat, että A. Koppin käyttämä havaintomenetelmä on vääristänyt tutkimustulokset. Naaraiden viiruilla ei ole vapaissa luonnonolosuhteissa  partnerin valinnassa laboratorion huolellisesti valvotuissa kehitetyn teorian olettamaa merkitystä.


2. Kristityn kommentti ateistin työhön

Biologien mainituissa artikkeleissa esittämä kysymys on, millä menetelmällä voidaan luotetttavasti arvioida hedelmäkärpäsen peräosan värien ja parittelukumppanin valinnan suhdetta.


Vaikka minulla teologina ei ole mitään muodollista evoluutiobiologian eikä genetiikan koulutusta uskallan kuitenkin todeta seuraavaa: Tieteellisen tutkimuksen kannalta on aivan yhdentekevää, onko Coyne ateisti vai uskova kristitty tai mitä kansallisuutta ja uskontoa Artyom Kopp edustaa.

Luonnontieteellinen vastaus kysymykseen ei millään tavoin ole riippuvainen Jerry Coynen tai Artyom Koppin uskonnollisesta vakaumuksesta.

Eikö niin?


Sama yleinen toteamus pitää paikkansa myös Jerry Coynen ja kollegojensa muissa artikkeleissa hedelmäkärpäsistä:
  • Coyne, J. A., A. P. Crittenden, and K. Mah. 1994. Genetics of a pheromonal difference contributing to reproductive isolation in Drosophila. Science 265:1461-1464
  • Price, C.S.C., K. A. Dyer, and J. A. Coyne. 1999. Sperm competition between Drosophila males involves both displacement and incapacitation. Nature 400:449-452.
  • Greenberg, A.J., J.R. Moran, J.A. Coyne and C-I. Wu. 2003. Ecological adaptation during incipient speciation revealed by precise gene replacement. Science 302: 1754-1757.

Löydät lisää Jerry Coynen tieteellisiä kirjoituksia Chicagon yliopiston ekologian ja evoluution sivulta.

Usko ja epäusko
Uskon asia sen sijaan on tekstini alussa hyväksymäni pyhän Raamatun sietämättömän raju väite, että Israelin Jumala on  kaiken - ja siten myös hedelmäkärpäsen - Luoja ja ylläpitäjä.

Epäuskon asia sen sijaan on Jerry Coynen tapaan kieltää pyhän Raamatun sietämättömän raju väite, että Israelin Jumala on kaiken - ja siten myös hedelmäkärpäsen - Luoja ja ylläpitäjä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti