tiistai 22. heinäkuuta 2014

David Herzog vierailu ja New Age astrologian perusta

Näinä päivinä Helsingissä Olympiastadonilla puhuva David Herzog käyttää New Age kieltä. Tämä teksti koettaa olla ymmärtämisen avuksi kertomalla hieman New Age aatteen perustana olevien astronomisten ilmiöiden ja niiden astrologisten tulkintojen perustaa.

New Age on alkanut/tuleva Age of AquariusAquarius.svg   Nyt on menossa/mennyt Age of PiscesPisces.svg

Kalojen ajasta siirrytään/on siirrytty Vesimiehen aikaan ja Uusi Aika alkakoon. Mistä tämän kaiken hälinän taustalla on kysymys?


Eläinrata (zodiac)
Eläinrata on taivaankannella havaittu reitti, ekliptika, jota aurinko kulkee vuosisadasta toseen, vuosituhannesta toiseen (ecliptic). Jo muinoin todettiin, että taivaalla idästä länteen kulkevan radan tuntumassa liikkuvat myös kuu sekä viisi paljain silmin näkyvää planeettaa Merkurius, Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus.

Suomeksi auringon polkua kutsutaan nimellä Eläinrata, vaikka mukana on ihmisiäkin, neitsyt, kaksoset, jousimies ja vesimies, rapu ja kalat!  360° kehä on jaettu kahteentoista huoneeseen 30° välein taivaankannen pituusasteissa. Huoneiden astrologiset merkit on nimetty sijaintipaikan tähtikuvion mukaan.

Sumerilaisten, babylonialaisten, intialaisten, kiinalaisten ja Atlantin takana esimerkiksi atsteekkien kartoittama auringon reitti sisältää samaten kaksitoista huonetta. Nimet vaihtelevat, mutta oheisessa taulukossa näkyy miten meille tutun Eläinradan nimistä osa pohjautuu suoraan sumerilaiseen perintöön.

OinasAriesDumuzi
HärkäTaurusTaivaallinen tie
KaksonenGeminiSuuret Kaksoset (Castor ja Pollux)
RapuCancerRapu
LeijonaLeoLeijona
NeitsytVirgoVako (pellossa, Shala'a jumalatar)
VaakaLibraPunnukset
SkorpioniScorpiusSkorpioni
JousimiesSagittariusSotilas (nedu)
KaurisCapricornEnkin vuohi-kala
VesimiesAquariusRuukku
KalatPiscesPääskyn pyrstö. Myöh. Siima


Astrologiset aikakaudet
Yötaivaan tarkkailijat tekivät yksityiskohtaisia havaintoja näkemistään ja nämä siirtyivät sukupolvelta toiselle viisaiden ja oppineiden kirjoituksissa. Astrologia oli vanhan maailman tiedettä.

Muinaisten tarkkailijoiden joukossa ei ole suurempaa kuin kreikkalainen Hipparkus Nikealainen (190-120 eKr), jonka veroisena pidetään vasta 1600 vuotta myöhemmin yötaivaan tähtiä paljain silmin katsellutta tanskalaisessa Tyko Brahea (1546-1601). Hipparkus teki useita tieteellisiä havaintoja ja kehitti tähtitaivaan tutkimuksen trigonometriaa ja instrumentteja. Caius Ptolemaioksen (90-168 AD) ei olisi voinut laatia vaikutusvaltaista kokonaisteostaan planeettojen liikkeistä ilman tätä perustaa.Tunnemme Hipparkoksen kadonneen tuotannon ainoastaan Ptolemaioksen mainintojen perusteella.

Hipparkus pani ensimmäisenä merkille, että taivaankansi ei sittenkään levännyt täsmälleen paikallaan maan yllä, vaan koko kanvaasi liikkui. Liike on niin hidas, etteivät taivaan tähyilijät sitä ilmeisesti ennen hänen havaintojaan olleet huomanneet (kysymys aiemmista havainnoista on avoin).

Moderni astronomia tuntee tämän ilmiön Maa-planeetan akselin huojumisena. Pohjoiselta pallonpuoliskolta katsoen akseli osoittaa tällä hetkellä Pohjantähteen (Polaris), joka vaikuttaa liikkumattomalta pisteeltä yötaivaalla muiden tähtien "kiertäessä sen ympäri".

Akselin huojuminen (axial precssion)
Havainnollinen visualisointi tässä linkissä
kuva wikimedia

Huojumisen seurauksena maan akseli osoittaa noin 26.000 vuoden kiertoliikkeensä aikana järjestyksessä Eläinradan eri huoneisiin ja "pohjantähti" vaihtuu. Tästä saadaan laskettua kaksitoista noin 2000 vuotta kestävää astrologista aikakautta, jotka nimetään akselin osoittaman tähtikuvion mukaan. Kierroksen päätyttyä se alkaa alusta eli lopusta, koska akselin liikkeen kiertosuunta on vastakkainen ekvaattorin kiertosuuntaan nähden.

Parhaillaan on menossa (tai mennyt, astrologista riippuen) ensimmäinen eli Kalojen aika ja on siirrytty (tai siirrytään) Vesimiehen aikaan, sen jälkeen joskus vuoden 4000 AD tuntumassa Kauriin aikaan jne.


Kristus ja Kalojen aika
Kristuksen syntymä on siis uuden aikakauden alku, Kalojen aika (Age of Pisces). Astrologit kutsuvatkin Kalojen aikaa kristinuskon ajaksi. Tämän kanssa sopusoinnussa on alkukirkon kristittyjen tapa käyttää kalaa Kristuksen vertauskuvana, koskan sanan kirjaimet IKHTHYS voidaan lukea Jeesus Kristus, Jumalan Poika, Vapahtaja.

Jeesuksen syntymän yhdistäminen Kalojen ajan alkuun ei ole tuulesta temmattu uuden ajan keksintö. Kalojen aika näytteli yllättävän merkittävää osaa Bysantin aikana eläneen kooltaan pienen mutta ajatuksiltaan suuren munkki Dionysius Exiquusin (470-544) laskelmissa Herramme syntymävuodesta. Häntä kutsutiin Rooman oppineimmaksi apotiksi.

AD ajanlaskussa ei ole vuotta nolla - arabit eivät vielä olleet keksineet nollaa hänen aikanaan ja vuotta 1 eKr seuraa vuosi 1 AD..Milloin se oli?

Raamatun sukuluetteloihin perustuvan ajanlaskun mukaan tuohon aikaan oli laskettu, että maailmanloppu tapahtuu vuonna 6000 eli 500 Anno Mundi, maailman vuotena. Tämä oli jo ohitettu ja Dionysius tahtoi korvata roomalaisen ajanlaskun toisella, jonka perustan hän otti astrologiasta. Hipparkuksen Platoninen eli Suuri Vuosi oli noin 26.000 vuotta, joka kuten edellä kerrottiin jaettiin kahteentoista 2000 vuoden jaksoon. Laskelmissaan ja planeettojen asemien tutkistelussaan hän päätyi tulokseen, että Kalojen Aika ja sen mukana nykyinen maailma päättyy vuonna 2000, joten se on alkanut Kristuksen syntymässä vuonna 1 AD.

Rooman historialliset arkistot, niukat tiedot UT:n mainitsemista henkilöistä ja tapahtumista, eivät siis ole AD ajanlaskun perusta vaan Dionysiuksen astrologinen tietämys ja Kalojen ajan sijoittaminen 2000 vuoden tarkkaan raamiin. Ensin määriteltiin Kalojen ajan päättyminen planeettojen sijaintien laskemisista ja siitä vähentäen saatiin vuosi 1.


Vesimiehen aika
New Age liikkeen perusta on edellä kuvatuissa siirtymisissä aikakaudesta toiseen, joiden uskotaan vaikuttavan ihmiskunnan historiaan ja koko maailman kohtaloihin suuressa sfäärien harmoniassa.

Kalojen ajan päättyminen ja Vesimiehen ajan (Age of Aquarius) alkaminen sijoittuu modernissa astrologiassa vuoden 2000 tuntumaan, kuten kalifornialaiset hipit 1970-luvulla jo toivoivat. (Joidenkin astrologien mukaan 2600 AD, laskelmat horjuvat aikalailla laskijan lähtökohdista riippuen).

Miksi moinen kiinnostus?

Eräiden Yhdysvalloissa tunnettujen astrologien mukaan Vesimiehen aika on on vapauden, teknologian avaruusmatkailun ja sähkön aika. Se tuo mukanaan toisaalta yhteisvastuun ja toisaalta diktaattoreita, itsensä ilmaisua ja viihdeteollisuuden nousun (Marcia More ja Mark Douglas)

Mutta New Age kannattajien mukaan se on tämän ideologian laajaa leviämistä ihmiskuntaan ja näin ihmisyyden muuttumista.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti