tiistai 17. maaliskuuta 2009

Rimmonsöin tässä aamutuimaan granaattiomenan (hepreaksi rimmon, englannin granate apple, pomegranate)

silmäni aukenivat siinä hommassa jotenkin uskon kautta ihmeellisesti

mites tämä oikein on pakattu, varmaan toistasataa pientä C-vitamiini pitoista punaista nestettä sisältävää marjaa yhden pyöreän kuoren sisälle?

Jumala on siellä Suomessa tutumpia pakkauksia toteuttanut monella eri tavoin.Punainen viinimarjapensas samoin kuin valkoinenviinimarjapensas laittaa kunkin marjan pienen varvun päähän, vai mikä lienee oikea termi suomeksi. on sellainen rypälemäinen kokonaisuus, jonka voi kädellä vetää kouraansa noista hennoista varsista.

jos ne siitä kylmiltään laittaa pensaan äärellä suuhunsa, voi silmät ruveta siristämään kirpeän terävästä mausta.Jumala on pakannut mustikat metsässä myös toisella tavalla, jokainen maukas pikku marja oman vipunsa varassa.

Puolukat kankaalla myös on noin laitettu ja jotenkin homma menee järkeen.karpalot ja mesimarjat ja lakat suolla ja ihanat metsämansikat, kullakin taitaa olla ihan oma vartensakin, jos oikein muistan.

mutta granaattiomena.

miten pistät pehmeitä nestettä sisältäviä ohutseinäisiä marjoja, jossa kunkin sisällä on kasvin siemen, yhden kuoren sisään?kun varovasti avaat veitsellä granaattiomenan melko nahkaisen sitkeän kuoren, joka on melko paksu ja kuin vanhalla punamullalla maalattu, silmiesi eteen avautuu erikoinen maisema.

Jumala on pakannut marjat lokeroihin, jossa ne ovat kasvaneet nätisti kukin omaksi ryppääkseen, sellainen kolme neljäkymmentä kussakin.

Näitä ryppäitä erottaa toisistaan ohut paperimainen kellertävä aine niin että ne ovat melko tiukasti toisissaan kiinni.

Jos tässä olisi koko hommeli, granaattiomenat helskyisivät iloisesti murskautuneiden siementensä joutuessa puristuksiin.

Sen tähden Jumala on laittanut pahvimaista - aivan niin, pahvimaista - pehmustetta taitavasti pitkin sisäkuorta ja näiden lokeroiden väliin.

Aines on riittävän vahvaa pitämään marjat paikoillaan ja suojaamaan niitä puristukselta, ja kuitenkin riittävän pehmeää jotta herkät ja herkulliset punaiset marjat eivät mene rikki.


Pakkaustaidon mestariteos.

Nykyajan härveleillä ehkä jotain vastaavaa voitaisiin muovien ja pahvien avulla tehdä, mutta en tiedä ihmisen tehneen yhtään granaatitomenan vaatimusten tasoista pakkausta.toki ihminen on keksinyt samanlaisen idean, pistää paljon pieniä kasaan yhteen pakkaukseen.

se on tarkoitettu ihmisten tappamiseen

nimikin tulee tuosta hedelmästä, Israeiln armeijan käyttämä rimmon on Suomen puolustusvoimien käyttämä käsikranaatti.

lentokoneista kylvetyissä rypälepommeissa on sama idea, vain isommassa mittakaavassa


käsikranaatti - ihmisen luovan hengen tuote sodankäyntiin ja ihmisten tappamiseen

granaattiomena - Jumalan ihmeellinen luomistyö, joka on hyväHedelmä mainitaan Vanhassa testamentissa 19 kertaa

Ja alhaalle hänen liepeisiinsä pitää sinun tekemän niinkuin granatin omenat sinisistä, purpuraisista ja tulipunaisista villoista ympärinsä: ja niiden keskelle kultaiset kulkuiset ympärinsä.

Niin että siinä on kultainen kulkuinen, ja sitälikin granatin omena: ja taas kultainen kulkuinen granatin omenan kanssa, ympärinsä hameen liepeitä.
2 Ms 28:33-34


Ja he tekivät granaatin omenat alhaalle hameen liepeisiin sinisistä, ja purpuraisista ja tulipunaisista villoista, jotka kerratut olivat.

Ja tekivät kulkuiset puhtaasta kullasta, ja panivat ne kulkuiset granaatin omenain välille ympärille, hameen liepeisiin.
2 Ms 39:24-25


Ja tulivat hamaan Eskolin ojan tykö, ja leikkasivat sieltä viinapuun oksan viinamarjarypäleen kanssa, ja kaksi kantoi sitä korennolla, niin myös granatin omenia ja fikunia.
4 Ms 13:24

Ja miksi olette johdattaneet meidät Egyptistä, tuodaksenne meitä tähän pahaan paikkaan, jossa emme taida kylvää, jossa ei myös ole fikunia, taikka viinapuita, ei myös granatin omenia, eipä ole vettäkään juodaksemme?
4 Ms 20:5Sillä Herra sinun Jumalas vie sinun hyvälle maalle: sille maalle, jossa vesiojat, lähteet ja järvet ovat, jotka laaksoihin ja vuorten sivuille vuotavat,

Maalle, jossa nisu, ohra, viinapuut, fikunapuut ja granatin omenat ovat; maalle, jossa on öljypuita ja hunajaa;
5 Ms 8:7-8

Vaan Saul viipyi Gibean ääressä granatin puun alla, joka oli esikaupungissa, ja se kansa, joka hänen tykönänsä oli, oli liki kuusisataa miestä.
1 Sam 14:2Ja ne kruunut, jotka olivat patsasten päässä, olivat tehdyt niinkuin kukkaiset esihuoneessa, neljä kyynärää suuret,

Ja kruunut kahden patsaan päällä ylhäällä keskipaikan kohdalla, jonka päällä verkko oli, ja kaksisataa granatin omenaa rivittäin ympärinsä toisen kruunun päällä.
1 Kun 7:19-20

Ja ne neljäsataa granatin omenaa, kahden verkon päällä, ja kaksi riviä granatin omenia, kunkin verkon päällä, peittämään kahta ympyriäistä kruunua patsasten päässä;
1 Kun 7:42

Yksi patsas oli kahdeksantoistakymmentä kyynärää korkia, ja sen kruunu oli myös vaskesta, joka kruunu oli kolme kyynärää korkia, ja verkko ja granatin omenat ympäri kruunun olivat kaikki vaskesta: tainkaltainen oli myös toinen patsas verkkoinensa.
2 Kun 25:17Ja käädyin kaltaiset työt kuoriin, ja sovitti ne patsasten päälle, ja teki sata granatin omenaa, ja asetti ne käädytekoin päälle.
2 Aik 3:16

Ja neljäsataa granatin omenaa oli niiden kahden verkon päällä, kaksi riviä granatin omenia kunkin verkon päällä, peittämään kahta ympyriäistä kruunua, jotka olivat patsasten päässä.
2 Aik 4:13


Sinun huules ovat niinkuin tulipunainen rihma, ja sinun puhees ovat suloiset; sinun poskes ovat niinkuin granatin omenan lohko, sinun palmikkos välillä.
Korkea Veisu 4:3


Sinun istutukses ovat niinkuin yrttitarha granatomenista, kalliin hedelmän kanssa, syprit narduksen kanssa;
Korkea Veisu 4:13

Sinun kasvos ovat niinkuin granatomenan lohkot sinun palmikkois välillä.
Korkea Veisu 6:7

Että me nousisimme varhain viinamäkeen ja näkisimme, jos viinapuut kukoistavat ja puhkeemaan rupeevat, jos granatomenat ovat tulleet ulos: siellä minä annan sinulle minun rakkauteni.
Korkea Veisu 7:12


Mitä ottaisin sinun ja saattaisin sinua minun äitini huoneesen, jossa minua opettaisit; ja minä annan sinulle kryydättyä viinaa ja granatomenan makiaa viinaa.
Korkea Veisu 8:2


Ja kruunu sen päällä oli myös vaskesta, joka oli viisi kyynärää korkia, ja verkko ja granatin omenat ympäri kruunun olivat kaikki vaskesta; tainkaltainen oli myös toinen patsas ja granatin omenat.
Jer 52:22

Viinapuu kuivettui ja fikunapuu on lahonnut; granatipuu, palmupuu, omenapuu ja kaikki kedon puut ovat kuivettuneet; sillä ihmisten riemu on surkeudeksi tullut.
Jooel 1:12

Sillä siemenet ovat vielä salvossa, ja ei vielä mitään kasva, ei viinapuu, fikunapuu, granatipuu, eikä öljypuu; mutta tämän päivän perästä tahdon minä antaa siunauksen.
Haggai 2:19Uudessa testamentissa ei tietääkseni mainita granaattiomenaa lainkaan.

VTn kohdissa on joitain erikoisuuksia

1 Sam 14:2 Saul ja 600 miestä Gibeassa voi viitata pikemmin paikannimeen kuin granaattiomenaan, sehän on täysikasvuisenakin lähinnä pensas kauniine punertavine kukkineen. Sen piikkisten oksien alle on yhdenkin ihmisen hankala istahtaa.

"Saulilla oli telttansa Migronin granaattiomenapuun alla Geban lähistöllä, ja hänellä oli mukanaan noin kuusisataa miestä."


Raamatun ajan taiteilijat ihailivat granaattiomenan kaunista muotoa ja sitä käytettiin monissa erilaisissa yhteyksissä, myös papin viitan tupsujen esikuvana ja erilaisissa vaskiesineissä,liiton majassa ja temppelissä.


mutta todella outo on tämäkielikuva

"Sinun poskes ovat niinkuin granatin omenan lohko, sinun palmikkos välillä."
Korkea Veisu 4:3

"granaatin omenan lohko" on nimittäin sangen rupinen ja punainen. Mikähän Korkean Veisun kielikuvassa on ajatuksena?

vielä häijymmältä näyttää Mannisen käännös!

"Kuin punainen nauha ovat sinun huulesi, ja suusi on suloinen; kuin granaattiomena, kypsyyttään halkeileva, on sinun ohimosi huntusi takana."

hyi kauheata, ruttoko tyttöön on iskenyt?

Laulujen laulu KR 1992 runoilee tyypillisen vapaana alkutekstistä:

"Sinun huulesi ovat kuin purppuranauha,
suloinen on sinun suusi.
Kauniisti, kuin granaattiomena,
kaartuu otsasi hunnun alla."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti