perjantai 3. syyskuuta 2010

Sana ja Sauva

nettiruukussa käydään arvokasta keskustelua Raamatun lukemisesta ja ymmärtämisestä. Iloitsen siitä sydämestäni, sillä esiin on tullut selkeästi asioita, joita harvoin tulemme edes ajatelleeksi.

itse koen tämän - en niinkäin henkilökohtaisten näkemysten vertailuna - vaan eräänä avaimena esikoislestadiolaisen saarnan ja uskonelämän ymmärtämiseen.

toistan vielä, että vertauskuvallinen lukutapa on aidosti raamatullinen ja kristillinen ja merkittävä niin monella tavoin.

otan tässä esille yhden keskusteluissa esiin tulleen tulkinnan

Sauva on Jumalan Sana.

koetan katsoa koko Raamatusta, mistä tämä ajatus nousee ja myös tuoda esiin, miten sana Sauva pyhissä Kirjoituksissa esiintyy.

rukoilen että Pyhä Henki armollisesti tämän vaatimattoman Raamatun tutkiskelun siunaisi ja avaisi silmämme näkemään Jumalan Sanan aarteita ja sydämemme ottamaan näitä kalliita lahjoja vastaan. Aamen.


ensin tilastoa hieman

sana "Sauva" esiintyy kaikkiaan 95 kertaa Kirkkoraamatussamme 1933-38.

Uudessa testamentissa vain seitsemän kertaa, Vanhassa 88 kertaa.

koetan katsoa samalla, onko kyseessä alkukielessä aina sama sana, kun se on suomennettu "sauva" sanalla.

Suomen kielessä "sauva" tarkoittaa pitkänomaista esinettä, jota ihminen käyttää tukenaan tai apunaan:

Sauvakävelijät kuntoilevat, hiihtäjät oikein sauvovat, kun on kiirus, paimen nojaa sauvaansa, vanhemmalla henkilöllä on ehkä kävelysauva (keppi ronskimmin), jalkansa loukannut kulkee kainalosauvojen avulla ja uittomiehet sauvovat hiki hatussa,

haltijalla on taikasauvansa,
Vääpeli körmy ja marsalkan sauva naurattaa, silmissämme on sauvasoluja, kuninkaan valtikka on komea sauva, japanilaiset taistelijat osaavat heiluttaa bō sauvaansa, joka on lyhyempi kuin jō sauva ...


Tuura on sauva, jossa on jään läpäisyyn suunniteltu terä. Sitä käytetään avannon tekemiseen. "Bakteeri" sana taas juontuu kreikan kielen sanasta bakterion "pieni sauva"

Avaruudessa kahdella kolmasosalla spiraaligalakseista on sauva. Sauva kiihdyttää tähtien syntyä ja kanavoi kaasua ytimeen ruokkien siellä olevaa mustaa aukkoa.

Merkuriuksen sauvassa on siivet ja kaksi käärmettä - siitä on tullut apteekkien tunnus.

Piispa Eero Huovinen laski sauvansa Helsingin tuomiokirkon alttarille jäädessään tehtävästään eläkkeelle.

ja tietenkin paimenen sauva!


Herra sanoi Moosekselle:

"Sano israelilaisille, että jokaisen sukukunnan päämiehen on annettava sinulle sauva, yksi kutakin heimoa kohti eli yhteensä kaksitoista sauvaa. Kirjoita sitten kunkin päällikön sauvaan hänen nimensä.

Leevin heimon sauvaan kirjoita kuitenkin Aaronin nimi.

Kutakin heimon päämiestä kohti saa olla vain yksi sauva.

Pane sauvat pyhäkkötelttaan liitonarkun eteen, missä saatte kohdata minut. Minun valitsemani miehen sauva puhkeaa lehteen, ja niin minä vaiennan israelilaisten nurinan ja pääsen kuulemasta heidän ainaista valitustaan teitä vastaan.


Mooses ilmoitti tämän israelilaisille, ja jokaisen heimon päämies antoi hänelle sauvan. Sauvoja oli yksi kutakin heimoa kohti eli yhteensä kaksitoista sauvaa, ja Aaronin sauva oli niiden joukossa.

Mooses vei sauvat Herran eteen liitonarkkua suojaavaan telttaan.

Kun hän seuraavana päivänä meni sinne, Leevin sukukuntaa edustava Aaronin sauva oli puhjennut lehteen ja siinä oli lehtien lisäksi kukkia ja kypsäksi ehtineitä manteleita.


Mooses vei sauvat ulos pyhäkköteltasta ja näytti ne israelilaisille. Sauvat nähtyään kukin päämies otti niistä omansa.

Herra sanoi Moosekselle:
"Vie Aaronin sauva takaisin liitonarkun eteen säilytettäväksi todisteena niille, jotka vielä aikovat kapinoida. Näin pääsen kuulemasta heidän nurinaansa, eikä heidän tarvitse kuolla."

Mooses teki Herran käskyn mukaisesti.

Mutta israelilaiset sanoivat Moosekselle:
"Me olemme hukassa, me tuhoudumme, olemme kaikki tuhon omat! Jos jokainen, joka menee Herran asumuksen lähelle, kuolee, niin mehän kuolemme kaikki!"

4 Ms 17:16-28 KR 1992


Eikö ole ihana kuva! Sauva, joka on yön aikana puhjennut lehteen, siellä on mantelin tavattoman kauniita kukkia ja jopa kypsiä manteleita, joiden kasvu vie useita kuukausia!'

aivan silmissämme näemme Aaronin sauvan ihanuuden ja taiteilijan on helppo tuosta aiheesta innoittua.

opimme, että myöhemmin tämä "Aaronin valinnan sauva" asetettiin kivisten lain taulujen kanssa liitonarkkiin.

jonkun sydämessä heräävät epäilykset, miten kuiva keppi voisi noin yön aikana muuttua?

jonkun sydämessä heräävät monet kauniit vertauskuvat, mitä tämä Aaronin sauva meille merkitsee hengellisesti!

kaikki tämä on hyvää ja arvokasta satoa Jumalan Sanasta, joka on pohjaton kaivo, ei siitä vesi lopu eikä käy vanhaksi, elävä vesi.Heprean kielessä tuossa on alkuperäisessä tekstissä käytössä sana

מטּה
matte

se tulee heprean sanasta "oksa" ja voi siten tarkoittaa

"heimo", samasta sukupuusta kasvanutta haaraa ja siten sen johtajaa "ruhtinas"

"sauvaa"
- keppiä rankaisemiseen
- heittokeihästä metsästykseen, sotaan
- ruhtinaan, käskijän sauvaa
- kävelykeppiä


Minä olen liian halpa kaikkeen siihen armoon ja kaikkeen siihen uskollisuuteen, jota sinä olet palvelijallesi osoittanut; sillä ainoastaan sauva kädessäni minä kuljin tämän Jordanin yli, ja nyt on minulle karttunut kaksi joukkoa.
(Jaakob)
1 Ms 32:10

Hän sanoi: "Mitä on minun annettava sinulle pantiksi?" Hän vastasi: "Sinettisi, nauhasi ja sauvasi, joka on kädessäsi". Niin hän antoi ne hänelle ja yhtyi häneen, ja hän tuli hänestä raskaaksi.
(Tamar esiintyen pyhäkköporttona)
1 Ms 38:18

Ei siirry valtikka pois Juudalta eikä hallitsijansauva hänen polviensa välistä, kunnes tulee hän, jonka se on ja jota kansat tottelevat.
(Jaakobin siunaus)
1 Ms 49:10Ja ota käteesi tämä sauva, jolla olet tekevä nuo tunnusteot.
(Mooseksen sauva)
2 Ms 4:2

Niin Mooses otti vaimonsa ja poikansa ja pani heidät aasin selkään ja palasi Egyptin maahan; ja Mooses otti käteensä Jumalan sauvan.
2 Ms 4:20 JUMALAN SAUVA!

"Kun farao puhuu teille ja sanoo: 'Tehkää jokin ihmetyö', niin sano sinä Aaronille: 'Ota sauvasi ja heitä se faraon eteen, niin se muuttuu käärmeeksi'".
(Herra neuvoo pelitaktiikkaa Moosekselle)
2 Ms 7:9

(Egyptin noidat...) heittivät kukin sauvansa maahan, ja ne muuttuivat käärmeiksi. Mutta Aaronin sauva nieli heidän sauvansa.
2 Ms 7:12

Kirjoittanut: MikkoL, 03.09.2010 10:49

[Vastaa tähän viestiin] [Lähetä viesti kirjoittajalle] [Kommentoi] [Poista]

Ja Mooses ja Aaron tekivät, niinkuin Herra oli käskenyt. Hän kohotti sauvan ja löi Niilivirran veteen faraon ja hänen palvelijainsa nähden; ja kaikki vesi, joka virrassa oli, muuttui vereksi.

Ja kalat virrassa kuolivat, ja virta haisi, niin että egyptiläiset eivät saattaneet juoda vettä virrasta; ja verta oli kaikkialla Egyptin maassa.

Mutta Egyptin tietäjät tekivät samoin taioillansa.

Ja faraon sydän paatui, eikä hän kuullut heitä, niinkuin Herra oli sanonutkin. Ja farao kääntyi ja palasi kotiinsa eikä välittänyt tästäkään.
2 Ms 7:20-23Niin Mooses ojensi sauvansa taivasta kohti, ja Herra antoi jylistä ja lähetti rakeita, ja tulta iski maahan. Näin Herra antoi sataa rakeita yli Egyptin maan.
2 Ms 9:23

Niin Mooses ojensi sauvansa Egyptin maan yli, ja Herra antoi itätuulen puhaltaa yli maan koko sen päivän ja koko yön; kun aamu tuli, toi itätuuli heinäsirkat mukanaan.
2 Ms 10:13


... melkoinen juttu toi Mooseksen sauva... itse asiassa...Ja syökää se näin: kupeet vyötettyinä, kengät jalassanne ja sauva kädessänne; ja syökää se kiiruusti. Tämä on pääsiäinen Herran kunniaksi.
2 Ms 12:11 matkasauva

"Mutta sinä nosta sauvasi ja ojenna kätesi meren yli ja halkaise se, niin että israelilaiset voivat käydä meren poikki kuivaa myöten."
2 Ms 14:16 (tästä on ollut puhetta...)


Sitten kaikki israelilaisten seurakunta lähti liikkeelle Siinin erämaasta ja matkusti levähdyspaikasta toiseen Herran käskyn mukaan. Ja he leiriytyivät Refidimiin; siellä ei ollut vettä kansan juoda.

Niin kansa riiteli Moosesta vastaan ja sanoi: "Antakaa meille vettä juoda!"

Mooses vastasi heille: "Miksi riitelette minua vastaan? Miksi kiusaatte Herraa?"

Mutta kansalla oli siellä jano, ja he napisivat yhä Moosesta vastaan ja sanoivat: "Minkätähden olet tuonut meidät Egyptistä, antaaksesi meidän ja meidän lastemme ja karjamme kuolla janoon?"

Niin Mooses huusi Herraa ja sanoi: "Mitä minä teen tälle kansalle? Ei paljon puutu, että he kivittävät minut."

Herra vastasi Moosekselle: "Mene kansan edellä ja ota mukaasi muutamia Israelin vanhimpia. Ja ota käteesi sauva, jolla löit Niilivirtaa, ja mene. Katso, minä seison siellä sinun edessäsi kalliolla Hoorebin luona; lyö kallioon, ja siitä on vuotava vettä, niin että kansa saa juoda."

Ja Mooses teki niin Israelin vanhimpain nähden. Ja hän antoi sille paikalle nimen Massa ja Meriba sentähden, että israelilaiset siellä riitelivät ja kiusasivat Herraa, sanoen: "Onko Herra meidän keskellämme vai ei?"


2 Ms 17:1-7Niin Mooses sanoi Joosualle: "Valitse meille miehiä, mene ja taistele huomenna amalekilaisia vastaan. Minä asetun vuoren huipulle, Jumalan sauva kädessäni."
(taistelu amalekilaisia vastaan)
2 Ms 17:9Lakia ja säädöksiä, mainiten sauvan

Jos miehet riitelevät keskenänsä ja toinen lyö toista kivellä tai nyrkillä, mutta tämä ei kuole, vaan joutuu vuoteen omaksi, niin olkoon, jos hän tointuu ja voi mennä ulos sauvaansa nojaten, lyöjä vapaa rangaistuksesta; korvatkoon ainoastaan hänen sairastamisaikansa ja pitäköön huolta hänen paranemisestaan.
2 Ms 21:18-19

Jos joku lyö orjaansa tai orjatartaan sauvalla, niin että tämä kuolee hänen käsiinsä, niin häntä rangaistakoon.

Mutta jos se elää päivän tai kaksi, niin älköön lyöjää rangaistako, sillä se on hänen omaa rahaansa.
2 Ms 21:20-21

(jos kituu henkihieverissä päivän kaksi ennenkuin kuolee... erikoinen lakipykälä!)
Ja kaikki kymmenykset raavaskarjasta ja pikkukarjasta, joka kymmenes eläin kaikesta, mikä kulkee paimenen sauvan alitse, olkoot pyhä lahja Herralle.
(paimenen sauva)
3 Ms 27:32

Puhu israelilaisille ja ota heiltä, kaikilta heidän ruhtinailtansa, sauva kutakin sukukuntaa kohti, heidän sukukuntiensa mukaan, kaksitoista sauvaa. Kirjoita kunkin nimi hänen sauvaansa, mutta Leevin sauvaan kirjoita Aaronin nimi, sillä tämänkin sukukunnan päämiehellä olkoon sauvansa.
(Aaronin sauva)
4 Ms 17:2-3


Ja Herra sanoi Moosekselle:

"Vie Aaronin sauva takaisin lain arkin eteen säilytettäväksi merkkinä uppiniskaisille, ja lopeta heidän napinansa, niin että minä pääsen sitä kuulemasta, jotta he eivät kuolisi".

Ja Mooses teki sen; niinkuin Herra häntä käski, niin hän teki.
(Mooses TEKI)
4 Ms 17:10-11Ja Herra puhui Moosekselle sanoen:
"Ota sauva ja kokoa seurakunta, sinä ja veljesi Aaron, ja puhukaa heidän silmiensä edessä kalliolle, niin se antaa vettä, ja sinä saat vettä tulemaan heille kalliosta ja juotat joukon ja sen karjan".

Niin Mooses otti sauvan Herran kasvojen edestä, niinkuin hän oli häntä käskenyt.

Ja Mooses ja Aaron kokosivat seurakunnan kallion eteen, ja hän sanoi heille: "Kuulkaa nyt, te niskurit! Onko meidän saatava teille vettä tästä kalliosta?"

Niin Mooses nosti kätensä ja iski kalliota kahdesti sauvallansa, ja siitä lähti runsaasti vettä, niin että kansa ja sen karja saivat juoda.

Mutta Herra sanoi Moosekselle ja Aaronille: "Koska ette uskoneet minuun ettekä pitäneet minua pyhänä israelilaisten silmien edessä, niin te ette saa viedä tätä seurakuntaa siihen maahan, jonka minä heille annan".

Tämä oli Meriban vesi, jonka luona israelilaiset riitelivät Herraa vastaan ja hän näytti heille pyhyytensä.


4 Ms 20:7-13tuo on varsin kohtalokas ja erikoinen, suorastaan omituinen kohta...

mikä meni pieleen?

miksi Herra näin suuttui palvelijaansa?


Kun aasintamma näki Herran enkelin, laskeutui se maahan Bileamin alla. Silloin Bileamin viha syttyi, ja hän löi aasintammaa sauvalla.

Niin Herra avasi aasintamman suun, ja se sanoi Bileamille:
"Mitä minä olen sinulle tehnyt, koska lyöt minua jo kolmannen kerran?"

Bileam vastasi aasintammalle:
"Sinä olet pitänyt minua pilkkanasi. Olisipa minulla miekka kädessäni, niin nyt minä sinut tappaisin."
(ratsastajan sauva aasin kannustamiseksi...)
4 Ms 22:27-29Efraimista tulivat ne, jotka olivat juurtuneet Amalekiin, he seurasivat sinun joukkojesi mukana, Benjamin. Maakirista laskeutuivat johtomiehet, Sebulonista ne, jotka kantoivat päällikönsauvaa.
Tuom 5:14

Mutta Jumalan enkeli sanoi hänelle: "Ota liha ja happamattomat leivät ja pane ne tälle kalliolle ja vuodata liemi". Ja hän teki niin.
Ja Herran enkeli ojensi sauvan, joka hänellä oli kädessään, ja kosketti sen kärjellä lihaa ja happamattomia leipiä; niin kalliosta nousi tuli, ja se kulutti lihan ja happamattomat leivät. Ja Herran enkeli katosi hänen silmistänsä.

Kun Gideon näki, että se oli Herran enkeli, sanoi Gideon: "Voi minua, Herra, Herra, kun olen nähnyt Herran enkelin kasvoista kasvoihin!"

Mutta Herra sanoi hänelle: "Rauha sinulle! Älä pelkää, sinä et kuole."
(enkelin sauva)
Tuom 6:20-23Mutta Joonatan ei ollut kuulemassa, kun hänen isänsä vannotti kansan; niin hän ojensi sauvan, joka oli hänen kädessään, pisti sen kärjen kennokakkuun ja vei sitten kätensä suuhunsa, ja silloin hänen silmänsä kirkastuivat.

Mutta eräs mies väestä puhkesi puhumaan ja sanoi: "Sinun isäsi vannotti väen ja sanoi: 'Kirottu olkoon se mies, joka tänä päivänä syö mitään'". Ja väki oli näännyksissä.

Joonatan vastasi: "Isäni on syössyt maan onnettomuuteen. Katsokaa, kuinka minun silmäni kirkastuivat, kun vähän maistoin tätä hunajata.
(Ramadan paasto täällä menossa.. ei saa syödä eikä juoda mitään niin kauan kuin aurinko antaa valoaan aamusta iltaan)
1 Sam 14:27-29Ja Daavid sitoi hänen miekkansa vyölleen takin päälle ja yritti käydä, sillä hän ei ollut koskaan sellaisia koettanut.

Niin Daavid sanoi Saulille: "En minä voi näissä käydä, sillä en ole koskaan tällaisia koettanut". Ja Daavid riisui ne päältänsä.


Ja hän otti sauvansa käteensä, valitsi purosta viisi sileätä kiveä, pani ne paimenlaukkuun, joka hänellä oli linkokivisäiliönä, otti lingon käteensä ja meni filistealaista vastaan.
(paimenen sauva)
1 Sam 17:39-40
Benaja, Joojadan poika, joka oli urhoollisen ja suurista teoistaan kuuluisan miehen poika, oli kotoisin Kabseelista. Hän surmasi ne kaksi mooabilaista sankaria, ja hän laskeutui alas ja tappoi lumituiskun aikana leijonan kaivoon.

Myöskin surmasi hän egyptiläisen miehen, sen uhkean miehen. Egyptiläisellä oli keihäs kädessä, mutta hän meni häntä vastaan ainoastaan sauva kädessä. Ja hän tempasi keihään egyptiläisen kädestä ja tappoi hänet hänen omalla keihäällään.

Tällaisia teki Benaja, Joojadan poika. Ja hän oli kuulu niiden kolmen urhon joukossa.

Hän oli arvossa pidetty niiden kolmenkymmenen joukossa, mutta ei hän vetänyt vertoja niille kolmelle. Ja Daavid asetti hänet henkivartiostonsa päälliköksi.
(sauva aseena sotilaalla)
2 Sam 23:20-23Silloin Elisa sanoi Geehasille: "Vyötä kupeesi ja ota minun sauvani käteesi ja mene. Jos kohtaat jonkun, älä tervehdi häntä, ja jos joku tervehtii sinua, älä vastaa. Ja pane minun sauvani pojan kasvoille."

Mutta pojan äiti sanoi: "Niin totta kuin Herra elää, ja niin totta kuin sinun sielusi elää: minä en jätä sinua". Ja Elisa nousi ja seurasi häntä.

Mutta Geehasi oli mennyt heidän edellänsä ja pannut sauvan pojan kasvoille, mutta tämä ei ääntänyt eikä kuullut. Niin hän tuli takaisin häntä vastaan ja kertoi hänelle sanoen: "Poika ei herännyt".
(profeetan sauva työvälineenä)
2Kun 4:29-31Katso, sinä luotat nyt Egyptiin, tuohon särkyneeseen ruokosauvaan, joka tunkeutuu sen käteen, joka siihen nojaa, ja lävistää sen. Sellainen on farao, Egyptin kuningas, kaikille, jotka häneen luottavat.
(sauva nojana, tukena)
2Kun 18:21

Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en minä pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani; sinun vitsasi ja sauvasi minua lohduttavat.
(kuuluisa sauva!)
Ps 23:4Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valkeuden; jotka asuvat kuoleman varjon maassa, niille loistaa valkeus.

Sinä lisäät kansan, annat sille suuren ilon; he iloitsevat sinun edessäsi, niinkuin elonaikana iloitaan, niinkuin saaliinjaossa riemuitaan.

Sillä heidän kuormansa ikeen, heidän olkainsa vitsan ja heidän käskijänsä sauvan sinä särjet niinkuin Midianin päivänä;

ja kaikki taistelun pauhussa tallatut sotakengät ja verellä tahratut vaipat poltetaan ja tulella kulutetaan.

Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu, jonka hartioilla on herraus, ja hänen nimensä on: Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas.

Herraus on oleva suuri ja rauha loppumaton Daavidin valtaistuimella ja hänen valtakunnallansa; se perustetaan ja vahvistetaan tuomiolla ja vanhurskaudella nyt ja iankaikkisesti. Herran Sebaotin kiivaus on sen tekevä.


Jes 9:2-7Voi Assuria, joka on minun vihani vitsa ja jolla on kädessään minun suuttumukseni sauva!
Jes 10:5

(onkohan alkutekstissä sama sanapari kuin Psalmin 23 "sinun vitsasi ja sauvasi"?)

Korskeileeko kirves hakkaajaansa vastaan, tai suurenteleeko saha heiluttajaansa vastaan? Ikäänkuin vitsa heiluttaisi kohottajaansa ja sauva saisi koholle sen, joka ei ole puuta!
(sauva ei itse tee mitään, vaan sen heiluttaja...)
Jes 10:15


Sentähden sanoo Herra, Herra Sebaot, näin: "Älä pelkää, minun kansani, joka Siionissa asut, Assuria, kun hän sinua vitsalla lyö ja kohottaa sauvansa sinua vastaan Egyptin tavalla.
Jes 10:24


Ja Herra Sebaot heiluttaa ruoskaa häntä vastaan, niinkuin silloin, kun Midian lyötiin Oorebin kalliolla, ja hänen sauvansa on ojennettuna meren yli, ja hän kohottaa sen niinkuin muinoin Egyptiä vastaan.
Jes 10:26Mutta Iisain kannosta puhkeaa virpi, ja vesa versoo hänen juuristansa.

Ja hänen päällänsä lepää Herran Henki, viisauden ja ymmärryksen henki, neuvon ja voiman henki, tiedon ja Herran pelon henki.

Hän halajaa Herran pelkoa; ei hän tuomitse silmän näöltä eikä jaa oikeutta korvan kuulolta, vaan tuomitsee vaivaiset vanhurskaasti ja jakaa oikein oikeutta maan nöyrille; suunsa sauvalla hän lyö maata, surmaa jumalattomat huultensa henkäyksellä.

Vanhurskaus on hänen kupeittensa vyö ja totuus hänen lanteittensa side.

Silloin susi asuu karitsan kanssa, ja pantteri makaa vohlan vieressä; vasikka ja nuori leijona ja syöttöhärkä ovat yhdessä, ja pieni poikanen niitä paimentaa. Lehmä ja karhu käyvät laitumella, niiden vasikat ja pennut yhdessä makaavat, ja jalopeura syö rehua kuin raavas. Imeväinen leikittelee kyykäärmeen kololla, ja vieroitettu kurottaa kätensä myrkkyliskon luolaan.

Ei missään minun pyhällä vuorellani tehdä pahaa eikä vahinkoa, sillä maa on täynnä Herran tuntemusta, niinkuin vedet peittävät meren.


suunsa sauvalla...
Jes 11:1-9Ja sinä päivänä, jona Herra päästää sinut rauhaan vaivastasi, tuskastasi ja siitä kovasta työstä, jota sinulla teetettiin,
sinä virität tämän pilkkalaulun Baabelin kuninkaasta ja sanot:

"Kuinka on käskijästä tullut loppu, tullut loppu ahdistuksesta!

Herra on murtanut jumalattomain sauvan, valtiaitten vitsan,
joka kiukussa löi kansoja, löi lakkaamatta, joka vihassa vallitsi kansakuntia, vainosi säälimättä.

Kaikki maa on saanut levon ja rauhan, he puhkeavat riemuun.

Kypressitkin sinusta iloa pitävät sekä Libanonin setrit: 'Sinun maata mentyäsi ei nouse kukaan meitä hakkaamaan'.

Tuonela tuolla alhaalla liikkuu sinun tähtesi, ottaaksensa sinut vastaan, kun tulet. Se herättää haamut sinun tähtesi, kaikki maan johtomiehet, nostattaa valtaistuimiltansa kaikki kansojen kuninkaat.

Jes 14:3-9

sauva ja vitsa yhdistelmä jälleenÄlä iloitse, Filistea kaikkinesi, siitä että sauva, joka sinua löi, on murtunut. Sillä käärmeen juuresta kasvaa myrkkylisko, ja sen hedelmä on lentävä käärme.
Jes 14:29


Kuunnelkaa ja kuulkaa minun ääntäni, tarkatkaa ja kuulkaa minun sanojani.

Ainako kyntäjä vain kyntää, kun olisi kylväminen, ainako vakoaa ja äestää maatansa?

Eikö niin: kun hän on tasoittanut sen pinnan, hän kylvää mustaa kuminaa, sirottelee höystekuminaa, panee nisunjyvät riviin, ohran omaan paikkaansa ja kolmitahkoista vehnää vierelle?

Hänen Jumalansa on neuvonut hänelle oikean tavan ja opettaa häntä.

Sillä ei mustaa kuminaa puida puimaäkeellä eikä puimajyrän tela pyöri höystekuminan yli, vaan musta kumina lyödään irti sauvalla ja höystekumina vitsalla.

Puidaankos leipävilja murskaksi? Ei sitä kukaan iankaiken pui eikä aina aja sen päällitse puimajyrällään ja hevosillaan; ei sitä murskaksi puida.

Tämäkin on tullut Herralta Sebaotilta; hänen neuvonsa on ihmeellinen ja ymmärryksensä ylen suuri.

Jes 28:23-29

oikea tapa käsitellä mustaa kuminaa. Herra Sebaot opettaa maanviljelääkinHerra antaa kuulla äänensä voiman ja nähdä käsivartensa laskeutuvan alas vihan tuimuudessa ja kuluttavan tulen liekissä, pilvenpurkuna, rankkasateena ja raekivinä.

Sillä Herran äänestä peljästyy Assur. Hän lyö vitsalla.

Ja jokaisella sallimuksen sauvan iskulla, jonka Herra häneen satuttaa, soivat vaskirummut ja kanteleet, ja hän sotii häntä vastaan, sotii kättä heiluttaen.

Sillä aikoja sitten on polttopaikka valmistettu; kuninkaallekin se on varattu. Syvä ja leveä on sen liesi, tulta ja polttopuita paljon. Herran henkäys kuin tulikivi-virta sytyttää sen.

Jes 30:30-33

"jokaisella sallimuksen sauvan iskulla..."Mooab hävitetään, sen kaupunkeihin hyökätään, ja sen valionuorukaiset vaipuvat teurastettaviksi, sanoo kuningas - Herra Sebaot on hänen nimensä.

Lähellä, tulossa on Mooabin turmio, sen onnettomuus kiiruhtaa kovin.

Surkutelkaa sitä, kaikki sen naapurit, kaikki, jotka tunnette sen nimen. Sanokaa: 'Voi, kuinka onkaan murrettu voiman valtikka, kunnian sauva!'


Jer 48:15-17Niin totta kuin minä elän, sanoo Herra, Herra: totisesti minä olen hallitseva teitä väkevällä kädellä, ojennetulla käsivarrella ja vuodatetulla vihalla.

Ja minä vien teidät pois kansojen seasta ja kokoan teidät maista, joihin olitte hajotetut, väkevällä kädellä, ojennetulla käsivarrella ja vuodatetulla vihalla.

Ja minä tuon teidät kansojen erämaahan, ja siellä minä käyn oikeutta teidän kanssanne kasvoista kasvoihin.

Niinkuin minä kävin oikeutta isienne kanssa Egyptinmaan erämaassa, niin minä käyn oikeutta teidän kanssanne, sanoo Herra, Herra.

Minä panen teidät kulkemaan sauvan alitse ja saatan teidät liiton siteeseen.

Ja minä erotan teistä ne, jotka kapinoivat minua vastaan ja luopuvat minusta: muukalaisuutensa maasta minä vien heidät pois, mutta Israelin maahan he eivät tule; ja te tulette tietämään, että minä olen Herra.

Hes 20:33-38
Paimenen sauva, erottaa ...
Puhu ja sano: Näin sanoo Herra, Herra: Katso, minä käyn sinun kimppuusi, farao, Egyptin kuningas - suuri krokodiili, joka makaat virtojesi keskellä, joka sanot: 'Niilivirtani on minun, ja minä olen sen itselleni tehnyt'.

Minä panen koukut sinun leukoihisi, tartutan virtojesi kalat sinun suomuihisi ja nostan sinut ylös virtojesi keskeltä sekä kaikki virtojesi kalat, jotka ovat suomuihisi tarttuneet.

Minä viskaan erämaahan sinut ja kaikki virtojesi kalat. Sinä putoat kedolle, ei sinua korjata, ei koota. Metsän pedoille ja taivaan linnuille minä annan sinut ruuaksi.

Ja kaikki Egyptin asukkaat tulevat tietämään, että minä olen Herra. Sillä he ovat ruokosauva Israelin heimolle: kun he kädellä tarttuvat sinuun, niin sinä säryt ja lävistät heiltä olkapäät kaikki; ja kun he nojaavat sinuun, niin sinä murrut ja jäykistät heiltä lanteet kaikki.

Sentähden, näin sanoo Herra, Herra: Katso, minä tuon sinun kimppuusi miekan ja hävitän sinusta ihmiset ja eläimet,
ja Egyptin maa tulee autioksi ja raunioksi. Ja he tulevat tietämään, että minä olen Herra.

Hes 29:3-12
Egypti on särkynyt ruokosauva, johon nojaava lävistää itsensä kipeästi.
Ja minulle tuli tämä Herran sana:
"Sinä, ihmislapsi, ota puusauva ja kirjoita siihen: 'Juudalle ja häneen liittyneille israelilaisille'.

Ota sitten toinen puusauva ja kirjoita siihen: 'Joosefille; Efraimin ja kaiken häneen liittyneen Israelin heimon sauva'.

Ja pane ne lähekkäin, pääksytysten, niin että ne tulevat yhdeksi sinun kädessäsi.

Kun sitten kansasi lapset sanovat sinulle näin: 'Etkö selitä meille, mitä sinä tällä tarkoitat?'

Hes 37:15-18
puiset sauvat, joihin kirjoitetaanMinun kansani kysyy puultansa, ja sen sauva sille vastaa; sillä haureuden henki on eksyttäväinen: haureudessa he ovat luopuneet tottelemasta Jumalaansa.
Hoosea 4:12
(jonkinlainen epäjumalten palveluksessa käytetty sauva)


Nyt yhdy laumaksi, sinä hyökkääjäin ahdistama tytär! Meitä piiritetään, he lyövät sauvalla poskelle Israelin tuomaria.

Mutta sinä, Beetlehem Efrata, joka olet vähäinen olemaan Juudan sukujen joukossa, sinusta minulle tulee se, joka on oleva hallitsija Israelissa, jonka alkuperä on muinaisuudesta, iankaikkisista ajoista.
Miika 5:1-2

(sauvalla voi lyödä poskelle jopa tuomaria)Ja maa tulee autioksi asukkaittensa tähden, heidän töittensä hedelmäin takia.

Kaitse kansaasi sauvallasi, perintölaumaasi, joka erillänsä asuu metsässä, keskellä Karmelia. Käykööt he laitumella Baasanissa ja Gileadissa niinkuin ikiaikoina ennen.
Miika 7:13-14
(hallitsijan, kaitsijan sauva)

Näin sanoo Herra Sebaot: Vielä on Jerusalemin toreilla istuva vanhuksia ja vanhoja vaimoja, sauvansa kädessään kullakin päivien paljouden vuoksi.
Sak 8:4
(vanhuksen kävelykeppi)

Niin minä siis kaitsin teuraslampaita, lampaista kurjimpia. Ja minä otin itselleni kaksi sauvaa; minä nimitin toisen "Suloudeksi", toisen minä nimitin "Yhteydeksi", ja niin minä kaitsin lampaita.
Sak 11:7
(paimenen kaksi sauvaa, joille hän antaa oikein nimetkin!)Ja minä otin sauvani Sulouden ja katkaisin sen purkaakseni liittoni, jonka olin tehnyt kaikkien kansojen kanssa.

Ja sinä päivänä se purkautui, ja niin lampaista kurjimmat, jotka ottivat minusta vaarin, tulivat tietämään, että se oli Herran sana.

Sitten minä sanoin heille: "Jos teille hyväksi näkyy, niin antakaa minulle palkkani; jollei, niin olkaa antamatta". Niin he punnitsivat minun palkakseni kolmekymmentä hopearahaa.


Sak 11:10-12Ja Herra sanoi minulle: "Viskaa se savenvalajalle, tuo kallis hinta, jonka arvoiseksi he ovat minut arvioineet".

Niin minä otin ne kolmekymmentä hopearahaa ja viskasin ne Herran huoneeseen savenvalajalle.

Sitten minä katkaisin toisen sauvani, Yhteyden, purkaakseni veljeyden Juudan ja Israelin väliltä.


Sak 11:13-15Sauva UUDESSA TESTAMENTISSA

Älkää varustako itsellenne kultaa, älkää hopeata älkääkä vaskea vyöhönne, älkää laukkua matkalle, älkää kahta ihokasta, älkää kenkiä, älkääkä sauvaa; sillä työmies on ruokansa ansainnut.
Mt 10:9-10
(ei edes matkasauvaa...)


Ja hän sääti heille, etteivät saaneet ottaa matkalle muuta kuin ainoastaan sauvan; ei leipää, ei laukkua, ei rahaa vyöhönsä. He saivat kuitenkin sitoa paula-anturat jalkaansa; "mutta älkää pukeko kahta ihokasta yllenne".
Mk 6:8-9
(no, jos sauva kuitenkin...)Ja hän sanoi heille: "Älkää ottako mitään matkalle, ei sauvaa, ei laukkua, ei leipää, ei rahaa, älköön myös kenelläkään olko kahta ihokasta.
Lk 9:3
(ei sauvaa missään tapauksessa!)


...siinä oli kultainen suitsutusalttari ja liiton arkki, yltympäri kullalla päällystetty, jossa säilytettiin kultainen mannaa sisältävä astia ja Aaronin viheriöinyt sauva ja liiton taulut
Heb 9:4

Uskon kautta siunasi Jaakob kuollessaan kumpaisenkin Joosefin pojista ja rukoili sauvansa päähän nojaten.
Heb 11:21Ja minulle annettiin sauvan kaltainen ruoko ja sanottiin: "Nouse ja mittaa Jumalan temppeli ja alttari ja ne, jotka siinä kumartaen rukoilevat.
Ilm 11:1

Ja sillä, joka minulle puhui, oli mittasauvana kultainen ruoko, mitatakseen kaupungin ja sen portit ja sen muurin.
Ilm 21:15

(sauva mittakeppinä)


...................
no niin.

menihän siinä hieman aikaa, kun kävimme nopeasti läpi Raamatun kaikki kohdat, joissa esiintyy sana "sauva"

(joitain toistoja jätettiin pois)

Vanha testamentti on varsinaista sauvan aikaa, varmaan se oli hyvinkin yleinen kaikkien käsissä.

Saamme todella mielenkiintoisia välähdyksiä: tämän sauva-kokoelman pohjalta voisi kirjoittaa kokonaisen kirjan elämästä Raamatun ajan maailmasta.

Uusi testamentti on aiheesta sen sijaan yllättävän hiljainen - evankelistat vähän kiistelevät, salliko Jeesus lähettämiensä ottaa matkalle sauvan (Mt Lk) vai ei (Mk)

Heprealaiskirjeen kirjoittaja tuntee erinomaisesti pyhät kirjoitukset, ja kiinnittää huomiota sauvoihin.

ja sitten vain nuo kaksi Ilmestyskirjan kohtaa, joissa on puhe mittasauvasta.aivan huikeina nousevat Vanhassa testamentissa sauvojen joukosta esiin

Mooseksen sauva

Aaronin sauva

Niillä on kuitenkin aivan erilainen rooli Raamatun pyhissä kertomuksissa.

Aaronin sauva oli valintakoe, Herra tahtoi näyttää kinasteleville israelilaisille, kuka on valittu tehtäväänsä.

ja näin kuiva keppi puhkesi kukkaan ja mantelitkin kypsyivät. Aaronin sauva on liitonarkissa.kertomuksissa Mooseksesta sauvalla on hyvin keskeinen merkitys.

se on melkein taikasauva, ja niin Egyptin taikurit sen kanssa kilpailevat - vaan Mooseksen sauva-käärme syö heidän sauva-käärmeensä...

valtavia asioita sillä tapahtuu - Kaislameri aukeaa, kalliosta virtaa raikas vesi, pelottava Amalek kukistuu...

ja niin sauvansa kanssa Mooses lankeaa Meriban vesien luona, ettei saa päästä perille Luvattuun maahan, on loukannut Herran pyhyyttä.minä sydämestäni toivon, että tämä pieni tutkielma Sauvasta osoittaisi meille kaikille, kuinka syvä ja rikas Jumalan Sanan kaivo on.

kuinka mielenkiintoinen, kiehtova, jännittävä ja syvällinen kirja on Vanha testamentti, johon kolmen suuren monoteistisen uskonnon pyhät kirjat nojaavat

juutalaisten Talmud
kristittyjen Uusi testamentti
muslimien Koraani

ei vanhan liiton kirjoituksista lopu elävä vesi!tämän perustavan työn jälkeen voimme sitten kaikessa rauhassa ruveta miettimään

- mitä sauva-kohdat kertovat eri ammattien edustajista ja sauvoista?

- mitä sauva-kohdat kertovat luvatusta Messiaasta?

- mitä sauva-kohdat opettavat meille uskosta Israelin Jumalaan?

- mikä on "sinun vitsasi ja sauvasi" kuuluisassa Psalmissa 23 Herra on minun paimeneni

ja sitten ruveta keräämään kristillisen kirkon sauvoista tarinaa, piispan sauvasta kerjäläismunkin keppiin...

voimme myös etsiä vertauskuvia, mitä nämä sauva-kohdat voisivat kertoa meille hengellisesti arvokasta asiaa tänään ja tässä.

kovin olisi ankeaa jos tuo viimeinen kohta olisi ainoa, joka meitä kiinnostaisi.

kuinka paljosta jäisimme paitsi!

5 kommenttia:

 1. Heprean kirjain-nimi Lamed merkitsee myös 'sauva'
  ja kun Lamedin lukuarvo on 30, on tämä arvo yhteydessä siihen lukuun 30 mikä esiintyy sauvojen Sulous ja Yhteys kontekstissa.
  Mutta Lamedilla on myös arvo 26 eli koof + vav,(jhvh=26!) joten numerot 26 ja 30 muodostavat liiton ollessaan samassa kirjaimessa,joka myös viittaa opettamiseen.
  Ei ole sattuma että 26x30 eli 780 on Vanhan testamentin lukujen määrä kun 26+30 = 56 ei ole sattuma että 7x8= 56.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuot tähän juutalaisen gematrian ja kabbalistiikan näkökulmia. Olisi arvokasta, jos voisit lähdeviittauksella tai parilla perustella näitä havaintoja!

   Poista
 2. Snl 22: 8 "Joka vääryyttä kylvää, se tuhoa niittää, hänen sauvansa särkyy ja mahtinsa murtuu. " uudemman käännöksen mukaan.
  Tarkoittaako sauva tässä valta-asemaa tai rankaisuvälinettä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 8. Joka vääryyttä kylvää, se turmiota niittää, ja hänen vihansa vitsa häviää.
   1933 käännös

   זורע עולה יקצור־און ושׁבט עברתו יכלה

   minusta vanha käännös "vihansa vitsa" on tarkka

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta !

   Poista