perjantai 12. joulukuuta 2008

Jerusalemin temppeli 2

Serubbabel rakensi tuhotun temppelin uudelleen.
Herodes teki tästä toisesta temppelistä erään koko Rooman imperiumin upeimmista monumenteista.

Uudessa testamentissa kerrotaan, miten Galileasta tulleet turistit ja pyhiinvaeltajat sanoivat "Mestari, katso mitkä kivet". Niitä samoja kiviä yhä tänään ihaillaan Länsimuurilla ja muissa Herodeksen suurenmoisesta temppelistä säilyneissä kohdissa Aqsa-moskeijan ja Kalliomoskeijan alla.


Tässä temppelissä Ihmisen Poika opetti kansaa sen kauniissa pylväskäytävissä, ja sitä vastapäisellä Öljyvuorella Hän nukkui öitään Jerusalemissa ollessaan, usein Betaniassa Martan, Marian ja Lasaruksen vieraana. Eräänä yönä hän oli myös aivan temppelin lähellä Kidronin laaksossa öljynpuristamon puutarhassa, joka on hepreaksi Getsemane (gat-shemen)

Juutalainen traditio kertoo uskovan järkyttyneenä katsoneen temppeliä, jonka esirippu oli ratkennut ylhäältä alas "temppeli, temppeli, miksi itket"

Noin neljäkymmentä vuotta Jeesuksen ristiinnaulitsemisen jälkeen julma sotamies Titus tuli joukkoineen ja Vespasianus ja he pistivät toisen temppelin maan tasalle, niin että siitä ei jäänyt kiveä kiven päälle.

Herodeksen suurta temppelin perustyötäkin he alkoivat purkaa, mutta väsyivät kesken ja jättivät sen. Se seisoo yhä tänä päivänä, Länsimuuri ja muut valtaisista seitsemänmetriä pitkistä ja tonneja painavista kivistä tehty rakennelma.

Juutalainen kansa ajettiin Luvatusta maasta ja pakanoiden aika alkoi.

Herran temppeleitä on "pakanoiden aikana" joka kirkonkylässä, ja ne ovat pyhiä ja niihin kellot kutsuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti