sunnuntai 14. joulukuuta 2008

Jesaja 9:5 vailla vertaa!melkoinen vekara, tämä Beetlehemin seimessä uinuva lapsi.


ei tämä kohta, 9:5, ole suinkaan jäänyt tieteelliseltä yhteisöltä huomaamatta ja siitä on kirjoitettu paljon syvällisiä tutkimuksia.

mikä ihmeen vekara tämä oikein on?

itämaiden tietäjät ja länsimaiden tietäjät ovat ihmeissään tästä Jesajan kirjan kohdasta. Maailmankuulu Gerhard von Rad (1901-1971) kirjoitti tästä kohdasta ihmeissään paljon painavaa tekstiä.

Hänen innoittaminaan R.A. Carlson ja Paul Wegner ovat kehitelleet ajatusta, että Jesaja tuntee tuon aikakauden suurimman valtiomahdin, Assyrian, kuninkuuden ja kuningas Tiglat-Pileserin ja hänen arvonimensä ja käyttää niitä tässä.

J.J. M. Rogers pirstoo nuo väitteet 2002 assyrialaisuudesta perusteellisesti ja osoittaa että ne ovat hölynpölyä.

Rogersin mukaan ainoa todellinen vertauskohta Jesajan huikealle kohdalle 9:5 löytyy Egyptistä.

Loisteliaassa faaraon Egyptissäkin joudutaan menemään aika kauas taaksepäin etsimään vertauskohtaa tälle Jesajan hämmästyttävälle profetialle.

Keskivaltakunta on oikean historiallisen Sinuhe egyptiläisen aikaa 2040-1640 eKr. Mika Waltari siirsi hänet tosin taiteilijan vapaudella Uuden valtakunnan kiehtovaan maailmaan. (Perusteellinen luettelo Egyptin hallitsijoista aina nykyaikaan asti löytyy tästä.)


Papit julistivat viisi nimeä eräälle Keskivaltakunnan faaraolle aurinkokuninkaan noustessa valtaistuimelle

"olkoon hyvän jumalan suuret nimet ja hänen kunnianimensä niinkuin Re-jumalan nimet: Mahtava Härkä, Suunnittelemaan kykenevä, Suuri Ihmeissä, Täynnä Totuutta, Re-jumalan poika, jolla elämä on annettu"

Pappien julistus aikansa mahtavimman hallitsijan, Egyptin jumal-kuninkaan eli faaraon kruunajaisissa, muistuttaa hieman Jesajaa, mutta on tosin ajallisesti tuhat vuotta vanhempi.

jutun kärki on tässä

mistään päin Lähi-itää ei tahdo löytyä korkeimpien kuninkaidenkaan juhlallisista nimeämisistä Jesajan profetian vertaista huikeaa tekstiä.

Lähimmät vertauskuvat tulevat vanhasta faaraoiden Egyptistä.

mutta - toisin kuin Assyriassa - egyptiläiset palvoivat faaraota todellisena jumalana!

melkoinen vekara, tämä Beetlehemin seimessä nukkuva lapsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti