perjantai 12. joulukuuta 2008

Jerusalemin temppeli 3

käytän tuosta ajasta ilmaisua "temppeli-juutalaisuus" ja se on uljas, loistelias, häikäisevä jumalanpalvelus, josta jotain ajatusta antaa Ilmestyskirjan kuvaus taivaan menosta Vanhimman luona.

Jeesuksen hylättyään juutalaiset menettivät myös temppelin. Ei ole enää uhria syntien edestä, sillä missään muualla ei Jom Kippurin suurta sovituspäivää voida uhrein noudattaa eikä missään muualla voida tuoda Jumalalle kiitosuhreja tai sadon ensi hedelmää tai uhria esikoispojan syntyessä.

Syntipukkia ei voida ilman temppeliä viedä autiomaahan Asaselille.

mitään korviketta ei ole.

Niinpä rabbit opettavat "kuuliaisuus on parempi kuin uhri" ja ohjaavat tarkkaan kuuliaisuuteen Mooseksen laille.

mutta se on laiha lohdutus

juutalainen kansa on syvästi sielultaan vammautunut, "juutalaisuuden aika ilman temppeliä" on tuohon muinaiseen loistoon verrattuna jotenkin anemista.

juutalaisten omasta näkökulmasta temppeli täytyy rakentaa uudelleen.

sen rakentamisen myötä juutalaisen uskonnon käsityksen mukaan restauroidaan jumalasuhde sellaiseksi, kuin Raamatussa on opetettu ja kuin Talmudissa säilytetty perimätieto neuvoo.

Cohen pappissuku on läpi vuosisatojen pidetty erityisen puhtaana odottamassa tuota ja Leevin nimi on meille myös juutalaisista suvuista tuttu.

Parhaillaan käynnissä on massiivinen valmistautuminen Jerusalemin temppelin uudelleen rakentamiseen, jossa pikkuraha ei merkitse yhtään mitään.

isoja kiviä on raahattu, joita ei ole teräaseella hakattu, uuden temppelin "kulmakiveksi" ja juutalainen kansa unelmoi temppelin korjaamisesta ja sen jälkeen saapuvasta Messias kuninkaastaan.

eivät vain uskonnolliset vaan myös sekulaarit juutalaiset. Theodor Herzlin näky, Altneuland "Vanha uusi maa" kirjassa vuodelta 1902, sielun ja mielikuivutksen silmin uudelleen rakennettuun Jerusalemiin matkaavat oikein vetävät henkeä kun siellä kohosi uljaana taas Herran temppeli. Tuo Herzlin kirjan kuuluisa luku on englanniksi luettavissa tästä.

8 kommenttia:

 1. Onko VT:ssä mitään viittausta tähän kolmanteen temppeliin, jota nyt siis suunnitellaan. Kävin Jerusalemin vanhassa kaupaungissa olevassa toimistossa jossa kerrotaan näistä suunnitelmista ja tutkitaan mahdollisimman yksityiskohtaisesti alkuperäisen temppelin kankaita ja esineitä entisöintiä varten.

  VastaaPoista
 2. Hei! Juutalaisella kansalla ei ole kuin yksi temppeli. Ainakin kuningas Joosiasta lähtien temppelin on oltava Jerusalemissa eikä missään muualla. Kaikki temppelirakennukset ovat seisseet Temppelivuorella, joka on yhä nykyään upea Jerusalemin Vanhassa kaupungissa, jossa olet käynyt. Siellä on nyt Islamin pyhäköt, Kalliomoskeija ja Aqsa.
  Salomon temppeli oli ensimmäinen, ja kun babylonialaiset tuhosivat sen, pakkosiirtolaisuudesta palannut Serubbabel rakensi järjestyksessä toisen. Kuningas Herodes laajensi ja suurensi sen tosi komeaksi. Roomalaiset hävittivät tämän, joten jos (ja kun) temppeli rakennetaan uudelleen samalle paikalle, se on järjestyksessä kolmas.
  Hesekielin näky ei toteutunut Serubbabelin pienessä rakennuksessa. Se on varmaan Temppeli-instituutin ajatuksissa, kun uutta rakennusta nyt suunnitellaan.
  Toivottavasti tämä vastaa kysymykseesi.

  VastaaPoista
 3. Milloin Salomon temppeli tuhottiin? Siitä tuntuu olevan ristiriitaista tietoa. Jotkut sanovat, että v.607 eaa.

  VastaaPoista
 4. Babylonian kuningas Nebukadressar II (630-562 eKr) valloitti Jerusalemin ja Salomon temppeli tuhotiin vuonna 587 eKr.

  VastaaPoista
 5. Miksi sen täytyy olla kivinen temppeli? Eikö ilmestysmaja kelpaisi? Se ei olisi niin sidottu tiettyyn paikkaan. Ilmestysmajan ideahan on sen siirrettävyys. Jos juutalaiset oikeasti haluaisivat ottaa uhrimenot uudelleen käyttöön, se ei ole paikasta kiinni?

  VastaaPoista
 6. Juutalaisten pyhät kirjoitukset sisältävät hyvin tarkat määräykset millainen temppelin täytyy olla ja mitä esineistöä siellä on ja missä sen täytyy sijaita.
  Ilmestysmajasta annettiin tarkat ohjeet Egyptistä lähdön jälkeen Siinailla ja silloin tehtiin tuo mahdottoman tärkeä "liiton arkku" joka katosi Babylonian armeijan tuhotessa Salomon temppelin.
  Mutta kun Daavid valtasi Jerusalem ja Salomo rakensi sinne temppelin libanonilaisten rakentajien avulla (Hiiram) paikka oli sinetöity.
  Vasta kuningas Joosian aikana kuitenkin tehtiin "kulttikeskitys" niin että kaikki korkeat kukkulat, uhripaikat ja temppelit hävitettiin ja vain Jerusalemissa saatiin uhrata Jumalalle Hänen huoneessaan.

  VastaaPoista
 7. Raamattu sanoo: "Määräaikana [pohjoisen kuningas = Venäjä] palaa." (Daniel 11:29a.) Se tarkoittaa myös Euroopan unionin hajoaminen. Myöhemmin tulee ydinsota (Daniel 11:29b, 30a; Matteus 24:7; Ilmestys 6:4). "Suuri miekka" = ydinase. Tämä on ”synnytystuskien alkua” (Matteus 24:8).

  "Hävityksen kauhistuksen" = "peto" = maailman hallituksen (Daniel 11:31; Matteus 24:15, 21, 22; Ilmestys 11:2, 7; 13:1, 2, 7).

  Daniel 11:40-43 = neljäs maailmansota (Matteus 24:29; Luukas 21:25; Ilmestys 6:12; 13:3; Jesaja 5:26-30; Daniel 7:11; Hesekiel 32:2-16; 39:23-29; Habakuk 1:5-17; Sefanja 1:14-18; Joel 2:1-11).

  Hesekiel 43:11 = Jerusalemin temppelin uudelleenrakentaminen (Hesekiel 37:24-28; Roomalaisille 11:25-32).

  Daniel 11:45 = Hesekiel 38:8-23 = Googin hyökkäys.

  VastaaPoista
 8. Kaikenlaista hölynpölyä! Pelkkää uskonnollista toiveajattelua ihmisiltä, jotka uskovat uskomuksiin ja joilla on pätemisentarvetta. Näitä on nähty läpi vosikymmenten ja vuosisatojen.

  VastaaPoista