torstai 11. joulukuuta 2008

Joulupukki


Gävlen pukki 2006 (en.wikipedia)

Onhan se outoa, että punaiseen nuttuun, saappaisiin, mustaan vyöhön pukeutunut valkopartainen vanha ukko tunnetaan Suomen kansan parissa nimellä "joulupukki".

mikä ihmeen pukki?

Skandinaavisessa ja suomalaisessa joulukoristeiden perinteessä on oljista tehty pukki, kiva pieni esine, jonka voi pistää vaikka pöydälle koristeeksi (Gävlen pukki ei tosin ole ihan pienen pieni kuten tämä webkamera taas todistaa).

Se on muisto siitä oikeasta Jule pukista

Jule on vanhaa saksalaista perintöä, vuoden pimeimmän ajan juhla. Samaan tapaan kuin Konstantinus Suuri antoi Voittamattoman Auringon juhlan Jeesukselle, germaanit ja skandinaavit heidän mukanaan, ovat antaneet Jule juhlan Jeesukselle. Suomessa se on tietenkin lainasanana muodossa joulu.

Skandinaavien pakanuudessa kaksi pukkia, Tanngrisnir ja Tanngnjóstr, vetivät Thor jumalan rattaita taivaalla suuren juhlan aikaan. Ilmeisesti Jule juhlaan kuului vuohen teurastaminen uhriksi.

Sanotaan että suomalaiset ajattelivat että näkymätön Jule pukki kiertää ennen joulua katsomassa, että jouluvalmistelut tehdään oikein ja joskus se pelotteli ja vaati itselleen lahjoja.

Nykyään siis Jule pukki on Skandinaviassa ja Saksassa joulukoristeena, meillä Suomessa se on - jostain kummasta syystä - säilynyt myös sanassa joulupukki.

1 kommentti:

  1. Suomessa (ja Ruotsissa) perinteet ovat menneet vähän sekaisin - tässä joulupukkinimessä on mukana Nuuttipukki, joka viskasi lahjat tupaan Nuutinpäivänä. Ennen vanhaan tämä hahmo oli pukeutunut nahkaturkkiin ja päässä oli oljesta tehty pukkinaamari. Se oli siis 'ihan oikeasti' pukki. Tässä on joidenkin mielestä myös syntipukkiperinnettä mukana.
    Myöhemmin meillekin tuli Santa Claus -hahmo, piispa Nikolauksen hahmosta saatu lasten ystävä ja lahjojen antaja, köyhien auttaja, häneltä punainen piispanviitta ja päähine. Coca-cola -Santa Claus on kai nykyisen joulupukkihahmon antaja, pullea myhäilevä valkopartainen pappa.

    VastaaPoista