perjantai 4. joulukuuta 2009

Esikoisten nuorten seurustelu


Jumala on luonut meidät miehiksi ja naisiksi - tähän Raamatun määritelmään sisältyy miehen ja naisen välinen sukupuolinen vetovoima, seksi.

olen koettanut osoittaa, että koko elollinen luomakunta - ei vain ihmiset vaan kaikki monenlaiset kasvit siementä kantavat kasvit ja maan päällä ja vedessä liikkuvat eläimet, kalat, linnut, hyönteiset, madot ja matelijat ja hyttyset ja punkit joiden suvun jatkumiselle lämminverisen otuksen veri on tärkeä.

Jumalan kuva on mies ja nainen yhdessä.

Salaisuus on suuri myös kristillisessä seurakunnassa, jossa on ylkä ja morsian.Asia on kuitenkin ihmisen kohdalla erityisen vakava.

Kuten Amadeus muistutti, miehen ja naisen suhde ei ole ainoastaan tuo syvä seksuaalinen vetovoima, magneetti kahden eri (tai joskus samaa) sukupuolta olevan ihmisen välillä.

Tämä seksuaalinen vetovoima on eräs elementti asiassa, josta käytämme suurta sanaa Rakkaus.

Rakkaus on väkevämpi kuin kuolema.

Kuolema on nimittäin aika väkevä.

Joten Rakkaus on jotain kuolemaakin vahvempaa.

Raamattu ei nimittäin sano ainoastaan, että Jumala rakastaa.

Raamattu sanoo, että

Jumala on rakkaus

1 Joh 4:16


Jumala on luonut ihmisen siten, että seksuaalisuus kehittyy asteittain ja saavuttaa kypsyyden vasta monta vuotta ihmisen syntymän jälkeen.

tämän kasvun myötä pojan ja tytön ruumis alkaa muuttua monin tavoin. Häpykarvat alkavat peittää sukuelimiä, tytöillä alkaa tuo suvunjatkumisen kannalta niin tärkeä kuukautiskierto, jota äidin kanssa pitäisi juhlia. Pojilla taas erektiot ja siemensyöksyt alkavat kertoa, että koneet käynnistyvät. Partaakin alkaa kasvaa naamaan, että ei ole enää märät korvantaustat...

Nämä kehon muutokset ovat väkeviä ja niiden mukana myös persoonallisuus kehittyy ja muuttuu, alkaa tuo vääjäämätön kiinnostus toiseen sukupuoleen, joka pikkulapsena, tyttösenä ja poikasena on vielä nukkunut.

näitä voimia ei saa ennenaikojaan häiritä ja etenkin lapseen koskeminen on tämän koko elämän kannalta niin paha juttu, että parempi olisi hypätä laiturilta järveen ja olla siellä niin kauan, kunnes tuo pedofilian himo sammuu.Kiinnostuksen myötä alkavat yritykset saavuttaa toisen kiinnostusta, ihastumiset, rakastumiset, päiväkirjan vuodatukset, runot, unikuvat ja seksuaaliset haaveet.

Tämä kaikki kuuluu asiaan ja on Jumalan luomaa ja hyvää.

Kyseessä on niin suuret asiat, että yhteiskunnat ja kulttuurit ovat aina kytkeneet nuorten seurusteluun monia ulkopuolisia tekijöitä.

Vaikka kyseessä on kahden kauppa, siihen liittyy kolmas pyörä varsin väkevästi.

On sääntöjä, määräyksiä, ohjeita, varoituksia, uhkauksia, rangaistuksia, pelkoja ja toiveita.

varsinaista elämän sykettä.

Uskonto tunkee vielä paljon syvemmälle kuin ihmisten yhteisö, ihan sinne ihon alle sydämeen asti ja mikä aiheuttanee suurempia myrskyjä kuin rakastuminen, rakkauden ikävä, yksinäisyys.

Jumala tietää.

Ihanassa paratiisin puutarhassa kaikkine kasveineen ja eläimineen Aadamilla oli tosi kurja olla.

Hän oli yksin.Kristittyjen parissa on nuorten seurusteluun olemassa ehtoja, joilla tahdotaan perimmiltään suojella nuorten elämää ja varjella heitä lankeamisesta ennenaikaiseen sukupuolisuhteeseen.

Voimakkaana pohjavirtauksena on ajatus synnistä ja puhtaudesta, neitseydestä.

Jos olen oikein ymmärtänyt, esimerkiksi esikoislestadiolaisten rippikoulussa opetetaan seurustelusta, että lähinnä kädestä saa pitää kiinni.

Seurustellessa pitää olla "pöytä välissä" (turvaväli), ettei vie toisen 'puhtautta' (=neitsyyttä).

Suutelemisesta opetetaan että jos annat yhden suukon niin päädyt sänkyyn ja puhtaus menee eli suudella saa vasta avioliitossa.


Nuorelta odotetaan ehdotonta pidättäytymistä kaikesta koskettamisesta ja suutelemista pidetään erityisen nopeana tienä ennenaikaiseen miehen ja naisen väliseen yhdyntään ilman papin aamenta.

Ilmassa voi olla paljonkin tuota esikoisten seuroissa näkyvää pelkoa ja pelon lietsontaa, karttamisen ja erossa pysymisen ja varoittamisen ilmapiiriä.

Samalla tavalla kuin varjellutaan koreilun synnistä pitämällä ulkonäöstä oikealla tavalla huoli, ja näin varjellutaan huoruudesta, samalla tavalla rajoittamalla nuorten seurustelun tapoja suojataan heitä synniltä.

jos olen oikein käsittänyt, miehenä ja naisena olemisesta ei juuri puhuta avoimesti ainakaan julkisuudessa ja ehkä kotonakin on tabuja, sopimattomia puheenaiheita.

estoja, sulkuja, paineita, huolia, epätoivoista rukousta, ahdistusta...

missä pitäisi olla terveesti kasvava iloinen Jumalan luoma nuori mies tai nainen, jolla myös seksiin liittyvät asiat ovat kivasti järjestyksessä ja happea riittää, kasvunvaraa.


tämä on hyvin hyvin iso ja laaja asia.

joten puolia ja näkökulmia on paljon.

elämää sanan täydessä merkityksessä, elämän jatkamista, suvun jatkamista.

yhteiskunnallinen, lakien määrittelemä, uskonnollisen yhteisön tapojen ja perinteiden ja myös yksilöiden tasolla.

koska asia on niin suuri ja tärkeä.mitä merkitsee nuorten seurustelu?

miksi se on tärkeää ja missä kulkevat sen rajat?


aikamme nuori, joka kulkee maailman turuilla, ei tahdo sitoutua katoliseen avioliittoon, josta ei pääse karkuun.

isän ja äidin suhde voi olla pelottavakin esimerkki.

seksuaalisen kokeilun aika on varhain ja outona pidetään ehkä e-pillereiden ja ehkäisyn aikana parikymppistä tyttöä tai poikaa joka on vielä kokematon neitsyt.

seurustelu käy nopeasti luonteeltaan seksuaaliseksi, ja tuo herkkä ja hieno erotiikan ja romantiikan maailma, jonka Jumala on luonut, pyyhkiytyy sivuun väkevien viettien pyörittäessä tilannetta kohti uuden lapsen syntymistä.

Jumala on molemmat luonut, romantiikan, erotiikan - ja väkevällä voimalla lähes vastustamattomana tapahtuvan yhdynnän, jotta uusi ihminen syntyisi.

systeemi toimii.

mutta ihmisillä on niin kovin kiire!


aikamme nuori jatkaa "seurustelun" vapautta ja vastuuta esiaviollisissa suhteissa...

ja saattaa tätä leikkiä pitää yllä kun olisi jo pitänyt papin aamenet saada liitolle.

nykyään ei puhuta susipareista, vaan "avoliitosta" - varsinainen epäsikiö, joka on suosittu koska se muka on pienempi vastuu.

mutta tässä unohtuu, että Jeesus on opettanut - yhdynnässä miehestä ja naisesta tulee yksi liha.

he ovat yksi, ja minkä Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako.

ei tämä tarkoita papin aamenta!

ei pappi ole Jumala eikä kyseessä ole kirkonmenot tai tuomarin sana.

vaan elämän perustavimmalla tasolla toisiinsa yhtyvä mies ja nainen ovat yksi.Ja Pharisealaiset tulivat hänen tykönsä, kiusasivat häntä, ja sanoivat hänelle: saako mies eritä vaimostaan kaikkinaisen syyn tähden?

Niin hän vastasi ja sanoi heille: ettekö te ole lukeneet: joka alusta ihmisen teki, mieheksi ja vaimoksi hän heidät teki?

Ja sanoi: sentähden pitää ihmisen luopuman isästänsä ja äidistänsä, ja vaimoonsa sidottu oleman, ja ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi:

Niin ei he ole enään kaksi, mutta yksi liha. Jonka siis Jumala yhteen sovitti, ei pidä ihmisen sitä eroittaman.

He sanoivat hänelle: miksi Moses käski antaa erokirjan ja hyljätä hänen?

Sanoi hän heille: teidän sydämenne kovuuden tähden salli Moses teidän eritä vaimoistanne; vaan ei alusta niin ollut.

Mutta minä sanon teille: kuka ikänä hylkää vaimonsa muutoin kuin huoruuden tähden, ja nai toisen, hän tekee huorin; ja joka hyljätyn ottaa, hän tekee huorin.


Matteus 19:3-9 Biblia 1776


Tämän maailman nuori, jonka sydämessä ei ole Kristuksen Sanan ihanaa lahjaa, voi kokea vapautensa rajoitetuksi kaikenlaisilla avioliiton kuvioilla.

ja niin hän jatkaa "seurustelua" poikaystävänsä tai tyttökaverinsa kanssa.

siitä on taloudellista etuakin verottajaa ajatellen, ja osittain näitä avopareja ajatellen taisi suomalainen yhteiskunta muuttaa sukunimilainsäädännönkin.

mutta eivät Jumalan Sanan ohjeet ole tarkoitettu meille taakaksi ja estoiksi ja jatkuvan mielipahan ja ahdistuksen aiheiksi.

päinvastoin.

nimittäin avosuhteesta eroaminen on vähintään yhtä raastavaa yhden repimistä taas kahdeksi erilliseksi, kuin avioero.

usein paljon raastavampaa, koska siitä puuttuu laillisen avioliiton tietynlainen järjestys ja asioiden paikalleen asettaminen.

"avosuhdetta" koetetaan lakimääräisesti siten ajaa kohti avioliittoa, eli antaa myös ilman aamenta yhdessä eläville lain suojaa.

tytöt ovat tässä kovilla, mutta myös pojat.mikä siinä avioliittoon menemisessä sitten niin mättää, ettei sitä tahdota vaan seurustellaan tosi intensiivisesti ja keitetään ruoat yhdessä ja saadaan ehkä perheeseen koirakin - joskus lapsia.

mikä on avioliitto?

se on kahden ihmisen julkinen ilmoitus vanhemmille, sukulaisille, entisille poika- tai tyttöystäville, koko yhteiskunnalle.

me rakastamme toisiamme, me tahdomme rakastaa toisiamme, me olemme nyt yksi, kultaisella sormuksella rengastettu Jumalan kuva.

asia on kirkossa kuulutettu, lehdissä ilmoitettu, ja melkoinen porukka oli valkoisiin puettua morsianta ja elämänsä komeimpaan asuun tukka kammattuna ja kengät kiillotettuna astuvaa sulhasta.aktiivinen sukupuolielämä kuuluu yhteiskunnan, suvun, läheisten ja kaukaisten kunnioittamaan järjestelmään, julkiseen liittoon, jonka sisällä saa sitten tehdä punkassa mitä vain kaksi rakastavaista keskenään sopivat ja tahtovat.

Jumalan siunaamina, rakkauden liitossa.

avoliitton on epäsikiö, josta olisi syytä päästä eroon mahdollisimman pian.

joko ostakaa sormukset ja kuuluttakaa kirkossa avioliittonne tai menkää tuomarin eteen

tai erotkaa

älkää roikkuko siinä enää.tämä kaikki on kuitenkin seurustelevan nuoren edessä vielä.

kristitty nuori ei kulje seksuaalisissa hurjasteluissa eikä etsi seksiä suhteensa sisällöksi, tyhjää ja koneellista lopulta, partnerin jatkuvasti vaihtuessa elämän voimaa ja rakkauden voimaa syövänä.

kuin avattu olutpullo, seksin tenho haihtuu tuollaisessa menossa.

kristitty nuori saa hyvässä tapauksessa kokea uskonnollisen yhteisönsä antamaa suojaa ja Jumalan Sanan neuvojen turvissa kasvaa ja varttua ja kypsyä.

missä kulkevat sitten seurustelun rajat?

tulisiko kristittyjen vanhempien sallia lastensa vapaa seurustelu, viikonloput mökillä?

tulisiko saarnaajien neuvoa nuoria näissä asioissa, vai antaa selkeitä käskyjä

"älä katso, älä koske, älä maista"mielestäni - ja tässä voit hyvin olla eri mieltä - seurusteluaika on tarkoitettu nuorille seksuaalisesti varttuville ihmisille eräänlaiseksi leikkikentäksi, koealueeksi.

terveeseen seurusteluun on mahdollisuuta ainoastaan, jos ei seksuaalisessa kanssakäymisessä mennä liian pitkälle, jolloin tapahtuu tuota Jumalan luomaa lukkiutumista, yhteen kasvamista.

on hyvin paljon kokemattomia nuoria kristittyjä miehiä, jotka kristitty tyttö on vaistomaisella taidollaan saanut sitoutumaan itseensä liaan aikaisella seksillä.

nuori mies menee avioliittoon lähinnä syyllisyydestä.

perusta siitä sitten onnellinen perhe.on liian paljon kristittyjä tyttöjä, joille on opetettu "älä anna pojan koskea rintaasi, suudella, muiskutella"

no - heistä jotkut ovat puhtaita neitsyitä, nykyään jo eläkeiässä ja Jumalan tarkoittama puoliso naimisissa jonkun toisen kanssa.

heistä jotkut ovat avioliitossa varsinaisen ontto-onnettoman kanssa.

kun ei saanut harjoitella, ei saanut olla poikaystävää, jonka hyviä ja huonojapuolia oppii tuntemaan vielä viattomassa suhteessa, joka ei mene liian pitkälle.

Jumalan tarkoittama harjoitteluaika on kielletty

ja näin puolison valinta, ratkaisu, menee päin persuksia kun ei ole mitään tajua millaisia porsaita me miehet olemme, isoja sikoja kaikki tyyni.


näistä teksteistä toki näkyy, miten vähän näitä asioita ymmärrän.

mutta keskustelupalsta on sitä varten, että saamme jakaa kokemuksia.

tätä forumia lukevat myös nuoret, joten pistetääs viisaat päämme yhteen

ja rukoillaan että Jumalan Sana saisi toimia nuorten elämässä sellaisena, kuin sen pitäisi.

ei orjapiiskurina, mielenterveyden häiritsijänä, vaan Ihmeellisenä Neuvonantajana, joka näissä kaikkein tärkeimmissä asioissa, sukukypsyyden saavuttamisessa ja avioliiton solmimisessa, tahtoo myös olla mukana - kutsuttuna vieraan.

ja joka pistää hääjuhlat semmoisiski, että niitä vuosien päästä vielä mieluusti muistetaan - Jeesus oli siellä, eikä ole totisesti mikään ilon pilaaja!


Virsi 507
Herra, lahjanasi sain
nuoren elämäni.
Pidä joka askel vain
kiinni kädestäni.
Toivo loistaa kirkkaana
elämäni tiellä,
kun vain sinä, Jumala,
itse ohjaat siellä.

Niin kuin tuuli lakaisee
lehdet pitkin maata,
moni meistä pakenee,
iloita ei saata,
kun on mieli toivoton
eikä ole määrää.
Valheen henki armoton
johtaa tietä väärää.

Kiitos, Isä, että saan
kasvaa hoidossasi.
Suljet suojaan rakkaimpaan
seurakunnassasi.
Turvan, jota tarvitsen,
minullekin annat,
päästät alta syntien,
sanallasi kannat.

Tarkoituksen elämään
sinä, Jeesus, näytät,
annat selvän määränpään,
tehtäviisi käytät.
Siunaa, Jeesus, toiveeni,
opintoni, työni.
Sulje sinä rauhaasi
päiväni ja yöni.

Siunaa voimat nuoruuden,
lahjat antamasi,
rakkaus myös sydämen
hoida valollasi.
Auta aina luottamaan,
että parhaakseni
ohjaat päivän kerrallaan,
hoidat nuoruuteni.

Niilo Rauhala 1975. Virsikirjaan 1986.


niin, nuoret, unelmoijat, väkevästi tuntevat - Jumalan antamaa elämää täynnä!

suudelmia on kovin monenlaisia

isän pususta tyttären otsalle

äidin halauksesta

rakastetun antamasta suukosta

käsisuudelmasta, jossa sormet sormien lomaan menevät

intohimoiseen ranskalaiseen suudelmaan...


seurustelua on monen tasoista

kannattaa antaa suhteen kehittyä luontevasti ja pitää myös koskettaminen suhteen tasolla

ettei tuo väkevä rakkauden koneisto pyyhkisi liian pian sivuun romantiikan ja erotiikan hienoja kauniita unohtumattomia kudoksia suhteestanne.

anna pojan vähän hikoilla, laulaa serenaadinsa ja tehdä vaikutuksen

anna tytön arvostaa jalouttasi, kohteliaisuuttasi ja hänen huomioimistaan

että suhteenne olisi epäitsekäs, kaunista nuorten rakkautta, jossa toisesta iloitaan mutta ei vaadita mitään

... suurenmoisinta on saada yhdessä rukoilla ja kokea että Herra Jeesus armollaan ja totuudellaan, pyhyydellään ja äärettömällä rakkauden voimalla on mukana myös näissä elämän tärkeimmissä ihmissuhteissa!

1 kommentti: