sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Iltalehden Jeesus

Joulun kunniaksi Suomen suurin verkkolehti - Iltalehti - on innostunut kirjoittamaan Jeesuksestamme.

Ensin oli anonyymi kirjoitus (allekirjoitus vain IL) jossa kerrottiin, kuinka kansanedustaja Päivi Räsäsen Jeesus on ihan erilainen kuin oikea Jeesus.

Sunnuntain iloksi on sitten Juha Rissasen kirjoitus (ehkä hän on tuon aiemmankin laatinut) "Tällainen oli todellinen Jeesus"

Hän kertoo kuinka uudessa kirjassaan ruotsalaisen Jonas Gardell selostaa vuosien huolellisen tutkimukseens perustuvan Jeesuksen:

lainaan Iltalehden kirjoitusta:

........
"Gardellin mukaan ainoa mitä voimme todella tietää oikeasta historiallisesta Jeesuksesta, jonka oikea nimi ei muuten edes ollut Jeesus vaan Joosua, on se, että hän oli rutiköyhä, lukutaidoton ja koditon, lyhyt ja hampaaton mies, joka opetti ihmisiä pari kuukautta ja joka lopulta teloitettiin rikollisena. Ei mitään sen enempää.

Jeesus oli juutalainen, tosin kapinallinen, sillä hän ei noudattanut kovinkaan tarkasti puhdistautumissääntöjä eikä sapattia. Eikä Jeesus todellakaan yrittänyt olla perustamassa uutta uskontoa. Hän oli vain ilmoittamassa siitä, että israelilaisten Jumalan valtakunnan aika oli vihdoin koittanut. Hän ei ollut itsevarma vaan epävarma ja surullinen siitä, ettei hänen puheitaan otettu todesta.

Jeesus piittasi vain juutalaisista. Pakanoita hän vertasi jopa koiriin. Niinpä Jeesuksen pelastus ei edes kuuluisi kenellekään muille kuin juutalaisille. "Ei minua ole lähetetty muita kuin Israelin kansan kadonneita lampaita varten", Jeesus sanoi Matteuksen mukaan.

"Gardellin tutkimuksen mukaan historiallinen Jeesus ei suinkaan halunnut että häntä palvotaan vaan että häntä seurataan. Jeesuksen rukoilemisen sijasta ihmisten pitäisikin siis luopua kaikesta omaisuudestaan ja omaisistaan ja lähteä kiertämään maailmaa, parantamaan sairaita, herättämään kuolleita ja ajamaan pois pahoja henkiä."

IL Juha Rissanen
---------------
Nettiruukun raamattupiirin lukijat varmaan heti oivaltavat mistä on kysymys:

tässä on versio "Q-lähteen evankeliumin" Jeesuksesta, josta keskustelimme teol.tri Molarin väitöskirjan ja Q-lähteen suomennetun verkkoversion ympärillä.

Siis ei tosiaan mikään ruotsalaisen Jonas Gardelin tutkimusten tulos, vaan tällainen aikamme Uuden testamentin tutkijoiden parissa oleva virtaus, että pääsemme lähdetutkimuksen avulla synoptikkojen, Matteuksen Markuksen ja Luukakan, sekä alkuseuraukunnan uskoman Jeesuksen taakse "historialliseen Jeesukseen"


....................
Kuka on tämä Iltalehden Juha Rissasen kuvaama mullistava "Jeesus-tutkija" Jonas Gardell (kahdella ällällä, sorry)

englantilainen wikipedia kertoo (käännän):

Jonas Gardell (s. 2.11.1963 Enebyberg, Stockholm) on ruotsalainen novelisti, näytelmäkirjailija, elokuvakirjoittaja ja koomikko.

Hänen veljensä on uskontotutkija Mattias Gardell.Gardellin ensimmäinen novelli Kärsimysnäytelmä julkaistiin 1985. Sen jälkeen hän on kirjoittanut kymmenkunta novellia, mm En Komikers Uppväxt (Koomikon kasvu) jost tehtiin televisiosarja. Hän on kirjoittanut useita muita kirjoja, yhdeksän näytelmää ja kaksi käsikirjoitusta, joista tehtiin elokuvat, mm Livet är Schlger (Elämä on schlager). Hänen kirjoituksiaan ei ole vielä käännetty englanniksi.


Vuonna 2006, yli 20 vuotta ensimmäisen kirjansa julkaisemisen jälkeen, Gardell on eräs Ruotsin tunnetuimmista stand-up koomikoista ja todennäköisesti maan tunnetuin homoseksualisti. Hänen partnerinsa on suomalais-ruotslais-amerikkalainen kirjoittaja ja TV hahmo Mark Levengood. Gardell ja Levengood ovat molemmat isiä ja kummallakin on oma poika ja tytär.

Hän esiintyi omassa näytelmässään Tillfällig gäst i ditt liv (Väliaikainen vieras elämässäsi) 2007 Tukholman Scala Teatterissa.

englantilainen wikipedia mikon käännös

......................
Hyvää toisen joulupäivän aamua siis nettiruukun lukijoille!

Suomen suurin verkkolehti uutisoi komeasti!

mutta mitä löydämme

Q-lähteen väärinkäyttöön perustuvan pilakuvan Uuden testamentin ajan Jeesuksesta.

syvälllisesti asiaa tutkinut ruotsalainen Jonas Gardell on maansa kuuluisin stand-up koomikko.

Juha Rissasen vankka artikkeli on aa aa ankka, takapuoli vankka runon tasoa

ja otsikko kuinka Jeesus käskee sylkemään sokeita saa varmaan Jonaksen tikahtumaan naurusta.

hulluja nuo suomalaiset!

3 kommenttia:

 1. Toivon, että Mikko tai muut lukijat eivät tulkitse väärin tutkimusta Q-evankeliumista tai näkemyksiäni siitä. Q-evankeliumi on minulle aina kirjallisuustieteilijöiden rekonstruktio, se ei ole suinkaan "lähempänä" historiallista Jeesusta, vaikka olisi ajallisesti vanhempi kuin Matteus ja Luukas. Pidän hyvin mahdollisena, että ensimmäisen kadonneen Q-evankeliumin kokoajat elivät tietyssä kiivaassa tunnelmassa, joka tuli tasapainoisempaa ja todella Jumalan tahdosta oikeampaan muotoon meidän kaanonisten evankeliumien yhteydessä.

  Gardellin Jeesus on kirjailijan Jeesus, ei kovinkaan paljon tutkimuksen Jeesus. Minulle oikea Jeesus on yhä Kaikkivaltias ja elävä, joka on sovittanut syntini ja tulee tuomitsemaan meidät. Tutkimus ei tietenkään tavoita kaikkia puolia kaikkivaltiaasta Jumalasta.

  VastaaPoista
 2. luvallasi laitan kommenttisi myös nettiruukkuun, jossa tämä palsta on. Iloitsen viestistäsi!

  VastaaPoista
 3. http://koti.phnet.fi/petripaavola/valheellinentodistus.html

  Jonas Gardellin kuvaus Jeesuksesta, Jumalasta ja Raamatusta, eli Jumalan sanasta on epäraamatullinen ja antikristillinen. Gardell on muodostanut Jumalasta ja Jumalan sanasta omanlaisensa kuvan, hänen oman arvo- ja aatemaailman kautta. On hyvin tyypillistä, että ihminen joka kapinoi Jumalaa vastaan haluaa muodostaa itse oman kuvan Jumalasta ja hän tekee sen aina siten, että hän tekee Jumalasta sellaisen kuin hän itse haluaa ja toivoo Jumalan olevan.

  VastaaPoista