lauantai 16. kesäkuuta 2012

Johannes Kastajan luita Bulgariassa?

Sveti Ivan löydön luut.
Kuva Oxfordin yliopisto 15.6.2012
Maailman tiedostuvälineissä on viimepäivinä laajalti uutisoitu vuonna 2010 löydetystä pyhäinjäännöksestä saatuja tuoreita tutkimustuloksia. Ne eivät todista, mutta eivät myöskään sulje pois mahdollisuutta, että jäännökset todella olisivat Johannes Kastajan.

(Mielestäni ne voisivat olla myös vanhuudessaan Efesossa eläneen apostoli Johanneksen!)

Heinäkuussa 2010 löydettiin Bulgariassa Sozopolin lähellä olevasta Sveti Ivan saaren keskiaikaisen luostarin alueelta marmorinen sarkofagi. Sisällä oli pääkallon kappale, poskihammas, rysty luu ja muutamia pieniä luunkappaleita sekä pieni rasia. Sveti Ivan on suomeksi Pyhä Johannes.

C-14
Professori Tom Higham Oxford
Luista voidaan nykyään kiihdyttimien avulla saada riittävästi radioaktiivista hiiltä ajanmääritystä varten. Arkeologisten tieteiden professori Tom Higham johti tutkimusryhmää Oxfordin yliopiston radiohiili laboratoriossa (Oxford's Radiocarbon Accelerator Unit), jossa mitattiin rysty luun ikä.

C-14 ajoituksissa on tietenkin melkoiset plus miinus arvot, mutta tulokset viittaavat siihen, että luu on ensimmäiseltä vuosisadalta AD.
DNA
Tri Hannes Schroeder
on erikoistunut bioarkeologiaan
Kööpenhaminan yliopiston geentitutkijat Hannes Schroeder ja Eske Willerslev raportoivat, että luista saatujen DNA näytteiden perusteella kaikki sarkofagista löydetyt kappaleet kuuluvat yhdelle ja samalle mieshenkilölle, joka on kotoisin Lähi-idästä.

Onko Kööpenhaminan DNA näytteistä antama tieto uskottava? Minulle ei riitä eväät asian arvioimiseksi, mutta varsin vakuuttavilta tanskalaiset asiantuntijat kyllä vaikuttavat, eikä heillä ole mitään syytä vääristellä totuutta. Päin vastoin, pyhäinjäännösten kanssa voi helposti joutua kollegojen naurun kohteeksi. Tuskin kuitenkaan Hannes ja Eske.


Professori Eske Willerslev
Kuva Mikal Schlosser wikimedia
Eske Willerslev is a Danish evolutionary biologist notable for his pioneering work on Ancient DNA. He is currently a full professor at Copenhagen University and leader of the Ancient DNA and Evolution Group. He has received the Genius Award (Geniusprisen) of Danish Science journalists for his combination of groundbreaking research with an aggressive media strategy. Before becoming a scientist he lived for several years as a trapper in Siberia with his twin brother, anthropologist Rane Willerslev.

His group is interested in understanding what caused the decreases in diversity of Megafauna after the last ice age and also tries to develop techniques to recover DNA mostly from ice preserved specimens, such as DNA from sediments in ice cores and fossil bones found in permafrost. In 2010, a team led by Prof. Willerslev sequenced the genome of a 4.000 year old man from the Saqqaq culture of Greenland from his hair.
wikipedia

Historia
Oxfordin yliopistossa opiskeleva arkeologi George Kazan on erikoistunut bysantin ajan pyhäinjäännösten tutkimukseen Professori Marlia Mangon johdolla.

George Kazan (St. John’s College)
Thesis title: Cults and Relics at Constantinople: Their Origins and Development, A.D. 300–843
Supervisor: Dr. Marlia Mango
B.A. Lit Hum (University of Oxford); M.St., Classical Archeology (University of Oxford) 
Late Antique and Byzantine studies

Kazan kertoi Reuters uutistoimistolle, että sarkofagissa oleva pieni rasia on tehty Kappadokian kallioista peräisin olevasta tuliperäisestä kivestä (vulkaaninen tuffi). Askiin on antiikin kreikkalaisin kirjaimin kirjoitettu nimi Johannes, hänen kirkollisen juhlapäivänsä ajankohta [sekä rukous "Jumala auta Tuomasta"].

Bysantin imperiumin keisarit ja ylhäiset hankkivat innokkaasti pyhäinjäännöksiä, joita tuotiin Pyhästä Maasta laivojen lisäksi myös pitkin maareittiä. Niiden tie kulki Jerusalemista Kappadokiaan itä-Anatoliaan ja sieltä viimein Konstantinopoliin. Jotkut reliikit saivat omat kirkkonsa, alttarinsa tai kappelinsa, jotkut pantiin vainajan mukaan hautaan, joitain annettiin arvokkaina lahjoituksina luostareille ja arvohenkilöille.

Lopuksi
Hieno uutinen Bulgariasta Juhannuksen kunniaksi!

Helposti mielemme on niin täynnä makkaran grillausta, saako vai eikö saa keskiyön auringon pakanallisperäisen kokon polttaa ja miten kauan Alko on auki.

On hyvä, että ajatuksemme näin ohjataan mielenkiintoisella tavalla myös henkilöön, josta kesän valoisa juhlamme saa nimensä, Johannes Kastajaan!

Riippumatta näiden Bulgariasta löydettyjen luiden todellisesta identiteetistä, Johannes Kastaja on historian henkilö, josta Uusi testamentti antaa kuvan teräväsanaisena ja rohkeana saarnaaja, Messiaan edelläkävijänä. Kuningastakin hän nuhteli sukurutsaudesta, josta maksoi hengellään.

Kuningas tuli pahoille mielin, mutta koska hän oli vieraittensa kuullen vannonut valan, hän ei voinut vastata kieltävästi.  Hän antoi heti pyövelille käskyn, että tämän oli tuotava Johanneksen pää. Pyöveli meni vankilaan ja mestasi siellä Johanneksen. Sitten hän toi pään vadilla ja antoi sen tytölle, ja tyttö antoi pään äidilleen. Kun Johanneksen opetuslapset kuulivat tästä, he tulivat hakemaan ruumiin ja veivät sen hautaan.
Markus 6:26-29

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti