Suomen kansan, ja koko Euroopan sivistyksen, kannalta tämä on itseasiassa erittäin tärkeä ja keskeinen aihe. Kotimaisten kielten tutkimustoimiston sivut. Lainaan tähän otteen sieltä. Suosittelen kaikkiin Almanakka 1705 sivuihin tutustumista!
1700-luku oli valistuksen aikaa. Erityisesti luonnontieteet kukoistivat, ja
niiden antamaa tietoa haluttiin jakaa myös kansalle. Vuosisadan alussa Turun
akatemian matematiikan professori Laurentius Tammelin päätti alkaa kirjoittaa
almanakkoja suomen kielellä. Hän perustelee päätöstään vahvasti
valistuksen hengessä:
Almanakka oli valistuksen ajan käytetyin tietokirjanen. Se oli rakenteeltaan kolmiosainen. Esimerkiksi vuoden 1705 almanakka
Laurentius Tammelin kirjoitti almanakkoja vuoteen 1725, minkä jälkeen työtä jatkoi Nicolaus Hasselbom.minun on sihen [almanakan kirjoittamiseen] kehoittanut yhteinen Hyödytys, meidän rackasa Syndymä paicasamme Suomesa, jolla muiden corkiain harjoitusten ja Wijsauden siwusa, nijn hywin cuin muillakin Maacunnille, on syy ilahutta händäns Mathematican, eli sen Wijsauden ja tiedon harjoituxesta, cuin [’joka’] on Taiwan ja Maan menon tutkimisesta, cuinga ne owat heidän märätysä painosans, mitasans ja lugusans.
Almanakka oli valistuksen ajan käytetyin tietokirjanen. Se oli rakenteeltaan kolmiosainen. Esimerkiksi vuoden 1705 almanakka
- alkaa kalenterilla ja liitekirjoituksella, joka juoksee kalenteriosan sivujen alareunassa. Kalenteriosassa kerrotaan kunkin pyhäpäivän raamatunteksti. Vanhoissa almanakoissa on ollut kalenteriosan lisäksi liitekirjoitus, jossa käsiteltiin yleishyödyllisiä asioita. Vuosien mittaan almanakoissa kerrottiin esimerkiksi tähtitaivaan ilmiöistä, maanviljelyksen menetelmistä, maanmittauksesta, talonrakennuksesta ja lääketieteen uutisista.
- Kolmannessa osassa, ennustuksissa, käydään vuosi läpi kuukausi kuukaudelta ja selitetään, miten jo kalenteriosassa esitetyt "taivaan merkit" vaikuttavat säihin ja ihmisen terveyteen.
- Lopuksi ilmoitetaan auringonpimennysten ajat ja markkinoiden paikat ja ajankohdat "Suures Ruhtinan Maasa Suomesa ja Pohjan Maalla".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti