perjantai 1. kesäkuuta 2012

Päivi Räsänen ja Esko Valtaoja


Iltalehti uutisoi "Turun yliopiston professori Esko Valtaoja kritisoi Päivi Räsäsen (kd) näkemystä siitä, että uskonto voisi lisätä suomalaisten hyvinvointia." Tähtitieteen tutkijan ja tunnetun agnostikon antama "tyrmäys" liittyy ministeri Päivi Räsäsen uskontopuheisiin Radio Deissä:

Räsäsen katsoo, että suomalaiset tarvitsevat kristinuskoa luomaan arvopohjaa. Hän näkee, että hengellisellä heräämiselle on suuri merkitys suomalaisten moraalin ja hyvinvoinnin kannalta.
- Ajattelen, että ihmisen uskonsuhteella Jumalaan on iso merkitys, joka näkyy myös elämän valintoina arjessa. Siinä, millä tavalla lähimmäisiin suhtaudutaan, onko käyttäytyminen tuhoavaa vai rakentavaa, Räsänen kertoi Radio Dein haastattelussa.
Iltalehti

[Iltalehti uutisoi 25.10. 2010 kuinka professori Valtaoja ryöpytti Päivi Räsästä tämän näkemyksistä homoseksuaalisesta käyttäytymisestä (IL).]


Voin antaa tilastoja
Esko Valtajoan ajatuksena on, että ei uskonto vaan nimenomaan vapaus uskonnosta auttaa yhteiskuntaa irti tällaisista E. Hiltusen tapauksen kaltaisista hirmuteoista Hyvinkäällä, johon Räsänen reagoi lausunnossaan.

Valtaoja voi antaa tilastoja näkemyksensä tueksi.

Tämä on minusta jotenkin niin mainio linja, "tieteellinen" ja "vakuuttava" ja oikein tilastoja. Kuten tiedämme, on vale, emävale ja sitten tulee tilasto.

Uskonnosta vapautettuja ateistisia materialistisa tieteelliseen maailmankuvaan perustuvia ihanneyhdyskuntia kun on 1900-luvulla rakennettu useitakin.

Tilastot tosiaan.

Mutta tässä ei ole Valtaojan linjan perusongelma, vaan siinä, ettei hän kristinuskosta ulkopuolisena aivan saanut kiinni Räsäsen sanojen sisällöstä, jossa käytetään sisäpiirin ilmaisua.


Hengellinen herätys
Tilastoja ja muuta tarkastelua auttaa huomattavasti, jos ymmärrämme mikä on hengellinen herätys.

Leastadiolainen "herätysliike" ei tänään ole "hengellinen herätys" vaan perinneliike, jossa toimii uskontososiologia kuten muussakin ihmisten elämässä. Mutta Lapissa oli todellakin voimakas hengellinen herätys, joka alkoi lahjakkaan rovasti Lars Levi Laestadiuksen tulisista parannussaarnoista ja Pyhän Hengen vuodatuksesta 1840-luvulta alkaen.

Tilastot herätyksen ajasta sisältävät toki Kautokeinon murhat, jossa yltiöpäiset kristityt tappoivat viinakauppiaan. Mutta lukemat Lapin kansan raitistumisesta ovat varsin väkeviä ja rikosrekisterit sen myötä varmastikin muuttuivat. Asiaa voidaan tutkia - miten hengellinen herätys vaikutti Lapin kansaan.

Vaan herätys meni ohi, elämä palasi uomilleen ja viinakin lappalaisten koteihin. Tupakkaa ahkera piippumies Laestadius ei pitänyt pahana.

Tai suuri kansallinen hengellinen herätys Paavo Ruotsalaisen ympärillä Aholansaaressa Nilsiässä ja muualla. Miten se vaikutti esimerkiksi rannikon puukkojunkkareihin, missä Vaasan veri ei vapise ja Kauhavan rauta ei ruostu?

Tätäkin voitaneen tilastollisesti tutkia. Isontalon Antti tuli hengelliseen herätykseen, sellaiseen josta Päivi Räsänen puhuu, mutta se ettei hän tappanut ketään sen jälkeen saattoi johtua siitä, että istui vankilassa.

Tai Lauri "Late" Johansson, pelätty jengipäällikkö, kahden ihmisen murhaaja? Mikä on tilastollinen todennäköisyys, että Late tappaa jonkun nyt tultuaan henkilökohtaisesti uskoon?


Suolaista ja valoisaa
Päivin puheet ovat kristillistä, raikasta ja suolaista sanomaa, joka kirvelee vanhaa Aatamia ja Eevaa. Sellaisena hän on uusi ilmiö Suomen yhteiskunnan elämässä ja jotenkin antaa äänen suurelle hiljaiselle enemmistölle kansamme parissa, jotka sekä kuuluvat kristilliseen kirkkoon tai muihin seurakuntiin ja tahtovat niihin kuulua.

Jeesus totesikin yksikantaan Vuorisaarnassa

"Te olette maan suola; mutta jos suola käy mauttomaksi, millä se saadaan suolaiseksi? Se ei enää kelpaa mihinkään muuhun kuin pois heitettäväksi ja ihmisten tallattavaksi.


Te olette maailman valkeus. Ei voi ylhäällä vuorella oleva kaupunki olla kätkössä; eikä lamppua sytytetä ja panna vakan alle, vaan lampunjalkaan, ja niin se loistaa kaikille huoneessa oleville.


Niin loistakoon teidän valonne ihmisten edessä, että he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät teidän Isäänne, joka on taivaissa."
Matteus 5:13-16

2 kommenttia: