sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Jumalan luomakunta, totuus ja uskova ihminen

Megatherium- tosi iso laisikainen!
Suurin tunnettu nisäkäs maapallon elämän historiasta
Patagonian plioseenikausikausi yli 10.000 vuotta sitten
Charles Darwin toi pääkallon Lontooseen Beaglen matkaltaan.


Totuudellisuus maallisista ja hengellisistä
kun hengellisen puheen kuulijat näkevät puhujan tietävän jotain tähtitieteestä, se avaa heidän sydämiään myös hengelliselle sanomalle, että tässä ehkä vosi olla jotain totta.

näin on ja tässä ajattelen usein Jeesuksen sanoja
"Jos ette usko, kun minä puhun teille maallisista, kuinka te uskoisitte, jos minä puhun teille taivaallisista?"
Joh 3:12

eli jos hengellinen opettaja puhuu tietoisesti epäuskottavia, virheellisiä tai valheellisia asioita maallisista, se turmelee myös hengellisen sanoman, koska häviää se olennaisin.. .totuudellisuus.


Oppilas Jumalan valtakunnan koulussa
rakettiteknologian isä, saksalainen Hermann Oberth (Werner Braunin opettaja) korosti sitä, että ihmisen osa elämässä on oppiminen. Jeesus kutsui luokseen "oppilaita" disciples, kun taas kirjanoppineet ottivat Häneen etäisyyttä. Saamme näin iloisesti olla joka aamu oppilaita, kun Herra Jumala sanoo että Hän itse opettaa meitä

Näin sanoo Herra, sinun lunastajasi, Israelin Pyhä: Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka opetan sinulle, mikä hyödyllistä on, johdatan sinua sitä tietä, jota sinun tulee käydä.
 Jes 48:17

Tässä on opetus, Toora, mutta juuri näin asia on - Mooseksenkirjat ovat enemmän, paljon enemmän, kuin vain Mooseksen laki. Torah, elämän valkeus, opetus.

Tämä yhdistelmä, tähtitieteen ja siihen liittyvien tieteenalojen (käytännössä kaikki tieteenhaarat!) opiskelu on avannut minulle ihmisenä ja kristittynä suurenmoisia näköaloja, kun ne loksahtelevat kohdalleen Jumalan Sanan opetusten kanssa.  Mutta ilman vaivannäköä tähtitieteen parissa, nämä näkymät jäisivät minulta näkemättä tässä elämässä.


Otan vain kaksi esimerkkiä, joita työskentelyni space theology blogi työkalun avulla ovat minulle antaneet:


Magnesium

Magnesiumia syntyy supernovan räjähdyksessä
lisää aiheesta astroteologian blogissani

Olen saanut oppia, miten sypernovan räjähdys tuottaa avaruuspölyä, jossa on raskaampia alkuaineita kuin alkuräjähdyksen vety, helium ja litium. Olen saanut oppia, että tähtien ydinfuusion hydrogen, neon fuusion kautta tuottama magnesium on yleinen universumissa ja myös maapallon kamarassa. Olen saanut oppia, että magnesium on elämän ytimessä, se on klorofyllin ytimessä oleva metalli. Ja että meidän kehossamme magnesiumilla on monia tärkeitä tehtäviä, kuinka se säätelee sydämemme lyöntiä, hermojemme toimintaa ja monia muita asioita.

Carl Sagan, ateismin ylipappi, oppi tämän saman ja sanoo viisaasti "we are made of star stuff". Todellakin, magnesium ja muut tähtien tuottamat alkuaineet ovat sitä tähtipölyä, josta meidät on tehty. Näin ilmenee maailmankaikkeudessa suuri yhtenäisyys, kokonaisuus, ossa taivaalla tuikkivat tähdet ovat miljardien vuosien ajan tuottaneet myös elämän tarvitsemia raaka-aineita ja edelleen nämä myllyt niitä jauhavat.

Kristittynä saan lukea ihanasta Psalmista 139

14 Minä kiitän sinua siitä, että olen tehty ylen ihmeellisesti; ihmeelliset ovat sinun tekosi, sen minun sieluni kyllä tietää.
15. Minun luuni eivät olleet sinulta salatut, kun minut salassa valmistettiin, kun minut taiten tehtiin maan syvyyksissä.
16. Sinun silmäsi näkivät minut jo idussani. Minun päiväni olivat määrätyt ja kirjoitetut kaikki sinun kirjaasi, ennenkuin ainoakaan niistä oli tullut.
17. Mutta kuinka kalliit ovat minulle sinun ajatuksesi, Jumala, kuinka suuri on niitten luku!
18. Jos minä tahtoisin ne lukea, olisi niitä enemmän kuin hiekan jyväsiä. - Minä herään ja olen vielä sinun tykönäsi.

Ja nämä kaikki yhdistyvät uskon kautta sielussani kiitokseksi siitä, että olen saanut hieman ymmärrystä lisää - nuo yötaivaalla tuikkivat tähdet ja minun luuni ovat hyvin läheisessä yhteydessä toisiinsa!Punainen valo ja silmä

IC 1795, tähtien kehto Kassiopeiassa
Lisää aiheesta astroteologian blogissani

Samoin olen saanut oppia uutta - kai siitä koulussa puhutiin vaan on unohtunut - että tähtien näkkyvässä valossa olevassa spektrin Balmer sarjassa olevan vety viiva, Hydrogen alpha, syntyy silloin, kun elektroni palaa radalleen vetyatomin ympärillä ja vapauttaa fotonin aaltopituudella 656.3 nanometriä.

Tätä elektromagneettista vetyatomin tuottamaa säteilyä vastaanottaa päämme etupuolelle asetetut kaksi silmää. Retinassa on kahdenlaisia hermosoluja, toisia hämärää ja toisia kirkasta valoa varten, ja kirkkaan valon hermot (sauvasolut) ottavat vastaan säteilynn 656.3 nm ja lähettävät aivoihimme, jotka tulkitsevat sen punaisena värinä.

H-alfa emissio Balmerin sarjan spektriviivan synty. 
Punainen fotoni lähtee vety-ytimestä elektronin palatessa radalleen
Lisää aiheesta astroteologian blogissani

Lyhyemmin sanottuna Balmerin sarjan vetyatomin spektrin H-alpha viiva on punainen ja sen tähden näemme avaruudessa liikkuvat valtavat vetymolekyylipilvet punaisina, kun läheiset tähdet niiden vetymolekyylejä jonisoivat.

Minusta on huikea tämä luonnontieteen opettama fysikaalinen, elektromagneettinen, valon tutkimukseen perustuva tieto punaisesta väristä universumin suurissa pilvissä, nebuloissa, ja meidän silmiimme annettu kyky ottaa vastaan ei vain H-alpha viivan yhtä väriä, vaan sateenkaaren kaikki värisävyt täydessä kauneudessaan, aivojemme muodostaessa selkeän ja kirkaan ja upeasti väritetyn kuvan alkukesän ihanasta luonnosta sen vihreiden kaikissa sävyissä.

Hämmäsyttävävaloa keräävä instrumentti-pari otsassamme!
Lisää aiheesta astroteologian blogissani

Ihmeellisesti on minut tehty, suuri on näkökyvyn ja väriaistin lahja, etten ole värisokea enkä sokea, ja suurenmoiset ovat Jumalan luomistyöt, kuten pyhä Raamattu niitä meitä opettaa ylistämään ja Luojaamme ja ylläpitäjäämme kiittämään - järven ahvenista ja metsän mansikoista ja vadelmista, ja mustikoista ja sienistä.


Totuutta, ei "kristillistä totuutta" maailmankaikkeudesta
en näe mitään tarvetta pyrkiä luomaan "kristillistä tiedettä", jotain erityistä tiedon alalajia, jonka vain uskovat omaavat.

iloitsen siitä, että Jumala on antanut minulle kyvyn oppia, mitä toiset ovat luonnosta oppineet ja että Hän on synnyttänyt Sanallaan minussa uskon, jonka kautta ymmärrän oppimiani asioita uskon silmin.
Uskon kautta me ymmärrämme, että maailma on rakennettu Jumalan sanalla, niin että se, mikä nähdään, ei ole syntynyt näkyväisestä. Hep 11:3
saan opiskella luonnontieteitä vaopaasti, kuten ne etenevät ja saan rukoillen tutkia Jumalan ilmoitusta Raamatussa pelkäämättä niitä jännitteitä, joita ilman muuta on Vanhan kirjan ja uuden tiedon välillä.

Juuri tämä jännite pakottaa meitä etsimään, kolkuttamaan, opiskelemaan, tutkimaan

Siihen pakottaa myös resuinen Raamattumme, joka ei ole mikään täydellinen virheetön ilmoitus a la Koraani.vaan haaste henkiseen ja hengelliseen vireyteen, nöyryyteen ja opetuslapseuteen.

Astronomia tutkii tähtitaivasta, ydinfysiika tutkii fotoneita, lääketiede tutkii ihmisen silmää - teologi tutkii kaikkea Jumalan Sanan valossa!

1 kommentti:

  1. Terve teille ystävät ja kiitos paljon oppineista ajatuksista kuitekin mikä on materialista nin siitä saadan tietoa luonnollisella tavalla ,kun taas Hengellisellä alueella tarvitaan usko ja apua taivaan Jumalalta etä asiat avautuu ja saamme olla kokemassa iloisia asiota ja riemuita raamtun riemullisesta totoudesta joka on ihmeellinen kirja ja tietää tulevaisuden ja tietää miten pelastutaan ja saadaan anteeksi synnit ja saadaan Pyhän Hengen lahja ,kiitos ja siunausta keijo

    VastaaPoista