maanantai 15. syyskuuta 2014

Esikoisteologiaa - huivi

Seuroissa on edelleen tapana, että vaimot peittävät hiuksensa säädyllisesti huivilla.

Ilmeisesti Laestadiuksen aikana ja pitkään sen jälkeen naisten huivinkäyttö oli muutenkin yleistä ja myös kirkossa tapana. Nykyaikana huivit ovat suomalaisen yhteiskunnan arjessa harvemmin näkyvissä, mutta esikoisten parissa "huivikuri" seuroissa on viime vuosina tiukentunut.

Mutta kyse ei ole vain yhteiskunnallisesta tavasta, vaan pään peittämistä koskee tuo tunnettu apostoli Paavalin ohje, jossa viitataan alamaisuuteen ja enkeleihin.

Asia on siis symbolisesti paljon enemmän kuin ajatellaan ja esikoislestadiolainen tapa on raamatullinen. Vastaavasti esimerkiksi roomalaiskatoliseen kirkkoon mentäessä, ja varsinkin ehtoolliselle mentäessä, naiset peittävät päänsä.
Mutta minä tahdon, että te tiedätte sen, että Kristus on jokaisen miehen pää ja että mies on vaimon pää ja että Jumala on Kristuksen pää.
Jokainen mies, joka rukoilee tai profetoi pää peitettynä, häpäisee päänsä.
Mutta jokainen vaimo, joka rukoilee tai profetoi pää peittämätönnä, häpäisee päänsä, sillä se on aivan sama, kuin jos hänen päänsä olisi paljaaksi ajeltu.
Sillä jos vaimo ei verhoa päätään, leikkauttakoon hiuksensakin; mutta koska on häpeäksi vaimolle, että hän leikkauttaa tai ajattaa hiuksensa, niin verhotkoon itsensä.
Miehen ei tule peittää päätänsä, koska hän on Jumalan kuva ja kunnia; mutta vaimo on miehen kunnia.
Sillä mies ei ole alkuisin vaimosta, vaan vaimo miehestä;
eikä miestä luotu vaimoa varten, vaan vaimo miestä varten.
Sentähden vaimon tulee pitää päässään vallanalaisuuden merkki enkelien tähden.
1 Kor 11:3-10 KR 1938

---
Naisten hiusten ja vaatetuksen kohdalla on kyse paljon laajemmasta skaalasta värit mukaanlukien. Aikojen kuluessa päivitys on ollut välttämätöntä, etteivät Eevan tyttäret tuottaisi häpeää kristillisyydelle eivätkä olisi viettelyksenä miehille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti