tiistai 17. helmikuuta 2009

Väkivaltainen nainen - kommentti kreivitär Báthory teemaan

Taiteilijan näkemys kreivitär Elizabeth Báthoryn ajasta

Sain palautetta Elizabeth Báthory palstoihin, jossa mielestäni hyvin rakentavalla ja positiivisella tavalla katsotaan tätä sangen vaikeaa ja kipeää aihetta ihmisen pahuudesta.

Suorastaan yllättävästi kirjoittaja yhdistää teeman parhaillaan keskusteluihin nousseeseen asiaan väkivaltaisista perheen äideistä, vaimoista, jotka lyövät miestään ja lapsiaan.

Sain tässä nimettömäksi jäävältä kommentoijalta luvan laittaa tekstin tänne luettavaksi.

------
Elizabeth Bathory tekstit käsittelevät tosiaan sitä ihmis(kunnan) aluetta, jota ihmiset vähiten ymmärtävät. Ja sitten kysytään, miksi Jumala sallii tällaista. Kansanmurhat, terroristi-iskut, kouluun tunkeutuvat ampujat, ihmiset, jotka iskevät lastentarhoihin, sarjamurhaajat ja pedofiilit.

En todellakaan halunnut lukea niitä yksityiskohtia, luin vain tuon yleisen tarinan ihmisestä joka muuttuu hirviöksi ja saa muut mukaansa.

Tällaisia on ilmeisesti aina ollut, vaikka määrät eivät ole tuota luokkaa. Belgiassa on tullut esiin useitakin tapauksia meidän päivinämme.Hesarissa oli D-osassa sivustossa 'Elämä ja terveys' juttu, jonka otsikkona on 'Nainen hakkaa, mutta siitä ei puhuta.'

Ensi -ja turvakotien liitolla on projekti nimeltä Vaiettu naiseus.

Siinä on haluttu nimetä ja tunnistaa naisten väkivaltaisuutta ja kehittää keinoja naisten auttamiseen.

Loppuraportti julkaistiin viime viikolla. (Voi olla netissä tai tulla sinne.)

Hankkeeseen on hakeutunut naisia, jotka olivat lyöneet miehiään, sitten naisia, jotka olivat lyöneet lapsiaan ja kolmas ryhmä olivat nuoret, päihdeongelmaiset naiset, jotka olivat käyneet ulkopuolisten kimppuun. He tulivat hakemaan apua, he ihmettelevät, mikä heitä oikein riivaa, kun he ovat tällaisia.


Näiden naisten sisäinen maailma on epäjärjestyksessä. Sieltä löytyy suuri kaaos ja usein suuria menetyksiä. ...

Agressiviisuus voi olla keino hallita tunteita. Se näkyy esimerkiksi sairaalloisena mustasukkaisuutena.

Nainen kokee tulevansa hylätyksi ja nöyryytetyksi ja pelkää hajoavansa, jos mies vaikka vain katsoo toista naista. Tunne on niin sietämätön, että se purkautuu väkivaltana.


Juttu jatkuu:

Kiltiksi kasvatetun tytön tapa selvitä maailmassa voi olla asioiden hallitseminen ja kontrolli. Lasten kanssa asiat eivät mene aina niin kuin itse toivoo ja käsitys elämän hallinnasta murenee.

Paha olo kohdistuu siihen, joka rikkoo illuusion kontrollista eli lapseen.

Kuormittavassa elämäntilanteessa mielen hauras tasapaino voi murtua. Väkivalta voi silloin olla viimeinen keino hallita elämää. Se estää hajoamasta.

Naisia on helpottanut tieto, että joillekin vihan hallinta on vaikeaa ja joskus ylivoimaista.

Tilastojen mukaan törkeistä pahoinpitelyistä lähisuhteissa naiset tekevät 40 prosenttia.


Mutta jos tästä kauhukreivittärestä taas tehdään elokuvaa, niin onko motiivina auttaa ihmisiä ymmärtämään pahuutta ja miettimään, miten sitä voitaisiin torjua?

Nämä filmin tekijät eivät ole mitään ensi- ja turvakotien valistamia tyyppejä, vaan keksivät, että taas hyvä aihe väkivaltaviihteeksi.

Tulee taas mieleen nuoruus ja miten silloin kauhisteli Rooman valtakunnan loppua ja siihen liittyviä karmeita rappeutumisilmiöitä, joista silloin kauhistelin ehkä eniten homokulttuuria ja yleistä seksuaalista holtittomuutta, että sellainen oli ihan sallittua.


Nyt meillä on julkihomoja ja -lesboja pappeja ja teologeja, yksi kirkkoherra vaihtaa sukupuolta eikä kukaan kirkon johdossa osaa oikein perustella raamatun pohjalta, että ei tällainen kyllä käy.

Miksei edes piispojen tasolla osata erottaa sitä, mitä on jonkun tuomitseminen ja mitä taas tarkoitetaan raamatun mukaisella ajattelulla ja toiminnalla?

Katolisuuteen on liittynyt kaikkia näitä ahdistavia juttuja, Espanjassa ne ovat tulleet ehkä selvimmin pintaan ja vaikuttavat edelleen, alkaen inkvisiitiosta. Jos papit ylimmästä hierarkisesta tasosta alkaen harjoittivat toisten ihmisten rääkkäämistä, ja muut katsoivat päälle,

niin tyypillistä, että Ranskassa innostutaan tekemään tällaista leffaa ja että aihetta on kuvattu aikaisemminkin. Nyt feminismin aikaan sopii hyvin, että Dracula onkin nainen


Ja jotkut haluavat katsella tuollaista.

Olen lukenut pari dekkarityyppistä kirjaa, joissa kerrotaan tällaisista ihmisistä. Taustalla on tietysti selityksenä kauheita lapsuuden kokemuksia. Meillähän on puhuttu paljon koulukiusaamisesta ja sitä yritetään kitkeä. Ihan hyvä juttu. Kun vielä päästäisiin käsiksi koulukiusaamisen ja kaikkien näitten toisten pahoinpitelyyn liittyvien asioiden ytimeen. Miksi?

Hyvä kun maailmassa on ihmisiä, jotka jaksavat työstää tällaisia aiheita.

--- Tähän asti siis kommentoijan tekstiä jolle tässä esitän sydämellisen kiitoksen luvasta antaa tämä teksti yleisesti luettavaksi ---

Tietona tuohon elokuvamaailmaan että Tshekissä on valmistunut 2008 suuri eeppinen elokuva nimeltä Bathory.

Tämä elokuva on ottanut sen näkökulman, että puheet Elisabetin kauhuteoista olivat itse asiassa valetta. Näiden avulla tämä vahvan suvun nainen suistettiin vallasta ja hänestä tehtiin historian pahin naispuolinen sarjamurhaaja.

Elisabet kuvataan äitinä ja aviopuolisona, joka koettaa suojella lapsiaan hurjassa Turkin sotien maailmassa ja hovijuonittelujen keskellä. Se pyrkii selvittelemään, miten tuollaisia tekaistuja kauhulegendoja syntyy.

Filmin taustalla on eräiden historiantutkijoiden ajatus, että näin todella oli ja Elisabet on syytön.

Mutta suurin osa Elisabetin ajan tutkijoista torjuu tämän väitteen ja pitää oikeudenkäyntien todistusaineistoa totena.


Ilmeisesti Ranskassa on parhaillaan tekeillä uusi fimi, jossa koetetaan tutkia Elisabetin pakkomiellettä murhata. Tästä on yllä olevassa tekstissä mainintaa.

Kolmas elokuva Elisabetista näyttää olevan tekeillä Yhdysvalloissa nimellä "Blood Countess" - en ole varma onko se vakava historiallinen yritys tunkeutua tuohon aikaan vai jonkinalinen vamppyyri kauhufilmi aikamme teini-ikäisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti