sunnuntai 28. kesäkuuta 2009

Esikoisten hurskauden nelikenttä

Nettiruukun nimimerkki mama kirjoitti 28.06.2009


Voidakseen helpommin ymmärtää näitä jatkuvia kinoja ihmisten välillä, voipi olla hyvä vähän rakennella käsitteistöä, jotta päästäisiin pintaa syvemmälle keskustelussa.

Oheinen nelikenttä (ne on nykyään ihan must) kertoo asiasta kahden akselin suhteen: Pietarilainen ja Paavalilainen uskonkäsitys ja toisaalta sisäistetty tai ulkokohtainen uskonkäsitys. Tämäkään asia ei suinkaan ole oikeasti tällainen tasoksi kutistettava
vaan on paljon monimuotoisempi kuin mitä tämä antaa ymmärtää.

Kaikkia asiaan liittyviä ulottuvuuksia on vaikea hahmottaa yhtä aikaa mielessään
tämä voisi auttaa ajattelussa tuolla pietari-paavali ja sisäistetty - ulkokohtainen –akseleillaPietari
Paavali
SisäistettyA
B
UlkokohtainenC
DJos miettii esikoisten seuraväkeä, tai mitä tahansa muutakin seuraväkeä, voipi siitä voi löytää neljä erilaista poppoota ajateltuna toisaalta Pietarilaisen ja Paavalilaisen uskon ja toisaalta sisäistetyn ja ulkokohtaisen uskonelämän kautta.

A. Aito askeetti
Uskonelämä on viikolla ja sunnuntaisin yhdenmukaista. Uskonelämässä noudatetaan tarkoin sitä, mikä on annettu noudatettavaksi ja se tehdään ihan iloisin mielin. Saan olla Jeesuksen seuraaja ja myöskin iloita siitä kilvoituksen vaivasta, mikä on uskovan ihmisen osa. On tarkka pukeutumis-, sisustus- ja harrastuskysymyksissä. Mieluusti eristäytyy epäuskoisista. Pelko yhteisön maineen menetyksestä aiheuttaa tiettyä ulkokultaisuutta.

B. Iloinen armahdettu
Uskonelämä on viikolla ja sunnuntaisin yhdenmukaista. Uskonelämä on yhtä kuin Elämä. Voi olla vapaasti oma itsensä ja antaa Jeesuksen johdattaa sinne, minne on kulloinkin tarpeen. On oivaltanut sen, että uskovan pitää olla valona kaikkialla siellä, missä valoa tarvitaan. Toimii luontevasti niin uskovien kuin epäuskoistenkin seurassa. Laki on löytänyt oikean paikkansa ja ilonen armahdettu voi olla askeettikin, vaan ei lue sitä ansioksi.


C.Ahdistunut suorittaja
Uskonelämä on omassa ulkoisessa suorittamisessa. Mieluusti valvotaan oman vaelluksen lisäksi myös toisten suoriutumista. Usko on sitä, mikä näkyy päälle päin ja kilvoitus keskittyy siihen, että ei tapahdu virheitä ja lankeemuksia. Viikottaiseen kilvoitukseen kuuluu sunnuntainen rippi, koska harvoinpa tulee virheettömästi elettyä viikkoa. Omatunto kolkuttelee helposti erityisesti näin kesäaikaan.

D. Sunnuntaiuskova
Uskonelämä on enemmän sosiaaliseen ryhmään kuulumista. Se ei suorituksin eikä noudattamisin rasita muuten kuin sunnuntaisella seurapenkissä istumisella. Pyhäisin tullaan tapaamaan ystäviä ja nautitaan mukavasta sosiaalisesta elämästä. Viikolla ei uskonasiat paljoa muistuttele itsestään.

-- nimimerkki mama/Nettiruukku 28.6. 2009 -----

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti