maanantai 8. syyskuuta 2014

Tulikoe: STI ja professori Heikki Räisänen

Suomen Teologinen Instituutti perustettiin, koska tuleville papeille ja teologeille annettu opetus Raamatusta nähtiin suurena uhkana kristilliselle uhalle. Uuden pappisseminaarin perustamisen sijasta teologisen tiedekunnan opiskelijoille ryhdyttiin tarjoamaan sekä eksegetiikasta että muista aiheista vaihtoehtoista ja täydentävää koulutusta sekä hengellistä tukea. Kirjaston kasvun myötä opiskelijoille tarjotut palvelut laajenivat.

Kriisin keskeinen syy oli professori Heikki Räisänen, jonka sen ajan maailmassa sensaatiomainen haastattelu Suomen Kuvalehden haastattelussa päättyi kysymykseen "oliko hauta tyhjä". Uuden testamentin opetuksen johtava henkilö vastasi tähän yksikantaan "ei".


Tulikoe
Emeritus professori julkaisi kansainvälisen ja suomenkielisen version eräänlaisen yhteenvedon vuosikymmenten tutkimuksistaan, mihin varhaisessa kristillisyydessä uskottiin.

Ainoa vastine laajalle teokselle oli Suomen Teologisen Instituutin eksegeetin, Timo Eskolan, samoihin aikoihin julkaisema tutkimus Heikki Räisäsen raamattunäkemyksestä ja sen perusteista.

Tässä tulikokeessa nähdäkseni kulminoitui STI:n perustamiseen johtanut paini avoimen Raamatun äärellä. Miten teologinen instituutti kokeesta selvisi?

Sen enempää teologinen tiedekunta kuin instituuttikaan ei "edusta jotain kantaa" vaan kyseessä ovat niiden suojissa toimivien tutkijoiden henkilökohtaiset näkemykset. Räisäsen kirja on otettu eksegetiikan opintojen perusvaatimuksiin, Eskolan kirjaa ei.

Räisäsen kirjasta ja hänen uudesta aiheeseen liittyvästä muistelmateoksestaan keskustellaan kirkossa, Eskolan kirjasta ei.

Näyttäisi siltä desibelimittaria katsottaessa, että Eskolan merkittävä tutkimus johtavan suomalaisen UT:n eksegeetin ajattelusta ja sen kehityksestä on ohitettu nolla-lukemin ja teos jää asianharrastajien kirjahyllyihin.

Vaikeampi on löytää mittaria suomalaisten teologien maailmasta, kuka jaksaa olla kiinnostunut Raamatusta ja sen tutkimuksen tuomista haasteista ja mahdollisuuksista arjen työn keskellä? Kuka lukee painavia teoksia aiheesta, ja missä määrin Eskolan kirja on läpäissyt papiston paksun nahan?

Lamaannus?
Suomen Teologisen Insituutin julkaisutoiminta pyhän Raamatun opetuksen ja tuntemuksen, tutkimuksen ja tulkinnan kentällä lepää ilmeisen suurelta osin yhden henkilön - dosentti Timo Eskolan - harteilla.

Kevyempiä kannanottoja ja mielipiteitä toki varmaan Kulmakivessä jne. on ja luennoilla käsiteltyjä teemoja julkaistaan Iustitia sarjassa.

Minusta peruslinja on tärkeä, ei Raamatun apologetiikka vaan parempi eksegetiikka! Mutta riittävätkö rahkeet, saavuttaako tieteellinen työskentely akateemisia opintojaan tekevät tulevat papit ja teologit?


6 kommenttia:

  1. Eipä se Räisäsen kirjakaan mikään kirjakauppiaan myyntimenestys ole. Myynti olisi ollut suorastaan ihan mitätöntä, ellei teologiaa opiskelemaan haluavia olisi pakotettu ostamaan kirjaa laittamalla se pääsykoekirjaksi teologiseen tiedekuntaan. Kirja on ollut jo pitkään alennuskoreissa, eikä myydyksi sitä meinaa saada edes reilun kympin hinnalla, mihin hintaan sitä on koitettu myydä. Itse en ole törmännyt kirjasta käytävään keskusteluun missään sen julkaisuvuoden jälkeen (joka oli vuonna 2011): en kirkossa, enkä sen ulkopuolella. Räisänen on mennyttä sukupolvea, joka on ollut jo pitkään eläkkeellä. Hänen huomioarvonsa omalta osaltani lähentelee nollaa. Yliopistoeksegetiikka muutenkaan ei kiinnosta kuin harvalukuista teologien joukkoa. Suurinta osaa teologeistakaan se ei kiinnosta.

    VastaaPoista
  2. Oho, onko tosiaan kympin alennuksella? Onpa hurjaa. Masentavaakin kirjojen tekemisen näkökulmasta. Räisäsen kirja on kuitenkin asiantuntijan tietokirja aivan keskeisestä aiheesta: varhaisen kristikunnan uskonkäsityksistä.

    t karikuula

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän sitä siihen hintaan on saanut, jostain kivijalkakaupasta on voinut saada halvemmallakin. Kivijalkakauppojen ei kannata pitää huonosti myyviä vanhentuvia kirjoja hyllyssään, kun niiden menekki on niin pientä. Kirjat myyvät parhaiten ilmestymisvuonnaan ja sitä seuraavana. Sen jälkeen niistä pitää kauppojen päästä jo eroon, ja ne muuttuvat tilausmyyntikohteiksi. Tietokirjoista lähinnä uutuudet myyvät, romaanien tilanne on aivan erilainen. Nettikirjakaupoista suurimmassa (Adlibriksessa) tuon mainitun kirjan listahinta ilman mitään erityisiä alennuksia näkyy olevan nykyisin 14,60 euroa, eli vähän enemmän kuin kympin. Ilmestyessään kirjalla oli hintaa aika paljon enemmän, mutta tietokirjojen jälleenmyyntiarvo tippuu aika nopeasti, ja jos haluaa, että edes joku kirjaa vielä ostaa, pitää hintaa alentaa...

      Poista
  3. Masentava on tämäkin toteamus "Yliopistoeksegetiikka muutenkaan ei kiinnosta kuin harvalukuista teologien joukkoa. Suurinta osaa teologeistakaan se ei kiinnosta."

    Kuinka kiehtova, mielenkiintoinen ja haastava Raamattu onkaan juuri tieteellisen eksegetiikan näkökulmista! Paljosta jää kirkkokansa ja teologit vaille, jos eivät Raamattuun tutustu.

    VastaaPoista
  4. No, ymmärrän tok, että yliopistoeksegetiikasta on aika pitkät langat siihen mitä kirkko uskoo. Jos haluaa ymmärtää syvästi kirkon uskoa, eks ei ole se oppiala johon perehdytään. Luthertutkija on parempi lut.kirkon ja uskon edustaja ku eksegeetti. Tai näin olen itse ymmärtänyt asian.

    t KariKuula

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on todella hyvin sanottu, asioita napakasti selkeyttävä hermeneuttinen avain!

      Poista