maanantai 14. helmikuuta 2011

Miljoonan dollarin kysymys

Frank (Clint Eastwood) ja Maggie (Hilary Swank)

Onko meillä elävä Jumala?


Million Dollar Baby (2004) on useita Oscareita voittanut elokuva, jossa Clint Eastwood näyttelee ikääntynyttä nyrkkeilijöiden treenaajaa ja Morgan Freeman hänen puolisokeaa köyhää apulaistaan.


(varoitus - tämä kirjoitus paljastaa elokuvan juonta)

Kahviossa tarjoilijattarena työtään tekevä nuori nainen (Hilary Swank) haluaa nyrkkeilijäksi. Ankaran treenin kuluessa hän osoittautuu luonnonlahjakkuudeksi, joka tyrmää vastustajansa yleensä jo ensimmäisissä erissä.

Eastwood ohjasi itse tämän elokuvan, joka on klassisen kaunis ja yksinkertainen ja nyrkkeilykohtaukset tämän urheilulajin hienoa realistista kuvausta. Se sai kauttaaltaan eritäin hyvät arvostelut ja 30 miljoonan dollarin budjetilla tehty filmi tuotti kaikkiaan 217 miljoonaa kotimaassaan USA:ssa ja maailmalla.


Million Dollary Baby on erittäin surullinen. New York Observer lehden kriitikko Andrew Sarris kirjoitti, ettei muista milloin on viimeksi nähnyt yhtä masentavan filmin.

Maggien niska murtuu

Nopeasti kilpaurallaan kohonnut nyrkkeilijätär nimittäin saa kansainvälisessä turnauksessa laittoman iskun, kun kello on jo kilahtanut erän päättymisestä, ja kaatuu pahasti nurkassa olevaan tuoliin.

Hänen niskansa murtuu ja selkäydin katkeaa korjaamattomasti, niin että hän halvautuu täydellisesti niskasta alas. Hänen keuhkonsa eivät toimi ja hän on hengissä ainoastaan koneen avulla, josta letkut menevät kaulaansa.

Elokuva ei perustu suoraan tosiasioihin, mutta se perustuu nyrkkeilyn treenaaja Jerry Boudin (1930-2002) novelliin Rope Burns. Miljöö ja henkilökuvaus on siis täysin autenttinen.


Frankie Dunn (Clint Eastwood) on menettänyt yhteytensä ainoaan lapseensa, tyttäreensä. Treenattava Maggie (Hilary Swank) täyttää tämän paikan vanhan miehen sydämessä ja heidän isä- otto tytär suhteensa kehittyy hyvin kauniiksi ja syvälliseksi.

Maggien omam isä on kuollut ja äitinsä on varsinainen tapaus. Maggien suhde kotiin on vaikea ja perheensä on niin mahdoton, että se vaikuttaa aivan aidolta.

Kaiken saavutettuaan ja lähestyttyään mestaruutta, Maggie menettää kaiken ja on tuomittu loppuiäkseen makaamaan täysin halvaantuneena vuoteessa. Hän kykenee vain heikosti puhumaan.

Pian kuolio iskee, ja toinen jalka amputoidaan.

Frank koettaa tuoda ideoita miten elämä jatkuu, opiskelun jatkamista, mutta tyttö haluaa vain kuolla.

Elokuvan loppuosa keskittyy tähän kysymykseen, onko Maggiellä oikeus kuolla.

ainoa, joka hänet voisi tästä elämästä päästää on Frank.

Kun asiasta puhutaan, Frank - joka on uskova mies - kauhistuu ja sanoo, älä sellaista edes mainitse.

Maggie yrittää itsemurhaa puremalla oman kielensä, mutta sairaanhoitajat pelastavat hänet tukehtumasta omaan vereensä.

Nyt hän ei voi enää myöskään puhua mitään.

Äiti ja sisarukset tahtovat mammonaa...


onko meillä elävä Jumala?

tämä on se miljoonan dollarin kysymys.

Elokuvan Frank on muutenkin usein kirkossa ja nyt hän menee kysymään katoliselta papiltaan, mitä tehdä. Saako hän surmata Maggien, jota konekeuhkot pitävät keinotekoisesti hengissä ja jonka aivot ovat täysin kirkkaat.

Pappi selittää jotain, joka koskee nimenomaan Frankin omaa elämää.

Jos hän sen tekisi, siis eutanasian, hän rikkoisi Jumalan tahdon eikä saisi koskaan sielunrauhaa.

Tämän sanottuaan pappi nousee ja Frank jää yksin istumaan kirkonpenkkiin. Kuvakulma oikein korostaa sitä, miten yksin hän jää.

Papin sanat siis puhuvat Frankille itselleen, minkä hinnan hän maksaisi. Ei mitään Maggien tilanteesta.


Mutta Frank rakastaa tätä nuorta naista kuin omaa tytärtään.

Rakkaus voittaa, ja yön hiljaisuudessa hän sanoo sairaalan huoneessa vielä Maggielle hyvästit sydänmonitorin hiljaa sykkiessä,

"Tämä piikki saa sinut nukkumaan, etkä koskaan herää"

Maggie hymyilee iloisesti, kun ymmärtää, mitä tulee tapahtumaan.

Piikki on moninkertaisesti tappava ja Frank irrottaa myös hänen kaulastaan konekeuhkon putket.

Rakkaus voitti.


Frank ei koskaan palaa takaisin, elokuva näyttää hänet jossain kaukana, jossain sellaisessa kahvilassa josta Maggie hänen luokseen treenattavaksi tuli.
...

Filmi sai siis erittäin hyvät arvostelut, mutta herätti välittömästi myös laajan keskustelun.

Vaikeavammaisten ja erilaisten invalidijärjesetöjen edustajat ottivat esille eutanasian ja monella tavoin antoivat vaihtoehtoja, miten tytön elämä olisi voinut jatkua mielekkäänä vaikka hän olikin täysin halvaantunut.

Clint Eastwood itse sanoi, että hän on näytellyt monissa elokuvissa ampuen ihmisiä .44 Magnumilla, eikä se merkitse, että hän sellaisen teon hyväksyy.


mutta oletetaanpa, että olisi aivan oikea tilanne ja joku tämän palstan lukija olisi tuollaisessa ahdingossa.

joko potilaana tai lähiomaisena.


moni kristitty varmaan toimisi tuon elokuvan papin tavoin - tässä ovat säännöt, näin lukee Raamatussa, näin on asia - ja jättäisi hänet yksin.

Tee mitä tahdot, minä olen kertonut totuuden. Vastuu on sinun.

on myös yhteiskunta, joka lainsäädännöllä määrittelee eutanasian asiaa. Suomessa se on kielletty ja teon tekijää saatetaan syyttää murhasta, vaikka hän arveli tekevänsä armomurhan.

varmaan hiljaisuudessa Suomessakin yhtä ja toista tapahtuu.

on myös murhaoikeudenkäyntejä, kun joku hoitaja on ottanut elämän ja kuoleman ratkaisut omiin käsiinsä.


mutta onko tuollaisessa tilanteessa olemassa elävä Jumala?

Jumala, joka tietää kaiken, tuntee koko tapauksen, ymmärtää kaiken - eikä ole vain jossain sateenkaaren tuolla puolen istuskelemassa aikansa kuluksi?

voiko ihminen käydä Jumalansa eteen ja kysyä, saanko surmata tämän ihmisen?

voiko ihminen käydä Jumalansa eteen ja kysyä, saanko pyytää, että minun annettaisiin kuolla?


tämä on miljoonan dollarin kysymys


Sana tänään
maanantaina, 14.02.2011

Jes. 38:17
Silloin kaikki se, mikä oli katkeraa,
kääntyy parhaakseni.
Sinä pelastat minut kuoleman kuilusta.............. suomalaisesta wikipediasta ---------------------------

Eutanasian lajit ovat passiivinen ja aktiivinen eutanasia.

Passiivisessa eutanasiassa ihmiselle ei tehdä hoitotoimenpidettä, joka saattaisi pitää hänet elossa.

Passiivinen eutanasia on esimerkiksi päätös olla hoitamatta antibiootein saattohoitovaiheessa olevan potilaan keuhkoputkentulehdusta, vaikka tulehduksen tiedetään todennäköisesti johtavan hänen kuolemaansa. Tavoite on lieventää kärsimyksiä ja kuolintapahtumaa.

Aktiivisessa eutanasiassa ihmisen elintoiminnot lopetetaan hänen tahdostaan, kun parantavia tai lieventäviä hoitokeinoja ei enää ole tarjolla. Yleensä se tehdään lääkkeiden avulla. Aktiivista eutanasiaa on esimerkiksi kipulääkkeen yliannostus syöpäpotilaalle.

Eutanasia on monissa maissa laitonta, ja monissa sen laillisuus tai laittomuus on epäselvää.

Parantumattomasti sairaiden avustettu itsemurha on sallittu vain Alankomaissa, Sveitsissä, Belgiassa ja Yhdysvalloissa Oregonin osavaltiossa, joissa lainsäädäntö sallii eutanasian tarkoin määritellyissä tapauksissa.

Ruotsi

Passiivinen eutanasia sallittiin Ruotsissa huhtikuussa 2010. Ensimmäinen passiivinen eutanasia suoritettiin saman vuoden toukokuussa.

Suomi

Suomessa aktiivinen eutanasia on rikos ja siitä voi saada jopa 8 vuotta vankeutta. Rikoslain 21. luvun mukaan myös henkilön omasta vakaasta pyynnöstä tapahtuva surmaaminen on rangaistavaa. Sen sijaan toisen henkilön itsemurhan avustaminen ei ole rangaistavaa.

Potilaan saattohoitoa sääntelee lääkintöhallituksen ohjekirje DNo 3024/02/80 vuodelta 1982. Sen mukaan potilaan on saatava riittävää oireenmukaista perushoitoa ja hänen ihmisarvoaan kunnioittavaa huolenpitoa myös kuoleman lähestyessä, kun hänen sairautensa ennustetta ei enää voida käytettävissä olevilla hoidoilla parantaa.

Kuten useimmissa Euroopan maissa, myös Suomessa on pitkään keskusteltu eutanasian laillistamisesta.

Tunnettuja laillistamisen puolustajia Suomessa ovat olleet esimerkiksi professori Jorma Palo ja teologian tohtori Martti Lindqvist.

Tunnettuja vastustajia ovat puolestaan arkkiatri Risto Pelkonen ja lääkäri Pekka Reinikainen.

..................

Tuon mukaan Suomen rikoslaki ei ole tässä selkeä - en minä ainakaan käsitä, miten nämä kaksi lausetta sopivat samaan pykälään:

"Rikoslain 21. luvun mukaan myös henkilön omasta vakaasta pyynnöstä tapahtuva surmaaminen on rangaistavaa.

Sen sijaan toisen henkilön itsemurhan avustaminen ei ole rangaistavaa."

??

------------------------------------- lainaukset suomalaisesta wikipediasta -----------

Alankomaat

Alankomaissa tuli 1. huhtikuuta 2002 voimaan laki, joka sallii eutanasian ja lääkärin antaman kuolinavun tietyissä tapauksissa. Laki vahvisti jo pitkään tuomioistuinkäytännössä toimineen järjestelmän.

Eutanasia on Hollannin lain mukaan sallittu jos se täyttää seuraavat ehdot:

* Potilas on pyytänyt eutanasiaa toistuvasti. Pysyvästi koomassa olevan potilaan tapauksessa otetaan huomioon potilaan etukäteen tekemä kirjallinen todistettu tahdonilmaus.

* Potilas kokee sietämätöntä kärsimystä eikä tilanteen paranemisesta ole toivoa.

* Lääkäri on ennen kuolinavun antamista neuvotellut potilaan tilanteesta kollegan kanssa.

Lääkärin on jälkikäteen raportoitava jokainen tapaus yleiselle syyttäjälle. Alueellinen toimikunta arvioi, onko tapaus täyttänyt lain määrittelemät ehdot. Sen jälkeen tapaus joko katsotaan loppuun käsitellyksi tai viedään syyteharkintaan.

Alle 12-vuotiaiden eutanasia on kokonaan kielletty, ja 12-17-vuotiaiden eutanasiaa koskevat aikuisia tiukemmat ehdot.

Lakia ollaan kuitenkin (2005) muuttamassa suuntaan, jossa tahdosta riippumaton eutanasia koskisi myös ihmisiä jotka eivät voi ilmaista omaa tahtoaan, kuten vammaisena syntyneitä sekä vaikeasti sairaita alaikäisiä jolloin eutanasia tapahtuu vanhempien suostumuksella. Lisäksi dementoituneilta vanhuksilta ei enää edellytetä oman tahdon ilmausta.

Hollannin laki määrittelee eutanasian rikokseksi kaikissa muissa kuin määritellyissä tapauksissa. Eutanasiaksi ei lueta normaaliin hoitokäytäntöön kuuluvia tapauksia, kuten:

* Hyödyttömän hoidon lopettaminen tai aloittamatta jättäminen.
* Hoidon lopettaminen tai aloittamatta jättäminen potilaan pyynnöstä.
* Kuoleman nopeutuminen vakavan kärsimyksen lievittämiseksi käytetyn hoidon sivuvaikutuksena.


Belgia

Belgiassa hyväksyttiin 28. toukokuuta 2002 laki, jonka mukaan toisen henkilön kuoleman aiheuttaminen hänen omasta pyynnöstään ei tarkoin rajoitetuin ehdoin enää ole rangaistavaa.

Pyytävän henkilön on oltava täysi-ikäinen, oikeustoimikelpoinen ja täysin tietoinen päätöksensä seurauksista. Lisäksi hänen on oltava parantumattomasti sairas ja kärsittävä jatkuvasta ja sietämättömästä kivusta.

.....................
Keskeinen peruste eutanasian sallimisen puolesta on moniin kansainvälisiin ihmisoikeusasiakirjoihin kirjattu oikeus elämään.

Säädös tulkitaan tällöin niin, että yksilölle itselleen kuuluu oikeus päättää omasta elämästään.

Tähän liittyy ajatus, että ihmisellä itsellään on oikeus päättää, milloin hän kokee kärsimyksen liian suureksi.

Lääkäri Gunnar Hagberg kertoi esimerkistä, jossa syöpään sairastunut ystävä pyysi häneltä kuolinapua, mutta Hagberg ei uskaltanut rikkoa lakia. Siksi ystävä tappoi itsensä janoon, mutta se kesti 14 päivää.

-------------- lainaukset suomalainen wikipedia ---------------

1 kommentti:

 1. Suomen lääkäriliitto pitää ennenaikaista kuolemaa lääketieteen perinteisenä vihollisena, sillä lääkärin etiikan lähtökohta on ihmisen palveleminen elämää kunnioittaen. Lääketieteen kehittyessä ja ihmisen keski-iän huomattava pidentyminen on herättänyt lääkäriliitossa myös keskustelua, että onko pitkitetty elämä aina ihmisarvoista.

  Suomen potilaslaki (785/1992) ja lainsäädäntö ei hyväksy eutanasiaa ja lain mukaan potilaalla ei ole oikeutta vaatia eutanasiaa. Suomen rikoslain mukaan potilaan elämän lopettaminen on rangaistava teko, joka luokitetaan tappo- tai surma-nimiseksi rikokseksi.

  Suomen lääkäriliitto suhtautuu kielteisesti aloitteisiin eutanasian laillistamisesta. Lääkärien ammattikunta pidättäytyy toimenpiteistä, joiden ensisijainen tarkoitus on potilaan kuoleman jouduttaminen. Maailman lääkäriliitto (WNA) kehottaa lääkäreitä pidättäytymään itsemurhan (eutanasia) avustamisesta, vaikka se ei olisikaan maan lakien mukaan kiellettyä. Amerikassa Oregonin osavaltiossa eutanasia on laillistettu, samoin Euroopassa Hollanti, Belgia ja Sveitsi ovat hyväksyneet eutanasian.

  Maailma on menossa koko ajan moraalittomampaan suuntaan kaikilla rintamilla. Jossakin vaiheessa myös eutanasia tullaan hyväksymään maailmanlaajuisesti kuten moni muukin väärä asia, joka on ensin nostatettu keskustelunaiheeksi ja sitten sen johtopäätöksenä asia on hyväksytty.

  Lääketieteen pitäisi suojella elämää ja ylläpitää sitä kaikin mahdollisin tavoin, eikä surmata potilasta, vaikka potilas sitä toivoisi. Kivunhallinta ja kipujen lievittäminen on nykyään lääketieteessä korkealla tasolla. Lääketiede kehittyy tässä suhteessa huimaa vauhtia ja kivuissa sekä kärsimyksissä kamppaileva potilas voi saada vaivoihinsa apua hyvinkin pian sekä jopa parantua niistä.

  Kivuista kärsivä potilas voi parantua Jumalan tai lääketieteen avulla. Tällaisia tapauksia on useita. Myös tästä syystä eutanasia on väärä ratkaisu, sillä parantuminen voi olla edessäpäin. Kenenkään kohdalla emme koskaan voi tietää mitä heille tapahtuu, siksi eutanasia on aina surma ja eettisesti väärä teko.

  Monet lääkärit ovat nähneet omin silmin potilaita, jotka Herra Jeesus on parantanut yliluonnollisesti. Aina kun on elämää jäljellä, niin on toivoa jäljellä. Eutanasia on eettisesti väärin sekä syntiä Jumalan kasvojen edessä.

  tekstin lähde; http://koti.phnet.fi/petripaavola/eutanasia.html

  VastaaPoista