maanantai 7. helmikuuta 2011

Semper reformanda

Ecclesia semper reformanda est

(Kirkkoa tulee jatkuvasti uudistaa tai Kirkon tulee jatkuvasti olla uskonpuhdistuksen kohteena)

Nettiruukun kirjoittajia ja lukijoita, entisiä ja nykyisiä, yhdistää rakkaus ja huoli esikoislestadiolaista herätysliikettä kohtaan.

Vaikka lähtökohdat ovat kovin erilaiset ja ihmiset luonteiltaan ja ajatuksiltaan yksilöitä ja keskenään erimielisiä, kaikkia yhdistää huoli esikoisten nykytilasta ja tulevaisuudesta.

Kirkon uudistaa ja puhdistaa Jumalan Sana, ei ihmisen sana.

Läntisen kirkon uskonpuhdistus, reformaatio, ei tapahtunut Martti Lutherin tai Jean Calvinin omasta toimesta.

Luther hauskasti kuvaakin, että hän otti kirkkonsa asian aivan rennosti - istui kellarissa olutta juoden kun vapautettu Jumalan Sana riehui pitkin Eurooppaa sytyttäen Kristuksen kirkon hegenlliseen tuleen.

Esikoisuuden ongelmat juontavat aivan samasta asiasta kuin keskiajan kirkon ongelmat - pyhän Raamatun tilalle on tullut ihmisoppeja ja pyhiä perinteitä, traditioita, joista pidetään kynsin ja hampain kiinni, vaikka ne osoittautuvat tarkastelussa suorastaan Raamatun vastaisiksi.

Pyhä Raamattu ei ole auktoriteetti, vaikka niin kuvitellaan, vaan ihmiset joita jonakin pidetään. Heillä on Pyhä Henki ja heillä on oikea Selitin.Nettiruukku on vain yksi pieni osa tässä esikoislestadiolaisen herätyksen uudistuksen ja uskonpuhdistuksen kamppailussa. Ei se ole merkittävä yhdenkään kirjoittajan tähden vaan Raamatun tähden.

Herätyksen nykyinen johto vastustaa uskonpuhdistusta ja opetukseen tunkeutuneiden Raamatusta poikkeamisten korjaamista käyttäen valtaansa.

Ei ajallisia polttorovioita, mutta iankaikkinen ihmisen elävältä polttaminen häämöttää ja on välillä hyvinkin lähellä.

Seppo Parviainen sanoi sanoi lauantaina Patun todistuksen mukaan niin että jos et taivu Lapin vanhinten opetukseen, Jumala oksentaa sinut seurakunnasta ulos.

Jeesuksen Kristuksen evankeliumia julistava Eero Halme ajettiin häpeällisesti ulos ja sai kuolla hylättynä.

Jumalan Sanan totuutta esiin vakavasti ja nöyrästi tuova Risto Blom ajettiin sutena ulos esikoisten saarnaajan paikalta.

Ja paljon muuta tällaista vallankäyttöä tapahtuu Raamatun sanoman vapaan tutkimisen ja terveellisen kuulemisen estämiseksi.


Nettiruukun väkeä yhdistää tämä sama huoli esikoislestadiolaisen hengellisyyden uudistamisesta ja virheiden ja eksytysten poistamisesta, myös niitä jotka ovat jääneet pois tai jotka ylläpito on laittanut ajankuluessa pois.

Miksi herännyt kansa kuitenkin pitäytyy näissä uus-esikoisuuden harhoissa, kuten "Vain me" opissa, ajatuksessa että vain meillä on pelastava armon sana, tai että Jeesuksen veri on sanoissa eikä ehtoollisen sakramentissa?

Tätä sielunvihollisen petollista työtä on nettiruukussa tutkittu ja osoitettu Saatanan monia juonia - sillä kuten apostoli sanoo, hänen juonensa eivät ole meille tuntemattomatMutta kenelle te jotakin anteeksi annatte, sille minäkin; sillä mitä minä olen anteeksi antanut - jos minulla on ollut jotakin anteeksiannettavaa - sen olen anteeksi antanut teidän tähtenne Kristuksen kasvojen edessä,
ettei saatana pääsisi meistä voitolle; sillä hänen juonensa eivät ole meille tuntemattomat.2 Kor 2:10-11 KR 1938Totuutta on tahdottu tuoda esiin - mutta ei yhden ihmisen toimesta eikä vain yhdestä näkökulmasta.

Esikoisuutta uudistamassa eivät ole vain ne jotka ylläpitävät areenoita ja niihin kirjoittavat, lähinnä nettiruukkua ja suomi24, jossa myös huoli esikoisuuden tilasta on syvä.

Taustalla on - niin uskon - Totuuden Henki, joka näyttää eri ihmisten kautta, missä mennään ja laskee sydämille myös halun rukoilla tämän ihanan vanhan herätyksen ja siihen kuuluvien ihmisten puolesta.Nimiä mainitsematta muistutan mieliimme henkilöt, joille erityisen tärkeäksi on tullut yksin uskosta, ilman lain tekoja, ja jotka varottavat luottamasta omaan parannuksentekoon.

Muistutan henkilöistä, jotka kristitylle luonnollisella tavalla ovat tahtoneet aktiivisesti toimia Suomessa tai ulkomailla evankeliumin ja lähetyksen hyväksi puhuen, laulaen tai käytännön toimin, ja saaneet siitä johdolta nuhteita tai jopa porttikiellon rukoushuoneisiin.

Muistutan niistä monista henkilöistä, jotka eri taustoilta ja korostuksin ovat osoittaneet saarnoisa olevia Raamatusta poikkeavia tai suorastaan kristillisen opin vastaisia piirteitä.

vastaus on ollut sangen ylimielinen "panemme kiitokset ja arvostelut samaan pinoon" - jolla ei ole mitään merkitystä näille erehtymättömille Raamatun sanan vääristelijöille.Raamatun kaksiteräinen miekka on kylmän raudan tavoin heilunut nettiruukussa jo pidempään, eri kirjoittajien löytäessä Sanan aarteita ja totuuksia, jotka tunkevat syvälle, paljastavat nivelet ja jänteet ja erottavat sielullisen ja hengellisen.

Tärkeä on huomata, että kyseessä ei ole yksi tai kaksi ihmistä eikä kyseessä ole ihmisen tahdosta esiin tuleva Jumalan Sana vaan että Jumalan Sana itse toimii.

tämä antaa toivottomalle toivoa, ja näin juuri uskonpuhdistus eteni 1500-luvun katolisessa kirkossa - Jumalan Sana tuli rakkaaksi, sen totuutta alettiin kuulla ja kun Raamatun sana ja seurakunnan pyhä perinne tai seurakunnan johtajien auktoriteetti iskivät yhteen, Raamatun sana voitti - näissä piireissä. Ei se ollut ihmisen työtä.

Saatamme sanoa, että paavihan jäi harhoihinsa ja Luther katkerasti kirjoitti anti-Kristuksesta, joka Jumalan selvää sanaa vastustaa voimakeinoin.

Mutta totuus on, että vasta-uskonpuhdistus täydellisesti muutti myös paavin kirkon eikä se ollut koskaan enää sama uskonpuhdistuksen jälkeen. Ensin Trenton kirkolliskokous ja nyt Vatikaani II ovat merkkejä tästä Jumalan Sanan työstä Pietarin kalliolle rakennetussa seurakunnassa.Kipeää se tekee

hirmu kipeää

otan vain yhden esimerkin

jostain syystä nimimerkki mama huomasi, että hyvänen aika, eihän Uusi testamentti puhu järjestelmällisesti "katumus, synninpäästö usko" kaavan mukaan.

Ristin ryövärikin kuolee Luukkaan evankeliumin kertoman mukaan tietäen toki että he ovat lakia rikkoneet mutta katumuksesta ei puhuta mitään - toteaa vain, että rangaistus on oikeudenmukainen.

Tällainen pyhän perinteen rikkominen tekee kipeää.

kun on lapsesta asti saanut kuulla opetusta, että katumus ja se mitä sen jälkeen teen ja uskon tekee minusta Jumalalle otollisen.

kun ei!

ei meidän katumuksemme ja kyynelemme ole pelastuksen ehto eikä niiden takia meille anneta anteeksi.

vaan yksin Jeesuksen Kristuksen ristinkuoleman, puhtaan uhrin tähdenyksin Kristuksen tähden

tiedämme kaikki, että tämä oli eräs uskonpuhdistuksen keskeisimmistä viesteistä - palataan Raamattuun, palataan yksin uskoon, joka ottaa vastaan pelastuksen ilman lain töitä ja ilman mitään omaa ansiota.

sanoisinko yksin USKO KRISTUKSEEN

ei oma hengellinen herääminen, oikeanlainen katumus, oikeanlainen syntien tunnsutaminen, oikeanlainen elämän parannus, oikeaan porukkaan kuuluminen ja oikeanlainen tottelevaisuus niitä kohtaan, jotka ihmisinä meitä ihmisiä ohjaavat ja hallitsevat.


hieman tiedon sanoja sitten... :-)

Ecclesia semper reformanda est

ei ole Lutherin eikä hänen aikalaistensa sanoma, vaikka se on aitoa uskonpuhdistuksen viestiä.

kirkkoa tulee jatkuvasti uudistaa, puhdistaa

myös esikoislestadiolaisen herätyksen tulisi sallia Raamatun Sanan sitä jatkuvasti uudistaa ja puhdistaa - sen sijaan että tartutaan isien perintöön ja turvaudutaan Lapin hengelliseen valtaan.

Tuo kuuluisa lause on kalvinistisen kirkon ja presbyteerien paljon käyttämä ja esiintyy ensimmäisen kerran Alankomaissa 1600-luvun lopulla

Jodocus van Lodenstein, Beschouwinge van Zion (Mietteitä Siionista), Amsterdam, 1674.


Kansa seisoi katselemassa.

Hallitusmiehiäkin oli siellä ivailemassa Jeesusta. He sanoivat: "Muita hän kyllä on auttanut -- auttakoon nyt itseään, jos hän kerran on Messias, Jumalan valittu."

Myös sotilaat pilkkasivat häntä. He tulivat hänen luokseen, tarjosivat hänelle hapanviiniä ja sanoivat: "Jos olet juutalaisten kuningas, niin pelasta itsesi."

Jeesuksen pään yläpuolella oli myös kirjoitus: "Tämä on juutalaisten kuningas."

Toinen ristillä riippuvista pahantekijöistä herjasi hänkin Jeesusta. Hän sanoi: "Etkö sinä ole Messias? Pelasta nyt itsesi ja meidät!"

Mutta toinen moitti häntä: "Etkö edes sinä pelkää Jumalaa, vaikka kärsit samaa rangaistusta?

Mehän olemme ansainneet tuomiomme, meitä rangaistaan tekojemme mukaan, mutta tämä mies ei ole tehnyt mitään pahaa."

Ja hän sanoi: "Jeesus, muista minua, kun tulet valtakuntaasi."

Jeesus vastasi: "Totisesti: jo tänään olet minun kanssani paratiisissa."

Lk 23:35-43 KR 1992

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti