perjantai 25. helmikuuta 2011

Nimi valkoisessa kivessä

nimimerkki Haamul kirjoitti

"Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille. Sille, joka voittaa, minä annan kätkettyä mannaa ja valkoisen kiven, ja siihen kiveen on kirjoitettu uusi nimi, jota ei tunne kukaan muu kuin sen nimen saaja." (Ilm. 2:17)

Kätketty manna ja valkoinen kivi.

Manna on tutuksi tullut käsite israelinlaisten autiomaavaellukselta, missä sitä satoi taivaasta. Ja UT:ssä Kristus kertoo olevansa Elämän Leipä Taivaasta.

Manna on esikuvaa Kristuksesta, Jumalan Sanasta.

Entä miksi tai milloin manna on kätkettyä?

Sydämeen kätketystä Jumalan Sanasta Luukkaan evankeliumi kertoo: Maria kätki sydämeensä paimenten puheet enkeleiden kertomasta Herran ilosanomasta ja tutki niitä sydämessänsä.

Mutta se valkoinen kivi, mitä se on? Ja siihen kirjoitettu nimi, jota ei tiedä kukaan muu kuin sen saaja?Voittavalle seurakunnalle Herran Henki antaa siis kätkettyä mannaa ja valkoisen kiven, ja siihen kiveen on kirjoitettu uusi nimi, jota ei tunne kukaan muu kuin sen nimen saaja.

Voittava srk on se, jonka Pääksi on tullut Kristus. Tuohon valkoiseen kiveen, josta Ilm.kirja puhuu, on kirjoitettu uusi nimi.

Jes. 62 puhuu uuden nimen saamisesta tällaista:

Jes. 62:
1 Siionin tähden minä en voi vaieta, ja Jerusalemin tähden en lepoa saa, ennenkuin sen vanhurskaus nousee kuin aamunkoi ja sen autuus kuin palava tulisoihtu.
2 Ja kansat näkevät sinun vanhurskautesi, kaikki kuninkaat sinun kunniasi; ja sinulle annetaan uusi nimi, jonka Herran suu säätää.


Tällä Jesajan profetoimalla uuden nimen säätämisellä on yhteys tuohon Johanneksen ilmestyksessä mainittuun voittavan srk:n saamaan valkoiseen kiveen kirjoitettuun uuteen nimeen.Hoos.1:ssä kerrotaan sellaisista nimistä, joita tuskin kukaan haluaisi saada tai antaa lapsilleen. Herran kehotuksesta kuitenkin prof. Hoosea antoi kahdelle lapselleen nimet Loo-Ruhama (suomeksi ”ei-rakastettu”) ja Loo-Ammi (suomeksi ”Ei-minun kansani).


Koska Israelin kansa oli ollut uskoton Herralle, profeetta Hoosean piti oman perheensä kautta näyttää kansalle, miten Israelin kansan tulisi käymään uskottomuuden takia. Jumala halusi puhutella kansaa siis varsin merkillisellä tavalla. (Tähän verrattavissa olevaa merkillisyyttä löytyy kyllä muidenkin profeettojen kohdalla).

Herran kehotuksesta Hoosean ensinnäkin piti naida itselleen haureellinen vaimo. "Mene, ota itsellesi haureellinen vaimo ja haureudesta syntyneet lapset, sillä maa on peräti rikkonut avion luopumalla Herrasta".

Hoosea totteli Herraa. Ensimmäinen lapsi oli poika ja hänestä tuli Jisreel. Mutta toiselle ja kolmannelle lapselle piti antaa tosiaan ikävät nimet. Toisen lapsen, tyttären, nimenantoa Herra perusteli sillä, että ”en minä enää tästedes armahda Israelin heimoa, niin että antaisin heille anteeksi."

Kolmas lapsi oli poika, ja hänelle Herra käski antaa nimeksi Loo-Ammi, "sillä te ette ole minun kansani, enkä minä tahdo olla teidän omanne."Herra kuitenkin rakastaa uskotonta Israelia niin suuresti, että Hän taivuttelee sen omakseen, ja erinäisten vaiheiden jälkeen Hän armahtaa kansaansa. Ja silloin Loo-Ruhama ja Loo-Ammi saavat uudet nimet!

"Minä armahdan Loo-Ruhamaa ja sanon Loo-Ammille: 'Sinä olet minun kansani'; ja hän vastaa: 'Minun Jumalani'."
(Hoosea 1 ja 2)


Niin, siinä valkoisessa voittajalle annetussa kivessä on sitten uusi nimi, joka varmasti ei ole 'Ei-rakastettu', eikä 'Ei-minun kansani'.

--------

Mutta mokasiko Johanneskin (Ilm.2:17), vaiko mokasiko peräti Henki, joka Johannekselle puhui, kertoesssaan voittajalle annettavasta valkoisesta kivestä?

Eikö hän nyt ilmiselvästi sekoittanut hengelliset ja maalliset asiat pahemman kerran, sillä puhuessaan valkoisesta kivestä hän varmaankin viittasi antiikin Kreikan maallisessa tuomioistuimessa olleeseen käytäntöön:

"Antiikin Kreikassa maallisessa tuomioistuimessa valamiehet äänestivät syytetyn syyttömyyden puolesta valkoisella kivellä."
(http://www.sanansaattaja.com/luku2.htm)

Teksti em. sivustolla jatkuu, "sekoillen" samaan tyyliin:

"Kun kerran kaikki ihmiset kootaan Kristuksen valtaistuimen eteen, antaa Jeesus itse valkoisen kiven muodossa vapautuksen kaikille Häneen uskoville - valkoinen kivi syyttömyyden puolesta! Jokainen Jeesukseen Kristukseen uskova on syytön, sillä Jeesus on itse kuollut tämän puolesta Golgatalla tuskallisen kuoleman."Tai ainakin meidän vähintäänkin pitää paheksua Sanansaattajien sivustolle kirjoittaneen henkilön raamatuntulkintaa.

Vai pitääkö sittenkään paheksua.


Ilmestyskirjan valkoinen kivellä on kyllä selkeästi yhteys siihen elävään kiveen, jonka kaltaisena jokainen uskova rakentukoon hengelliseksi huoneeksi ja pyhäksi papistoksi - ja jokaisen Jumalan lapseksi uudestisyntyneen uusi nimi on 'Ei-rakastetun' sijasta 'Rakastettu'.


Kirjoittanut: MikkoL

pohdin toisella palstalla, mitä Raamatun ilmaus "elävä kivi" tarkoittaa kielellisesti.

"Tietenkään Jeesus ei ole jokin orgaaninen kivi tai muukaan kivi. Minusta on outoa, että tämä hengellinen kivi koetaan niin ristiriitaisena asiana."
Haamul

Kielikuvasta toki on kyse "kulmakivessä" ja "elävässä kivessä" ja 1 Pietarinkirje 2 luku kehottaa kristittyjä tulemaan "eläviksi kiviksi" Herran huoneeseen.

Päädyin ehdottamaan, että kielikuva tarkoittaa rakennuskelpoista kiveä, ei jotain outoa orgaanisesti elävää kiveä.

Toisaalta - seurakunta rakentuu elävistä ihmisistä (ja kuolleista) joten "elävä kivi" on silleen jännä ilmaus.


tuot Haamul keskusteluun sitten vielä yhden kiven, "valkoinen kivi" ja pohdit kauniisti Raamatun valossa tätä uuden nimen antamista ja myös ilmaisu profeetallista Vanhan testamentin taustaa.

ei näitä kaikkia kiviä tarvitse yhdeksi kiveksi julistaa - kiviä on monenlaisia ja kivilajeja paljon, olihan ylipapin rintakilvessä erilainen kivi jokaiselle 12 heimolle ja Ilmestyskirjan Uuden Jerusalemin porttien kivet ovat erilaisia!


valkoisen kiven teksti on tämä

"Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille. Sille, joka voittaa, minä annan kätkettyä mannaa ja valkoisen kiven, ja siihen kiveen on kirjoitettu uusi nimi, jota ei tunne kukaan muu kuin sen nimen saaja." (Ilm. 2:17)

.. toistan että tämä valkoinen kivi ei ole 1 Pietarinkirjeen tarkoittama elävä kivi eikä 1 Kor 10:4 mainittu "kallio, joka heitä seurasi, joka on Kristus"

tämä on näky Johannes Näkijän ilmestyskirjasta ja todella arvoituksellinen.Viittaat Haamul "valkoisen kiven" selittämiseksi kirjaan, jonka on kirjoittanut imatralainen saarnaaja ja laulaja-evankelista Marko Lind ja joka ilmestyy nyt helmikuussa 2011.

..........
"Antiikin Kreikassa maallisessa tuomioistuimessa valamiehet äänestivät syytetyn syyttömyyden puolesta valkoisella kivellä."

Kun kerran kaikki ihmiset kootaan Kristuksen valtaistuimen eteen, antaa Jeesus itse valkoisen kiven muodossa vapautuksen kaikille Häneen uskoville - valkoinen kivi syyttömyyden puolesta! Jokainen Jeesukseen Kristukseen uskova on syytön, sillä Jeesus on itse kuollut tämän puolesta Golgatalla tuskallisen kuoleman.

(http://www.sanansaattaja.com/luku2.htm)Marko Lind kuvaa kirjaansa näin:

......
Kirja luettavissa nyt internetissä, ilmestyy markkinoille vasta helmikuussa 2011. KIRJA - joka ilmestyttyään takuuvarmasti riisuu aseet kirkkokuntien sekä herätysliikkeiden (lahkojen) harhaopettajilta - LUE JA YMMÄRRÄT MIKSI.

Kirkkokuntien sekä herätysliikkeiden (lahkojen) PAHIN PAINAJAINEN nyt luettavissa
- vain Raamattuun pitäytyvä kommentaari Johanneksen ilmestyksestä

Kirkkokunnat sekä herätysliikkeet muodostavat lopunajan suuren porttokirkon ekumenian nimissä: siksi kirkkokuntien sekä herätysliikkeiden johtomiehet tulevat vihaamaan tätä kirjaa yli kaiken (vink).

Tämä kirja on VAROITUS JUMALAN KANSALLE - se paljastaa Johanneksen ilmestyksen valossa lopunajan suuren porton salaisuuden sekä sen, ketkä kuuluvat porttokirkkoon ja ketkä todelliseen Jumalan Seurakuntaan.

Sota näiden kahden välillä on armoton ja pahenee loppua kohden - Jumalan todellinen Seurakunta vastaan Maailmankirkko, joka Paavin johdolla protestanttisten kirkkokuntien sekä herätysliikkeiden ja muiden uskontojen edustajien myötävaikutuksella vainoaa jo tämän kristityn sukupolven aikana todellisia Jumalan Pyhiä verisesti. TÄTÄ KIRJAA SINUN EI YKSINKERTAISESTI KANNATA JÄTTÄÄ LUKEMATTA!Jos olet todellinen Jeesuksen opetuslapsi, levitä tietoa tästä kirjasta kaikkialle: VAROITUS JUMALAN TODELLISELLE SEURAKUNNALLE TULEE TAVOITTAA MAHDOLLISIMMAN MONTA.

Ole ahkera Jumalan työtoveri Kristuksessa Jeesuksessa, levitä tietoa TÄSTÄ VAROITUKSESTA kaikkialle (keskustelupalstat, facebook, ystävät jne.) - JA JUMALA ON PALKITSEVA VAIVASI - sillä Vapahtajamme Jeesus Kristus tulee pian! Ole siunattu Rakas lukija Jeesuksen Kristuksen, Jumalan Pojan nimessä sekä arvokkaassa sovintoveressä!

http://www.sanansaattaja.com/kirjanalkusanat.htm


Melkoista markkintointia - ole uskollinen kristitty, levitä tietoa tästä kirjasta (40 euron hintainen) ja itse Jumala on palkitseva vaivannäkösi!"Ennustukset toteutuvat" kirja joka tulkitsee Johanneksen Ilmestyskirjaa on luettavissa verkossa - siinä on kaikkiaan 491 sivua. Painetun kirjan kannessa on julma kuva tuskasta huutavasta miehestä, jota kidutetaan.


koska verkko-osoite on www.sanansaattaja.com luulin ensin, että kyseessä on suuresti arvostamani radiolähetystyötä tekevä ja tukeva Sanansaattajat ry. SANSA. Heidän sivujensa osoite on kuitenkin www.sansa.fi


Tämä imatralainen nuori saarnaaja Marko Lind kuuluu "Jumalan seurakuntaan" joka perustaa oppinsa ainoastaan Raamattuun. He ovat Kristus kuninkaan sotureita.

Marko varmaan on vetomies ja Imatran Jumalan seurakunnan opinkäsityksistään ja ajatuksista annetaan reilusti ja avoimesti kuvaus kotisivulla

http://www.kuninkaansoturit.org/SIVU6.htm


Marko Lind tarjoaa ainoastaan raamatullista opetusta.

"Alla oleva opetus ei ole sidottu minkään kirkkokunnan tai herätysliikkeen (jotka tulevat Paavin kirkosta) turmiollisiin opetuksiin, kaikki perustuu puhtaasti vain Jumalan sanaan."

...
krhm...

juuri tällaisista nuorista palavasti Jeesukseen uskovista kristityistä miehistä apostoli Paavali varoittaa Timoteusta.


Varma on tämä sana: jos joku pyrkii seurakunnan kaitsijan virkaan, niin hän haluaa jaloon toimeen.

Niin tulee siis seurakunnan kaitsijan olla nuhteeton, yhden vaimon mies, raitis, maltillinen, säädyllinen, vieraanvarainen, taitava opettamaan, ei juomari, ei tappelija, vaan lempeä, ei riitaisa, ei rahanahne, vaan sellainen, joka oman kotinsa hyvin hallitsee ja kaikella kunniallisuudella pitää lapsensa kuuliaisina; sillä jos joku ei osaa hallita omaa kotiansa, kuinka hän voi pitää huolta Jumalan seurakunnasta?

Älköön hän olko äsken kääntynyt, ettei hän paisuisi ja joutuisi perkeleen tuomion alaiseksi.

Ja hänellä tulee myös olla hyvä todistus ulkopuolella olevilta, ettei hän joutuisi häväistyksen alaiseksi eikä perkeleen paulaan.


1 Tim 3:1-7 KR 1938Saarnaaja ja evankelista Marko Lind tosiaan kirjoittaa, kuten Haamul lainaa

"Jeesus antaa jokaisella Häneen uskovalle valkoisen kiven.

Antiikin Kreikassa maallisessa tuomioistuimessa valamiehet äänestivät syytetyn syyttömyyden puolesta valkoisella kivellä.

Kun kerran kaikki ihmiset kootaan Kristuksen valtaistuimen eteen, antaa Jeesus itse valkoisen kiven muodossa vapautuksen kaikille Häneen uskoville - valkoinen kivi syyttömyyden puolesta!

Jokainen Jeesukseen Kristukseen uskova on syytön, sillä Jeesus on itse kuollut tämän puolesta Golgatalla tuskallisen kuoleman."


ensin Markolle itselleen:

olen pahoillani, Marko, mutta tämän lainauksen kieliasu muistuttaa sanajärjestykseltään minusta käännöskieltä.

olisiko mahdollista Marko, että olet nopeasti kirjoittanut tämän kirjan käyttämällä apunasi jotain englantilaista teosta?

sivuillasi kuvaamasi "teologia" muistuttaa kovin amerikkalaista ääri-baptismia tai jotain erityistä siitä kehittynyttä lahkoa.

jos näin käytät jonkun muun työtä hyväksesi, suoraan käännät jonkun toisen kirjoittamaa tekstiä, siitä tulisi mainita.Toiseksi itse tämän Ilmestyskirjassa mainitun valkoisen kiven selitys.

"Antiikin Kreikassa maallisessa tuomioistuimessa valamiehet äänestivät syytetyn syyttömyyden puolesta valkoisella kivellä."

oi Marko!

Antiikin Ateena on maailman vanhin tunnettu demokratia ja koko sana demokratia tulee sieltä (demos kratos, kansanvalta)

Neuvosto (ekklesia) äänesti kaupungin asioista käsiä nostaen - kuten yhä tehdään monissa parlamenteissa - "kheirotonia" tarkoittaa käden ojentamista.

Mutta toisinaan ateenalaiset äänestivät isolla porukalla - tarvittiin 6000 ääntä. Yleisin syy tähän isoon äänestykseen oli kansalaisuushakemus.

Koska niin monen kohotetun käden laskeminen oli hankalaa, käytettiin pieniä värillisiä kiviä. Äänestäjä laittoi ruukkuun "kyllä" merkiksi valkoisen kiven ja "ei" merkiksi mustan kiven.

Äänestyksen päätyttyä ruukut sitten tyhjennettiin ja valkoisten ja mustien pienten kivien lukumäärä laskettiin. Annetaanko kansalaisuus vai ei?Ateenan oikeusistunnoissa maallikot ratkaisivat asian ja valamiehiä oli usein yli tuhat, joskus jopa nuo 6000. Pyrittiin siihen, että kansan ääni kuuluu, eikä ratkaisua siis tehnyt tuomari eivätkä asianajajat ja muut ammattilaiset vaan lautamiehet. (naiset eivät olleet äänioikeutettuja)

Kansalaisäänestyksen tapaan myös tuomioistuimessa äänestys oli joko tai, kyllä tai ei, ja mahdollisesti samaa "vaalikonetta", pieniä kiviä, on käytetty laskun varmistamiseksi ja helpottamiseksi.Eli ymmärrämme, että Markon antama selitys ei pidä laisinkaan paikkaansa eikä hän vaivaudu kertomaan lähdettä, mistä moisen tulkinnan on noukkinut (tai käyttämänsä englanninkielinen kirja ai anna lähdettä).

....
Ilmestyskirja käyttää tässä kreikan sanaa ψῆφον psephon.

tämä on esimerkiksi vedessä sileäksi kulunut pienehkö kivi tai hiottu korukivi.

Kovin on mietitty, mihin tämä arvoiteuksellinen kohta, kätkettyä mannaa ja valkoinen kivi, johon kaiverretun nimen vain sen saaja tietää.

Varmuutta kohdan merkityksestä ei ole saatu sen enempää Kreikan kuin Rooman kuin israelilaistenkaan meille tunnetuista tavoista.näin nettiruukun epävirallisena pappina varoitan kaikkia nettiruukkulaisia pysymään kaukana Marko Lindistä ja hänen imatralaisesta Jumalan seurakunnastaan.

Verkossa oleva "Ennustukset täyttyvät" kirja on murheellinen näyttö siitä, mihin amerikkalainen kristillisyys saattaa vajota ja huokuu vihaa meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kirkkoa kohtaan.


Kirjoittanut: Haamul

En tunne lainkaan Marko Lindiä enkä tarkoittanutkaan viittauksessani muuta kuin tuota yhtä valkoiseen kiveen liittynyttä tulkintaa. Enkä minäkään todellakaan halua häntä mainostaa, koska en häntä ollenkaan tunne.

Mutta onko tuota nimenomaista netistä löydettyä hänen tulkintaansa valkoisesta kivestä paheksuttava?

Mielestäni ei.Kiitos, MikkoL, että täytit aukkoa historiantuntemuksessani ja korjasit virheellisen tiedon. Luotan toki sinun tietoosi enemmän kuin johonkin netistä napattuun irralliseen lauseeseen.

Siis:

Tunsiko Johannes tuon käytännön?
Jos tunsi, eikö ollut arveluttavaa, että hän kertoo Hengen puhuneen hänelle valkoisesta kivestä, jonka srk saa - ja kuten ymmärrämme, se saa sen Jumalan valtakunnan kansalaisuutta osoittavana merkkinä.

Minusta se ei sittenkään ole arveluttavaa. Henki yleensä selittää asioita ihmisille käyttäen ilmaisuja ja käsitteitä, jotka ovat ihmisille entuudestaan tuttuja.


Ei ole mielestäni myös mitenkään ongelmallista, jos Paavalikin vertasi Kristus-Kalliota tarun liikkuvaan kiveen. Sillä Kristus, Sana, elävän veden lähde, kallio josta vuoti myös hunajaa - Hän kulki kansan mukana. Ilman Häntä kansa ei olisi kulkenut yhtään eteenpäin, vaan olisi nääntynyt autiomaahan.

Nyt olet oikeassa, MikkoL. Marko L:n olisi tietenkin ollut syytä tarkistaa tuo historiatieto, jos siihen vetosi.

Samoin minun. Pahoittelen tuollaisen epämääräisen tiedon ottamista esille. Netti on epävarma tietolähde.

Mutta nyt luotan tähän sinun antamaasi historiatietoon kuin vuoreen :)...

ja tulkitsen sen tiedon pohjalta. Jumalan valtakunnan kansalaisuuden puolto tarkoitti valkoista kiveä.

Ja sellaisen saa jokainen, joka voittaa, kuten Ilm.kirja todistaa.

Vaan mikä se on, mikä meille itse kullekin todistaa Jumalan valtakunnan kansalaisuudesta?

Henki. Meidän Puoltajamme! "Henki itse todistaa meidän henkemme kanssa, että me olemme Jumalan lapsia." (Rm.8:16)

Tosin tuo Lindin esittämä historiatieto löytyy muualtakin netistä.

Esim. sivulta http://rauno.vesti.fi/?p=1642

"”Sille, joka voittaa, minä annan kätkettyä mannaa ja valkoisen kiven, ja siihen kiveen on kirjoitettu uusi nimi, jota ei tunne kukaan muu kuin sen nimen saaja.” (Ilm.2:17) Näin käskettiin Johanneksen kirjoittaa Pergamon seurakunnan enkelille.

Tämän taustalla on ajateltu olevan valamiehistön tapa oikeusistuimissa heittää valkoinen kivi syyttömyyden merkiksi ja musta kivi syyllisyyden merkiksi. Täältä piti ottaa valkoinen kivi muistoksi; jospa joskus sellaisen Herraltakin saisi…"Mikä lienee lopullinen totuus tuosta historian yksityiskohdasta - voi olla näin myöhäisenä ajankohtana aika hankala viimeisen päälle varmuudella selvittää.MikkoL, kirjoitit itse mm.: "Kansanäänestyksen tapaan myös tuomioistuimessa äänestys oli joko tai, kyllä tai ei, ja *mahdollisesti* samaa 'vaalikonetta', pieniä kiviä, on käytetty laskun varmistamiseksi ja helpottamiseksi."

Tämähän todistaa mielestäni esille ottamani MarkoL:n historiatiedon *mahdollisesti* paikkansapitäväksi.


Eli tässä nimenomaisessa MarkoL:n tulkinnassa ei mielestäni ollut mitään tosiasiallista vikaa. Ja tämän toteaminen ei tarkoita, että olisin MarkoL:n kanssa kaikesta muustakin samaa mieltä.


Kirjoittanut: MikkoL

ymmärrän hyvin mitä sanot ja halusinkin yleisemmin varoittaa tästä Marko Lind nimisestä henkilöstä, johon viittasit.

minusta myös tuo "kansalaisuus" idea on mielenkiintoinen.

huomaamme kuitenkin, että näitä kiviä ei suinkaan annettu kansalaisuutta hakevalle tai oikeuten haastetulle.

ne olivat apuna ääntenlaskennassa ja koottiin lautamiehiltä sitä varten ruukkuun.


Kirjoittanut: Haamul

Joo, kiviä ei jaeltu ao. henkilöille, eli siinä mielessä niitä ei annettu, mutta valkoinen kivi on oiva vertauskuva kertomaan valituksi tulemisesta Jumalan valtakuntaan.

Ilmestyskirjan mukaan Henki kuitenkin kertoi Johannekselle, että se, joka voittaa, saa valkoisen kiven.

Itse asiassa...

Jos jossain vaalissa annetaan puoltoääni jollekin, silloin tuo henkilö, jota on äänestetty, on saanut puoltoäänen. Hänelle on annettu puoltoääni. Vaikka hän ei konkreettisesti käteensä tai korvaansa mitään "ääntä" saanutkaan.

Kyllähän Elämän Herralta lahjaksi saatu Pyhä Henki on meille uskoville sellainen aivan ratkaiseva "puoltoääni", valkoiseen kiveen verrattava.

4 kommenttia:

 1. ihmettelen yhtä asiaa. jos ihminen on eronnut niin eikö silloin hänen parisuhde ole loppunut kyseisenä aikana.ja jos palaa entisen luokse on alkanut uusi parisuhde ja taas kun on tullut ero ja palataan yhteen niin uusi parisuhde vaikka kuinka olisi entinen vaimo tai mies kyseessä. itse olen sanonut ettei meillä edes mitään parisuhdetta ollut, koska mies tuli ja lähti mielensä mukaan. välillä oli minun kanssa kihloissa ja taas lähti ja kihlaus purkautui ja minusta ei tälläinen mitään kunnon parisuhdetta ole vaan kauhistus niin itselle kuin elävälle jumalalle. joka varmaan oli hyvin murheellinen kaikesta niinkuin itsekkin olin. lapset viimein ymmärsi että on myös heidän etu, että olemme mieluummin heidän kanssa keskenää. lapset kyllä aina haluaisi niinkuin itsekkin ymmärrän, että olisi molemmat vanhemmat. aina se vain ei ole hyväksi kenellekään ja erityisesti silloin, jos toinen vanhemmista ei kunnioita perhettä ja elä niinkuin elävä jumala on perheen säätänyt elää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jos haluat voit kirjoittaa minulle tästä suoraankin. Avaa itsellesi vaikka nimimerkillä sposti tai miten haluat. Tilanteesi lastesi isän kanssa vaikuttaa aika repaleiselta ja raskaalta.

   Poista
 2. "Salattu manna' tarkoiti esoteerisia opetuksia pitemmälle ehtineille opetuslapsille.
  Uusi nimi viitasi mysteeriovihkimysten käytäntöihin antaa initioidulle uusi vihkimysnimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos tiedosta, arvokas olisi myös lähde, josta voisin oppia asiasta lisää!

   Poista