perjantai 15. helmikuuta 2013

Tim LaHaye

Pastori, kirjailija Tim LaHaye (s. 1926)
Kuva Bio.The True Story sivulta
Käännän tähän osia englantilaisesta wikipedian artikkelista  - suomalainen wiki artikkeli on kovin lyhykäinen. Tekstini on nopeasti laadittu sangen vapaa käännös ja sisältänee monia kielivirheitä - tarkista alkutekstistä, jossa on myös kirjallisuusluettelo ja monia linkkejä.  

Walvoortin Jussi oli ensimmäinen
ja  Lintsayn Halli oli toinen
:,: Lahajen Timo se Detroitista
oli kolomas samanmoinen. :,:

Timothy F. LaHaye (s. 27 huhtikuuta 1926) on amerikkalainen evankelikaalinen kristitty pastori, kirjoittaja ja puhuja. Hänet tunnetaan parhaiten apokalyptisesta Left Behind kirjasarjasta, jonka hän kirjoitti yhdessä Jerry. B. Jenkinsin kanssa. Hän on kirjoittanut yli 50 kirjaa, sekä kaunokirjallisuutta että muuta kirjallisuutta.

Sisältö
 1. Elämänkerta
  1. Varhaiset vaiheet
  2. Poliittinen toiminta
  3. Left Behind
  4. Nykyistä toiminta
  5. Henkilökohatinen elämä
 2. Muita näkemyksiä
  1. Homoseksuaalisuus
  2. Maailmanlaajoja salaliittoja
 3. Arvostelua
  1. Eskatologia ja Left Behind
  2. Anti-katolisuus
  3. Sun Myung Moon
 4. Kunnianosoituksia 

Elämänkerta
Varhaiset vaiheet
LaHaye syntyi Detroitissa, Michiganissa. Hänen äitinsä oli Margret Palmer ja hänen isänsä, Frank LaHaye, työskenteli Ford auto tehtaassa ja kuoli sydänkohtaukseen 1936. Isän kuolemalla oli tärkeä vaikutus LaHayeen, joka oli silloin vain yhdeksän vuotias. Hän ei huolinut lohdutuksesta kunnes pastori sanoi siunaustilaisuudessa "Tämä ei ole Frank LaHayen loppu.  Koska hän otti vastaan Jeesuksen, on tuleva päivä jolloin Herra huutaa taivaasta ja laskeutuu alas ja Kristuksessa kuolleet nousevat Häntä vastaan ylös pilviin."  LaHaye kertoi myöhemmin, että kuullessaan nuo sanat "yhtäkkiä sydämessäni oli taas toivo, että näkisin isäni uudelleen." 
LaHaye astui Ilmavoimien palveluun vuonna 1944 ollessaan 18 ikäinen ja päätettyään iltakoulun. Hän palveli Euroopassa pommikoneen konekiväärimiehenä.
LaHaye sai B.A. tutkinnon Bob Jones yliopistosta 1950. Hänellä on myös Doctor of Ministry arvosana Western Seminary. Vuonna 1958 LaHaye perhe muutti San Diegoon, Californiaan, missä hän tuli pastoriksi Scott Memorial Baptist Church kirkkoon (nykyinen nimi Shadow Mountain Community Church) El Cajon, palvellen siellä melkein 25 vuotta. Vuonna1971 hän perusti Christian Heritage College, nykyiseltä nimeltään San Diego Christian College.

Poliittinen toiminta
LaHaye on tukenut tai käynnistänyt lukuisia ryhmiä edustamaan näkemyksiään osallistuen ensimmäistä kertaa poliittiseen elämään Christian Voice liikkeessä 1970 luvun lopulla ja 1980 luvun alussa. Vuonna 1972 hän auttoi Henry Morrisin kanssa käynnistämään Institute for Creation Research, joka toimi Christian Heritage College El Cajon, California. Vuonna 1979 hän rohkaisi Jerry Falwellia perustamaan Moral Majority liikkeen ja oli mukana sen johtokunnassa. 
Vuonna 1981 hän jätti pastorin virkansa keskittyäkseen politiikkaan ja kirjoittamiseen. Tuonna vuonna hän oli mukana perustamassa Council for National Policy (CNP) joka on kutsujäsenyyteen perustuva lobbaus ryhmä. Sitä on sanottu "vaikutusvaltaisimmaksi amerikkalaiseksi konservatiiviseksi järjestöksi, josta et koskaan ole kuullut" (eri järjestö kuin liberaali Center for National Policy). 1980 luvun aikana LaHaye perusti American Coalition for Traditional Values (Amerikkalainen liittouma perinteisten arvojen puolesta) sekä Coalition for Religious Freedom (liittouma uskonnon vapauden puolesta). Hän perusti Thomas Icen kanssa vuonna 1998 Pre-Tribulation Research Center (Vaivanaikaa edeltävän ajan tutkimuskeskuksen).  Keskus tuottaa aineistoa, joka esittää dispensationalistista vaivanaikaa edeltävää Raamatun tulkintaa. Hänellä on vaimonsa kanssa yhteyksiä John Birch Society, joka on konservatiivinen anti-kommunistinen ryhmä. 
LaHaye on ottanut myös suoremmin osaa Yhdysvaltain presidenttien politiikkaan. Hän oli toinen johtajista Jack Kempin 1988 vaalien leirissä, mutta hänet poistettiin sieltä katolisuuden vastaisten näkemystensä tähden. LaHayella oli keskeinen rooli tuoda uskonnollisten piirien tuki George W. Bushin taakse vuoden 2000 vaaleissa.  Vuonna 2007 hän asettui tukemaan Mike Huckabee.  Kerrotaan, että Huckabeen mielestä Left Behind kirjasarja on "vakuuttava kertomus, joka on laadittu ei-teologeille". 

Left Behind (Jälkeen jätetyt)
LaHaye tunnetaan parhaiten Left Behind kirjasarjasta, joka on apocalpytista mielikuvituksen luomaa kertomusta Maapallosta sen jälkeen, kun vaivanaikaa edeltävä ylöstempaus on tapahtunut LaHayen uskomalla tavalla. Kirjat ovat LaHayen idea vaikkakin Jerry B. Jenkins, urheilusta kirjoittava ja monien kaunokirjallisten teosten laatija, kirjoitti kirjat LaHayen antamista muistiinpanoista. LaHaye on sanonut, "Kirjoitan niin hyvin kuin osaan. Tiedän, ettei minua koskaan tulla pitämään klassisena kirjoittajana. En väitä olevani C. S. Lewis.  Kirjallisuuden kirjoittajat - ihailen heitä. Tiedättekö, toivoisin että olisin riittävän älykäs kirjoittaakseni vaikeatajuisen kirjan!"
Sarja alkoi vuonna 1995 ensimmäisellä romaanilla, käsittää 12 aikuisille tarkoitettua osaa sekä nuorisolle kirjoitettuja romaaneja, audio kirjoja, hartaustekstejä ja piirrettyjä kirjoja. Kirjat ovat tulleet hyvin suosituiksi ja niitä on myyty kaikkiaan yli 65 miljoonaa kappaletta. Seitsemän aikuisten sarjan kirjaa on noussut The New York Times, USA Today, ja Publishers Weekly bestseller listojen kärkeen. Jerry Falwell sanoi kirjoista: "Näiden kirjojen vaikutus kristillisyyteen on todennäköisesti suurempi kuin minkään muun oman aikamme teoksen, lukuunottamatta itse Raamattua." Bestsellereitä on verrattu Tom Clancyn ja Stephen Kingin suosittuihin kirjoihin: "juoni on vauhdikas ja ihmisten kuvaus manikealaista. Ihmiset katoavat ja räjähdyksiä tapahtuu." 
LaHaye kertoo että sarjan idea tuli hänelle eräänä päivänä vuonna 1994 kun hän istui lentokoneessa ja seurasi naimisissaolevan lentäjän flirttailevan lentoemännän kanssa. Hän mietti, mitä tapahtuisi pilotille, jos juuri sillä hetkellä tapahtuisi ylöstempaus.  Sarjan ensimmäisessä osassa on tällainen kohtaus. 

Nykyistä toimintaa
Vuonna 2001 LaHaye veti Dave Breesen kanssa profeetallista TV ohjelmaa Kuningas tulee (The King Is Coming). Hänen kirjansa Ylöstempaus (The Rapture) julkaistiin kesäkuun 6 6, 2006, jotta yhteys 6-6-6 numeroihin näkyisi. 
Vuonna 2001 LaHaye antoi $4.5 miljoonaa Liberty University opiskelijoiden keskuksen ja Profetian Koulun (School of Prophecy) rakentamiseksi, joka avattiin tammikuussa 2002 ja nimettiin LaHayen mukaan. Hän toimi myös sen rehtorina. LaHaye antoi varat jäähallin rakentamiseen. LaHaye Ice Center avattiin Liberty Universityn kampuksella tammikuussa 2006.

Henkilökohatinen elämä
Vuonna 1947 LaHaye sai vaimokseen aktivistin ja kirjailijan Beverly LaHayen. Heillä on neljä lasta,  Linda, Larry, Lee, ja Lori, yhdeksän lastenlasta ja he asuvat Los Angelesin alueella. Hänen harrastuksiaan ovat hiihtäminen, juokseminen, moottoripyöräily ja golf.  

Muita näkemyksiä
Homoseksuaalisuus 
Vuonna LaHaye julkaisi kirjan The Unhappy Gays (onnettomat iloluontoiset), joka sai myöhemmin nimen Mitä jokaisen tulisi tietää homoseksuaalisuudesta  (What Everyone Should Know About Homosexuality).  Kirjassa homoseksuaalisia kutsutaan "sotaisiksi, järjestäytyneiksi ja halpamaisiksi"  Unhappy Gays kirjassa sanotaan myös, että homoseksuaaleilla on 16 vahingollista piirrettä, kuten "uskomaton siveettömyys" "petollisuus" "itsekkyys" "alttius sado-masokismiin"  "heikko terveys ja varhainen kuolema." Hän pohtii, kumpi on julmempi ja epäinhimillisempi - ne, jotka hyväksyvät homoseksuaalisuuden vaikka he ovat niin onnettomia vai ne, jotka surmaavat heitä Vanhan testamentin määräämällä kuolemanrangaistuksella. Hän itse kutsui kirjaansa "todellisen myötätunnon malliksi"  Hän uskoo, että homoseksuaalisuudesta voi parantua mutta sanoo, että sellainen on hyvin harvinaista.  

Maailmanlaajoja salaliittoja
LaHaye uskoo että "valaistut" (illuminati) ohjaavat salaisella tavalla maailman asioita. Rapture Under Attack kirjassaan hän kirjoitti:
Olen itse tutkinut neljäkymmentäviisi vuotta saatanallisesti inspiroitua vuosisatoja vanhaa salaliittoa käyttää hallitusta, kansanopetusta ja tiedotusvälineitä kristinuskon viimeisenkin jäänteen tuhoamiseksi yhteisössämme ja uuden maaimlanjärjestyksen luomiseksi. Luettuani enemmän kuin viisikymmentä kirjaa "valaistuista" olen vakuuttunut, että salaliitto on olemassa ja että sitä voidaan syyttää monista epäinhimillisistä teoista, joita ihmiset tekevät toisilleen viimeisen kahdensadan vuoden aikana. 
"Valaistut" (Illuminati) on vain yksi monesta ryhmästä, joiden hän uskoo kääntääkseen Amerikan  "moraalittomaksi, humanistiseksi valtioksi, joka on kypsä liittymään Yhden maailman sosialistiseen valtioon." Muita salaseuroja ja liberaaleja ryhmiä, jotka toimivat "hävittääkseen jäljetkin kristillisyydestä" on LaHayen mukaan

 • Trilateral Commission
 • American Civil Liberties Union
 • National Association for the Advancement of Colored People
 • National Organization for Women
 • Planned Parenthood 
 • "johtavat TV verkot, keskeiset päivälehdet ja uutislehdet" 
 • Yhdysvaltain Ulkoministeriö
 • keskeiset säätiöt (Rockefeller, Carnegie, Ford Foundations) 
 • Yhdistyneet kansakunnat 
 • "Demokraattisen puolueen vasen siipi" 
 • Harvard, Yale "ja 2,000 muuta korkeakoulua ja yliopistoa."

Arvostelua
Eskatologia ja Left Behind
Arvostelu on kohdistunut LaHayen apokalyptisiin uskomuksiin, joiden mukaan maailmanloppu on lähellä. On muita samaan tapaan 1000-vuotisen valtakunnan tuloon uskovia (dispensational premillennialism), jotka odottavat Jeesuksen pikaista paluuta, mutta jotka arvostelevat hänen teologiaansa todeten "hänellä on joitain todellisia ongelmia Left Behind sarjan profeetallisissa opetuksissa." Esimerkiksi "kirjoissa 8 ja 9, LaHaye and Jenkins opettavat että vasten tahtoaan Pedon merkin saaneet voivat pelastua." Mutta kirjassa The Mark, Chang kohtauksessa joku saa sekä Pedon merkin että Herran sinetin.  Kirjassa Desecration kertomuksen juoni oikeuttaa tämän kaksoismerkinnän. Tämä on johtanut joitain lukijoita ihmettelemään "kuinka kristityllä voi olla Pedon merkki ja hänet kuitenkin pelastetaan" ja hämmentyneet lukijat ovat kysyneet tätä moneen kertaan Left Behind sivuilla. Yrityksiä vastata kysymykseen on esiintynyt FAQ sivulla LeftBehind.com
Eskatologisten juonte, henkilöiden ja tapahtumien takia ja niin monien ihmisten rakentaessa näkemyksensä lopunajan tapahtumista Left Behind sarjan mukaan on esitetty syyte, että LaHaey rikkoo Ilmestyskirja 22:18-19 varoituksen olla lisäämättä tai poistamatta mitään Ilmestyskirjasta. 
...
Anti-katolisuus
LaHaye on ollut roomalaiskatolisuuden ankara arvostelija kutsuen sitä  "vääräksi uskonnoksi". Vuonna 1973 julkaistussa kirjassa Revelation Illustrated and Made Plain hän sanoi, että katolinen kirkko "on vaarallisempi kuin uskonnottomuus koska kirkko korvaa totuuden uskonnolla"  ja "on myös siksi vaarallinen, että jotkut sen opetukset ovat vale-kristillisiä." Toisaalla samassa kirjassa hän vertaa katolisia seremonioita pakanallisiin rituaaleihin. Juuri näiden näkemysten vuoksi LaHaye jätettiin pois Jack Kempin presidentinvaalikampanjasta. Myöhemmin paljastettiin että se kirkko San Diegossa jonka pastorina LaHaye oli ollut 1970 luvun ajan oli tukenut katolisia vastustavaa ryhmää Mission to Catholics; eräs lentolehtisistä sanoi että paavi Paavali VI oli "Saatanan arkkipiispa, valehtelija ja Antikristus, joka Juudaksen tavoin on mennyt omaan paikkaansa."
Anti-katolisuus tulee näkyviin myös Left Behind sarjassa. Kuvitteellinen paavi Johannes XXIV temmattiin kyllä ylös, mutta hänen kerrotaankin "herättäneen ristiriitoja kirkossa omaksumalla uusia opinkappaleita, jotka olivat lähempänä Martti Lutherin vääriä opetuksia kuin sitä historiallista ortodoksiaa, johon olemme tottuneet".  Annetaan ymmärtää, että juuri tämä vaikutti siihen, että tämä paavi temmattiin ylös. Hänen seuraajansa, paavi Pietari II. tulee Pontifex Maximus of Enigma Babylon One World Faith, joka on kaikkien maailmassa yhä vaikuttavien uskontojen yhteen sulatettu uskonto.  Kirjasarjan 9. osassa The Desecration, Carpathia, kertomuksen konna kiistää kaiken sen Jeesuksen ristiinnaulitsemiseen liittyvän, mikä on katolisessa Via Dolorosan asemissa mutta ei evankeliumeissa näin murentaen edelleen katolista perinnettä. Eräät katoliset kirjoittajat ovat sanoneet, että vaikka kirjasarja ei ole läpeensä anti-katolinen ne heijastavat LaHayen muissa kirjoituksissa olevia näkemyksiä aiheesta. 
Katolisuuden vastaisista näkemyksistään huolimatta hän ylisti roomalaiskatolisen elokuvaohjaaja Mel Gibsonin 2004 elokuvaa "Kristuksen kärsimys" sanoen että "Kaikkien tulisi katsoa tämä elokuva. Se on ehkä Hollywoodin korkein saavutus tähän mennessä." Hän kannatti myös katolista Newt Gingrichiä vuoden 2012 presidentinvaaleissa.

Sun Myung Moon
Evankeliset arvostelivat häntä 1980-luvulla siitä, että hän otti vastaan varoja Bo Hi Pak nimiseltä henkilöltä, joka oli jo kauan toiminut Sun Myung Moon yhteisössä. Lisäksi arvosteltiin sitä, että hän liittyi Moon's Council for Religious Freedom, joka perustettiin protestina Moonin vangitsemiseen vuonna 1984. Vuonna 1996 hän puhui Moonin järjestämässä tilaisuudessa. 

Kunnianosoituksia
Time lehti nimesi LaHayen yhdeksi Amerikan 25 vaikutusvaltaisimmaksi evankelikaaliseksi. Kesällä 2001 The Evangelical Studies Bulletin nimesi hänet viimeisten vuosikymmenten vaikuttavimmaksi kristityksi johtajaksi. 

...
Lue wikipedian artikkeli kokonaisuudessaan tästä linkistä

4 kommenttia:

 1. Kiitos Mikko. Jälleen. Aionit ovat vaihtumaisillaan. Olemme siirtymässä aikakaudesta toiseen. Jeesuksen paluu lopettaa pahan ajan ja aloittaa tuhatvuotisen rauhan. Iloitkaamme siitä. Käärmeen pää on murskattu.

  Googleen sana- ja kuvahaku:
  - maailmanhallitus
  - world government

  RIIKKA SÖYRING
  - Suomen perustuslakia muutettiin perjantaina 21.10 2011 tavalla, joka saattaa mahdollistaa tällaisen vallansiirron Suomen kansalta globaalille maailmanhallitukselle. Suomen perustuslaissa lukee nyt perustuslain 94§ ja 95§:ssä: “…valtakunnan alueen muuttamista taikka Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävää toimivallan siirtoa Euroopan unionille, kansainväliselle järjestölle tai kansainväliselle toimielimelle…” .
  - Samalla perustuslakiin 1§:n kirjattiin Suomen olevan Euroopan Unionin jäsen.
  - EU:n voisi katsoa edustavan paavin kaavailuissa mainittua alueellista auktoriteettia.

  http://riikkasoyring.nettisivu.org/ajatukset/artikkelit/paavi-vetoaa-maailmanhallituksen-perustamisen-puolesta/

  Jyrki

  VastaaPoista
 2. "Isontalon Anttikristus"
  Pahuuden mekanismit tässä maailmassa toimivat kyllä aina samaan malliin, varsinkin tosi tiukan paikan tullen. Kerran oli yksi sellainen tiukka paikka, pimeyden valtahetki. Syytön mies ristiinnaulittiin ja kansa valitsi Barabbaan päästettäväksi vapauteen. Joskus kuulee selitettävän, että Barabbas sai tekonsa anteeksi ja pelastui Kristuksen sijaiskärsimyksen tähden. Käsittääkseni ei Raamattu viittaa sellaiseen.

  Barabbas on yhä irti. Rikollinen ihminen. Laiton ihminen. Laittomuuden ihminen.

  Talouskriisit ovat myös tiukkoja paikkoja. Kun valtioilla, yrityksillä ja pankeilla menee huonosti, mistä varat ja luotot että saadaan tuotanto, osto ja myynti vielä toimimaan jos päädytään tilanteeseen missä eivät mitkään tähänastiset tekohengitystoimenpiteet enää pelaan?

  Isontalon Antilta.

  Järjestäytyneen rikollisuuden liikevaihto ja voitot, mitkä saadaan kaikenlaisesta lainvastaisesta toiminnasta, huume- ja orjakaupoista, prostituutiosta, piraattikopioinnista, ryöstöistä ym ym ovat niin suurta satojen miljardien luokkaa, että pienehköjen valtioiden budjetit sen rinnalla ovat kuin taskurahaa. Maffian tentaakkelit ujuttautuvat salakavalasti kaikkialle, se lainaa, sijoittaa, ja ostaa täyttä häkää yrityksiä, ravintoloita, yökerhoja, elintarvikeketjuja. Rikollisuus - laittomuus - pääsee valtaan ja niissä piireissä ei tunneta omantunnonsyytöksiä eikä itketä syntejä. Epäoleellista on siis pohtia ja laskea vuosia, päiviä ja hetkiä.
  Lars Levi Laestadiusta vielä tarvittaisiin tulikivenkatkuisine saarnoineen sinne missä huumelankarit nyt mellastavat täysin palkein. Tosin jos huumeitten käyttäjät tämän "säkkipukuisen" saarnaajan vaikutuksesta raitistuisivat ja sen myötä huumeen sekä esim pornografian ja prostituution myyntitulot alkaisivat ehtyä, niin todennäköisesti hän ei kovin kauan saisi jatkaa toimintaansa. Yhteiskunta ei moista tiukkapipoisuutta sietäisi ja maffiapomot kohta pitäisivät huolen siitä että hänet eliminoitaisiin ja jauhettaisiin hevosenlihaksi.
  Se huutavan ääni ei enää juuri kuulu.
  Kivet ovat sen sijaan alkaneet huutamaan. Siitä yksi esimerkki on Roberto Savianon kirja "Gomorra".


  Olenko vainoharhainen?
  Näin ajattelin kun satuin lukemaan Roberto Savianon kirjan Gomorra.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurja juttu, ja Robertoa vainotaan...

   Roberto Saviano (born September 22, 1979) is an Italian writer and journalist.
   In his writings, articles, television programs, and books he employs prose and news-reporting style to narrate the story of the Camorra (a powerful Neapolitan mafia-like organization), exposing its territory and business connections.
   Since 2006, following the publication of his bestselling book Gomorrah (Gomorra in Italian), where he describes the clandestine particulars of the Camorra business, Saviano has been threatened by several Neapolitan "godfathers". The Italian Minister of the Interior has granted him a permanent police escort.
   Because of his courageous stance, he is considered a "national hero" by author-philosopher Umberto Eco. He lives at a secret location to avoid reprisal attacks for his book about the mafia, Gomorrah. Saviano was also accused by former Italian Prime Minister Silvio Berlusconi and also by many other ministers of defaming the country and being unpatriotic.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Roberto_Saviano

   Poista
  2. Niinpä niin. Jos Barabbasta taas huudetaan esille ja valitaan, tällä kertaa maailman talousongelmien ratkaisemiseksi, niin tuskinpa Rooman Paavia sentään voi antikristukseksi tulkita kuten usein väitetään. Jos laittomuuden ihminen Barabbas pääsee valtaan joutuvat kristityt heräämään siihen tosiasiaan ett nyt jälleen kerran asutaan siellä missä "saatanan valtaistuin on ... " ennenkuin lopullinen vapautus kuitenkin sitten tulee hetkenä jona ei kukaan luule.
   Toivotaan tietenkin, että "kummisedät" hantlankareineen kohta saadaan järjestykseen kaltereita kalistelemaan. Edellytyksenä on että heidän palvelujansa lakataan ostamasta ja käyttämästä. Se on länsimaisen kristillispohjaisen perinteen suuri haaste antikristusta vastaan.
   Tertium non datur.

   Poista