perjantai 22. helmikuuta 2013

C.I. Scofield

C.I. Scofield vuonna 1920
Kuva wikimedia
Amerikkalainen presbyteeri Cyrus Ingerson Scofield (1843 - 1921) tunnetaan erityisesti ns. Scofield Raamatusta (1909), jossa selitykset reunustavat sivuilla itse tekstiä. Teos on levinnyt hyvin laajalle etenkin evankelisten kristittyjen parissa. Se on nykyään vapaasti luettavissa verkossa (linkki).

C.I. Scofield mainitaan tärkeänä vaikuttajana Raamatun profetioiden tulkintaan, opetukseen ylöstempauksesta ja tuhatvuotiseen valtakuntaan liittyvistä asioista - dispensationalismi ja premillennialismi. Hänellä on ollut vahva vaikutus aiemmin kuvaamiini kolmeen bestsellereitä kirjoittaneeseen amerikkalaiseen kristittyyn, John Warvood, Hal Lindsay ja Tim LaHaye. Näiden yleisön suosikkien kautta Scofieldin vaikutus tuntuu kristikunnassa kautta maailman.

Vuonna 2010 julkaistiin suomeksi hänen kirjansa Totuuden sanan oikea jakaminen (linkki). Alkuteos Rightly Dividing the Word of God (1888) on vapaasti luettavissa verkossa (linkki).

Värikäs elämäntarina
Käännän tähän englantilaisesta wikipediasta biografia jakson (väliotsikot minun lisäämiäni)
Varhaiset vuodet
Cyrus Scofield syntymäpaikka on Clinton Township, Lenawee County, Michigan. Hän oli Elias ja Abigail Goodrich Scofieldin perheen seitsemäs ja viimeinen lapsi. Elias Scofieldin suvulla on englantilaiset ja puritaanien juuret, mutta perhe kuului espikopaaliseen kirkkoon. Abigail Scofield kuoli kolme kuukautta Cyruksen syntymän jälkeen ja hänen isänsä avioitui uudelleen kaksi kertaa Cyruksen lapsuuden aikana. Ei ole tietoja hänen varhaisesta koulujen käymisestään, mutta epäilemättä hän oli innokas lukija ja opiskeli myöhemmin sekä Shakespaearea että Homerosta.

Amerikan sisällissota
Vuonna 1861 Scofield asui sukulaistensa luona Lebanon, Tennessee. Amerikan sisällissodan alkaessa vain 17-vuotias Scofield värväytyi Tenneseen 7:n jalkaväkirykmenttiin, jonka käymiä taisteluita olivat Cheat Mountain, Seven Pines, ja Antietam. Vuonna 1862 hän vietti kuukauden Chimborazo Hospital -sairaalassa Richmondissa ja sai anomuksesta vapautuksen asepalvelusta. Scofield palasi Lebanoniin mutta hänet värvättiin uudelleen Konfederaation joukkoihin. Palvelupaikaksi määrättiin McMinnville, Tennessee, mutta Scofield ryhtyi rintamakarkuriksi ja pakeni Unionin linjojen takana olevalle paikkakunnalle Bowling Green, Kentucky. Annettuaan Unionille uskollisuudenvalan Scofield sai turvaluvan kulkemiseen ja saapui St. Louis kaupunkiin Missouriin, jonne asettui asumaan.

Ensimmäinen avioliitto
Vuonna 1866 Scofield avioitui. Vaimonsa oli Leontine LeBeau Cerrè huomattavasta ranskalaisesta katolisesta perheestä St. Louisissa. Hän ryhtyi harjoittelijaksi lankonsa asianajotoimistoon, mutta muutti sitten vuoden 1869 lopulla ja uusi asuinpaikkansa oli Atchison, Kansas. Vuonna 1871 Scofield valittiin Kansasin Edustajainhuoneeseen, ensin Atchisonista vuodeksi ja sitten Nemahan läänistä toiseksi vuodeksi. 1873 hän työskenteli vaalikampanjassa, jossa John J. Ingalls haluttiin senaattoriksi. Ingalls voittikin ja tuore senaattori asetti Scofieldin Kansasin piirisyyttäjäksi - 29 vuotiaana hän oli tehtävässä valtion nuorin.

Skandaalien käryä
Samana vuonna Scofield joutui eroamaan virastaan "skandaalin pilvien alla" epäiltynä taloudellisista väärinkäytöksistä, ehkä lahjusten ottamista rautateiltä, Ingallsille annettujen poliittisten lahjoitustenvarastamisesta ja allekirjoitusten väärennyksistä pankkien velkakirjoihin. Pian tämän jälkeen Scofield on mahdollisesti vangittu syytettynä väärennösten tekemisestä.

Toinen avioliitto
Ehkä itsekin tunnustamansa alkoholiongelman tähden Scofield hylkäsi vaimonsa ja kaksi tytärtään näihin aikoihin. Leontine Cerrè Scofield erosi hänestä perheen jättämisen perusteella 1883. Samana vuonna Scofield otti vaimokseen Hettie Hall von Wartz nimisen naisen, jonka kanssa hän sai pojan.

Hengellinen herätys
Scofield kertoo, että hän kääntyi evankelikaaliseen kristillisyyteen lakimies tuttavansa antaman kristillisen todistuksen seurauksena. Varmaa on, että keväällä 1879 Scofield oli jo auttamassa St. Louisin evankeliointikampanjaa, jota toteutti Dwight L. Moody, ja että hän toimi St. Louisin NMKY:n sihteerinä. On huomattavaa, että Scofield sai ohjausta ja tukea James H. Brookes nimiseltä pastorilta, joka toimi Walnut Street presbyteerikirkossa St. Louisissa ja joka oli merkittävä dispensationalisti ja premillennialisti.

Kongregationalistinen pastori
Lokakuussa 1883 Scofield vihittiin kongregationalistiseksi pastoriksi. Hänen avioeronsa Leontinesta oli tähän aikaan käynnissä, mutta ei vielä lopullinen. Hän otti vastaan pienen seurakunnan hoitamisen, josta tuli sitten First Congregational Church of Dallas, Texas (nykään Scofield Memorial Church). Kirkon jäsenmäärä oli vain neljätoista henkeä. Scofieldin lähtiessä jäsenmäärä oli kasvanut yli viiteensataan vuonna 1895.

Mukaan maailman evankeliointiin
Vuonna 1888 Scofield osallistui Niagara raamattukonferenssiin ja tapasi siellä Kiinan evankelioimisen pioneeri Hudson Taylorin. Taylorin suhtautuminen kristilliseen lähetystyöhön vaikutti Scofieldiin vahvasti ja hän perusti vuonna 1890 Central American Mission (nykyään CAM International).

Fundamentalistien edelläkävijäksi
Scofield toimi Amerikan Sisälähetysseuran superindententtinä Texasissa ja Louisianassa. Vuonna1890 hän auttoi perustamamaan Lake Charles College (1890–1903) Louisianassa. Hänen pamflettinsa Rightly Dividing the Word of Truth (1888) teki Scofieldista dispensationalisen premillennialismin johtajan ja häntä pidetään 20. vuosisadan kristillisen fundamentalismin edelläkävijänä.

... kerran vesseli, aina vesseli
1890-luvun alusta Scofield alkoi käyttää titteliä Rev. C. I. Scofield, D.D. mutta ei ole säilynyt mitään todisteita, että hän olisi saanut jostain akateemisesta instituutiosta Teologian tohtorin arvosanaa.

Scofield Reference Bible
Vuonna 1895 Scofield kutsuttiin pastoriksi Moodyn the Trinitarian Congregational Church of East Northfield, Massachusetts. Heikolla menestyksellä hän yritti ottaa johtoonsa Moodyn Northfield Bible Training School. Vaikka Scofield palasi, ainakin teoriassa, hoitamaan Dallasin pastoriaatttiaan 1903, Raamatun referenssien projekti vei nyt paljon hänen energiaansa ja ennen sen julkaisua hän oli pitkiä aikoja sairaana tai Euroopassa.

Kun Scofield Reference Bible julkaistiin 1909 siitä tuli nopeasti dispensationalismin ja premillennialismin tärkein dokumentti. Scofieldin suosio Raamattu konferenssien puhujana kasvoi, mutta hänen terveytensä heikkeni edelleen. Teoksen tuottamat tulot olivat huomattavat ja Scofield hankki maaomaisuutta Dallasista, Ashuelotista, New Hampshiresta ja Douglastonista, Long Island. Scofield liittyi maineikkaaseen Lotos klubiin.

Opinahjojen perustaja
Scofield jätti liberalisoituvan Kongergationalistisen kirkon ja liittyi Eteläisiin presbyteereihin. Hän muutti New York City alueelle, jossa hän valvoi kirjeenvaihtoa ja perusti New York Night School of the Bible. Vuonna 1914 hän perusti Philadelphia School of the Bible in Philadelphia, Pennsylvania (tänään Cairn University).

Vanhuus
Scofieldin toinen vaimo oli hänelle aina uskollinen seuralainen ja auttoi häntä kirjoitusten toimittamisessa. Hänen suhteensa lapsiinsa olivat parhaimmillaankin sangen etäiset.

Scofield kuoli 78 vuoden iässä kotonaan Long Islandissa 1921.

(sangen) vapaa käännös mikko
Lue koko artikkeli tästä linkistä wikipedia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti