keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Lopunajat - "Tämä sukupolvi ei katoa"

Jyrki vakuuttelee olevansa yksinkertainen uskova mies, mutta paljon hän on ehtinyt asioita miettiä ja kyselee hankalia asioita ahkerasti tässäkin blogissa. Aiheet ovat mielenkiintoisia ja me kaikki niitä pohdimme tavallamme - Internetistä löytyy valtavasti keskustelua lopunajoista.  Suorastaan klassinen on joidenkin aikamme uskovien tapa laskea lopunaikoja Israel-kellon avulla, josta tämä Jyrkin kysymys blogin lukijoille nousee

Yksinkertaisen miehen yksinkertainen uskonkaava on seuraavanlainen:
- Sain uskoni lukemalla Raamattua.
- Uskon kuuluvani ainutlaatuiseen tempaussukupolveen.
- Ajanmerkit kiinnostavat, koska sukupolven aika on rajattu.
Mitkä ovat lukijoiden käsitykset Herramme näkyvään paluuseen liittyvästä aikaraamista? Uskon Hänen palaavan viimeistään vuonna 2028. Takaraja perustuu Raamatun ilmoituksiin Israelin valtiosta (1948) ja ihmisen iästä (70-80 vuotta).
Jyrki


Raamatunkohdat
Jeesuksen sanat Tämä sukupolvi ei katoa ennen kuin kaikki tämä tapahtuu ovat Luukkaan evankeliumissa
Hän esitti heille myös vertauksen:
"Katsokaa viikunapuuta, tai mitä puuta tahansa. Kun näette sen puhkeavan lehteen, te tiedätte ilman muuta, että kesä on jo lähellä. Samalla tavoin te nähdessänne tämän tapahtuvan tiedätte, että Jumalan valtakunta on lähellä. Totisesti: tämä sukupolvi ei katoa ennen kuin kaikki tämä tapahtuu. Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät katoa.
Lk 21:29-33
Ja Israel on aikain merkkinä, herätyskellona kukonlaulun aikaan
Mutta kun te näette Jerusalemin sotajoukkojen ympäröimänä, silloin tietäkää, että sen hävitys on lähellä.
Silloin ne, jotka Juudeassa ovat, paetkoot vuorille, ja jotka ovat kaupungissa, lähtekööt sieltä pois, ja jotka maalla ovat, älkööt sinne menkö. Sillä ne ovat koston päiviä, että kaikki täyttyisi, mikä kirjoitettu on. Voi raskaita ja imettäväisiä niinä päivinä! Sillä suuri hätä on oleva maan päällä ja viha tätä kansaa vastaan; ja he kaatuvat miekan terään, heidät viedään vangeiksi kaikkien kansojen sekaan, ja Jerusalem on oleva pakanain tallattavana, kunnes pakanain ajat täyttyvät.
Lki 21:20-24

Seitsemänkymmentä on vuosiemme määrä,
tai kahdeksankymmentä, jos voimamme kestää.
Ja kaikki niiden meno on vain turhuutta ja vaivaa,
ne kiitävät ohitse, ja me lennämme pois.
Ps 90:10

Mutta sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät taivaan enkelit eikä edes Poika, sen tietää vain Isä.
Mt 24:36


Laskelmat
Eikös Jeesus siis anna Luukkaan evankeliumin lopunaikoja koskevissa kohdissa meille tarkan kalenterin Hänen paluunsa laskemiseen? Jumalan Poika ei tiedä takarajaa, mutta Jyrki tietää?

Jyrki kirjoittaa - monien muiden tavoin - että laskelma on yksinkertainen ja nousee suoraan Raamatusta. Vaan kun tutkimme Sanaa huolellisemmin näemme, että tuo Jeesuksen tulon ajankohdan takarajan määritys edellyttää perusoletuksia Raamatun tekstistä, joka tehdään ennen vuosien yhteenlaskua.


Yhdistelmässä ovat mukana ainakin nämä asiat
 1. Väite: viikunapuu on Israelin vertauskuva 
 2. Väite: Jeesuksen sanat pakanain ajan täyttymisestä tarkoittaa Hänen paluutaan.
 3. Väite: "Tämä sukupolvi" tarkoittaa niitä, jotka omin silmin näkevät Israelin valtion synnyn 1948.
 4. Fakta. Raamatussa sukupolven ikä on 40 vuotta (Siinain vaellus) 
 5. Fakta: Psalmin 90:10 mukaan ihmisen elinikä on "70 tai parhaimmillaan 80 vuotta" 

Versio 1
Lasku alkaa Israelin valtion itsenäistymisestä keväällä 1948
 • Jeesus tulee takaisin vuonna 1988 (sukupolvi: 1948 + 40) tai
 • Jeesus tulee takaisin vuoteen 2028 mennessä (ihmisen ikä: 1948 + 80)

Versio 2 
Lasku alkaa Jerusalemin Vanhan kaupungin valtauksesta kesäkuussa 1967
 • Jeesus tulee takaisin vuonna 2007 (sukupolvi: 1967 + 40) tai 
 • Jeesus tulee takaisin vuoteen 2047 mennessä (ihmisen ikä: 1967 + 80)  

Virheellisiä perusoletuksia
 1. Viikunapuu ei ole Raamatussa Israelin vertauskuva vaan öljypuu. 
 2. Pakanain aikojen päättyminen ei välttämättä suinkaan tarkoita Jeesuksen paluuta 
 3. Jeesus puhuu kuulijoilleen, ei parin vuosituhannen päästä eläville lopunajan ihmisille
 4. Toisin kuin väitetään, Jeesus ei itsekään tiedä aikoja, vain Isä. 

Jeesuksen nuhteita utelialle omilleen!
Meidän Herramme Jeesus Kristus sanoi nimenomaan, että älkää näitä udelko vaan viekää evankeliumi maailman ääriin - sitten tulee loppu!
Ja kun hän istui Öljymäellä, tulivat opetuslapset erikseen hänen tykönsä ja sanoivat: "Sano meille: milloin se tapahtuu, ja mikä on sinun tulemuksesi ja maailman lopun merkki?"
Silloin Jeesus vastasi ja sanoi heille: "Katsokaa, ettei kukaan teitä eksytä. Sillä monta tulee minun nimessäni sanoen: 'Minä olen Kristus', ja he eksyttävät monta.
Mt 24:3-5

Silloin ne, jotka olivat koolla, kysyivät häneltä: "Herra, onko nyt tullut se aika, jolloin sinä rakennat Israelin valtakunnan uudelleen?" Hän vastasi: "Ei teidän kuulu tietää aikoja eikä hetkiä, jotka Isä oman valtansa nojalla on asettanut. Mutta te saatte voiman, kun Pyhä Henki tulee teihin, ja te olette minun todistajani Jerusalemissa, koko Juudeassa ja Samariassa ja maan ääriin saakka."
Apt 1:6-8 Jouduttakaamme lopun tuloa!
Virheellisten ja Jumalan lapsia harhauttavia ja maailman ihmisiä naurattavia vääriä laskelmia ei kannata markkinoida. Etenkin kun ne vääristävät Raamatun sanaa.

Sen sijaan Jyrkin, minun ja meidän kaikkien, jotka odotamme maailmanloppua, on mahdollista jouduttaa sitä tukemalla ja tekemällä Taivasten valtakunnan työtä, evankeliumin julistamista maailman ääriin, lähetystyötä.

Sillä Jeesus sanoo itse näin - vuosia laskematta:
Ja tämä valtakunnan evankeliumi pitää saarnattaman kaikessa maailmassa, todistukseksi kaikille kansoille; ja sitten tulee loppu.
Mt 24:14

8 kommenttia:

 1. Kiitos Mikko. Käsittelet aihetta laajasti ja monipuolisesti. Tärkeä tiedonanto.

  Jyrki

  VastaaPoista
 2. Moi Mikko. Puhuit maailmanlopun odotuksesta. Minä odotan tempausta, Israelin jäännöksen pelastumista ja uutta (maanpäällistä) paratiisia, jota vaivanajan marttyyritkin tulevat asuttamaan. Mielestäni Herran omien ei pidä arastella kertoa maanpäällisestä paratiisista, vaikka jehovantodistajatkin siitä kertovat.

  - Heti kun juutalaiset pyytävät Herraa tulemaan, hän tulee kuninkaana. Tämä Kristuksen paluu maan päälle aloittaa tuhatvuotisen rauhanvaltakunnan, joka on konkreettinen Jumalan valtakunta maan päällä, ei symbolinen kuva esimerkiksi taivaan ihanuudesta. Tuon valtakunnan alkua uskovien tulee myös jouduttaa, rukoilla: "Tulkoon sinun valtakuntasi! Tapahtukoon sinun tahtosi maan päällä!" Kun tämä rukous toteutuu täydellisenä, se merkitsee todella ihanaa aikaa (vrt. 2 Piet. 3:12).
  - Kun Jeesus tulee taivaallisen sotajoukon johdossa ja kukistaa pedon vallan, otetaan saatana kiinni ja heitetään syvyyteen tuhanneksi vuodeksi (11m. 19:11-16, 20:1-3). Tätä seuraa kansojen tuomio ja pyhät pääsevät hallitsemaan Kristuksen kanssa. Vaivanajan marttyyritkin otetaan mukaan alttarin alta, missä he ovat odottamassa (Ilm. 6:9, Matt.24:30,31).
  - "Ja minä näin valtaistuimia, ja he istuivat niille, ja heille annettiin tuomiovalta; ja minä näin niiden sielut, jotka olivat teloitetut Jeesuksen todistuksen ja Jumalan sanan tähden, ja niiden, jotka eivät olleet kumartaneet petoa eikä sen kuvaa eivätkä ottaneet sen merkkiä otsaansa eikä käteensä; ja he virkosivat eloon ja hallitsivat Kristuksen kanssa tuhannen vuotta" (11m. 20:4).
  - Jesajan 11. luvussa kuvataan tuota rauhanvaltakunnan kautta, kun se ensin on perustettu tuomiolla (jae 4). Silloin susi asuu karitsan kanssa, vasikka ja leijona sekä syöttöhärkä ovat yhdessä, pieni poikanen niitä paimentaa. Karjaakin siis pidetään. Lehmä ja karhu käyvät samalla laitumella. Jalopeura syö rehua ja imeväinen leikittelee kyykäärmeen kololla ja heillä on hauskaa. Ja niin Luojallakin, kun hän katselee. Vihdoinkin Jumala saa näyttää ihmiskunnalle, millaiseksi hän luomakunnan tarkoitti: ihminen hallitsee luontoa rauhassa ja sopusoinnussa. Myös ihmisen elinikä pitenee alkuperäiseen, (kuten alussa) liki tuhanteen vuoteen.

  http://www.pelastussanoma.fi/Israel%20ja%20iankaikkinen%20rakkaus.htm

  Petteri Haipola pohtii paratiisia.
  http://www.kolumbus.fi/petteri.haipola/sekalaiset/paratiisi.htm

  Jyrki

  VastaaPoista
 3. Moi Mikko. Opin kanssasi koko ajan lisää. Kiitän sinua ja Herraamme blogistasi. Pyrin yksinkertaiseen selkeyteen. DEREK PRINCE, ex-filosofi, saatuaan Jumalan lapseuden: "Filosofin tehtävä on tehdä yksinkertaisesta monimutkaista."

  Annoit eri vuosilukuja. Kerron näkemykseni. Koska uskon 7d luomiseen, katson uuden maanpäällisen paratiisin toteuttavan seitsemännen 1000-vuotisen historiallisen jakson, ns. lepopäivän. Niinikään Jeesus lupasi palata kolmantena päivänä. Uskon Hänen palaavan kolmannen vuosituhannen jKr/jaa alkuvuosina. Vaikka heti. Siksi hylkäisin alunperin kelpaamattomaksi vuosiluvun 1988. Myöskään Jerusalemiin liittyvä vuosi 1967 ei mielestäni sovi, koska paluumuutto koskee koko valtion aluetta. Ja koska sukupolvi ei kuole eikä katoa 40 vuoden välein, katson 80 vuoden iän kelpaavan Jeesuksen paluun takarajan määrittelyyn. Uskoni mukaan viikunapuun puhkeaminen lehteen viittaa Israelin valtion syntyyn vuonna 1948. Siksi valintani on vuosi 2028.

  VIIKUNAPUU
  - Vaikka viikunapuu kuivettui juuriaan myöten, se ei ollut vielä loppu. Jumala jätti kannon maahan, josta uusi tuore viikunapuu versoisi jälleen (Job.14:8-9). Lukuisissa Raamatun profetioissa ennustetaan, että yhtä varmasti kuin Herra karkottaa juutalaisen kansan hajaannukseen kansojen sekaan ja maa autioituu tottelemattomuuden tähden, Hän tulee sen myös päivien lopulla kokoamaan kansojen seasta (3.Moos.26:38-45; Jes.14:1-2; Jer.31:1-14; Hes.37). Tämä toteutuikin 14.5.1948, Israelin valtion syntyessä jälleen, lähes kaksi tuhatta vuotta kestäneen autiuden jälkeen, vastoin monien ns. asiantuntijoiden epäuskoisia lausuntoja kyseisten profetoiden toteutumisesta. Silloin, Israelin itsenäistyessä, viikunapuu puhkesi lehteen, kuten suuri joukko profeetallisen sanan tulkitsijoita sen ymmärtää. (Jotkut soveltavat viikunapuuprofetiaa Jerusalemiin, mutta Raamattu ei anna siihen mielestäni kovin vahvaa tukea). Silloin alkoi, kuten hyvin monet ymmärtävät, lopun ajan profeetallinen lähtölaskenta. Israel on Jumalan kello lopun ajassa ja sitä seuraamalla pysymme profeetallisen ajan hermolla.

  http://www.kolumbus.fi/gematria/mtm017.html

  ÖLJYPUU
  - Israel on Jumalan valitsema omaisuuskansa, jota ei ole koskaan hyljätty (5.Moos. 7:6-7, Jer. 31:35-37, Room. 11:1-2, 28-29). Jumala on luvannut siunauksen niille, jotka siunaavat Israelia (1.Moos. 12:1-3, 4.Moos. 24:9). Osa israelilaisia on epäuskon tähden karsittu pois pyhästä Israel-öljypuusta ja tilalle on oksastettu Messiaaseen uskovia pakanoita (Room. 11:17-29). Haluamme edesauttaa kristittyjä tuntemaan paremmin pyhän Israel-öljypuun juuren, johon he ovat oksastetut.

  http://www.israel-apu.org/israelapu.html

  Tärkeintä on omistaa Kristuksen usko. Mutta mikä pitää miehen hereillä? Tästäkö uusi aihe? Mikko?

  Jyrki

  VastaaPoista
 4. Moi Mikko. Kirjoitit: "Eikös Jeesus siis anna Luukkaan evankeliumin lopunaikoja koskevissa kohdissa meille tarkan kalenterin Hänen paluunsa laskemiseen? Jumalan Poika ei tiedä takarajaa, mutta Jyrki tietää?"

  Pahoittelen, jos en aina muista sanoa: "Näin uskon." Tänään uskon, että voimme tukeutua vain Raamatun ilmoittamiin aikamääriin. Se koskee myös luomispäiviä ja sitä, että yksi päivä voi tarkoittaa tietyssä yhteydessä tuhatta vuotta tai tuhat vuotta yhtä päivää.

  Päivistä puheen ollen. Koska Joona oli kalassa (sisällä) kolme vuorokautta, kysyisin tietääkö kukaan Jeesuksen hautaamisen jälkeisestä torstai-sapatista? Naiset tulivat haudalle sunnuntaina. Minä päivänä Jeesus haudattiin? Oliko Hänen ruumiinsa täydet kolme vuorokautta haudassa? Mahdolliset täydet vuorokaudet: torstai, perjantai, lauantai. Miten pitäisi suhtautua pitkäperjantai-opetukseen?

  - Matt 28:1 Ja kun sapatti oli päättynyt ja viikon ensimmäisen päivän aamu koitti, tulivat Maria Magdaleena ja se toinen Maria katsomaan hautaa.
  - Luuk 11:30 Sillä niinkuin Joonas tuli niiniveläisille merkiksi, niin Ihmisen Poikakin on oleva merkkinä tälle sukupolvelle.
  - Joona 2:1 Mutta Herra toimitti suuren kalan nielaisemaan Joonan. Ja Joona oli kalan sisässä kolme päivää ja kolme yötä.

  JOONA
  http://www.onlyoneway.net/joona.htm

  http://www.rkk-sansa.net/raamattu-kannesta-kanteen/rkk-ohjelmat?vt[0]=38

  Iso kala / kaskelotti / valkohai / valashai

  "National Geographic -lehdessä esitettiin vielä yksi mahdollisuus – valashai. Se on suurin tunnettu hai ja voi tulla 13 metrin pituiseksi ja painaa yli 20 tonnia. Valashain poikkeuksellinen ruoansulatuselimistö sopii kertomukseen Joonasta. Hain kita on suunnaton ja pienemmänkin valashain luolamaiseen kitaan mahtuisi vaivattomasti kaksi ihmistä. Valashai käyttää ravintonaan pääasiassa planktonia ja pieniä krilliäyriäisiä. Ne huuhtoutuvat ruokatorven läpi joustavaan mahansuuhun. Jos valashai nielee jotain suurta, jota sen on vaikea sulattaa, se tyhjentää mahansuunsa hitaasti kääntämällä sen sisuksen nurin ja työntämällä sen kitansa kautta ulos. Hain mahasta voi liukua ulos liman peittämällä matolla."

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Joonan_kirja

  Joonan Välimeren ystäviä

  http://www.cetaceanalliance.org/species.htm

  Aiemmin siteerasin lyhyesti Kalevi Lehtistä. Toivon mahdollisimman monen saavan kuulla Kalevin opetusta. Hän on jo Isän kotona.

  TYHJÄ HAUTA
  http://saarna.1g.fi/saarnat//Kalevi_Lehtinen_18.mp3

  http://www.saarna.net/puhuja.php?id=Kalevi_Lehtinen

  Jyrki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jyrki kommenteistasi.
   Avasin Joonan kirjasta kokonaan uuden blogin
   http://bojonah.blogspot.com/

   Poista
  2. Tuo olisi siitä hyvä oletus että silloinhan Raamatun Sana siitä, että Joonan nieli suuri KALA, pitäisi paikkansa. Koska valaat ovat nisäkkäitä eivätkä olisi ilmeisesti edes pystyneet nielemään ihmistä ihan fysiologisista syistä.

   Poista
 5. Kiitos Mikko. Saako sinne tulla suomeksi?

  VastaaPoista