lauantai 16. helmikuuta 2013

Wells-Welles efekti

Dallasin Kauhian Kolmikon laatimien "profeetallisten" kirjojen  - ja muiden vastaavien - maailmanlaaja menekki liittyy niiden ilmestymisajankohtaan. Käsi sydämelle, eikö olekin niiden selailu joskus kuin eilispäivän sanomalehden lukemista? Aika rientää, asetelmat muuttuvat, valtakunnat nousevat ja tuhoutuvat - "profetioita" täytyy nyt nopeasti tarkistaa että saadaan Iran mukaan ja mites tuo Euroopan yhteisön valtioiden lukumäärä tulkitaan Danielin valossa tänään?

Koska amerikkalaiset kristilliset tulevaisuutta ennustavat kirjat ovat niin sidoksissa päivän uutisissa oleviin asioihin, jotka ihmisiä kiinnostavat (eilispäivä ei kiinnosta, huominen herättää uteliaisuutta...) voimme näiden hengentuotteiden kohdalla puhua Wells-Welles efektistä.


The War of the Worlds first edition.jpg

H.G. Wells (1866-1946) julkaisi maailmankuuluksi tulleen tieteiskirjansa Maailmojen Sota vuonna 1898. Se on kirjoittamisen ajan tietämykseen ja teknologiaan perustuva "maallinen profetia", joka kertoo Marsista tulleiden olentojen hyökkäyksestä maapallon asukkaita vastaan. Kirjaa pidetään klassikkona ja yhdessä Jules Vernen teosten kanssa se kuuluu sci-fi kirjallisuuden perusteoksiin.

Mutta siihen se olisi jäänyt, mielikuvituskirjaksi ilman sen kummempaa merkitystä tavallisille amerikkalaisille. Elämä kulkee rataansa, ehkä maahan on kolmijalkoja haudattuna tulevaa hyökkäystä varten, ehkä ei :-)

Mutta sitten tapahtui yhteiskunnassa ja maailmanhistoriassa suuria muutoksia, ja Adolf Hitlerin johdolla natsit alkoivat möyrytä saksalaisille elämäntilaa Euroopassa. Sodan uhka kävi todelliseksi 1930-luvulla ja ensimmäisenä räpsähti jossain kaukana Suomessa, jonka Josef Stalin meinasi aamiaisena haukata. Puolassa oli sodan ääniä ja vaikka Yhdysvallat oli vielä meren takana ja rauhassa, ilmassa oli sähköä.

Vuonna 1938 Orson Welles (1915-1985) toteutti Maailmojen Sota kirjan radiokuunnelmana. Mutta mokoma veijari esitti sen uutislähetyksen muodossa kertoen tapahtumista hyvin uskottavalla äänellä ja äänitehosteilla.

Yhdistelmä oli todella tehokas - mielikuvituksellinen, uskottava kirja, äärimmilleen kiristynyt poliittinen ilmapiiri ja ahdistunut yleisö, napakka pseudo-uutisointi ja paniikki oli valtava - suorastaan historiallinen.

Kytkennät tänään
Näin on myös meidän aikanamme.

Yhdysvaltain suuri yleisö on ahdistunut ja huolissaan - hyvästä syystä - ja kristityillä on erityinen ase takataskussaan, Israelin Jumalan pyhä kirja, Raamattu!

Jälki on hyistä.

Ja muu maailma seuraa perässä - sillä suuri on massamedian voima!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti