perjantai 12. marraskuuta 2010

Stephen Hawking ja hyttynen

Stephen Hawking (s. 1942) AP Photo/Lawrence Jackson, File

kansainvälinen ja kotimainen lehdistö uutisoi etusivuilla teoreettisen fysiikan ja kosmologian huippuihin kuuluvan Stephen Hawkingin ajatuksia.

Tärkeä kysymys hänen ajattelussaan on ollut "tarvitaanko maailmankaikkeuden syntymiseen jumalaa?"

aikanaan Stephen oli sitä mieltä, että tarvitaan.

nyt hän on muuttanut mielensä ja todennut, että maailmankaikkeus on voinut syntyä ja muodostua tällaiseksi aivan itsestään ilman mitään jumalaa.


Stephen Hawking (s. 1942) on tullut tunnetuksi erityisesti sen vuoksi, että hän kykenee selkeästi ja suuren yleisön ymmärtävällä tavalla kirjoittaa erittäin vaikeista teoreettisen fysiikan ja kosmologian ongelmista.

Hänen yliopistoluentonsa Cambrdgessä vetävät luentosalin täyteen, samoin vierailuluennot eri puolilla maailmaa arvostetuimmissa korkeakouluissa.

Stephenin kirjoista on tullut kansainvälisiä best-sellereitä, ja monet muistavat etenkin tuon perustavan kirjan, jonka hän otsikoi mainiosti

Ajan lyhyt historia (1988)

Suurelle yleisölle Hawking on kirjoitanut myös:

Mustia aukkoja, Vauva-maailmankaikkeuksia ja muita esseitä (1993)

Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa (2001)

Jättiläisten olkapäillä. Fysiikan ja astronomian suuria saaavutuksia (2002)

Lyhyempi ajan historia Leonard Miodinowin kanssa (2005)

Suuri suunnitelma Leonard Miodinowin kanssa (2010)


Tuorein teos, Grand Design (2010) on se lehdistössä uutisoitu kirja, jossa Stephen ja Leonard toteavat, ettei mitään jumalaa oikeasti tarvita.

saattaa ollakin, että juuri keskustelut Leonard Miodinowin kanssa ovat Stephenin ajattelua muokanneet tähän suuntaan.


Leonard Miodinow (s. 1954)

Amerikassa asuva fyysikko Leonard Miodinow on juutalaista syntyperää, ja hänen molemmat vanhempansa selvisivät holokaustista. Hänen isänsä oli Puolan vastarintamiehiä vankina Buchenwaldin keskitysleirillä.

Ilmeisen syvällinen ajattelija ja koska Stephenin kanssa yhdessä kirjoittivat "uusiksi" Stephenin kuuluisimman kansantajuisen kirjan "Ajan lyhyt historia" on varmaan menty iltapuhteissa aika syvälle yhteisessä pohdinnassa.


Monelle natsien ajan juutalaisten perheiden lapsille on mahdoton ajatus persoonallisesta Jumalasta, joka sallisi Auschwitzin ja Buchenwaldin.

ratkaisu pahan ongelmaan on jyrkkä ateismi, ei ole mitään jumalaa ja kaikki on tässä kylmässä maailmassa ihmisen omassa varassa.

monille juutalaisille kuitenkin Israelin valtion ihmeellinen synty ja säilyminen Lähi-idässä on ollut lohdutus ja rohkaisu siihen, että Israelin Jumala on elävä ja todellinen.

tästä kertoo se, että uskonnollinen juutalaisuus elää ja voi hyvin sekä Israelissa että diasporassa.

en tiedä Leonardista - en tunne häntä - mutta hän on saattanut olla vaikuttamassa Stephenin käsityksiin todellisuudesta.

kyse ei nimittäin ole puhtaasta matematiikasta ja teoreeettisesta fysiikasta vaan myös teoreettisesta filosofiasta ja sitä vieläkin syvällisemmästä fundamentaalisesta teologiasta

(ei fundamentalismista! fundamentaali teologia on systemaattisen teologian ala, joka tutkii uskon syviä perusteita)


Stephen Hawking ei aseta kysymystä näin "onko Jumala olemassa?"

vaan "tarvitaanko Jumalaa?"

mutta tietenkin suuri yleisö yhdistää nämä toisiinsa - jos maailmankaikkeus voidaan mallintaa ilman oletusta Luojasta, ei Jumalaa sitten tarvita eikä Häntä ole olemassa.

sillä jos tämän erinomaisen lahjakkaan teoreettisen fysiikan asiantuntijan kysymys olisi "onko Jumala olemassa?" mieleen tulisi, voidaanko tieteen, kosmologian keinoin todistaa, että Jumala on tai että Häntä ei ole.

silloin lapsikin sanoisi Stephenille "Jumala on salattu, ei kukaan voi todistaa että Hän on olemassa, eikä kukaan voi todistaa, että Häntä ei ole olemassa".

se on uskon asia.

ja usko ei ole jokamiehen, jostain mustista aukoista ja vauva kosmoksista johdettavissa, jos vaan viitsii ajatella.


Stephen ja Leonard päihittävät minut ja varmaan sinutkin älyllään, syvällisillä tiedoillaan, matemaattisella lahjakkuudellaan ja ylipäätään järkensä toiminnoilla.

mutta luullessaan viisaita olevansa, he ovat tyhmiksi tulleet!

katsellessaan Jumalan suuria luomsitekoja, Stephen ei huomaa Raamatun totuuksia

1. että hän itse on miltei jumalolento

2. hyttystä, joka Stephenin verta himoiten lähestyy häntä rullatuoliaan kertoen Jumalan käsittämättömästä suuruudesta.


Stephen Hawking kärsii vakavasta parantumattomasta Lou Gehrigin sairaudesta, joka hitaasti mutta varmasti tuhoaa kehon liikkumiseen liittyvät hermot.

MND (motor neuron disease) on järkyttävä tauti, joka vie monen ihmisen elämänhalut riippuvaisena toisista ihmisistä ja moni joutuu ennenaikaiseen hautaan yksinkertaisesti siksi, ettei halua elää enää ja käydä päivä päivältä huonommaksi.

Stephenin tauti on tässä sairauksien joukossa ALS (Amyotrophic lateral sclerosis), jota voidaan hidastaa, mutta ei parantaa.

Hän on saanut elää pitkän ja rikkaan elämän, on 68 vuotias ja moottoroitu rullatuoli ja puhekone auttavat häntä suunnattomasti.

kuka fyysisesti täysin terve ihminen on kirjoittanut moisen määrän tärkeitä kirjoja!


Psalmi 8

Laulunjohtajalle. Säestetään gatilaisilla soittimilla. Daavidin psalmi.
Herra, meidän Jumalamme,
kuinka suuri onkaan sinun nimesi maan päällä!
Se julistaa sinun taivaallista kirkkauttasi.
Lasten ja imeväisten huudot todistavat sinun voimastasi. Ne ovat kilpenä jumalattomia vastaan, ne vaientavat vihamiehen ja kostoa janoavan.

Kun minä katselen taivasta, sinun kättesi työtä,
kuuta ja tähtiä, jotka olet asettanut paikoilleen
-- mikä on ihminen!
Kuitenkin sinä häntä muistat.
Mikä on ihmislapsi!
Kuitenkin pidät hänestä huolen.
Sinä teit hänestä lähes kaltaisesi olennon,
seppelöit hänet kunnialla ja kirkkaudella.
Sinä panit hänet hallitsemaan luotujasi,
asetit kaiken hänen valtaansa:
lampaat ja härät, kaiken karjan,
metsän villit eläimet,
taivaan linnut ja meren kalat, kaikki vesissä liikkuvat.

Herra, meidän Jumalamme, suuri on sinun nimesi kautta koko maailman!
..........


Kohta 1 - lähes jumal'olento

rullatuolissaan lojuva lähes liikuntakyvytön, puhekyvytön Stephen Hawking on lähes jumal'olento.

miten niin?

hänessä on jotain, joka käy yli tuon raihnaisen ruumiin ja usein ärtyisän sielun.

käytämme tästä ilmausta henki.

Stephen - kuten jokainen ihminen - on kokonaisuus, johon kuuluu ruumis, sielu ja henki.

siinä aikansa kuluksi istuskellessaan Stephenin henki liitää kauas tähtitarhojen taa, ajan alkuun, maailmankaikkeuden alkuun, ja hänen aivonsa raksuttavat matemaattisia kaavoja alkuaineiden ja elektronien ja partikkeleiden hienoihin loogisiin syvyyksiin.

jumalallisia ajatuksia.


Stephen ei ole ateisti siinä mielessä, että olisi tärkeä kieltää juutalais-kristillisen uskonnon Luoja tai muut uskomuksen kohteet.

hänen mielestään Jumala saa kyllä olla olemassa, ei se häntä haittaa.

mutta se todellisuus, se maailmankaikkeus, jota hän miettii on luonnonlakien säännöllisesti hallitsema, eikä Jumala näitä lakeja riko - on oman systeeminsä vanki, niin sanoakseni.

tieteisusko tarkoittaa sitä, että kaikki luottamus pannaan ihmisen kykyyn selvittää luonnon salaisuudet ja valjastaa ne käyttöönsä.

uskonnot luottavat dogmeihin ja auktoriteetteihin, ilmoituksiin ja semmoiseen hämärään ristiriitaiseen hommaan.

Kirkas järki, ratio, sen sijaan ymmärtää miten asiat oikeasti ovat ja voittaa aina kilpailun hämärän uskon kanssa.


Mutta mistä Stephen on saanut tämän ihmisen kaikesta muusta luomakunnasta erottavan hengen?

en tarkoita rationaalista ajattelua perustasollaan - osaahan kissakin suunnitella, miten sen hiiren saa kiinni ja simpanssi pistää loogisesti bambukeppejä toisiinsa kiinni saadakseen tuon banaanitertun.

tarkoitan tuota henkeä, joka kysyy ajan alkua.

ulottuu maailmankaikkeuden syvyyksiin ja mittaamattomiin äärettömyyksiin, ja löytää sieltä totuuksia.

tuo henki, joka kykenee uskomaan Jumalaan ja keskustelemaan Hänen kanssaan.

tai olemaan uskomatta Auschwitzin verisessä kylmässä zyclon-kaasun ja savunhajuisessa yössä.


Stephen Hawking miettii ja kysyy "tarvitaanko Jumalaa?"

Jumala kysyy "missä olet, Stephen?"


Kohta 2 -- hyttynen

Suurten ajatustensa kanssa Stephen lentää rullatuolinsa ja MND taudin estämättä kirkkaassa tieteen rationalismin korkeudessa havainnoiden maailmankaikkeutta ja hämmästyttäen ihmiskuntaa oivalluksillaan.

suuria ajatuksia, kauas ulottuvia, maailmankaikkeuden mysteerien matemaattisia kaavoja ja selitysmalleja pohtivia.

(muuten jos Stephen saattaa ajatellen selvittää, miten asiat ovat syntyneet, miksi hänen on niin hankala uskoa, että Jumala olisi ne samalla tavoin ... ehkä hiukka syvemmin vielä ... ajatellen tehnyt?)


Jumalan suuria pieniä ihmeitä - hyttynen

mutta vaara uhkaa!

hiljaisesti inisten verenhimoinen pikku otus lähestyy pahaa aavistamatonta sankariamme. Erehtymättömällä vainulla se kulkee kohti lämmintä ihmisen verta, jonka on jo kauempaa havainnut.

moni ihminen on päivällä valveilla yrittänyt käden huitaisulla sen torjua, mutta ovela vihollinen vain väistää jättiläisen käden aiheuttaman ilmavirran myötä, ottaa kierroksen ja tulee pelottomasti takaisin kun katsoo ajan sopivaksi.


Liikuntakyvytön Stephen ei ajatustensa lennossa edes huomaa vaaraa, joka hiljaa inisten onnistuu istahtamaan hänen kädelleen.

Jumala on luonut tälle hyönteiselle pitkän terävän kärsän, jonka se huolelisesti upottaa Stephenin ihoon. Kärsä on riittävän pitkä niin että se saavuttaa ihon verisuonet, ja tuon itikan himoaman aterian. Varsinainen vampyyri!

mutta on pieni onkelma pienellä pedollamme. Kovin on ohut aseensa ja kovin kapea se pilli, josta punainen Stephenin veri sen mahaan imetään. ja ihmisen veri kun on semmonen, että se estää tappavan vuodon paksuuntumalla ja arpeutumalla.

vaan Jumala on antanut härskille heikille myrkkyannoksen, kemikaalia, jota se vuodattaa uhrinsa ihoon ja estää veren sakeutumisen.

eihän hyttyset muuten oliskaan mikän onkelma - mutta kun niiden pureama kutittaa ärsyyntyneellä iholla. (ehkä tämä on Jumalan viisautta, muutenhan antaisimme niiden juoda veremme kuiviin)


aikamme huipputiede on onnistunut selvittämään yhtä ja toista hyttysen anatomiasta, jaloista, siivistä, lentotekniikasta, elämänvaiheista toukasta taivaalle.

vaan tieteellä ei ole harmainta aavistusta, miten tämä systeemi toimii ja kuinka hyttynen on tämmöiseksi tullut.

kyllä sitä tutkitaan ja saadaan tutkia.

mutta maailmankaikkeuden syvyyksiä pohtiva Stephen Hawking ei pysty selittämään kädellään istuvaa hyttystä.

pystyisikö hän siis päättelemään varmuudella, onko Jumala olemassa tai tarvitaanko Jumalaa?
.......... P.S.

laitan tähän vaan varmistukseksi tietoa hyttysen syljestä...

en oikke jaksa uskoa, että painovoima yksin sen olisi saanut aikaan.

ja kuten Haamul kysyi jokin aika sitten, kuka ne luonnonlait on asettanut, joiden varaan Stephenin usko - tai epäusko - Jumalaan nojaa?


In order for the mosquito to obtain a blood meal it must circumvent the vertebrate physiological responses.

The mosquito, as with all blood-feeding arthropods, has mechanisms to effectively block the hemostasis system with their saliva, which contains a mixture of secreted proteins. Mosquito saliva negatively affects vascular constriction, blood clotting, platelet aggregation, angiogenesis and immunity and creates inflammation.

Universally, hematophagous arthropod saliva contains at least one anticlotting, one anti-platelet, and one vasodilatory substance. Mosquito saliva also contains enzymes that aid in sugar feeding and antimicrobial agents to control bacterial growth in the sugar meal.

The composition of mosquito saliva is relatively simple as it usually contains fewer than 20 dominant proteins.

Despite the great strides in knowledge of these molecules and their role in bloodfeeding achieved recently, scientists still cannot ascribe functions to more than half of the molecules found in arthropod saliva.

english wikipedia Mosquitojota tuo kiinnostaa, pystyy tuon lukemaan. mutta käännän meille kaikille luonnontietiestä vähemmän piittaaville lopussa olevan uskomme kannalta tärkeän kappaleen:

Hyttysen syljen rakenne on suhteellisen yksinkertainen ja siinä on yleensä alle 20 hallitsevaa proteiinia.

Mutta huolimatta tieteen äskettäin ottamista merkittävistä askelista näiden molekyylien tutkimisessa ja niiden roolin selvittämisessä veren sakkautumisen estämisessä, tiedemiehet eivät vielä kuitenkaan kykene kuvaamaan kuin puolet arthropodin syljessä olevien molekyylien tehtävistä.
englantilainen wikipedia

(kyllä varmaan aina lisää opitaan - vaan kovin on suuri joidenkin usko sattumaan, vastoin tilastotieteen perustavimpia toteamuksia! oisko se kuitenkin enempi haluttomuutta myöntää, että Jumala on kaiken tehnyt?)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti