maanantai 28. kesäkuuta 2010

Keisari Nero

Keisari Nero teki itsemurhan 9.6.68
veistoksesta digitalisoitu kuva



Sekä Keefas että Paavali saivat surmansa keisari Neron (54-68) aikana vuonna 64 jKr.

tämä keisari kuuluu historiasta tunnettujen ihmishirviöiden kärkeen - antoi esimerkiksi tuomioistuimen teloittaa oman äitinsä.

Tacitus kertoo Neron vainojen ajalta Rooman keisarin elämäntyylistä. Ei ole ihme, että jotkut ovat ajatelleet, että Ilmestyskirjan paha luku 666 tarkoittaisi Neroa.

toisaalta marttyyrien verestä kasvoi Kristuksen kirkko.

Jeesus voitti tämän kulttuurin.

miksi esikoiset pelkäävät niin kovin maailman vievän heiltä uskon?

sen sijaan että Kristuksen johtamina rohkeasti voittaisivat maailman ja tempaisivat paljon helvetin kekäleitä sieltä taivaan iloon?


Rooman tuhoisasta tulipalosta oli sitkeä syytös itse keisaria kohtaan, että tämä olisi antanut sytyttää köyhälistön korttelin tuleen, josta se sitten levisi kauhein serauksin.

Historioitisija Tacitus kertoo, kuinka keisari ensinnäkin syytti noita kauheita rikollisia ja Juudesasta tullutta saastaa, kristittyjä (juovat ihmisen verta menoissaan).

Hän halusi myös osoittaa, kuinka rakastaa pääkaupunkia eikä tekisi sille mitään pahaa - pois se!

(kertomus viulunsoitosta palatsin parvekkeella kun kaupunki palaa on kuitenkin jäänyt kansainväliseen muistiin keisari Nerosta aina nykypäiviin asti)


Grafitti piirros Nerosta roomalaisessa seinässä
P. Castren and H. Lilius, Graffiti del Palatino II, Domus Tiberiana
Helsinki, 1970, 121, no. 3.


Viulua Nero ei voinut soittaa, koska viuluja ei Roomassa ollut vielä ainuttakaan kappaletta.


Saadakseen kansan vakuuttumaan ettei nauttinut mistään niin kuin pääkaupungista Nero järjesti julkisille paikoille juhlia ja käytti niin sanoakseni koko kaupunkia yksityisenä kotinaan.

Näistä ilonpidoista kuuluisimmat alhaisista himoistaan olivat Tigellinus nimisen miehen järjestämiä, jota kuvaan esimerkkinä, niin ettei minun tarvitse yhä uudelleen kertoa tällaisesta hurjastelusta.

Hän antoi tehdä lautan Agrippan järvelle, vieraat olivat siinä matkustajina ja lauttaa vetivät siihen köysin kiinnitetyt veneet. Nämä hinaajat olivat kullasta ja norsunluusta kimaltelevia.

Niiden miehistöt oli järjestetty iän ja häpeällisten himojen kokemuksen mukaan. Lintuja ja eläimiä oli tuotu kaukaisista maista ja suuria merieläimiä valtamerestä.

Järven rannalle oli rakennettu ilotaloja ja ne olivat täynnä ylhäisönaisia, toisella rannalla oli alastomia huoria, jotka tekivät rivoja liikkeitä ja ottivat rumia asentoja.



Pimeän tullessa kaikki ympäristön lehdot ja rakennukset kaikuivat laulusta ja loistivat kirkkaina valoista.

Nero, joka myrkytti itsensä kaikilla luvallisilla ja luvattomiolla himoilla, ei ollut jättänyt yhtään kauhistusta, mikä voisi lisätä hänen turmelukseensa.

Eräänä päivänä hän sitten itselleen avioliiton yhden kanssa tästä likaisesta laumasta, naiden Pythagoras nimisen miehen, kaikkien avioliittoon vihkimisen juhlallisuuksin.

Keisarin yllä oli morsiamen huntu, ihmiset näkivät seremonian todistjat, vihkijän, vuoteena olevan sohvan hääsoihtuineen. Kaikki oli selvästi näkyvilllä, minkä nainenkin kätkisi hääyön pimeyteen.


Tacitus Keisarien Historia 15.37



Apostoli Paavali ei siis suinkaan liiotellut kirjeessään roomalaisille, eikä kirjeen saajilla ollut ongelmaa ymmärtää, mistä Kristuksen apostoli puhuu.


He väittävät olevansa viisaita mutta ovat tulleet tyhmiksi, ja he ovat vaihtaneet katoamattoman Jumalan kirkkauden katoavaisten ihmisten ja lintujen, nelijalkaisten ja matelijoiden kuviin.

Sen vuoksi Jumala on jättänyt heidät mielihalujensa valtaan sellaiseen saastaisuuteen, että he keskinäisissä suhteissaan häpäisevät oman ruumiinsa.

He ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen, he ovat kunnioittaneet ja palvelleet luotua eivätkä Luojaa -- olkoon hän ikuisesti ylistetty, aamen.

Siksi Jumala on jättänyt heidät häpeällisten himojen valtaan. Naiset ovat vaihtaneet luonnollisen sukupuoliyhteyden luonnonvastaiseen, ja miehet ovat samoin luopuneet luonnollisesta yhteydestä naisiin ja heissä on syttynyt himo toisiaan kohtaan. Miehet ovat harhautuneet harjoittamaan keskenään säädyttömyyttä ja saavat ansaitsemansa palkan.


Room 1:22-27 KR 1992



ja kuitenkin - jotain tässä ei pidä paikkaansa.

Jumala ei sittenkään ole täysin hylännyt heitä synteihinsä.

Apostoli Paavalin väkevä kirje Roomalaisille, jossa keisari Neron huippuunsa vetämä ihmisen syntisyys niin selvästi on nähtävissä...

juuri tämä kirje on uuden ajan airut, pelastuksen fanfaari!

maailman suurimman kristillisen kirkon päämaja on 300-luvulta asti ollut Roomassa ja keisarin sijasta kristittyä maailmaa hallitsee, isä, Papa, paavi.

paikalla, jossa apostoli Pietari, Keefas, vuodatti verensä pää alaspäin ristiinnaulittuna keisari Neron sotilaiden huviksi

seisoo maailman mahtavin kirkkorakennus, Pietarin kirkko.

että ei se ihan niin menny kuin tämän maailman ruhtinas Saatana olis tahtonut

Agrippina nuorempi (15-59) - keisari Neron äiti
poikansa lähettämä salamurhaaja surmasi hänet 19.3.59

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti