maanantai 4. lokakuuta 2010

Limbo

Katolisella kirkolla oli vaikeuksia kastamatattomina kuolleen lapsen asiassa.

Aikaisemmin ennen 1300-lukua kaikki kastamattomat, mukaanlukien kuolleet vastasyntyneet, joutuivat katolisen opetuksen mukaan helvettiin. Perisyntiä ei oltu pesty pois kasteessa. Mutta tuohon aikaan ranskalainen skolastinen filosofi Peter Aberlard arvosteli tätä opetusta ja sanoi että koska vauva ei ole tehnyt syntiä, se ei myöskään ansaitse rangaistusta.

Aberlard toi käsitteen Limbo. Sana tulee latinankielen sanasta "limbus" - reuna. Tässä tilassa kastamattomana kuolleet lapset ja ennen Jeesuksen tuloa syntyneet eivät kokisi tuskaa, mutta eivät myöskään autuasta Jumalan näkemistä.




1200-luvulla vaikuttanut paavi Innocent III, katolisen kirkon historian voimakkain paavi, hyväksyi Aberlardin ajatuksen.

Vuonna 1904 paavi Pius X kuvasi limboa näin katekismuksessaan

"Vauvat jotka kuolevat ilman kastetta menevät Limboon, jossa ne eivät nauti Juamlasta, mutta eivät myöskään kärsi, koska vain perisynnin turmelemina he eivät ansaitse paratiisia mutta eivät myöskään helvettiä tai kiirastulta"



asia kaiversi edelleen, kuinka rakastava Jumala voisi lähettää vauvoja Limboon? Katolista kirkkoa arvosteltiin tämän tähden raskaasti.

Kirkko ei ole koskaan väittänyt tietävänsä varmuudella kuka - pyhimyksiä lukuunottamatta - pääsee taivaaseen tai joutuu helvettiin on sanonut, että vauvojen asia ei kuulu kirkon arvailuun.

Tänään katoliset ovat varmoja vain kahdesta asiasta
- Jumala on armollinen ja laupias
- kaste on välttämätön pelastukseen

Katoliset kristityt ovat varmoja ettei Jumala rankaise lapsia, joilla ei ole henkilökohtaista syyllisyyttä, mutta koska he ovat kastamattomia, he eivät tiedä mitä tuonpuoleisessa heitä odottaa.


Vuonna 1992 paavi Johannes Paavali II poistatti Limbon katekismuksesta ja sekä hän että nykyinen paavi Benediktus XVI ovat kehottaneet tutkimaan asiaa lisää.

Huhtikuussa 2007 paavi Benediktus XVI hyväksyi Vatikaanin kansainvälisen teologisen komission raportin, jonka mukaan kastamatta kuolleet lapset menevät taivaaseen.

Limbo opetuksesta luovuttiin.

Raportin mukaan "on syytä toivoon, että vastasyntyneet, jotka kuolevat ilman kastetta pelastuvat ja saava ikuisen autuuden"

Vanhempia kehotettiin tuomaan lapsensa kasteelle ja Vatikaani korosti että kaste on pelastukseen tarvittava asia.

viisaat sanovat raportissa viisaasti "on syitä toivoa että Jumala pelastaa nämä lapset nimenomaan sen tähden että ei ollut mahdollista kastaa heitä"


myös tämä teksti on BBC radio-ohjelman johdannosta.


huh

onpa tämä kierros!

havaitsemme siis, että esikoislestadiolaisuudessa on saman suuntaista opetusta roomalais-katolisen kirkon kanssa - jossa aivan viime vuosian on tapahtunut täydellinen mullistus viattomien lasten kohtaloa ajateltaessa.

ennen 1200-lukua pyhän Augustinuksen opetuksen mukaan sinne vaan, roviolle.

sitten tulee viisas ajattelija ja sanoo, että ei hyvä - limboon!

ja vasta aivan nyt katolisen kirkon isä, Papa, ilmoittaa yli tuhannelle miljoonalle kristitylle, että on toivoa, että kastamattomana kuolleet lapset pääsevät taivaaseen.

onpa lenkki.



esikoiset ovat perinteisesti vetäneet tästä johtopäätöksen

- no sama logiikka koskee hindujen, maorien ja muslimien kastamattomina kuolleita viattomia lapsia.


olisi mielenkiintoista pistää tämä esikoisten opetus Vatikaan kansainvälisen teologisen komission tutkittavaksi.

..............
Rauhan Siteen 2/2010 pääkirjoituksessa on otettu esille hyvin tärkeä aihe - kristillinen lähetystyö:

-----------
Kaikille kansoille ja kielille

Uskomme varmasti, että joukko on suuri ja sitä ei yksikään kykenen laskemaan, joka seisoo istuimen ja Karitsan edessä.

Armoistuin on Herra Jeesus, Jumalan Karitsa. Siinä joukossa on mukana kaikista pakanoista, sukukunnista, kansoista ja kielistä myös viattomat lapset, jotka Vapahtajan oman todistuksen mukaan uskovat häneen.

Jumala korjaa heitä luonnonkatastrofien, sairauksien, aborttien ja kurjuuden keskeltä luoksen taivaasen.

He ovat Kristuksen lunastusarmon kautta puettuna vanhurskauden valkoisella vaatteella ja heillä on voitonpalmut käsissään.

Lähetystyössä voi olla monia vaiheita. Jumalasta ja kristinuskosta tietämätömille tulee levittää Jumalan sanaa heidän omalla, ymmärrettävällä kielellä.

Siksi Raamattujen ja muiden pyhien kirjojen kääntäminen ja niiden levittäminen on tärkeää. Iloitsemme siitä, että meidänkin kristillisyytemme ja heräyksemme kautta syntynyttä elävää Jumalan sanaa edelleen käännetään eri kielille.

Ihmisen kääntymisen ja uudestisyntymiseen tarvitaankuitenkin elävä Sana ja Pyhän Hengen läsnäolo.

Paavali kirjoittaa" Niin tulee siis usko kuulosta, mutta kuulo Jumalan sanan kautta." (Room 10:17)


Lähetystyö alkaa omasta perheestä ja lähiseudulta niin kauas kuin on mahdollista.

Saakoon Jumala käyttää meitä välikappaleelaan kaikille autuutta kaipaaville.

On suuri ilo, kun apostolien tapaan voi kysyvälle julistaa: Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastust, niin myös sinun perhekuntasi.

Raimo Airamo - päätoimittaja Rauhan Side 2/ 2010


......
huoltoasemalla guest ajattelee, että "viattomien lasten autuuden" opilla ei olisi mitään tekemistä esikoisten lähetystyön kanssa.

näemme Rauhan Siteen pääkirjoituksesta, että juuri tämä asia on vahvasti esillä esikoisten parissa, kun ajatellaan pakanalähetystä.

kaikki siis hyvin?

ei suinkaan.

nimimerkki mama antoi nettiruukussa kipakan, suorastaan traagisen vastineen tälle pääkirjoituksen ajatukselle viattomien lasten kohtalosta.

sillä ajatus on itse asiassa päälaellaan - mitä niin hurskaana ja jumalaisena rakkautena ei-kristittyjen kansojen ja heimojen lapsia kohtaan pidetään osoittautuu suoranaiseksi julmuudeksi.


Kirjoittanut: mama

Oh! Oikeen loistavaa teologiaa tuollainen!

Abortit palvelevat Jumalan suunnitelmaa ihmisten pelastuksesta. Aborteinhan voisivat uskovatkin varmistaa lastensa taivaaseenpääsyn, kun on niin epävarmaa nykyaikana suostuuko ne pysymään uskossa.

Katastrofit ovat osa Jumalan pelastussuunnitelmaa.

Nälänhädät ja sodat ovat myös osa sitä.

Oikein mainio vastaus kärsimyksen ongelmaan on Airamon Raimolla pääkirjoituksessaan.

Oikeastaan voisimme ryhtyä auttamaan Jumalaa tuossa lähetystyössä, joka korjaa viljaa pieninä lapsina ja jopa syntymättöminä, oli vanhempansa hinduja, muslimeja konfutselaisia tai masailaisia...

Voisimme ruveta lähettelemään pommeja kiinalaisiin lastentarhoihin, lähettämään myrkytettyjä ruokalähetyksiä nälänhädän vaivaamiin kehitysmaihin, levittämään vaikkapa ruttoa Intiaan, jotta mahdollisimman moni sielu tulisi korjatuksi Jumalan luo ja välttyisi helvetiltä.

Enpä ole ennen tuota oppia nähnyt tuolla lailla paperille formuloituna!

Täytyy olla esikoisuuden virallinen oppi, kun pää-äänenkannattajan pääkirjoituksessa niin seisoo.



toinen nimimerkki otti myös rajusti kantaa tähän pääkirjoitukseen:

Luetun pääkirjoituksen auktoriteelilla Herodes kuuluu Jeesuksen ajan suurimpiin hyväntekijöihin ja missionääreihin. Lasten surma Betlehemissä. Stalin ja Hitler tekivät vielä vahvempaa lähetystyötä.

"Hoo, miksis olet niin musta!"

............... mikko jatkaa
mites nämä nyt näin?

ja kuitenkin...

elämä tässä ajassa on lyhyt ja murheita täynnä - kehitysmaissa saattaa keski-ikä olla jossain 50 vuoden kieppeillä

iankaikkisuus on loputon, ikuinen, ei pääty milloinkaan

jos nyt esimerkiksi tämä alkujaan "yhden miehen" lähetysjärjestö OWM saa Intiassa aikaan sen, että Suomen valtio kaivauttaa alueelle verorahoillamme 50 kaivoa.

niin intialaiset lapset ja aikuiset, nuoret ja vanhat, raskaana olevat äidit, alkavat saada likaisten lätäköiden ja vanhojen vesisäiliöiden homeen sijasta puhdasta terveellistä raikasta vettä.

lapsikuolleisuus vähenee.

näin yhä useampi intialainen vastasyntynyt kasvaa tuohon ikään, jossa alkaa tehdä eron hyvän ja pahan välillä - ja kuten kaikki myöntävä, alkavat tehdä pahaa.

eikä ole Intiaan rakennettu yhtään rukoushuonetta, jossa voisivat saada synnit anteeksi Lapin vanhinten siunauksella.

Suomalaisen lähetystyön ja kehitysavun yhteistyön tuloksena taivaaseen ikuiseen iloon menevien viattomien lasten määrä vähenee nopeasti ja helvettiin menijöiden määrä kasvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti