torstai 8. tammikuuta 2009

Jumalan suuruus - Archeopteryx


Eräs ihmeellisimmistä asioista tässä maailmankuulussa fossiililöydössä on itse fossiili, joka on säilynyt niin hyvin että jopa sulkien yksityiskohdat näkyvät. Ei mikään mitätön juttu, kun nämä "vanhat siivet" tai Urvogel, peruslinnut... ovat eläneet Jura kauden Tithon vaiheessa noin 145 miljoonaa vuotta sitten.

Ajattelen, että Jumala tarkoituksellisesti pisti kuvan tästä eläimestä niin että me ihmiset saisimme sitä ihailla. Luomakunnan suuria ihmeitä ja jatkuvan ihmetyksen kohde yhä tänään, yli sata vuotta ensimmäisten löytöjen jälkeen vuonna 1891.Jotta näin huikea resoluutio saataisiin kivettymässä säilymään, tarvitaan erittäin hienojakoista ainetta, johon eläin painuu. Kaikki tunnetut archeopteryx fossiilit tulevat samalta alueelta Saksasta. Weißenburg-Gunzenhausen alueella etelä-Saksassa sijaitsevan Solnhofenin kaivoksilta.

Jura-kaudella suuren vesialueen pohjalle laskeutunut aines ja siitä paineessa muodostunut liitukivi on niin poikkeuksellisen hienoa, että sitä on louhittu litografian käyttöön siitä lähtien, kun tekniikka keksittiin 1798. Archaeopteryx lithographica onkin löydön komea nimi.

Aivan hämmästyttävä tämä otus on ja luonnontutkijat repivät hiuksiaan, ja se saa todella sulkia hattuunsa, joka oivaltaa, miten nämä dinosaurukset oppivat lentämään. Vai oppivatko, osasivatko ne lentää?

Taisivat osata

tai sitten kohta joku sukulainen oppi

sanovathan luonnontutkijat, että linnut ovat dinosaurusten jälkeläisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti