tiistai 3. helmikuuta 2015

Luterilainen - koska kuningas tahtoi niin

Kustaa Vaasa 1542. Maalaus Jakob Binck
Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons

Käsi sydämelle - emme ole luterilaisia siksi, että henkilökohtaisesti olisimme tutkineet Kristuksen kirkon oppeja ja valinneet sieltä sen, joka vaikuttaa totuudellisimmalta, kahlanneet katekismuksia ja tunnustuskirjoja ja hautoneet vanhurskauttamisoppia.

Ei. Olemme luterilaisia, koska kuningas kustaa Vaasa tahtoi niin.

Ruotsi-Suomen hallitsijana hän ehkä kuunteli Olaus Petrin neuvoja, mutta ovelaa ja voimakasta hallitsijaa varmasti kiinnosti enemmän protestanttien irtautuminen Rooman paavin vallasta. Siinäpä oiva uskonto - kenen maa, sen uskonto! Ja millaiset maaomaisuudet ja aarteet katolisella kirkolla onkaan, nepä on mukava siirtää Tukholman kuninkaanlinnan hallintoon!

Käsi sydämelle.

Et ole esikoislestadiolainen, koska olet tutkinut eri herätysliikkeiden opillisia näkemyksiä ja vakuuttunut, että tämä kristillisyys on se ainoa oikea.

Ei. Olet esikoinen, koska isäsi ja äitisi tahtoivat niin.

- toki on poikkeuksia, mutta he ovat harvinaisia. On ortodokseja ja katolisia jotka ovat liittyneet Suomen ev.lut. kirkkoon omasta päätöksestään syystä tai toisesta, ei kuninkaan päätöksestä. On esikoisia, jotka ovat tulleet herätykseen mukaan muualta, ei kotitaustalta ja pikkuserkkujen kanssa. Mutta nämä ovat pieni vähemmistö, niin oletan.

Konstan aikaa tutkiessamme kohtaamme saman ilmiön - eivät roomalaiset tulleet suurin joukoin Kristuksen luo vakuuttuneina Jeesuksen opin totuudesta ja perinteisen uskon virheistä, vaan koska keisari tahtoi niin.

Koetetaan laittaa asioita totuudelliselle pohjalle, rikkoa vääriä mielikuvia ja katsoa myös uskonasioita niinkuin ne ovat eikä ruusunpunaisten aurinkolasien värittäminä toivekuvina, miten asioiden pitäisi olla.

4 kommenttia:

 1. Oliko Jumala silloin lomalla kun Kustaa Vaasa tanskalaisista päästäkseen rupesi kuuntelemaan Petrin veljesten puheita?
  Oliko Jumala Tonga-saarilla uimassa silloin kun Kallen äiti päätti, että viedääs tuo Kallekin sinne seuroihin kuuntelemaan Olavi Simolinia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen on yksilö ja kun kasvitarha on esikoisuus kyllä Jeesus jokaista taimea kohtelee yksilönä. Ratkaisun paikkoja tulee, herätyksen ja etsikkoajan hetkiä - tässä taimitarhassa, jossa Kalle Jumalan armosta on saanut syntyä ja kasvaa.

   Nousiaisten Matti Pekanpoika ei itse päättänyt ryhtyvänsä luterilaiseksi, vanha usko ja järjestys kelpasivat aivan hyvin ja piispa Henrikin pyhä muisto. Kustaa Vaasa päätti, että Matista tulee luterilainen. Miten Matti sitten tämän henkilökohtaisesti käsitti ja omaksui on hänen ja Jumalan välinen asia.

   Poista
 2. Ajattelen tätä Jumalan kaikkivaltiuden näkökulmasta. Mietin, onko Jumala kaikkivaltiudessaan ratkaissut asian yksilön puolesta, valitsemalla sen yhteisön missä hän pelastuu.
  Minusta Kustaa Vaasa ei päättänyt mitään, vaan Jumala päätti että Kustaa Vaasa päättää sen jälkeen kun Kristian päätti Tukholman torilla panna veren virtaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kollektiivisuus kuuluu Herramme valtaan, Hän tuntee meidät ihmiset ja tietää, miten lampaat mielellään liikkuvat laumassa.

   Mistä tämän näemme?

   Aikamme individualisteina luemme helposti lähetyskäskyn väärin: menkää ja tehkää kaikki minun opetuslapsikseni... Kastamalla ja opettamalla

   Mutta Matteuksen sanamuoto on kollektiivinen. Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni...

   Poista