perjantai 13. marraskuuta 2009

Hihat ylös!

nimimerkki Patu kirjoitti:

... minäkin olen odottanut, että itse asioihin käydään käsiksi...
parannussaarnaa voi viestittää seurakunnan saarnamiehille kaikin mahdollisin tavoin.

Ehkä voisi yrittää tehdä jotain yhdistyksen organisaatiollekin. Se ei ole hyvä ja yhdistyksen jäsenet voisivat muuttaa sääntöjä.

Yhdistyksen säännöilläkin voidaan vaikuttaa liikkeeseen.

Herätysliikkeen puolesta varmasti rukoillaan jatkuvasti ja ei ole syytä sitä lopettaa.

Esikoislestadiolaiset ry:n säännöt ovat peräisin Vanha Lestadiolais Kristillinen Yhdistys ry:ltä vuosisadan takaa.

Yhdistys täytyi perustaa hajaannuksen jälkeen.

Sitä ennen käsittääkseni paikalliset Rauhanyhdistykset olivat hoitaneet paikkakunnilla yhdistystoimintaa edellyttävät asiat, raha-, kiinteistö- ym. asiat.

VLKY on koko maan kattava, kun edelliset yhdistykset olivat paikkakuntakohtaisia.

VLKY:lle useimmat paikalliset yhdistykset luovuttivat kiinteistöt ja lopettivat oman toimintansa poikkeuksena kai vieläkin on yksi paikallinen Rauhanyhdistys Karjalassa, ellei viime vuosina lopetettu.

Kullakin paikkakunnalla on paikallisosasto, joka hoitaa paikkakunnan käytännön asioita.

Vuosikokouksessa juhannuksena käsitellään valtakunnallisen yhdistyksen asioita.

Opillisista asioista, seurakunnallisista tehtävien jaosta tai vaikkapa rukoushuoneiden käytöstä päättävät vain saarnaajat.

Eräs lähetysmies Hesassa kerran saarnassaan piti raamatullisempana mallia, jossa seurakunnalla olisi saarnavirasta erillinen vanhemmisto.

Sen kaiketi Lapin vanhimmat ovat kieltäneet.

Joten lopullinen organisaation johto on Jellivaarassa.


Kirjoittanut: MikkoL

Patu antaa tässä erinomaisen tärkeän tienviitan esikoislestadiolaisen herätysliikkeen nykyisen katastrofaalisen opillisen ja henkilösuhteita koskevan alennustilan korjaamiseksi.

hän kiinnittää huomiota suuren hajannuksen jälkeiseen tilanteeseen, josta alkoi käytännön tason yhdistysten toiminnan organisaation yhdentäminen ja alistaminen Jällivaaran totalitaariseen ja kaiken arvostelun kieltävään jumalalliseen hallintoon.

monin eri tavoin olemme nettiruukussa pitäneet esillä tästä yksinvallasta tulevia vakavia ongelmia, kun johdossa oleva porukka vaihtelee evankelisen ja isakssonilaisen linjan välillä.

Patu antaa myös alustavan ja varsin hyvän tilannekartoituksen Suomen esikoislestadiolaisuuden organisoitunimisesta noin 20 rukoushuoneen ja 120-150 paikallisen saarnaajan ja heidän kärjessään olevien lähetysmiesten mukaan.


Patun kuvaama organisaation uudistaminen ja erityisesti Raamattua ja kristillistä tunnustusta koskevien asioiden arvostelun palauttaminen sinne minne se kuuluu, seuraväen keskuuteen, on mahdollista ja mielestäni terveellinen ja Pyhän Hengen vaikutusta.

ehdottaisin että sen rinnalla Fonticulus r.y. toivottavasti yhdessä Esikosilestadiolaiset r.y. kanssa julkaisisi juhlakirjan esikoisuudesta, herätyksen taustoista, vaiheista, rakenteista, opillisista painotuksista ja myös mahdollisista harhaan menoista, korostaen sitä mikä on hyvää ja heittäen pois sen mikä on hyljättävää.

tämä profilointi kirjan muodossa, valokuvien ja dokumenttien kanssa, voisi olla organisaatiouudistuksen tukena. nämä ovat toki asioita, jotka vievät aikaa.

mutta jos laivan suuntaa Kapteeni alkaa kääntää nyt, niin se suunta kääntyy ja tulee taas tuulta purjeisiin kuten silloin kerran!


Patun aloitteen kaikkein tärkein kohta on rukoustaistelun jatkaminen, saarnaajien, lähetysmiesten ja erityisesti Lapin vanhinten puolesta.

missä on vähän rukousta (essujen seurat) siellä on vähän siunausta

missä on paljon rukousta (essujen seuraväki) siellä on paljon siunuasta

missä ei ole lainkaan rukousta (Jällivaaran valtaa pitävien keskinäiset kokoukset) siellä ei ole lainkaan siunausta.


Kirjoittanut: Patu

Tästä organisaatiasiastakin on yritetty keskustella.Keskustelu tyrehdytetään yleensä sillä, että asiasta on keskusteltu Lapin vanhimpien kanssa eivätkä he hyväksy muutoksia. Onko heidän kantansa se, en tiedä, koska näistä keskuteluista ei seurakuntalaisille kerrota. Aina kerrotaan vain, että oltiin yksimielisiä.

Ihan konkreettisia ehdotuksia ja malleja organisaatiosta ja uusista säännöistä on tehty, mutta tuttu ja turvallinen vanha malli on se, jolla ennenkin on asioita hoidettu ja tultu autuaaksi.


Esikoislestadiolaiset ry:n sääntöjen 2§ Yhdistyksen tarkoitus:

Yhdistyksen toiminta perustuu ainoastaanPyhään Raamattuun ja Lutherin oppiin, joihin perustuen se työskentelee uskonnolisen elämän syventämiseksi.

Tarkoistuksensa toteuttamiseksi yhdistys perustaa ja ylläpitää rukoushuoneita, järjestää hartauskokouksia, harjoittaa alaansa koskevaa julkaisutoimintaa, kerää ja hoitaa rahavaroja sekä ottaa vastaan testamentteja ja lahjoituksia käytettäväksi yhdistyksen omaan toimintaan läheisesti liittyvään tarkoitukseen.

Paikallisosastojen 2§ Osastojen tarkoitus:

Osastojen tarkoitus on sama, mikä on ilmaistu yhdistyksen sääntöjen 2§:ssä.


Kirjoittanut: MikkoL

aloitteiden torjumisen syytä ei tarvinne kaukaa hakea.

toisaalta on perinteen tuttu ja turvallinen luottamus. juuri tämä on avannut mahdollisuuden sielunviholliselle turmella läpeensä esikoisten opetuksen raamatullinen ja tunnustuksellinen luonne.

toisaalta kun pieni klikki käyttää suljettujen ovien takana absoluuttista valtaa yli koko organisaation, se ei mielellään lähde demokratisoinnin ja avoimuuden linjoille luopumaan rautaisesta otteestaan ihmisten elämän ja kuoleman asiohin.

tämän ei kuitenkaan pitäisi estää aikanaan itsenäisiä paikallisosastoja pyrkimästä toteuttamaan paikkakunnalla Esikoislestadiolaiset r.y:n arvokasta pykälää 2:

Yhdistyksen toiminta perustuu ainoastaanPyhään Raamattuun ja Lutherin oppiin, joihin perustuen se työskentelee uskonnolisen elämän syventämiseksi.


aikojen merkki todella on se, että juuri tätä tarkoitusta ahkeroi nettiruukun väki

toiminta perustuu ainoastaan Pyhään Raamattuun ja Lutherin oppiin, joihin perustuen se työskentelee uskonnolisen elämän syventämiseksi.


ja vanhin Odd Minde kuitenkin kertoi Lahdessa kesäkuussa 2009 että tämä toiminta on lopetettava.

miksi?

kukaan ei ole osoittanut, etteivätkö nettiruukun kirjoittajat kamppailisi nimenomaan Raamatun ja Lutherin opin asioissa ja pyrkisi kaikki uskonnollisen elämän syventämiseen.

kukin omalla tavallaan ja monessa asiassa erimielisinä, mutta asian vakavuuden täysin ymmärtäen.

valta määrää, ei keskustele.

tämä henki on nyt levinnyt myös saarnaajiin.

he eivät enää koe olevansa Herralle Jeesukselle vastuussa olevia seuraväen heikkoja ja puutteellisia palvelijoita, vaan kuvittelevat olevansa Pyhää Henkeä täynnä olevan jumalallisen organisaation keulakuvia, esikoisten aateliston jalointa kärkeä.

sitä jalompaa, mitä enemmän teeskentelevät nöyrää.

Raamatusta viis, istukoon Jeesus siellä Isän oikealla puolella, tunnustus sinne tai tänne on vain riidan aihe. Me hoitelemme homman tutulla tavalla, älkää kyselkö mitään.


jos EL r.y. säännöt tulevat koskaan enään viilattaviksi niin lumiukko täältä Siionin vuoren luota ja Pyhän maan Bethlehemistä ehdottaisi pientä muutosta

"Yhdistyksen toiminta perustuu ainoastaan Pyhään Raamattuun ja Lutherin oppiin, joihin perustuen se työskentelee uskonnolisen elämän syventämiseksi."

ehlottaisin

"... kristillisen uskonelämän syventämiseksi."Kirjoittanut: mama

Pieni, mutta melkoisen merkittävä korjaus...!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti