perjantai 13. marraskuuta 2009

Kehotuksia vähäisille saarnaajille

en kirjoita näitä sinulle, menestyvä ja herätysliikkessä tunnettu saarnaaja, jolle tuhansien ihmisjoukon käsittely on ammattitaidoksi jo kehittynyt ja jota etsitään tärkeisiin tilanteisiin.

kirjoitan sinulle, "pieni" saarnaaja, joka uskollisesti hoidat saamaasi arvokasta tehtävää vaatimattomasti - koskaan elämässäsi et usko saavasi kutsua Jällivaaran jouluun tai puhumaan juhannusseuroihin Lahdessa.

jos muuta paikkakuntaa, voi olla ettei siellä sinua enää edes kutsuta saarnaamaan.

kuten varmaan tiedät, olen täysin ulkopuolinen eikä minulla ole mitään neuvojen antajan tai kehottajan valtuuksia esikoislestadiolaisuudessa. asia on aivan selvä!


hoidat tehtävääsi uskollisesti, koko paikallinen rukoushuoneen väki on sinulle tuttua, ehkä sukulaissuhteidenkin kautta.

vuodesta toiseen käyt rukoushuoneella puhumaan kokoontuneelle joukolle, jolle äänensävysi, perheesi, kotisi ja ehkä salaisuutesikin ovat kovin tuttuja.

sinulle on annettu erittäin arvokas tehtävä, kutsuttu kaitsemaan Jumalan lapsia ja antamaan heille ravintoa.

valmistaudu jokaisiin seuroihin niinkuin ne olisivat elämäsi viimeiset ja Herra niiden päätyttyä kutsuisi sinut kotiin.

käytä viikolla aikaa hiljentymiseen Jumalan Sanan ääreen rukouksessa ja kerro Herralle omista ja seuraväen asioista, älä unohda kiittää siitä hyvästä, mitä Herra on jakanut.

anna viikolla Sanan puhutella itseäsi hiljaisuudessa, rukoile avoimia korvia ja Pyhän Hengen antamaa silmävoidetta saadaksesi uskossa ottaa vastaan taivaallista sadetta.

tästä rukiisesta leivästä, jota itse saat syödä, saat sitten jakaa myös seuraväelle ravitsevaa, terveellistä ja vahvistavaa Jumalan Sanaa.


kun astut seuraväen eteen olkoon Raamattu kädessäsi.

kulunut, päivittäin luettu.

ei haittaa vaikka housusi olisivat polvien kohdalta kuluneet rukouksessa kammiossasi.

kiinnitä katseesi Jeesukseen kun aloitat saarnan lyhyellä rukouksella, että Herra itse avaisi Sanansa läsnäolijoiden sydämiin.

luota siihen, että Pyhä Henki antaa sinulle sanat suuhusi - sellaiset sanat, jotka osuvat, koskettavat jotain - edes yhtä - paikalle tullutta uskovaa sielua.

tai herätyksen tilassa olevaa.

tai paatunutta synnintekijää.

silloin tiedät, että Pyhä Henki vaikuttaa, kun Jumalan Sana aukeaa itsellesi kuin tulviva puro etkä meinaa pysyä perässä kun sitä seuraväelle julistat. Elämän vettä, elämän leipää, elämän Sanaa.

käännä kuulijoidesi katseet Kristukseen Jeesukseen. Nosta ristin lippu korkealle. Kehu Jeesusta niinkuin vain pystyt. Kerro Hänen ihmeellisyydestään, siitä mitä Hän on sinulle viikolla tehnyt, siitä miten Hän on pelastanut ihmisiä synnin ja kadotuksen poluilta, siitä miten Hän on auttanut vaikeuksissa olevaa perhettä...kuvia tulee mieleesi, havainnollisia ja elävisä, ja julista näitä kuvia, pysyen koko ajan pyhän Raamatun opetuksessa ja luterilaisessa tunnustuksessa.

rohkaise seuraväkeä käymään ehtoollisella ja kerro heille, että ihminen syntyy uudesti vedestä ja Hengestä.

kohdista julistuksesi sydämen synteihin, epäuskoon, Jumalan sivuuttamiseen arjessa, Jeesuksen pyhän nimen häpeämiseen, teennäisyyteen, ja kerro kymmenen käskyn valossa, mitä Jumala ihmiseltä tahtoo.

opiskele Vähä Katekismus ulkoa ja pysy sen yksinkertaisessa, helmen kirkkaassa opetuksessa saarnoissasi.


kerro laumallesi, että Lapin vanhimmat ovat tärkeitä ja pitävät esikoislestadiolaisuuden koossa yhtenäisenä herätysliikkeenä.

kehoita heitä rukoilemaan vanhinten puolesta, että Jumalan Sana saisi hallita myös Kiirunassa ja että siellä vanhinten sydämet palaisivat rakkautta Kristukseen.

lue ahkerasti Lutheria ja lue Laestaiudksen saarnoja ajatuksella. koettele kaikki, pidä se mikä hyvä on.

odota paljon Jeesukselta.

tyydy osaasi vähäisenä saarnaajana, älä etsi kunniaa ihmisiltä äläkä mielistele ketään toiveissa saada parempi virka isommassa rukoushuoneessa, tämän kristillisyyden ihmisten tunnustus.

älä pelkää Eero Halmeen kohtaloa vaan pidä häntä esikuvana, marttyyrinä, joka kaikesta puutoksestaan ja vajavuudestaan ja oppinsa horjuvuudesta huolimatta kiinnitti aina seuraväen katseen Jeesukseen.


olkoon parannussaarnasi totuuden ja armon julistamista.

kerro ihmisille oikeista synneistä, tuomitse oikeita syntejä, kulje seuraväen kanssa heidän elämänsä helvettiin, avaa kaikki paskaojat ja lukitut kaapit, joissa home ja madot viihtyvät.

karista kaikki ulkokultaisuus ja kaikki teennäisyys saarnoistasi, puhu totta itsestäsi ja paikalla olijoista.

mutta ennen kaikkea pidä yllä Jeesuksen Kristuksen pyhää nimeä ja anna Hyvän Paimenen kauttasi kohdata ihmisten todelliset ongelmat tässä ajassa ja oikeat hengelliset ja sielulliset huolet.

johdata seuraväki aina pitkiin rukouksiin ja kehoita heitä ahkerasti rukoilemaan tässä rukoushuoneessa kokoontuvien puolesta, omasta puolestasi ja koko herätysliikkeen, Suomen kansan puolesta.

kehoita seuraväkeä tukemaan lähetystyötä sillä tavoin, kuin Herra heille osoittaa.

rohkaise heitä käymään kirkossa ja nauttimaan Herran pyhää ehtoollista ja kehu kasteen armoa.

tuliko tuo jo edellä mainittua - pidä sakramentit arvossa, sillä ne ovat Herran käsky.


kun perkele hyppää kurkkuusi, vähäinen saarnaaja, kun seuraväki alkaa kauhistellen keskustella selkäsi takana "tuo meidän saarnaaja taitaa olla niitä Jeesus uskovia"

kun kivet alkavat lentää, valheelliset puheet ja juorut kiertää, kun loukkaantuneet hurskaat moittivat liian ankaria saarnojasi.

kun oikeat syntiset oikeasti alkavat etsiä armollista Jeesusta ja pyytävät sinulta neuvoja tiellä ristin juurelle.

kun Pyhä Henki täyttää suusi Elämän sanoilla ja pukee sinut armolahjoillaan.

paina nöyrästi pääsi alas Jeesuksen Kristuksen edessä.

sinä vähäinen saarnaaja!

monet ensimmäiset tulevat viimeisiksi ja monet viimeiset ensimmäisiksi.

Herra siunatkoon sinua!

2 kommenttia:

  1. Tämmöisiä löytyy. Mutta, niin ollaan raadollisia että se puhtainkin saarnaaja voi tulla sielunvihollisen eksyttämäksi, enemmän tai vähemmän Vihollinen on nähty kavalimmaksi siinä, kun se kutoo hienon hienoja verkkoja, niin hienoja että vain kirkas Jumalan sana (Sana) ja Pyhä Henki voi ne paljastaa. Ihmisellä (saarnaajalla, papilla, piispalla) voi olla vilpitön mieli, mutta pikkuhiljaa hiipimällä- ja on sotkeuduttu johonkin. Kukaan ei ole turvassa! Siksi kun punnitaan seurakuntaa ja julistusta, on hyvä muistaa että Jumala vaan voi armossaan auttaa ja kirkastaa jos hyväksi näkee. Siksi ei kannata peräti pillastua jos joku Pius sotkee aikansa, kyllä asiat kirkastuvat ainakin niille joilla on oikea halu. Mutta aikaa kuluu, Jumalan kello käy omaa aikaansa. Ehkä nyt on aika nöyryyttää essuja ja heidän on pakko ruveta tutkimaan asioita laajemmassa mielessä. Rakastaako Jumala kuitenkin meitä, kun antaa tämmöisiä aikoja... huikea ajatus. Ken ihmisoppien sopasta pelastuu, kiittää vaan Jumalaa ja hänelle kirkastuu Kristus ainoaksi autuudeksi. Uskotaan ja toivotaan ja rukoillaan.. "mutta vähän on uskollisia työmiehiä"

    VastaaPoista
  2. Voi tätä Mikko reppanaa. Rukoillaan Mikon puolesta, että Mikkoki saisia oikean uskon sydämmelleen ja katuisi näitä pimeyden töitään.

    VastaaPoista