maanantai 26. huhtikuuta 2010

Toinen osa (22)

Toiseksikolmatta

tulee meidän, käyttääksemme muutamia vertauksia, pitää kristityn työt, joka uskonsa kautta ja sulasta Jumalan armosta ilmaiseksi on vanhurskaaksi ja autuaaksi tullut, samallaisina kuin Aatamin ja Eevan työt olivat paratiisissa, joista 1 Moos. 2. luvussa luetaan, että Jumala asetti luomansa ihmisen viljelemään ja varjelemaan paratiisia.

Nyt oli Jumala luonut Aatamin hurskaaksi ja hyväksi ilman syntiä, niin ettei hänen tarvinnut töiden ja vartioitsemisen kautta tulla jumaliseksi ja vanhurskaaksi;

mutta ettei hän olisi kävellyt laiskana, antoi Jumala hänelle työksi, istuttaa, viljellä maata ja varjella paratiisia.

Niiden oli määrä olla paljaita vapaita töitä, joita ei tehty minkään edun vuoksi, vaan ainoastaan Jumalalle mielennouteeksi, eikä vanhurskauden voittamiseksi, joka hänellä entiseltään oli; ja mitä olisi meillekin kaikille luonnollisesti tullut synnynnäisenä perintönä.

Sama on uskovaisen ihmisen töitten laita.

Hän on uskon kautta taas asetettu paratiisiin ja uudesti luotu, eikä tarvitse töitä hurskaaksi tullaksensa, mutta ettei hän kävelisi laiskana, vaan hoitaisi ja varjelisi ruumistansa, on häntä käsketty tekemään sellaisia vapaita töitä ainoastansa Jumalalle kelvataksensa.

Samaten kuin piispaksi vihitty mies, ei tule töistä piispaksi, koska hän toimittaa virkansa töitä, vihkii kirkkoja, vahvistaa kastetta tahi toimittaa muita töitä;

niin, jollei hän olisi ollut piispaksi vihitty, eivät ne työt kelpaisi mihinkään, ne olisivat hassun kujeita.

Samaten tekee uskon kautta vihitty kristitty hyviä töitä, ei hän tule niistä paremmaksi eikä pyhemmäksi kristityksi (se tapahtuu vaan uskon lisääntymisestä;) niin nepä, jollei hän ennen uskonut jo ollut kristitty, eivät mihinkään ollenkaan kelpaa, vaan ovat pelkkiä hupsumaisia, rangaistavia, kadottavia syntejä.

Martti Luther
Kristityn vapaus
kohta 22


"Sama on uskovaisen ihmisen töitten laita."

no johan on

Martti Luther opettaa uskovan töitä!

kukas se nettiruukussa kirjoittikaan, että kristityt ovat tänään kuin Aatami ja Eeva paratiisissa.

ei kun syntyessään, niinhän se meni hänen mukaansa.

ei ihan sama juttu... ei kultaseni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti